Τρίτη 18 Απριλίου 2023

ΠΑΣΧΑ 2023- ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΔΕΟΣ ΣΤΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ

 Πάνω από 200 μοναχοί και προσκυνητές ακολούθησαν σήμερα την λιτανεία της θαυματουργού εικόνας του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ στις Καρυές του Αγίου Όρους, έπειτα από τρία χρόνια, κατά τα οποία υπήρχαν τα απαγορευτικά μέτρα της πανδημίας, όμως παρά ταύτα έγιναν οι λιτανείες με την αναγκαία συμμετοχή μοναχών.

Το πρωί τελέστηκε η θεία Λειτουργία στον Πάνσεπτο Ναό του Πρωτάτου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Επίσκοπος Παλμύρας Ιωάννης, του Πατριαρχείου Αντιοχείας, που είχε προσκληθεί από την Ιερά Επιστασία.

Να σημειώσουμε εδώ ότι κατά σημερινή θεία Λειτουργία, σύμφωνα με παλαιό έθος συμμετέχουν μόνον οι Κελλιώτες ιερομόναχοι της Σκήτης των Καρυών.

Στην συνέχεια έγινε η καθιερωμένη λιτανεία της εφέστιας εικόνας η οποία διήρκεσε περίπου 5.30 ώρες.

Την ακολούθησε η Ιερά Επιστασία με τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη καθώς και οι λοιποί Επιστάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες  η λιτανεία έγινε, παρά τις προβλέψεις της μετεωρολογίας, οι οποίες πρόβλεπαν βροχή και καταιγίδες. Αλλά οι ουρανοί του Αγίου Όρους δεν άνοιξαν για να ρίξουν βροχή, ενώ αντιθέτως ο ήλιος έκανε την εμφάνισή του τις περισσότερες ώρες, εκτός από την τελευταία ώρα κατά την οποία έβρεξε σταδιακά και ως εκ τούτου επιταχύνθηκε η πορεία με αποτέλεσμα να κατευθυνθεί στον Ναό του Πρωτάτου και στο Ιεροκοινοτικό Μέγαρο, όπως συνηθίζεται κατά την τάξη του τυπικού.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι κατά την ψαλμωδία του αρχαγγελικού ύμνου η Ιερά Επιστασία ίσταται απέναντι της εικόνας της Παναγίας, ενώ άνδρες του Α.Τ. Αγίου Όρους παρουσιάζουν όπλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου