Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΓΕΡΩΝ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΙΒΗΡΙΤΗΣ: «Η ΞΥΝΩΡΙΣ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ: ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ ΕΙΣ ΤΟΝ ΑΘΩΝΑ»

 


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΜΑΞΙΜΟΣ Ο ΙΒΗΡΙΤΗΣ: Κυκλοφόρησε το νέο περισπούδαστο έργο του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου, υπό τίτλο: «Η ξυνωρίς των Αρίστων: Μέγας Αλέξανδρος-Φιλόσοφος Αριστοτέλης. Αλεξανδρινά και Αριστοτελικά αποτυπώματα εις τον Άθωνα».

Πρόκειται για το εικοστό πέμπτο κατά σειρά έργο του συγγραφέα, το οποίο προβάλλει μεταξύ των ανθρώπων δύο κορυφαίους και αρίστους αρχαίους προγόνους μας, το Μέγα Αλέξανδρο και το Φιλόσοφο Αριστοτέλη. Μέσω δε τούτων προβάλλεται και το μεγαλώνυμο όρος του Άθω, μετά του οποίου

συνδέονται αμφότεροι διαχρονικώς.

Ο Γέρων Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος διετέλεσε Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους Άθω, και είναι επίτιμος Καθηγητής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Εταιρείας Μακεδονικών

Σπουδών, έχει συγγράψει εκτός των ανωτέρω βιβλίων περί τις διακόσιες ακόμη μελέτες ιστορικού και θεολογικού περιεχομένου. Ήδη, προς έκδοση είναι και ένα προτότυπο πολυσέλιδο έργο του, με τίτλο: «Χριστιανικόν Θησαύρισμα», στο οποίο έχουν μελετηθή και καταγράφονται εμπεριστατωμένα όλα τα επί γης γνωστά Ιερά Κατάλοιπα του Ιησού Χριστού και της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στην ξυνωρίδα [= δυάδα] των Αρίστων ανδρών: Μεγάλου Αλεξάνδρου και Αριστοτέλη, αναδεικνύεται με ιδιαίτερο τρόπο και ο Αγιώνυμος Άθως- το Άγιον Όρος. Ο περίβλεπτος Άθως, το δεύτερο κατά σειρά ιερό όρος των αρχαίων Ελλήνων μετά το όρος του Ολύμπου , απετέλεσε πόλο έλξεως για τους φιλοσόφους και βεβαίως τον ένδοξο Έλληνομακεδόνα στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, τον πρώτο βασιλέα και αυτοκράτορα των Ελλήνων.

Ο κορυφαίος των φιλοσόφων Αριστοτέλης ο Σταγειρείτης είχε τακτικές επισκέψεις στο γειτονικό ιερό όρος, για ερευνητικούς κυρίως σκοπούς. Στις μελέτες του για τα χερσαία και τα θαλάσσια είδη, τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του τόπου και τα καιρικά φαινόμενα, αναφέρεται τακτικώς στον Άθωνα και εξυμνεί με τον καλύτερο τρόπο το Θρακομακεδονικό τούτο όρος, όπως χαρακτηρίζεται και από άλλους ιστορικούς συγγραφείς της εποχής.

Τοιχογραφία του 1568 στο Άγιον Όρος 


Ο δε Μέγας Αλέξανδρος, είναι εκείνος ο οποίος προδιέγραψε σαν όργανο του Θεού και το μέλλον του Άθωνος, αφού κατέστη όργανο της θείας πρόνοιας για τη διαφύλαξη της ταυτότητάς του, ώστε μετά από αιώνες να γίνη Περιβόλι της Παναγίας και κατοικητήριο Μοναχών.

Σύμφωνα με το Στράβωνα (ΙΑ ́ α ́, 23) και άλλους ιστορικούς, όταν ο αρχιτέκτων της Αλεξανδρείας Δεινοκράτης επρότεινε στο Μέγα Αλέξανδρο να μεταποιήση τον Άθωνα σε ανδριάντα του, ο μεγαλώνυμος εκείνος στρατηλάτης αρνήθηκε την κολακευτική του πρόταση και εν ολίγοις τον συμβούλεψε να αφήση ήσυχο το θαυμαστό τούτο όρος, γιατί δεν ξέρουμε του είπε πως θα το χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι στο μέλλον.

Πρόκειται για την πρώτη περί του Άθωνος προφητεία, η οποία μάλιστα εκφράσθηκε από το στόμα ενός μεγάλου αρχαίου ενθέου Έλληνα, ο οποίος μαζί με τούς άλλους εθνικούς μας φιλοσόφους, ποιητές και ρήτορες του παλαιού εκείνου καιρού προετοίμασαν την έλευση του Χριστού στον κόσμο.

Στο προτότυπο τούτο έργο του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου, το οποίο έχει ενδιαφέρον και από καλαίσθητη εκδοτική άποψη, γίνεται εκτενής αναφορά σε όσα έχουν σχέση με την δυάδα των δύο αρίστων τούτων ανδρών και το Άγιον Όρος, και αποτυπώνονται σε σπάνια χειρόγραφα ή απεικονίζονται σε τοιχογραφίες και λιθανάγλυφα, που κοσμούν τις Αγιορειτικές Βιβλιοθήκες και τους Ιερούς Ναούς του Ιερού Τόπου.

Μεγάλη έμφαση δίδεται στην καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ένεκα του Σκοπιανού Ζητήματος. Σύμφωνα με το συγγραφέα, «ο Αλέξανδρος ήτο υιός του μεγαλοπράγμονος βασιλέως της Μακεδονίας Φιλίππου του Β ́ και της Ολυμπιάδος, θυγατρός του Νεοπτολέμου βασιλέως των Μολοσσών, ενός των τριών λαών της αρχαίας Ηπείρου· ήλκε δε την καταγωγήν αυτού εις τους Ηρακλείδας εκ πατρός διά του Καράνου, και εις τους Αιακίδας εκ μητρός διά του Νεοπτολέμου».

Καθώς επεξηγεί, «η Μακεδονική Δυναστεία εξ αίματος κατήγετο από την βασιλικήν οικογένειαν του Αργολικού Άργους Πελοποννήσου, ήτις είχεν ως πρόγονον τον Ηρακλέα· εξ αγχιστείας δε, κατήγετο από τον ήρωα των Ελλήνων του Τρωικού πολέμου Αχιλλέα, υιόν του βασιλέως Πηλέως και της Θέτιδος των Μυρμιδόνων εν Θεσσαλία. Μάλιστα ο περιηγητής Παυσανίας αναφέρει, ότι ο Νεοπτόλεμος ήτο δέκατος έβδομος απόγονος του Αχιλλέως».

Στο κεφάλαιο, επί τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γίνεται λεπτομερής εξιστόρηση της εκστρατείας στη Μικρά Ασία του πρώτου Έλληνος βασιλέως και αυτοκράτορος Αλεξάνδρου του Γ ́, ο οποίος αναγνωρίζεται ως πρόσωπο ιερό και μάλιστα από τις σημαντικότερες μορφές της Παγκόσμιας Ιστορίας.

Μέγας Αλέξανδρος και Όσιος Σισώης - τοιχογραφία στο Άγιον Όρος 

Επειδή η εμφάνιση και η όλη δράση του Μεγάλου Αλεξάνδρου συνδέονται με γεγονότα ύψιστης σπουδαιότητας και σημασίας για όλη την οικουμένη, ο Γέρων Μάξιμος κατέγραψε όλα τα θεία σημεία που συνέβησαν κατά την εκστρατεία του εναντίον των Περσών, και βεβαίως τα όσα αναφέρουν οι Πατέρες της Εκκλησίας για το πρόσωπό του. Καθώς γράφει, παλαιότερα στο Άγιον Όρος ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελούσε ξεχωριστό ανάγνωσμα στις Τράπεζες εστιάσεως των Αγιορειτικών Μονών.

Δεν είναι επίσης τυχαία η απεικόνιση του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε τοιχογραφική παράσταση του Θεοφάνους του Κρητός στην Τράπεζα της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας (1535-1541), κατά την οποία απεικονίζεται καθήμενος επί θρόνου με τη μορφή του Ιησού Χριστού. Είναι ενδεδυμένος με παλαιολόγεια στολή και φέρει υπερυψωμένη αρχαγγελική σπάθη στο δεξιό χέρι.

Στη σπουδαία αυτή παράσταση, αναγράφονται με κεφαλαία γράμματα τα εξής: «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», και παραπέμπει στο σχετικό προσωνύμιο του Χριστού: «Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΔΟΞΗΣ» .

Η έκδοση αυτή, σημειολογική από θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα (323 π.Χ-2023 μ.Χ.), θα συμβάλη στην αξιοποίηση της μαρτυρίας του συγχρόνου Οσίου Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου περί της μεταφοράς και ταφής του Έλληνος Μακεδόνος στην Παναγία Κονταριώτισσα Κατερίνης, και βεβαίως την εύρεση του σκηνώματός του προς παγκόσμια έκπληξη. Θα συμβάλη επίσης και στην μελετωμένη κατασκευή λαμπρού ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Ισθμό της Κορίνθου, διότι εκεί στην Κόρινθο η Σύνοδος αντιπροσώπων των Ελληνικών πόλεων-πολιτειών εξέλεξε το 336 π.Χ. το Μέγα Αλέξανδρο «αυτοκράτορα των Ελλήνων» και «στρατηγόν του κατά της Περσίας πολέμου».



Το νέο έργο του Γέροντος Μαξίμου Ιβηρίτου θα παρουσιασθή στην Αθήνα (την 29 Απριλίου 2023), κατά τη διάρκεια σχετικής ομιλίας του για τον Μέγα Αλέξανδρο, κατόπιν προσκλήσεως του Σωματείου «Ενωμένη

Ρωμηοσύνη»· και επίσης, σε ακόλουθη ομιλία του στην Μαρτυρική πόλη της Νάουσας (τον Μάιο-Ιούνιο 2023).

[Ημέρα Πέμπτη προ του Λαζάρου, 6.4.2023].


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου