Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκε ο μοναχός του Αγίου Όρους

 


Ο 85χρονος είχε κριθεί απαραίτητο να τεθεί υπό μηχανικό αερισμό όταν η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία λόγω της λοίμωξης Covid-19 στις 20 Σεπτεμβρίου

Nικητής από την πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό βγήκε ο μοναχός από τη Μονή Αγίου Παύλου του Αγίου Όρους που είχε διασωληνωθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.

Ο 85χρονος είχε κριθεί απαραίτητο να τεθεί υπό μηχανικό αερισμό όταν η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί ραγδαία λόγω της λοίμωξης Covid-19 στις 20 Σεπτεμβρίου.

Χθες το πρωί (29-09-2020), δέκα ημέρες μετά και έπειτα από σαφή βελτίωση της κλινικής του εικόνας, ο μοναχός αποσωληνώθηκε.

Μάλιστα, στο τελευταίο τεστ που του έγινε, ο μοναχός βρέθηκε αρνητικός στον ιό SARS-CoV-2 και έτσι δεν θα χρειαστεί καν να νοσηλευθεί στην κλινική Covid. Αντιθέτως, θα μεταφερθεί στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου και θα παραμείνει εκεί έως ότου πάρει εξιτήριο, υπό στενή βέβαια ιατρική παρακολούθηση, καθώς έχει υποκείμενο νόσημα και συγκεκριμένα υπέρταση.

Αν και αποσωληνωμένος από την Τρίτη, ο μοναχός παρέμεινε σύμφωνα με το voria.gr  μέχρι και σήμερα το πρωί στη ΜΕΘ Covid έως ότου βρεθεί κρεβάτι.

Υπενθυμίζεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση του 85χρονου, είχε επιδείξει και ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επικοινωνούσε ανά τακτά διαστήματα με το νοσοκομείο ζητώντας να ενημερωθεί για την πορεία της υγείας του.

Ανάλογο ενδιαφέρον, βεβαίως, δείχνει σε κάθε ευκαιρία και ο διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.


Παναγία Η Γοργοεπήκοος Ή Γοργοϋπήκοος; Ποιο Είναι Το Σωστό;

 


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος, μιλά για την ονομασία της εικόνας της Παναγίας, τους παρακλητικούς κανόνες και πολλά άλλα.

Ο λόγος για τον οποίο, όταν εγκαταλείψαμε την μονή Προυσού, εγκαταβιώσαμε στην μονή Δοχειαρίου ήταν η θαυματουργός εικόνα της Γοργοϋπηκόου, την οποία ιδιαίτερα ευλαβούντο οι Κολλυβάδες και απ’ όπου πέρασαν άφησαν εικόνες -αντίγραφα και διηγήσεις των θαυμάτων Της.

Ως διάδοχοι των Κολλυβάδων, από τους Γεροντάδες μας, Αμφιλόχιο Πάτμιο και Φιλόθεο Λογγοβαρδίτη, προτιμήσαμε να ασκήσουμε την μοναχική πολιτεία στις αγαπητές αυλές της Γοργοϋπηκόου, παρά την εγκατάλειψη και την ανέχεια της Μονής. Συναντήσαμε, βέβαια, πολλές δυσκολίες. Κάποιες απ’ αυτές σχετίζονται με την εικόνα της Γοργοϋπηκόου.

Πρώτα–πρώτα για το όνομα Γοργοϋπήκοος. Πολλοί πεπαιδευμένοι αμφισβήτησαν το όνομα Γοργοϋπήκοος και επέμεναν ότι ονομάζεται Γοργοεπήκοος. Όμως, στην χειρόγραφη παράδοση της Μονής, την οποία υποστηρίζει και ο άγιος Νικόδημος, φέρεται ως Γοργοϋπήκοος. Αυτό το όνομα θέλησε να δώση η Παναγία στην εικόνα Της.

Οι φιλόθεες αδολεσχίες αμφισβητούν το θαύμα και τα γενόμενα στον χώρο της Εικόνος. Εμείς λοιπόν, Γοργοϋπήκοο την παραλάβαμε και Γοργοϋπήκοο την ονομάζουμε και την ψάλλουμε και την μεγαλύνουμε. Καί αφήνουμε τους φιλολογούντες στις ερεσχελίες τους και στην κλονισμένη πίστη τους, στο μεγάλο θαύμα της θεραπείας του τυφλωθέντος μοναχού για την ασέβειά του να μαυρίζη το πρόσωπο της Παναγίας.

Δεύτερη δυσκολία ήταν όσον αφορά την παράκληση της Γοργοϋπηκόου. Στο πανάγιο όνομά Της υπάρχουν τρεις παρακλήσεις• μία με ικετευτικό και παραμυθητικό χαρακτήρα, ποίημα Ιωάννου μοναχού, σύμφωνα με το «Υγράν διοδεύσας», μία θριαμβευτική του αγίου Νικοδήμου του Ναξίου, στους ίδιους ειρμούς, και μία άλλη, του ιδίου, σύμφωνα με το «Αρματηλάτην Φαραώ». Η πρώτη από αύτές ήταν η μόνη γνωστή και την χρησιμοποιούσε ανέκαθεν το μοναστήρι. Ήταν μάλιστα τυπωμένη σε βιβλιαράκια και εψάλλετο από τους χριστιανούς.

Ο νυν ηγούμενος μέσα από τα χειρόγραφα ανέσυρε την άγνωστη μέχρι τότε παράκληση του αγίου Νικοδήμου, η οποία παιανίζει τα θαύματα της Γοργοϋπηκόου και τραγουδά τα μεγαλεία Της με τις αύρες του Αρχιπελάγους. Ως Αρχιπελαγίτης την μελοποίησε και την έβαλε σε χρήση στο μοναστήρι του. Αύτή η παράκληση ψάλλεται τριανταδύο χρόνια τώρα. Καί τα μικρά παιδιά ακόμη την ψάλλουν στους δρόμους και οι μαννάδες στις κάμαρες των άρρωστων παιδιών τους και οι χειρώνακτες στην δουλειά τους και οι οδηγοί στο τιμόνι τους.

Δυστυχώς όμως στην Εκκλησία υπάρχουν τα πιο ανυπόληπτα πρόσωπα. Περισσότερο από κάθε άλλο χώρο, θα βρης την ανυποληψία. Το ζήσαμε αυτό σε όλο το μεγαλείο του μετά την επταετία. Η Εκκλησία εκθρονίζει επισκόπους που ουδέποτε έδωσαν αφορμή σκανδαλισμού, ούτε εν έργω ούτε εν λόγω. Πού σκανδάλισε ο Λαρίσης Θεολόγος, ποιόν φαρμάκωσε ο Παραμυθίας Παύλος ο απλούς, ο Ηλίας ο Βόλου και ο πολυμαθέστατος και διδακτικώτατος Νικόδημος Γκατζιρούλης, και αντικαταστάθηκαν με ανθρώπους, που στην πατρίδα μου τους χαρακτηρίζουν «σημειωμένους»( ονόματα δεν θα μνημονεύσω); Κανείς άπό αυτούς δεν είπε: «Μα πως θα πάω εγώ να αντικαταστήσω τον απλό, τον ακατηγόρητο, τον φτωχό, τον φίλεργο; Πέστε μου που έφταιξε, για να αναπαύσω την συνείδησή μου και να τον αντικαταστήσω». Τίποτα από αυτά, αλλά με κεκαυμένη τη συνείδηση προχώρησαν και ανέβηκαν στους θρόνους των αγίων Νικολάου Χαλκίδος, Κωνσταντίνου Καρδίτσης και λοιπών και λοιπών…

Τα ίδια συμβαίνουν και στα γράμματα. Προ ετών ο ηγούμενος ενός μετοχίου της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους πήρε τον παρακλητικό κανόνα, όπως ψάλλεται στην μονή Δοχειαρίου, τον παραποίησε λίγο και τον κυκλοφόρησε σε κασέτες, λες και οι πατέρες της μονής Δοχειαρίου ήταν λίγοι, για να ψάλουνε την Παναγία, λες και η μονή Δοχειαρίου είναι εγκαταλελειμμένη και δεν διαθέτει πιστούς διακόνους να ψάλουν τα μεγαλεία της Γοργοϋπηκόου. Είναι σαν να πιάσουμε εμείς οι Δοχειαρίτες να ψάλουμε τον παρακλητικό κανόνα της μονής Προυσού (που το δικαιούμαστε άλλλωστε, διότι περάσαμε από κεί και κτίτορες εγενόμεθα) ή της μονής του Κύκκου. Ωχ, αυτή η ανυποληψία μέσα στον χώρο της μοναδικής αριστοκράτισσας ορθοδόξου ανατολικής Εκκλησίας!

– Ηγούμενέ μου, δεν έχει κανόνες εις τιμήν της Αγίας Τριάδος, δεν έχει ιδιόμελα να παιανίσης με τους μοναχούς σου, παρά παρέκαμψες την πιο πλούσια υμνολογία και πιάστηκες με τον κανόνα της Γοργοϋπηκόου; Λες και τα παιδιά Της, οι διακονητές Της, είναι άμοιροι μουσικού ταλέντου και άφωνοι και άκαρδοι.

Τότε είπα: «Λίγο το κακό, ας μην ομιλήσω». Τώρα όμως γλυκόφθογγος αηδών των Αθηνών κυκλοφορεί κασέτα, στην οποία καταπιάνεται να αποδώσει εκείνος «εγκαρδιώτερα» την παράκληση της Γοργοϋπηκόου. Καί πράγματι η καλλιέπεια ρέει από τα χείλη του σαν ποταμός χρυσόρροος…

– Χριστιανέ μου, δεν είναι στην ίδια τάξη του μικρού και του μεγάλου παρακλητικού κανόνα ο κανόνας της Γοργοϋπηκόου»• είναι κτήμα της μονής Δοχειαρίου και παρακαταθήκη του αγίου Νικοδήμου σ’ αυτό το άγιο μοναστήρι. Πότε ήρθες να ερευνήσης την χειρόγραφη παράδοση της λατρείας στην μονή Δοχειαρίου; Την βρήκες έτοιμη και την τσαμπουνάς και την γυροφέρνεις σαν το κατάξερο ψωμί μέσα στο στόμα σου, για να γλυκαθής. Μήτε το ψάχνεις, μήτε το ερευνάς, μήτε ρωτάς, σαν να είναι η μονή Δοχειαρίου ερημοκκλήσι στις παρυφές του Άθωνα. Αν είσαι μεγάλος μουσουργός και μουσικός, εκατοντάδες ύμνοι υπάρχουν στις βιβλιοθήκες των Μονών άγνωστοι στους πολλούς. Γιατί δεν παίρνεις έναν από αυτούς να ψάλης, παρά υποκλέπτεις σαν το πεινασμένο ποντίκι το τυρί μέσα από το στόμα των Δοχειαριτών μοναχών και το παρουσιάζεις κασέρι, λες και εμείς το προσφέρουμε φέτα ξυνισμένη, που έχει τη δυνατότητα μόνον ο φτωχός λαός να την γεύεται;

Επιτέλους πότε θα σταματήσει αυτή η ανυποληψία μέσα στην Εκκλησία; Πότε θα αρχίσουμε να σεβώμαστε ο ένας τον άλλον; Πότε θα παρουσιαζώμαστε σπουδαίοι με τους δικούς μας κόπους, με τις δικές μας μελέτες; Πότε το φως που θα εκπέμπουμε θα είναι απαύγασμα της καρδιάς μας και της ζωής μας; Όχι πιά κλέφτες μέσα στην Εκκλησία. «Αυτός που δανείζεται- λέγει η Αγία Γραφή- αυτό που φτιάχνει είναι του δανειστή, δεν είναι του δανειζομένου.»

Καί ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πειραιά ας προσέξη να μην καταντήση κίτρινο φύλλο. Όλα τα χρόνια έβαζε τον κανόνα των Δοχειαριτών και τώρα τον απέρριψε και βάζει τον κανόνα τον μελίρρυτο ενός παπά, που ίσως ποτέ δεν ήρθε να προσκυνήση την Παναγία, και όταν τον ακούς έρχεται στον νού σου η τραγουδίστρια Φειρούζ από τον Λίβανο.

Η παράκληση αυτή δεν βγαίνει ούτε από τον φλοίσβο της θάλασσας ούτε από την αύρα των βουνών• βγαίνει από τις θυρίδες των κέντρων διασκεδάσεως. Ψάλλει σαν αυτόν που έχασε τον έρωτά του και ψάχνει να τον βρη. Ψάλλει μεν με πάθος, αλλά όχι με θείο πόθο. Σ’ αυτήν την ψαλμώδηση δεν υπάρχει τίποτε αυθόρμητο, τίποτε πηγαίο• απίθανα ψεύτικη. Καλή φωνή, μπερδεμένη όμως με το σύγχρονο τραγούδι του ξεχασμένου έρωτα. Ευχαρίστως ακούγεται από παθιασμένους ανθρώπους, αλλά δεν ψάλλεται στην Εκκλησία. Δεν είναι βιωματική, είναι φτιαχτή, επειδή αυτός που ψάλλει δεν βρήκε την αγάπη του για την Παναγία• δεν έγινε η Παναγία αποκούμπι στη ζωή του. Προσπαθεί με επιτηδεύσεις και με φωνή τρυφερή, αλλά άκαρπη, να ελκύση την αγάπη της Παναγίας.

Τα αιώνια πράγματα είναι αυθόρμητα, πηγαία, και όχι με φτιασίδια και επιτηδεύσεις. Η ψαλμωδία βγαίνει μέσα από τα σπλάγχνα των πιστών και πλαταίνει το στόμα τους, για να διαλαλή αυτά που διηγούνται όλες οι γενιές των ανθρώπων. Εμείς ψάλλουμε τον έρωτά μας, αυτόν που γνωρίζουμε καλά, όπως μας τον δίδαξαν οι πατέρες μας. Η παράκληση της Γοργοϋπηκόου συνεχίζει την αιώνια ελληνική ψαλμωδία, είναι ο απόηχος των αιώνων μέσα στην τρικυμισμένη θάλασσα, που λέγεται ορθόδοξη Ελλάδα. Η ύμνηση της Παναγίας δεν εκφράζεται με μουσικές επιτηδεύσεις. Η Παναγία είναι λατρευτή από τους Αγγέλους και από τους ανθρώπους, στους οποίους δεν έφθασε το ύφος το λυρικό και παθιασμένο.




Η παράκληση της Γοργοϋπηκόου ψάλλεται από πονεμένα στόματα και στο όνομά Της σταυροσημειώνονται χέρια ροζιασμενα. Καί οι καρδιές των ανθρώπων που την ψάλλουν είναι καταπονημένες, δεν έχουν ακόμα ελαφρώσει. Βγάζουν καημούς όπως τους έχουν μέσα τους• όχι μελοδράματα. Μαννάδες που έχουν χάσει τα δόντια τους, έχουν ξεφλουδίσει τα χέρια τους στις μπουγάδες, στον φούρνο, στην λάτρα του σπιτιού, παππούδες που έχουν μαδήσει οι πώγωνες και τα μουστάκια τους στ’ αλέτρι, το τσαπί και το δικέλλι, γυναίκες που κλείνουν τα μάτια των νεκρών τους, χειρώνακτες που κύρτωσαν στο μεροδούλι και ξαποσταίνουν, ακουμπώντας στην όχερη του άλετριού, και θυμούνται τα περασμένα και ονειρεύονται τι θα τους απαντήση το ξημέρωμα της άλλης μέρας. Όχι τρυφερές κοπέλες, που δεν τις άγγιξε η τυράγνια της ζωής.

Η παράκληση είναι για τον πολύ λαό, όχι για τον καλλικέλαδο ψάλτη και τον φτιασάρη παπά. Μέσα από μια παράκληση βιογραφείς τη ζωή του Έλληνα, του τυραννισμένου, του καταπιεσμένου, του καταπονημένου. Η Παναγία είναι η μάννα του πόνου, της αλήθειας, του ανυπέρβλητου. Μακάρι να το καταλάβη όποιος ψάλλει παράκληση και όχι να φτιάχνη φωνή ανοίκεια στη φύση του.

Ψάλε μια τέτοια παράκληση κι εμείς μαζί σου.

Έπειτα, αν θέλη κανείς να βγη στο μειντάνι ψάλτης και συγγραφέας, ας μάθη πρώτα δυό γκλίτσες γράμματα, όπως λέγαν οι παλιοί. Δεν είναι αισχύνης άξιον στις μέρες μας να κυκλοφορεί κασέτα με λάθη άκόμα και στην απαγγελία του Ευαγγελίου; Πενήντα χρόνια πίσω η Εκκλησία, στους ολιγογράμματους παπάδες της υπαίθρου; Το συνοδευτικό κείμενο στη θήκη του CD, αποτελεί κατά το ήμισυ και πλέον ένα κακότεχνο εγκώμιο στον μουσουργό! Αυτοσυστήνεται και χαρακτηρίζει τον εαυτό του με αλλεπάλληλους πομπώδεις προσδιορισμούς και σχήματα λόγου. «Πολύ μογίσαντι»,( αντί του ορθού «πολλά μογήσαντα») «αόκνως συλλέξαντι»,( από που άραγε και με τόσο κόπο; Μήπως από το βιβλιαράκι της Παρακλήσεως της Μονής Δοχειαρίου;) Είναι ο «ηδυμόλπως ασας», μήπως και «ο γοργώς υπακούων»,αντί για την Παναγία, αφού, εκτός από τη λανθασμένη χρήση όλων των πτώσεων στη μακροσκελέστατη αυτή περίοδο, χρησιμοποιεί εδώ και αρσενικό γένος; Παρομοιάζει τον εαυτό του με νυκτικόρακα αγρυπνούντα και καλλικέλαδον αηδόνα αγλαίζουσαν! Είναι και θήτης! Φαίνεται πως εκείνο το «θήτα» στη θήκη του CD είναι κυριολεκτικό και όχι …ορθογραφικό λάθος. Θήτες λοιπόν και σήμερα οι ιεροθύτες;

Καί αφού είναι όντως έτσι, γιατί θέλουν να παρουσιάζωνται γνώστες της αρχαίας γλώσσας μας και να την χειρίζωνται για εντυπωσιασμό των απλοικών πιστών; Είναι ο «αλεξίσας» ( αντί του ορθού: αλεξήσας) μεν «τα του βίου τερπνά και ηδέα», αλλά «δι’ εαυτόν»!!! Επισυνάπτει δε αρχαιοπρεπώς και το ανύπαρκτο «ποίκλιν», αντί του «επίκλην» καθώς και το νεοελληνικό «εσέ» πλαισιώνοντας τα πάντα με πλείστους σολοικισμούς και βαρβαρισμούς. Γιά του λόγου το αληθές και για τους επαίοντες παραθέτουμε αυτούσιο το ασυνάρτητο συνοδευτικό κείμενο του CD, και την επιεικέστατη διόρθωσή του από τον καλό μελετητή.

«Τω πολύ μογίσαντι, τω αόκνως συλλέξαντι, τω ηδυμόλπως ασαντι, Συ, τω γοργώς υπακούοντι, αγάπης πολλής και χρέους και τιμής ως νυκτικόραξ αγρυπνών, ως καλικέλαδος αηδών αγλαίζουσα, πρόσδεξαι θήτα του Υιού σου και λειτουργόν, τον αλεξίσαντα τα του βίου τερπνά και ηδέα δι’ εαυτόν, τον μόνον εράσμιον Χριστόν. Τον ποίκλιν λέγοντα Αλέξιον, τον ταπεινόν ιερουργόν, πρόσδεξαι συν τοις λοιποίς προς σε κράζοντα, Γοργοεπήκοε βοηθέ, και μεσίτευσον εν τάχει δι’ αυτόν και τοις ακούουσι ταύτα, τα εαυτού δι’ εσέ συλλεγέντα. Καί αυτοίς τε και αυτώ πάντα τα προς σωτηρίαν εξ αυτών γεννηθέντα εν ταίς καρδίαις αυτών παράσχου, μήτηρ Θεού, η Παναγία ημών.»

(Οι υπογραμμίσεις των λαθών δικές μας)

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΟΡΘΩΜΕΝΟ

«Τον πολλά μογήσαντα, τον αόκνως συλλέξαντα, τον ηδυμόλπως ασαντα, εξ αγάπης πολλής και χρέους και τιμής, ως νυκτικόρακα αγρυπνούντα, ως καλλικέλαδον αηδόνα αγλαίζουσαν, Συ, η Γοργώς Υπακούουσα, πρόσδεξαι• τον θύτην του Υιού Σου και λειτουργόν, τον αλεξήσαντα τα του βίου τερπνά και ηδέα δι’ Αυτόν τον μόνον εράσμιον Χριστόν. Τον επίκλην καλούμενον Αλέξιον, τον ταπεινόν ιερουργόν μη παρίδης συν τοις λοιποίς προς Σε κράζοντα, Γοργοϋπήκοε βοηθέ, αλλά μεσίτευσον εν τάχει υπέρ αυτού και των ακουόντων τα μελωδήματα ταύτα τα υπ’αυτού διά Σε συλλεγέντα. Παράσχου δε πάσιν ημίν τα προς σωτηρίαν αιτήματα, Μήτερ Θεού, η Παναγία ημών».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ –ΣΧΟΛΙΑ

1.«Τω πολύ μογήσαντι….άσαντι.»Το ρήμα της πρότασης «πρόσδεξαι» απαιτεί αντικείμενο σε αιτιατική πτώση. Οι αλλεπάλληλες δοτικές πρέπει να μετατραπούν σε αιτιατικές.

2.«Πολύ»: διορθώνουμε: πολλά: γιατί παραλείπεται το σύστοιχο αντικείμενο και παραμένει ο επιθετικός του προσδιορισμός στον πληθυντικό αριθμό και στο ουδέτερο γένος.

3.«Μογίσαντι»= μογήσαντι: διορθώνουμε με η γιατί το ομηρ. ρήμα είναι μογέω (κατά το ποιέω-ω)

4.«Τω γοργώς υπακούοντι»: Προφανώς εδώ αναφέρεται στην Παναγία. Η δοτική αρσενικού γένους πρέπει να μετατραπή σε ονομαστική θηλυκού γένους που θα προσδιορίζη το Υποκείμενο της πρότασης: «Συ, η Γοργώς υπακούουσα».

5.«αγάπης πολλής και χρέους και τιμής»: πρέπει να μετατραπούν σε εμπρόθετους προσδιορισμούς της αιτίας ή σε δοτική της αιτίας: εξ αγάπης…..(:αναγκαστικό αίτιο: η αιτία που προκαλεί την ενέργεια του ρήματος).

6.«ως νυκτικόραξ…αγλαίζουσα».: Η πτώση και πάλι ατυχώς αλλάζει από δοτική σε ονομαστική, ενώ η σύνταξη απαιτεί την αιτιατική, αφού πρόκειται ξανά για το αντικείμενο του ρήματος πρόσδεξαι.

7.«Καλικέλαδον»: Η λέξη γράφεται με δύο λ.

8.Χωρίζουμε τη μακροσκελέστατη περίοδο σε δύο περιόδους με την άνω τελεία.

9.«Θήτα»! : ο θης, του θητός, τον θήτα, οι θήτες: η κατώτερη κοινωνική τάξη της αρχαίας Αθήνας. Προφανώς ο συγγραφέας ήθελε να γράψη «θύτην».

10.«αλεξίσαντα»: το ρήμα αλέξω σχηματίζει τύπους ως εκ ρήματος αλεξέω( κατά το ποιέω- ω: αλεξήσαντα: θα γραφή με η.

11.«δι’ εαυτόν»: Νοηματικά δεν μπορεί να σταθή: απομάκρυνε τα τερπνά για τον εαυτό του; Πρέπει να διορθωθή : «δι’ Αυτόν τον μόνον εράσμιον Χριστόν».

12.«Ποίκλιν»! : Δεν υπάρχει αυτή η λέξη. Το επίκλην: κατ’ επωνυμίαν, ονόματι.

13.«Λέγοντα»: διορθώνουμε:λεγόμενον ή καλούμενον.

14.«Πρόσδεξαι»: το ρήμα επαναλαμβάνεται και στη δεύτερη πρόταση. Μπορεί στη β΄πρόταση να αντικατασταθή :π.χ. «μη παρίδης».

15.«Μεσίτευσον δι’ αυτόν»: είναι νεοελληνική σύνταξη. Στην αρχαία ελληνική η πρόθεση διά +αιτ. δηλώνει αιτία. Διορθώνουμε: «υπέρ αυτού».

16. «Τοίς ακούουσι»: Διορθώνουμε σε γενική: «και (υπέρ) των ακουόντων», αφού συνδέεται παρατακτικά(με το σύνδεσμο και) με το υπέρ αυτού και έχει τον ίδιο συντακτικό ρόλο.

17.«Τα εαυτού»: είναι κτητική αντωνυμία. Το ορθό είναι τα υπ’ αυτού συλλεγέντα. Συμπληρώνουμε τη λέξη «μελωδήματα» για περισσότερη σαφήνεια.

18.«εσέ»!: η αντωνυμία στην αρχαία ελληνική είναι: «σε». Διορθώνουμε: «διά Σε».

19.«Καί αυτοίς τε και αυτώ… εξ αυτών».: επανάληψη της λέξης αυτός. Περισσότερο δόκιμη η έκφραση: πάσιν ημίν.

20.«Τα γεννηθέντα εν ταίς καρδίαις αυτών παράσχου…» Ποιά γεννηθέντα εν ταίς καρδίαις να παράσχη; Καί αφού έχουν γεννηθή για ποιό λόγο να τα παράσχη εκ νέου;

21.«Μήτηρ»: είναι κλητική πτώση. Διορθώνουμε: Μήτερ.

22.«ημών»:Η αντωνυμία δασύνεται: ημών.

23.Μακροπερίοδος λόγος, ασάφεια, απώλεια νοήματος.

Καί μια τελευταία απορία: Καλά ο θύτης• οι εργαζόμενοι στο στούντιο, θήτες και αυτοί; Ή ακολουθούν τη δικηγορική ρήση: «Πλήρωσέ με και κάνω μήνυση και στον εαυτό μου»;

Ωχ αυτή η ανυποληψία μέσα στο χώρο της μοναδικής αριστοκράτισσας ορθοδόξου Εκκλησίας!


Η σωτηρία του παγκόσμιας εμβέλειας θησαυρού της Μονής Βλατάδων

 


Έπειτα από πέντε χρόνια διαδικασιών αρχίζει επιτέλους η ψηφιοποίηση του μοναδικού αρχείου της Μονής και του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών

 

Ένα σπουδαίο έργο για την προστασία και ανάδειξη της σημαντικής κληρονομιάς της Μονής Βλατάδων θα αρχίσει να υλοποιείται το επόμενο διάστημα, με τη συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Ιεράς Βασιλικής, Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων.

Το έργο της συντήρησης, αποκατάστασης και ψηφιοποίησης μεγάλου μέρους του ιστορικού αρχείου χειρογράφων, μικροταινιών και μικρογραφιών του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών και της Μονής έχει σχεδιαστεί από το 2015.

Πλέον έχουν ολοκληρωθεί τα πολλά διαδικαστικά προαπαιτούμενα και ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο αναμένεται να πάρει και την έγκριση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, που συνεδριάζει σήμερα και όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Θεσσαλονίκη η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να υπογραφεί και η σχετική σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στα τρία μέρη.

Όπως είπε η κ. Πατουλίδου, «στο αρχείο της Μονής υπάρχουν σπάνια κείμενα, μοναδικά αρχεία στον κόσμο, χειρόγραφα ιατρικής και βοτανολογίας. Ένας πραγματικός θησαυρός. Η προσπάθειά μας είναι να μη χαθούν αυτά τα αρχεία, να αποκαταστήσουμε τις φθορές και να τα προστατεύσουμε – διασώσουμε, ενώ παράλληλα να τα ψηφιοποιήσουμε, ώστε να αποκτήσει όλος ο κόσμος πρόσβαση σε αυτή τη σπουδαία παγκόσμια κληρονομιά».

Η Μονή και το Ίδρυμα υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ευρίσκονται στην άνω πόλη της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη προβλέπεται συντήρηση και ψηφιοποίηση 98 μικροταινιών κωδικών της Μονής Βλατάδων.




Το ίδιο προβλέπεται να γίνει στο αρχείο της Μονής, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πατριαρχικά σιγγίλια, οθωμανικά και ελληνικά έγγραφα από το 18ο αιώνα και 500 παλαίτυπα της Μονής. Συντήρηση θα γίνει και στους 21 χειρόγραφους κώδικες και τα 2.000 παλαίτυπα της συλλογής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

Το Ίδρυμα, που ιδρύθηκε το 1965 επί 42 χρόνια δημιούργησε μικροφίλμς και διαφάνειες για περίπου το 96% των χειρογράφων του Αγίου Όρους, μεταξύ των οποίων τα εικονογραφημένα χειρόγραφα της Σκήτης των Καυσοκαλυβίων, αλλά και άλλων Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών, όπως της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας στα Βασιλικά, καθώς και Βιβλιοθηκών, όπως για παράδειγμα η Εθνική Βιβλιοθήκη της Σόφιας.

Στο αρχείο του Ιδρύματος βρίσκονται 15.000 αντίγραφα από το 'Αγιον Όρος, 3.500 από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά, 3.500 από την Εθνική Βιβλιοθήκη στο Παρίσι και 3.000 από το Βατικανό.

Αυτός ο παγκόσμιος θησαυρός κινδυνεύει από τη φθορά του χρόνου και την υγρασία, λόγω της ελλιπούς συντήρησης, ως συνέπεια της ανυπαρξίας επαρκούς χρηματοδότησης. Πλέον η παρέμβαση που θα γίνει μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

Ο σύνδεσμός μας έχει στο παρελθόν πραγματοποιήσει προσκύνημα στην Μονή, κατά την μετάβαση για το Άγιον Όρος.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Εικόνα Παναγίας Αγίου Όρους ‘Ελαιοβρύτισσα’ – Ιερά Μονή Βατοπαιδίου Αγίου Όρους

 



Στην Μονή Βατοπαιδίου, Δοχειάρης ήταν ο Όσιος Γεννάδιος (εορτάζεται η μνήμη του στις 17 Νοεμβρίου). Ήταν πολύ ενάρετος. Κάποτε τελείωσε το λάδι της Iεράς Μονής και έμεινε μόνο ένα δοχείο γεμάτο.

Ο Δοχειάρης απεφάσισε τότε να κρατήσει το λάδι, μόνον για τα κανδήλια και δεν έδιδε στους αδελφούς. Ο Ηγούμενος του είπε:

– Δοχειάρη, δώσε ελεύθερα λάδι στους αδελφούς και να είσαι βέβαιος, ότι η Υπεραγία Θεοτόκος δεν θα αφήσει ούτε τους αδελφούς, ούτε τις κανδήλες.

Ο Γεννάδιος συνεμορφώθη. Αλλά όταν έφθασε η ημέρα που υπολόγισε ότι θα εξηντλείτο το λάδι, κατέβηκε στο κελάρι και τι να δει! Η κανάτα που ήταν μέσα στο δοχείο (στο ντεπόζιτο) ήταν γεμάτη, ξεχειλισμένη από λάδι. Γεμάτο ήταν και το δοχείο, σε τέτοιο βαθμό που το λάδι χυνόταν στον διάδρομο. Τότε ο Ηγούμενος και όλοι οι αδελφοί πήγαν στην Εκκλησία και μπροστά στην εικόνα της Παρθένου ανέπεμψαν ευχαριστηρίους ύμνους προς την Παναγία. Την ονόμασαν δε «Ελαιοβρύτισσα» ή «Δοχειάρισσα».



Η επικοινωνία με τα παιδιά μας -- Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης (†)

 


Ν’ αφιερώνουμε αρκετό χρόνο στα παιδιά μας, να συζητούμε, ν’ αστειευόμαστε μαζί τους, ν’ αναπτύσσουμε διάλογο. Όταν σταματήσει ο διάλογος, τότε να φοβόμαστε. Για να υπάρχει διάλογος χρειάζεται απαραίτητα αγάπη, υπομονή, χρόνος, κατανόηση, καταδεκτικότητα. Αν το παιδί φοβάται, σκέφτεται πώς θα αντιμετωπίσει τον αδέκαστο κριτή πατέρα, ή την αυστηρή και παράξενη μητέρα, κλείνεται στον εαυτό του, θα προσπαθήσει να λύσει το πρόβλημά του με τους φίλους του, που δεν είναι πάντα οι καλύτεροι σύμβουλοι.

Αν δεν έχουμε την καλή αυτή επικοινωνία με τα παιδιά μας και δεν τους δώσουμε την άνεση να μας εκμυστηρευθούν τα μυστικά τους, τις αγωνίες τους, τις σκέψεις, τα σχέδια και τα όνειρά τους είναι σαν να τους κόβουμε τα φτερά και να τα φυλακίζουμε στο κλουβί.

Τα παιδιά πρέπει να τ’ ακούμε κιόλας. Τα παιδιά δεν είναι μόνο να τα διδάσκουμε, λέει ο Ντοστογιέφσκυ, αλλά και να διδαχθούμε αρκετά από αυτά και κυρίως την ακακία, τον αυθορμητισμό, τον ενθουσιασμό. Μη θέλουμε να τα κάνουμε ακριβή αντίγραφα του εαυτού μας. Να τα κάνουμε, μπορούν δεν μπορούν, αυτό που δεν μπορέσαμε να γίνουμε εμείς. Τα παιδιά δεν πρέπει να γίνουν προέκταση του εγώ μας. Να τα βοηθήσουμε στην κλήση τους. Να τα εμπιστευτούμε, να τους δώσουμε καλές βάσεις. Κυρίως στην υγιή θρησκευτική αγωγή κι όχι στη θρησκοληψία και τον φανατισμό.

Να μην τα πιέζουμε, να μην τα εξαναγκάζουμε εξουσιαστικά κι απειλητικά, γιατί αργά ή γρήγορα θ’ αντιδράσουν. Να τα εμπνέουμε πιο πολύ με το παράδειγμά μας παρά με τα λόγια μας. Δεν μπορεί όλη μέρα το ανδρόγυνο να καυγαδίζει και να θέλει τα παιδιά να είναι ήσυχα και ήρεμα. Οι συζυγικοί καυγάδες καταματώνουν τις παιδικές ψυχές. Κυρίως τα διαζύγια. Τα παιδιά γίνονται θλιμμένα, νευρικά, άτακτα, ανυπάκουα, με μαθησιακές δυσκολίες στο σχολείο. Ντρέπεται, κλαίει, θυμώνει, οργίζεται το παιδάκι όταν δεν βλέπει τους γονείς του μονιασμένους.

Η ορθή θρησκευτική αγωγή από νωρίς έχει μεγάλη σημασία. Η Εκκλησία πρέπει να παρουσιασθεί σαν το σπίτι του ουράνιου κοινού πατέρα μας κι όχι σαν κάτι ξένο, μακρυνό, μεγάλο και περίεργο. Να ερμηνεύσουμε στα παιδιά, αφού βέβαια γνωρίζουμε εμείς καλά πρώτα, τι περιμένει η Εκκλησία από εμάς. Ποιος είναι ο σκοπός και το νόημα της ζωής. Γιατί ήλθε ο Χριστός στη γη, γεννήθηκε, δίδαξε, θαυματούργησε, σταυρώθηκε, αναστήθηκε κι αναλήφθηκε, ώστε από μικρά να νοιώσουν με φιλότιμο και λαχτάρα τον πόθο του αγαθού, της αρετής, του καλού, του αγιασμού και της σωτηρίας.

Όλα με διάκριση, με τάξη, με σεβασμό, με ευγένεια. Να μη μπουχτίσουμε, να μη κουράσουμε και ζαλίσουμε τα παιδιά με πολλά και μεγάλα. Η υπερπροστατευτικότητα είναι κακή όσο και η αδιαφορία. Δεν θα τα έχουμε αλυσοδεμένα, φοβισμένα και κυνηγημένα τα παιδιά. Θα σεβόμαστε την ελευθερία τους. Δεν θα παρατηρούμε υπεράγαν αυστηρά συνέχεια, δεν θα τα βλέπουμε καχύποπτα, ως τηλεκατευθυνόμενα κι ανόητα.

Λέγει ένας σύγχρονος Γέροντας: «Η μεγάλη έγνοια μάς κάνει να είμεθα πολύ αυστηροί. Μας κάνει να είμεθα πάρα πολύ αυστηροί και πολλές φορές άτεγκτοι κι ανυποχώρητοι σε μερικά πράγματα. Πρέπει, αγαπητοί μου, να το χωνέψουμε ότι τα παιδιά, τα σύγχρονα παιδιά, δεν έχουν δύναμη να αντέχουν την αυστηρότητα, που αντέχατε σεις οι παλιότεροι. Αλλά πρέπει δια του διαλόγου και δια της πειθούς να τους λέμε το καλό και μετά δια προσευχής να αναπληρώνουμε. Γι’ αυτό μην ανησυχείτε· εσείς να προσεύχεσθε για τα παιδιά σας και μην έχετε άγχος» (αρχιμ. Εφραίμ Βατοπαιδινός).

Νομίζω πως δεν έχουμε αγαπήσει πολύ την προσευχή, δεν έχουμε πιστεύσει δυνατά στη δύναμή της. Θεωρούμε πιο ικανά τα δικά μας λόγια κι όχι τη θεία φώτιση. Πιστεύουμε στον εαυτό μας περισσότερο από τον Θεό.

Ήταν μία μητέρα, που αργούσαν τα παιδιά το βράδυ να γυρίσουν σπίτι, και την εύρισκαν γονατιστή στις εικόνες. Έτσι το σκέφτονταν πολύ να αργήσουν, γιατί καθυστερούσαν τη γονυκλισία της μητέρας τους.

Μια άλλη χήρα, μητέρα δύο παιδιών, φτωχή, καθάριζε σκάλες για να ζήσει, έγραφε στον Γέροντα Παΐσιο: «Γέροντα, να προσεύχεσθε για μένα, γιατί προσεύχομαι μόνο έξι ώρες την ημέρα!..». Προφανώς έλεγε την ευχή του Ιησού.

 

Από το βιβλίο: Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου, Οικογένεια, Γονείς και Παιδιά. Ιερά Μητρόπολις Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μεσολόγγι 2009, σελ. 88.


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Σεισμολόγος για Άγιον Όρος: ''Λόγω του ιστορικού της περιοχής δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί''

 


Σε επιφυλακή θα παραμείνουν και τα επόμενα 24ωρα οι σεισμολόγοι προκειμένου να παρακολουθούν την εξέλιξη των σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου ανοιχτά της Χαλκιδικής, στην θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους. 

Η ιστορικότητα της περιοχής και οι ισχυροί σεισμοί του παρελθόντος κρατούν τους ειδικούς σε επαγρύπνηση, παρά τις εκτιμήσεις πως ο κύριος σεισμός ήταν, πιθανότατα, αυτός που καταγράφηκε με μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

"Το πιθανότερο είναι πως ο κύριος σεισμός ήταν αυτός των 5,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Μέχρι στιγμής, η εικόνα δεν δίνει ανησυχητική ερμηνεία, αλλά λόγω του ιστορικού της περιοχής δεν μας επιτρέπεται να είμαστε απόλυτα καθησυχαστικοί. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έρχεται κάτι κακό, ωστόσο χρειάζεται μία επιφυλακτικότητα εξαιτίας της ιστορίας", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 Fm" ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης

Ο κ. Σκορδίλης υπενθύμισε ότι η περιοχή του Αγίου Όρους έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς το 1905 με 7,5 Ρίχτερ, όπως επίσης το 1982 και το 1983 με μεγέθη 7 και 6,8 βαθμών, αντίστοιχα. 

"Το 1905 είχαμε έναν ισχυρό σεισμό με μέγεθος 7,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Το 1982 είχε δώσει η περιοχή σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ και το 1983 σεισμό 6,8. Όλοι αυτοί ήταν σε μία απόσταση 25 έως 45 χλμ από το επίκεντρο του τωρινού σεισμού. Μιλάμε πρακτικά για τον ίδιο τεκτονικό σχηματισμό και γι αυτό είμαστε επιφυλακτικοί", είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας ανέφερε πως υπήρξαν ζημιές από τους ισχυρούς σεισμούς, κατά το παρελθόν, σε μοναστήρια του Αγίου Ορους, ενώ είχαν γίνει αισθητοί και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι απέχει 150 χλμ από το επίκεντρο. 

"Ο σεισμός των 7,5 Ρίχτερ ήταν πολύ ισχυρός και υπήρχαν ζημιές στα μοναστήρια. Οι σεισμοί του ‘82 και ‘83 έγιναν αισθητοί και στη Θεσσαλονίκη. Η δόνηση ήταν λίγο πιο αργή, με την έννοια ότι τα σεισμικά κύματα είχαν μεγαλύτερες περιόδους, αλλά έγιναν αισθητοί. Στις περιοχές που είναι πιο κοντά, οι σεισμοί αυτής της τάξεως μεγέθους, μπορούν να γίνουν πραγματικά επικίνδυνοι".

Όσο για το ενδεχόμενο από τις συγκεκριμένες δονήσεις στην περιοχή του Αγίου Όρους να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα ο κ. Σκορδίλης το χαρακτήρισε "εντελώς απίθανο, γιατί ο σεισμός είναι σχετικά μικρός και δεν μπορεί να επηρεάσει άλλες περιοχές".

Οι σεισμολόγοι θα παρακολουθούν το φαινόμενο και τα επόμενα 24ωρα και σύμφωνα με τον καθηγητή αναμένονται "μετασεισμοί με μεγέθη που θα φτάσουν με μία ή και μικρότερη μονάδα διαφορά από το μέγεθος του, των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Στο πλαίσιο αυτό, ένας σεισμός όπως ο πρωινός με 4,8 Ρίχτερ, αν και λίγο ισχυρός για μετασεισμό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία".

Πηγή: Romfea.gr


Και βλέπεις σε όλα τα κράτη φουρτούνα, ζάλη μεγάλη! ~ Άγιος Παΐσιος Αγιορείτης

 


Ο περισσότερος κόσμος της εποχής μας είναι ''μορφωμένος'' κοσμικά και τρέχει με την κοσμική μεγάλη ταχύτητα. Επειδή όμως του λείπει ο φόβος του Θεού – “αρχή σοφίας φόβος Κυρίου” -, λείπει το φρένο, και με ταχύτητα, χωρίς φρένο, καταλήγει σε γκρεμό. Οι άνθρωποι είναι πολύ προβληματισμένοι και οι περισσότεροι πολύ ζαλισμένοι...


Και βλέπεις σε όλα τα κράτη φουρτούνα, ζάλη μεγάλη! Ο καημένος ο κόσμος -ο Θεός να βάλει το χέρι Του!- βράζει σαν την χύτρα ταχύτητος. Και οι μεγάλοι πως τα φέρνουν! Μαγειρεύουν-μαγειρεύουν, τα ρίχνουν όλα στην χύτρα ταχύτητος και σφυρίζει τώρα η χύτρα! Θα πεταχθή σε λίγο η βαλβίδα! 

Είπα σε κάποιον που είχε μια μεγάλη θέση: “Γιατί μερικά πράγματα δεν τα προσέχετε; Τι θα γίνει;” “Πάτερ μου, μου λέει, λίγο χιόνι ήταν πρώτα το κακό, τώρα έχει γίνει ολόκληρη χιονοστιβάδα. Μόνο ένα θαύμα μπορεί να βοηθήσει”. Αλλά και με τον τρόπο που πηγαίνουν μερικοί να βοηθήσουν την κατάσταση, κάνουν μεγαλύτερη την χιονοστιβάδα του κακού.

– Αγωνιάτε, Γέροντα; – Αχ, τι άσπρισαν τα γένια μου πρόωρα; Εγώ πονάω δυό φορές, μία, όταν προβλέπω μια


κατάσταση και φωνάζω, για να προλάβουμε ένα κακό που πρόκειται να γίνη, και μια, όταν δεν δίνουν σημασία – ίσως όχι από περιφρόνηση -, και συμβαίνη μετά το κακό και μου ζητούν τότε την συμπαράστασή μου.

Τώρα καταλαβαίνω τι τραβούσαν οι Προφήτες. Μεγαλύτεροι Μάρτυρες ήταν οι Προφήτες! Πιο μεγάλοι Μάρτυρες από όλους τους Μάρτυρες, παρ’ όλου που δεν πέθαναν όλοι με μαρτυρικό θάνατο.

Γιατί οι Μάρτυρες για λίγο υπέφεραν, ενώ οι Προφήτες έβλεπαν μια κατάσταση και υπέφεραν συνέχεια.

Φώναζαν-φώναζαν, και οι άλλοι τον χαβά τους. Και όταν έφθανε η ώρα και ερχόταν η οργή του Θεού εξ αιτίας τους, βασανίζονταν και εκείνοι μαζί τους. Τουλάχιστον όμως τότε τόσο έφθανε το μυαλό των ανθρώπων. Άφηναν τον Θεό και προσκυνούσαν τα είδωλα. Σήμερα που καταλαβαίνουν, είναι η μεγαλύτερη ειδωλολατρία.

Δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι ο διάβολος βάλθηκε να καταστρέψη τα πλάσματα του Θεού. Έχει κάνει παγκοινιά , να καταστρέψη τον κόσμο. Λύσσαξε, γιατί άρχισε να μπαίνη στον κόσμο η καλή ανησυχία.

Είναι πολύ αγριεμένος, γιατί γνωρίζει ότι είναι λίγη η δράση του. Τώρα κάνει όπως ένας εγκληματίας που, όταν τον κυκλώνουν, λέει: “Δεν έχω σωτηρία! Θα με πιάσουν!” και τα κάνει όλα γυαλιά-καρφιά.

Ή όπως οι στρατιώτες, που εν καιρώ πολέμου, όταν τελειώσουν τα πυρομαχικά, βγάζουν την λόγχη ή το σπαθί και ρίχνονται και ό,τι γίνει. Σου λέει: “Έτσι κι αλλιώς χαμένοι είμαστε, ας σκοτώσουμε όσο πιο πολλούς μπορούμε”. 

Ο κόσμος καίγεται! Το καταλαβαίνετε;

Έπεσε πολύς πειρασμός.Τέτοια πυρκαγιά έχει βάλει ο διάβολος, που ούτε όλοι οι πυροσβέστες αν μαζευθούν, δεν μπορούν να κάνουν τίποτε, αναγκάζονται οι άνθρωποι να στραφούν στον Θεό και να Τον παρακαλέσουν να ρίξη μια βροχή γερή, για να σβήση. 

Έτσι και για την πνευματική πυρκαγιά που άναψε ο διάβολος, μόνον προσευχή χρειάζεται, για να βοηθήση ο Θεός.

Όλος ο κόσμος πάει να γίνη μια περίπτωση. Γενικό ξεχαρβάλωμα! Δεν είναι να πης: “Σ’ ένα σπίτι χάλασε λίγο το παράθυρο ή κάτι άλλο, ας το διορθώσω”. 

Όλο το σπίτι είναι ξεχαρβαλωμένο. Έχει γίνει χαλασμένο χωριό. Δεν ελέγχεται πια η κατάσταση. μόνον από πάνω, ό,τι κάνει ο Θεός. Τώρα είναι να δουλεύη ο Θεός με το κατσαβίδι, με χάδια, με σκαμπίλια, να το διορθώση. 

Μια πληγή έχει ο κόσμος που κιτρίνισε και θέλει σπάσιμο, αλλά ακόμη δεν ωρίμασε καλά. Πάει να ωριμάσει το κακό, όπως τότε στην Ιεριχώ που ήταν για απολύμανση...

Αγίου Παϊσίου Αγιορείτου – Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο. Λόγοι Α΄-Ι. Ησυχαστήριον ” Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος” Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Πηγή: iconandlight.wordpress.com


Προφήτης Βαρούχ ο «Ευλογημένος»
μαθητής και πιστός φίλος του μεγάλου προφήτη Ιερεμία.

Εορτάζει στις 28 Σεπτεμβρίου

Bαρούχ Προφήτης Iερεμίου φίλος,
Xριστού Προφήταις συγχορεύει εν πόλω.

Ο Προφήτης Βαρούχ ήταν αχώριστος σύντροφος, μαθητής,αφοσιωμένος φίλος και γραφέας του μεγάλου προφήτη Ιερεμία (1 Μαΐου). «Μπαρούχ», σημαίνει «ευλογημένος», έζησε τον 7ο αιώνα π.Χ

Kαι τόσο πολλή αγαπητός ήταν από τον Ιερεμία , ώστε τον αποκάλεσε πνοή και ανάπαυσις του. Kαι οι δύο μαζί, ήταν σαν μία ψυχή ενωμένοι σε δύο σώματα. Eπειδή ένα και το αυτό είχαν αρχηγό και καθοδηγητή , το Άγιον Πνεύμα.

Πηγή: Πνεύματος κοινωνία

Συνεχίζεται η σεισμική ακολουθία στο Άγιον Όρος – Τι λέει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας

 


Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 05:30 σε θαλάσσια περιοχή σε απόσταση 36 χλμ. από τις Συκεές στον Άθω, στο σημείο όπου χθες είχε ξεσπάσει σεισμική ακολουθία.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στον θαλάσσιο χώρο νότια της Χαλκιδικής σχολίασε ο σεισμολόγος Γερ. Χουλιάρας μιλώντας στη Ζούγκλα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Ζούγκλα ο ο Διευθυντής Ερευνών σεισμολογίας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, Γεράσιμος Χουλιάρας, πρόκειται για μία έντονη ακολουθία με μικρότερους σεισμούς από τον κύριο σεισμό και η δραστηριότητα στην περιοχή παραμένει υπό παρακολούθηση.

Οι σεισμικές δονήσεις βρίσκονται στο ρήγμα της Ανατολίας, σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα που πρόσθεσε πως είναι βοηθητικό το γεγονός ότι η εν λόγω δραστηριότητα σημειώθηκε σε υποθαλάσσια περιοχή γιατί γίνεται απόσβεση της ενέργειας. Μία σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 Ρίχτερ σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, στις 15.22, στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Χαλκιδικής, κοντά στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα 18,6 χλμ και το επίκεντρο εντοπίζεται στα 18 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της χερσονήσου του Άθω.

Σημειώνεται, ότι είχε προηγηθεί σεισμός 5,2 Ρίχτερ στις 1:50, ξημερώματα Κυριακής, χωρίς να αναφερθούν ζημιές. Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σεισμολόγος υπηρεσίας του Σεισμολογικού Σταθμού του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Χρυσάνθη Βεντούζη, μετά τον σεισμό των 5,2 Ρίχτερ, στο πλαίσιο της σεισμικής ακολουθίας, είναι αναμενόμενοι και άλλοι σεισμοί όπως αυτός των 4,2 Ρίχτερ. Στις 15.58 το μεσημέρι της Κυριακής, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση κοντά στο Άγιον Όρος, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε επίκεντρο στα 21 χλμ νότια του Άθω και σε βάθος 20,6 χλμ, όπως καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Μία ακόμα δόνηση, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, καταγράφηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στις 16.16 σε βάθος 10 χλμ και επίκεντρο στα 29 χλμ νότια του Άθω. Στις 15.28, σημειώθηκε ασθενέστερη δόνηση μεγέθους 3,1 Ρίχτερ σε βάθος 10 χλμ και με επίκεντρο στα 30 χλμ νότια της χερσονήσου του Άθω. Σημειώνεται ότι το Σάββατο, περί τις 21.39 το βράδυ, σημειώθηκε δόνηση 4,4 Ρίχτερ κοντά στο ίδιο επίκεντρο, στα 23 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Άθω, σε βάθος 19,6 χλμ, που έγινε αισθητός στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Άθω και στο νότιο άκρο της Σιθωνίας. Επίσης, μία ακόμα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01: 50 ξημερώματα Κυριακής σε θαλάσσια περιοχή 142 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης και μόλις 35 χιλιόμετρα ανατολικά των Συκεών. Ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.


Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας στο Άγιον Όρος

 


Ο Μιχαήλ Μισούστιν εισήλθε στο 'Αγιο Όρος την Πέμπτη και διέμεινε για δύο βραδιές στη μονή Φιλοθέου

Ολοκληρώθηκε η ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο 'Αγιον Όρος.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός εισήλθε στο 'Αγιο Όρος την Πέμπτη και διέμεινε για δύο βραδιές στη μονή Φιλοθέου. Σήμερα το πρωί επισκέφθηκε τη μονή Αγίου Παντελεήμονος.

Αμέσως μετά αναχώρησε ακτοπλοϊκώς από το 'Αγιο Όρος για την Ουρανούπολη. Ο κ. Μισούστιν παρέδωσε σημαντική ποσότητα υγειονομικών υλικών, μάσκες, απορρυπαντικά, απολυμαντικά και άλλα μέσα ατομικής προστασίας από τον κορονοϊό, τα οποία έφερε από τη Ρωσία, για να διανεμηθούν ανάλογα με τις ανάγκες στους αγιορείτες.

Πριν επισκεφθεί το 'Αγιον Όρος ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε επισκεφτεί μαζί με τη σύζυγό του γυναικεία μονή σε μετόχι της μονής Φιλοθέου στη Θάσο.


Σεισμική δόνηση 5,3 ρίχτερ σημειώθηκε περίπου στις 01:50 στην Χαλκιδική, προς την περιοχή του Αγίου Όρους.

 


Είναι ο δεύτερος μιας και στις 21:39 είχε γίνει σεισμός 4,4 ρίχτερ κοντά στην ίδια περιοχή.

Σεισμός 5,3 ρίχτερ σημειώθηκε στην Χαλκιδική και το επίκεντρο της δόνησης ήταν το ίδιο με αυτό του σεισμού που σημειώθηκε στις 21:39, δηλαδή 22 χιλιόμετρα νότια του όρους Άθως.

Σύμφωνα με τον Σεισμολογικό Σταθμό του ΑΠΘ, αυτή η δόνηση καταγράφηκε στη 01:50 και είχε εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Άγιον Όρος αλλά και σε περιοχές του πρώτου και του δεύτερου ποδιού της Χαλκιδικής.

Νέος σεισμός στις 2:09′ στα 3.9 ρίχτερ στο ίδιο σημείο!




Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Ο Ρώσος σταρ του σινεμά Αλεξάντερ Πετρόφ μιλά για την ταινία Man of God, και την επιθυμία του να επισκεφθεί το Άγιον Όρος




Για την πίστη του στον Θεό αλλά και για την μεγάλη του επιθυμία να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, μιλά μεταξύ άλλων στο Πρακτορείο Ορθοδοξία και την δημοσιογράφο Αλίσα Μπουλγκάκοβα ο δημοφιλής ηθοποιός του ρωσικού κινηματογράφου Αλεξάντερ Πετρόφ.
Ο κ. Πετρόφ συμμετέχει στην ταινία Man of God που περιγράφει τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου ενσαρκώνοντας τον ρόλο του βοηθού του Αγίου.
Για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρέθηκε στην Ελλάδα και μίλησε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία.
«Η ιστορία αυτού του συγκεκριμένου ανθρώπου που παίζω, βεβαίως με επηρεάζει, περνάω από μια εσωτερική κάθαρση, μου δίνει δυνάμεις και μου χαρίζει περισσότερες αντοχές. Κάθε ρόλος σε μαθαίνει κάτι καινούργιο, αποκτάς καινούργιες εμπειρίες, και αυτός ο συγκεκριμένος ρόλος με επηρεάζει πάρα πολύ δυνατά, αρχίζω να παίρνω απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, τις οποίες φορές-φορές κάνω στον εαυτό μου» ομολογεί και δείχνει το σταυρουδάκι που έχει πάντα μαζί του.
από μια εσωτερική κάθαρση, μου δίνει δυνάμεις και μου χαρίζει περισσότερες αντοχές. Κάθε ρόλος σε μαθαίνει κάτι καινούργιο, αποκτάς καινούργιες εμπειρίες, και αυτός ο συγκεκριμένος ρόλος με επηρεάζει πάρα πολύ δυνατά, αρχίζω να παίρνω απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις, τις οποίες φορές-φορές κάνω στον εαυτό μου» ομολογεί και δείχνει το σταυρουδάκι που έχει πάντα μαζί του.

 



ΠΙΕΣΑΤΕ ΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ.

Αναχωρεί σήμερα από το Άγιον Όρος ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας

 


Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

 

Με το σταγονόμετρο βγαίνουν οι πληροφορίες, σχετικά με την προσκυνηματική επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισουστίν στο Άγιον Όρος.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr προχθές, Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ο Ρώσος Πρωθυπουργός έφτασε με σκάφος ανοιχτά της Ιεράς Μονής Φιλοθέου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αμέσως μετά, ο κ. Μισουστίν μετέβη στην Θάσο όπου είχε να εκπληρώσει ένα τάμα.

Αυτή την ώρα ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, όπου  είχε διανυκτερεύσει.

Να αναφερθεί ότι ο κ. Μισουστίν επέλεξε την Μονή Φιλοθέου, αφού ο αδελφός του διατηρεί προσωπικές σχέσεις τόσο με τον Ηγούμενο όσο και με το Μοναστήρι.

Σε επικοινωνία που είχε η Romfea.gr με τον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Παύλο Λαυριώτη, μας ενημέρωσε ότι ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας δεν τον επισκέφθηκε στην Ιερά Κοινότητα.

Τέλος, οι πληροφορίες της Romfea.gr αναφέρουν ότι ο κ. Μισουστίν, σήμερα λίγο πριν την αναχώρησή του για την Μόσχα, θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη για περίπου 1 ώρα στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος.


Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Γιατί όταν γίνεται κάποιος μοναχός αλλάζει όνομα ;

 



Στους οσιότατους μοναχούς που υπόσχονται να ζουν ενάρετη ζωή επικράτησε η αλλαγή του ονόματός τους. Ο μοναχός αλλάζει το όνομά του για δύο σπουδαιότατους λόγους.
Πρώτος λόγος που αλλάζει το όνομα του κάποιος που γίνεται μοναχός είναι η απάρνηση ολοκληρωτικά της προηγούμενης ζωής και η συνεχής ενθύμηση της μεταβολής της, και δεύτερον, για να έχουμε παράδειγμα τον άγιο στην πορεία της ζωής μας, του οποίου φέρουμε το όνομα.
Η αλλαγή του ονόματος, μας βοηθά να ξεχνούμε το παρελθόν και συνεχώς υπενθυμίζει την μεταβολή που έγινε σ’ αυτόν που άλλαξε τον τρόπο της ζωής του και τις ανειλημμένες υποχρεώσεις, που οφείλει να εκπληρώνει με πολλή αγάπη και προθυμία.
Το όνομα είναι τόσο πολύ συνδεδεμένο με το πρόσωπο, ώστε να μη μπορούμε να ξεχωρίσουμε την προσωπικότητά μας από αυτό. Γι’ αυτό και η ενθύμηση του ενός φέρνει στην μνήμη το άλλο και η αναφορά στο ένα γίνεται ταυτόχρονα και προς το άλλο. Εφόσον έχουμε το παλιό όνομα υπάρχει αναπόσπαστη η μνήμη του παλαιού ανθρώπου, αντίθετα όταν ακούμε το νέο όνομα υπάρχει μνήμη του νέου ανθρώπου.
Επικράτησε να γίνεται η αλλαγή του ονόματος, για την ηθική δύναμη που έχει. Η αλλαγή όμως χάνει τη δύναμή της, όταν η θέλησή μας αδρανεί να εκτελεί και να εφαρμόζει τις υποσχέσεις, που υπενθυμίζει το νέο όνομα στους μοναχούς. Αυτό δε συμβαίνει, διότι ζει μέσα τους ο παλαιός άνθρωπος και αγαπούν περισσότερο αυτόν από τον νέο, γι’ αυτό και αδιαφορούν στις συνεχείς υπομνήσεις που γίνονται σ’ αυτούς όταν τους καλούν με το νέο όνομα.
Η αδιαφορία αυτή προς τις υποχρεώσεις, τις οποίες υπενθυμίζει στους μοναχούς το όνομα, μαρτυρεί την ύπαρξη ενός άλλου κακού, την αθέτηση της φωνής της συνειδήσεως. Διότι σε κάθε αθέτηση του καθήκοντος της νέας ζωής, που υπενθυμίζει πάντοτε το νέο όνομα, η συνείδηση επαναστατεί και διαμαρτύρεται, αλλά δεν εισακούεται, διότι κυριαρχεί ο παλαιός άνθρωπος, ο οποίος περιφρονεί τις αξιώσεις του νέου ανθρώπου, που εκφράζονται από τη φωνή της συνειδήσεως.
Η περιφρόνηση αυτή φθάνει μέχρι τέτοιο σημείο, ώστε και να αποδοκιμάζει τη φωνή της συνειδήσεως, ότι αξιώνει ανόητα και παράλογα, και στο τέλος της επιβάλλει τη σιωπή. Η κατάσταση αυτή μοιάζει με την πώρωση της συνειδήσεως.



Ο δε μοναχός που περιφρόνησε τη φωνή για την τήρηση των υποχρεώσεών του, αυτός έπαθε, ό,τι υποφέρουν όσοι έχουν πώρωση συνειδήσεως και αλλοίμονο σ’ αυτόν. Αυτός θα κατακριθεί, διότι δεν έζησε κατά Θεόν, και έβαλε το εγώ του και τη δική του γνώση πάνω από τη γνώση των Οσίων Πατέρων, και διότι δεν έκανε καλή προσφορά.
Πρόσφεραν στον Θεό θυσίες οι αδελφοί Κάιν και Άβελ, αλλά ο Κάιν δεν έκανε καλή προσφορά και αποδοκιμάστηκε από τον Θεό. Πρόσφερε ο Οζίας θυμίαμα στο Θεό με χρυσό θυμιατήριο, αλλά κατακρίθηκε, γιατί δεν έκανε καλή προσφορά. Και ο Σαούλ πρόσφερε θυσίες στο Θεό αλλά κατακρίθηκε και αποδοκιμάστηκε αυτός και ο οίκος του, γιατί δεν έκανε καλή προσφορά.
Πρόσφεραν και οι Ιουδαίοι θυσίες, αλλά ο Θεός τις αποδοκίμασε και έλεγε «μισεί αυτάς η ψυχή μου»· ώστε δεν είναι αρκετό για να ευαρεστήσει κάποιος το Θεό να προσφέρει μόνο θυσίες, δώρα και προσευχές, αλλά να κάνει καλή προσφορά δηλαδή να έχει συναίσθηση της ατέλειας και της αναξιότητάς του. Αλλά για -να υπάρχει τέτοια συναίσθηση απαιτείται τέλεια αυταπάρνηση και υποταγή στις εντολές του Θεού, και ταπείνωση και αδιάλειπτη πνευματική εργασία.
Εάν λοιπόν μόνον έτσι προσφέρουμε επάξια θυσίες στο Θεό, πρώτη δε και μέγιστη θυσία του προσφέρουμε την καρδιά μας, πώς η θυσία και η προσφορά μας θα γίνουν ευπρόσδεκτες στον Θεό, όταν δεν είμαστε άξιοι να προσφέρουμε θυσία ευάρεστη, ούτε τα προσφερόμενα είναι ως προσφορά άξια για τον Θεό;
Γι’ αυτό μην επαναπαυόμαστε στις δεήσεις και προσφορές μας, εάν προηγουμένως δεν φροντίσουμε με πολλή επιμέλεια να κάνουμε τους εαυτούς μας άξιους πιστούς και τις θυσίες μας ευπρόσδεκτες στο Θεό. Γι’ αυτό βρίσκονται σε μεγάλη πλάνη όσοι νομίζουν ότι κάθε λατρεία και θυσία είναι ευάρεστες στο Θεό.
Λατρεία ευάρεστη και θυσία ευπρόσδεκτη στο Θεό είναι «πνεύμα συντετριμμένο και καρδία συντετριμμένη», και όχι πνεύμα υπερήφανο και αλαζονικό και καρδία άτεγκτη και εμπαθής.
Αυτά λοιπόν επιζητεί η αλλαγή του ονόματος κατά πρώτο λόγο. Κατά δε τον δεύτερο λόγο επιζητεί την υποχρέωση να έχει υπόδειγμα αρετής και τελειότητας τον βίο και το πολίτευμα του αγίου, του οποίου το όνομα φέρουμε, και σ’ όλη μας τη ζωή να αγωνιζόμαστε για να γίνουμε τέλειοι ακολουθώντας το παράδειγμά του. Το υπόδειγμα της αρετής του αγίου ενισχύει πάρα πολύ τον αγωνιζόμενο.
Απ’ αυτό διδάσκεται, να ταπεινώνεται ακόμα και εάν κατάγεται από βασιλική οικογένεια· μαθαίνει να υπομένει και εάν τα δεινά είναι αφόρητα· μαθαίνει ν’ αγαπά και αυτούς που τον μισούν· μαθαίνει να τιμά και αυτούς που τον προσβάλουν· μαθαίνει να ζει υπέρ των αδελφών και ν’ αποθνήσκει υπέρ του νόμου του Θεού και των θείων εντολών του· μαθαίνει να αγαπά την έσχατη θέση και χαίρεται στην αφάνεια. Και τί δεν μαθαίνει; Εάν απαριθμήσω ένα-ένα όσα μαθαίνουμε από το παράδειγμα τον αγίων, δεν θα με φθάσει ούτε ο χρόνος, ούτε το χαρτί για να τα αναφέρω.

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

O γιατρός του Αγίου Όρους αποκαλύπτει τα μυστικά της υγείας των μοναχών

 


Ο καρδιολόγος κ. Σπύρος Παπαϊωάννου μιλά για το πρόπυπο ποιοτικής διατροφής που ακολουθούν οι Αγιορείτες πατέρες και εξηγεί με ποιον τρόπο η ασκητική ζωή βοηθά να αποτρέπονται πολλές ασθένειες.

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεκτό πως η ζωή των μοναχών και ο τρόπος διατροφής τους αποτρέπουν πολλές και σοβαρές ασθένειες που εμφανίζονται καθημερινά στον γενικό πληθυσμό. Η ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με την πνευματική άσκηση, προσφέρει πραγματικά και χειροπιαστά αποτελέσματα στους γιατρούς, οι οποίοι όλο και πιο συχνά αναφέρονται στις ευεργετικές επιδράσεις της ασκητικής ζωής.

Στην εποχή που οι καρδιαγγειακές παθήσεις ταλαιπωρούν ανθρώπους κάθε ηλικίας, η λιτή ζωή των μοναχών μοιάζει να είναι η απάντηση στον σημερινό βουλιμικό και καταναλωτικό τρόπο ζωής που έχει επιβληθεί στις δυτικές κοινωνίες. Η έλλειψη καθημερινής άσκησης, σε συνδυασμό με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν σημαντικές ποσότητες χημικών συντηρητικών, αποτελεί απειλή για τη ζωή. Σε όλα αυτά οι λέξεις «ισορροπία» και «μέτρο» που οι μοναχοί τηρούν στην καθημερινότητά τους είναι η απάντηση στο πώς οποιοσδήποτε μπορεί να βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία του.

Παράδειγμα μίμησης

Ο κ. Παπαϊωάννου, αναπληρωτής διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών,  είναι ένας γιατρός ο οποίος, πέρα από την επιστημονική ενασχόλησή του με ζητήματα υγείας της καρδιάς, μας μίλησε και για τα συμπεράσματα στα οποία έχει οδηγηθεί εδώ και χρόνια ως γιατρός πολλών Αγιορειτών πατέρων. Τα αναρίθμητα ταξίδια του στο Αγιον Ορος, άλλωστε, τον έχουν διδάξει πολλά για τον τρόπο ζωής των μοναχών, καθώς ο ίδιος έχει εξετάσει δεκάδες από αυτούς και έχει καταλήξει σε πολύτιμα συμπεράσματα για τις απλές, καθημερινές συνήθειές τους, που αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση.

Εκτός όμως από την επιστημονική παρατήρηση του μοναστικού τρόπου ζωής, ο κ. Παπαϊωάννου μάς μίλησε και για τη δική του επαφή με το Αγιον Ορος ως προσκυνητή, η οποία μετράει πολλά χρόνια, ενώ έχει οικοδομήσει σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης με πολλούς Αγιορείτες πατέρες. Οσα ανέφερε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» είναι αποτέλεσμα συστηματικής παρατήρησης και κλινικού ελέγχου που ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει -και συνεχίζει να πραγματοποιεί- σε πολλούς μοναχούς. Προκύπτει σαφέστατα ένα ασφαλές συμπέρασμα για τα μυστικά της ασκητικής ζωής όσον αφορά τη βελτίωση των συνθηκών υγείας και του γενικού πληθυσμού.

Μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει κάθε ασθενή αλλά και κάθε χειρουργείο, επισήμανε: «Για πολλούς λόγους, δεν υπάρχουν χειρουργείο και επέμβαση που, πριν μπω στην αίθουσα, να μην επικαλεστώ τη χάρη και τη δύναμη του Θεού. Περιστατικά τα οποία θεωρούνταν χαμένα βάσει αντικειμενικών ευρημάτων, δηλαδή ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν ζωτικά σημεία και είχε φθάσει κατά κάποιον τρόπο το βιολογικό τέλος, με τη δύναμη της προσευχής και, παράλληλα, με τις δικές μας ενέργειες, πάντοτε με τη βοήθεια του Θεού, βρήκαν λύση, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ανανήψει. Εκτιμώ ότι υπάρχει μια ανώτερη δύναμη, αυτή του Θεού, που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη και τη βελτίωση της υγείας του ασθενή».

Σπουδαίο ρόλο στην επιστημονική καριέρα του διαδραμάτισε η πίστη στον Θεό σε σχέση και με τους ασθενείς του: «Η Ιατρική δεν είναι επάγγελμα αλλά λειτούργημα. Η πίστη και οι αρχές οι οποίες τη διέπουν χαρακτηρίζονται από ηθική, αγάπη στον συνάνθρωπο και απαράβατες αξίες. Ολα αυτά υπό το πρίσμα του Θεού, μέσα στην Ορθοδοξία, μεγεθύνονται. Προσωπικά, εκτιμώ ότι με έχουν βοηθήσει να γίνω περισσότερο άνθρωπος και να αντιμετωπίζω κάθε ασθενή μου με μεγάλο σεβασμό και πολλή αγάπη, διότι σε καθέναν από αυτούς πρέπει να βλέπουμε το πρόσωπο του Κυρίου. Να μην ξεχνάμε ποτέ ότι ο άνθρωπος είναι κατ’ εικόνα Θεού».

Η ΠΙΣΤΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ

 


Η δική του οπτική σε θέματα πίστης όσον αφορά την ιατρική επιστήμη; «Η πίστη παίζει τεράστιο ρόλο στην πρόοδο και την ανάπτυξη της επιστήμης» τονίζει. «Ο άνθρωπος που πιστεύει έχει ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις οι οποίες πολλές φορές μπορεί να τον ωθήσουν στο ακατόρθωτο επίτευγμα.

Ο άνθρωπος που πιστεύει και έχει βίωμά του την αγάπη προς τον Θεό προσπαθεί να πετύχει και να δημιουργήσει πράγματα τα οποία εκ πρώτης όψεως φαίνονται ακατόρθωτα» σημειώνει και συμπληρώνει: «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η δύναμη της πίστης έχει οδηγήσει καταστάσεις οι οποίες ιατρικά εθεωρούντο εντελώς χαμένες σε μια τελείως διαφορετική και αισιόδοξη κατεύθυνση, είτε στην πορεία της υγείας ενός ανθρώπου είτε, ακόμα, στην εξέλιξη της επιστήμης, με αποτέλεσμα να έχουμε τελικά συμπεράσματα που μας αφήνουν έκπληκτους».

«Οι εξετάσεις τους είναι εξαιρετικές. Είναι πολύ πιο υγιείς από εμάς, γιατί έχουν μέτρο, εγκράτεια, ισορροπία»




Αναφερόμενος στη ζωή των Αγιορειτών πατέρων, ο γιατρός τόνισε μεταξύ άλλων:

«Χαρακτηρίζεται από την εγκράτεια. Είναι ένα πρότυπο διατροφής, γιατί είναι λιτή. Αποφεύγουν τα ζωικά λίπη, χωρίς να στερούνται το λεύκωμα, και η καθημερινότητά τους βασίζεται σε ένα πρόγραμμα που τους δίνει ενέργεια και πολύ καλή ποιότητα ζωής. Η νηστεία που τηρούν βοηθάει στην καλύτερη και πιο εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αλλά και όλου του οργανισμού. Η αποφυγή μεγάλων ποσοτήτων φαγητού αλλά και η πολύ υψηλής αξίας ποιότητα διατροφής, σε συνάρτηση με τη χαμηλή θερμιδική αξία της, δημιουργούν ευεξία, διατηρούν τον οργανισμό σε υψηλό επίπεδο ενέργειας και τα νοσήματα τα οποία εμφανίζονται στους μοναχούς είναι πιο σπάνια από ό,τι σε εμάς τους κοσμικούς. Βέβαια, και οι μοναχοί είναι άνθρωποι, αλλά προσπαθούν με τη λιτή ζωή τους να ξεπερνούν ανθρώπινα πάθη, όπως η λαιμαργία, η βουλιμία και η έλλειψη εγκράτειας, γεγονός που τους οδηγεί σε μακροημέρευση και ευζωία».

Ο ίδιος διευκρινίζει: «Η διατροφή των μοναχών χαρακτηρίζεται από λίγο αλάτι, καθόλου χημικά σύνθετα και πρόσθετες ουσίες, καθώς τα προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι αποκλειστικά βιολογικά. Αποφεύγονται έτσι οι τοξικές επιδράσεις από τη διατροφή, που ξέρουμε πλέον πόσο κακό μπορεί να επιφέρουν στην υγεία μας. Περιορίζονται στο ελάχιστο οι επίκτητες ασθένειες, εκείνες δηλαδή που οφείλονται στον κακό τρόπο ζωής».

Ο κ. Παπαϊωάννου κάνει λόγο και για τα ευρήματα των εξετάσεων στις οποίες έχει υποβάλει πολλούς μοναχούς. «Η καθαρότητα των εξετάσεων αλλά και η καθαρότητα η οποία διαπιστώνεται κατά την οργανική εξέταση των μοναχών είναι μοναδικές» δηλώνει. «Εχει προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ δεν έχουν τις δικές μας ανέσεις στην καθημερινότητα, οι οργανισμοί, τουλάχιστον από την εξέταση του καρδιαγγειακού συστήματος, είναι πολύ περισσότερο υγιείς και πολύ περισσότερο ψυχικά και σωματικά ενεργοί και δραστηριοποιημένοι σε σχέση με των κοσμικών, που μπορεί να έχουν την ποσότητα αγαθών, αλλά πολλές φορές στερούνται την πνευματική αλλά και τη συναισθηματική ισορροπία που έχουν οι Αγιορείτες πατέρες».

Οσον αναφορά τις μελέτες που έχουν γίνει για τη διατροφή τους, επισημαίνει: «Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το μέτρο, η ισορροπία και η εγκράτεια στον τρόπο διαβίωσης, στην ποιότητα ζωής, στην καθημερινότητα, στη λήψη τροφής παίζουν σπουδαιότατο ρόλο. Η ασκητική ζωή, οι χειρωνακτικές εργασίες δημιουργούν στον άνθρωπο μια διαρκή και μόνιμη ευεξία και αναζωογόνηση του ψυχικού και σωματικού οργανισμού».

Χρειάζεται θέληση

 




Μάλιστα, όπως λέει, η μοναστηριακή διατροφή είναι εύκολο να εισέλθει στην καθημερινότητά μας «αρκεί να υπάρχει θέληση». «Πρέπει να ενημερωθούμε για το τι είναι αυτή η περίφημη μοναστική και αγιορείτικη ζωή» τονίζει. «Μπορούμε στην καθημερινότητά μας να τηρούμε με κάποιον τρόπο τη νηστεία που τηρούν και εφαρμόζουν οι Αγιορείτες πατέρες. Δηλαδή Τετάρτη και Παρασκευή να αποφεύγουμε ζωικά λίπη, να τρώμε κυρίως όσπρια, λαχανικά, φρούτα, τις υπόλοιπες ημέρες να τηρούμε την υψίστης σπουδαιότητας συμβουλή για μικρά συχνά γεύματα, να αποφεύγουμε την τροφή πριν από τον ύπνο και να προσπαθούμε να κάνουμε μια κάποια άσκηση και φυσική δραστηριότητα, μακριά από την καθιστική ζωή, Γενικότερα, να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή» επισημαίνει.

Και προσθέτει: «Ο άνθρωπος χρειάζεται όλες τις ουσίες, όλες τις βιταμίνες και να τρώει από όλα με μέτρο. Αυτή την ισορροπία έχουν βρει οι μοναχοί και γι’ αυτό πολλά από τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον γενικό πληθυσμό σχεδόν δεν τους αγγίζουν».

«Το Αγιον Ορος είναι ο πνευματικός οδηγός που χάραξε την πορεία μου!»

Μιλώντας για το Άγιον Όρος, το οποίο επισκέπτεται τακτικά, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε: «Είναι ευλογημένος τόπος. Προσωπικά, είναι ο πνευματικός οδηγός μου. Το Αγιο Ορος είναι ψυχική δύναμη, ισχυρά συναισθήματα, πηγή αγάπης και σεβασμού απέναντι στην Ορθοδοξία μας. Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα το γεγονός ότι το επισκέπτομαι και τυγχάνω αγάπης και αποδοχής από πολλούς πατέρες. Είναι ένας τόπος ξεχωριστός και ιδιαίτερος, αποπνέει μια πνευματική αύρα για όσους θέλουν να προσεγγίσουν μέσα από την πίστη τον Θεό. Είναι ένας τόπος που σε βγάζει από την καθημερινότητα και βιώνεις καταστάσεις και εμπειρίες εντελώς ξεχωριστές, που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια».

 


Και προσθέτει: «Τα ταξίδια μου στον Αθωνα ξεκίνησαν από νεαρή ηλικία, περίπου 21 ετών, όταν ήμουν στο τρίτο έτος της Στρατιωτικής Ιατρικής. Εκείνο το πρώτο ταξίδι ήταν για μένα συγκλονιστικό. Χάραξε την πορεία της ζωής μου και από την πρώτη στιγμή έμεινα έκπληκτος. Τολμώ να πω ότι αυτό καθόρισε και όλη την υπόλοιπη πορεία μου την επιστημονική, την κοινωνική, την οικογενειακή, διότι τα ερεθίσματα που δέχθηκα ήταν καταλυτικά. Οταν η Ελλάδα έχει αυτό το δώρο Θεού, αυτό τον άγιο τόπο, εκτιμώ ότι όλοι οι άρρενες, οφείλουμε να κάνουμε ένα ταξίδι στο Περιβόλι της Παναγίας, διότι οι εμπειρίες και τα βιώματα είναι εντελώς διαφορετικά. Θέλω να τονίσω ότι η παράδοση, που είναι 1.000 και πλέον ετών, οι αρχές, οι αξίες και οι παραδόσεις παραμένουν αναλλοίωτες. Είναι στοιχεία τα οποία, αν χαθούν, η ανθρώπινη ύπαρξη θα απολέσει ένα τεράστιο κομμάτι από την οντότητά της».

Πηγή: Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια, Κώστας Παππάς


Στο Άγιον Όρος ο πρωθυπουργός της Ρωσίας

 


"Ιδιωτική προσκυνηματική" επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί από το πρωί ο 54χρονος πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν, ο οποίος προς έκπληξη πολλών δεν προγραμματίζεται να έχει ουδεμία συνάντηση με εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες ο υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος έφθασε αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη με σχετικά μικρή προσωπική συνοδεία και χωρίς δημοσιογραφική κάλυψη και μετέβη στην Ουρανούπολη, από όπου εισήλθε με σκάφος στην Αθωνική πολιτεία. Στον Άθω έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ, αλλά και την προσωπική ασφάλεια του Ρώσου πρωθυπουργού, ενδεικτικό, δε, είναι ότι εφαρμόζεται η συνήθης τακτική της διαρροής πληροφοριών για τις μετακινήσεις του, οι οποίες τελικά δεν επιβεβαιώνονται.

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μισούστιν μετέβη στη ρωσική Μονή Παντελεήμονος, που σήμερα εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Σιλουανού και πιθανώς θα διανυκτερεύσει εκεί, όπως αρχικώς σχεδιαζόταν και είχε ανακοινωθεί, αν και νωρίτερα πηγές του ethnos.gr στην Ιερά Επιστασία έκαναν λόγο για πιθανή διανυκτέρευση στη Μονή Φιλοθέου και επίσκεψη στη Μονή Βατοπαιδίου. Ασαφής ήταν ως αργά ο χρόνος της αναμενόμενη συνάντησης στις Καρυές με αντιπροσωπεία της Ιεράς Κοινότητας, που αναμένεται πιθανώτατα αύριο ή το Σάββατο, εάν , γίνουν δύο τελικά οι διανυκτερεύσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας στο Άγιο Όρος.

Ρωσικές διπλωματικές πηγές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους γιατί η ελληνική πλευρά διευκόλυνε με άψογο τρόπο το ταξίδι του Ρώσου πρωθυπουργού, παρά τις βεβαρημένες συνθήκες από την πανδημία και την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων στο Άγιο Όρος, ενώ νωρίτερα είχαν διαψεύσει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ανώνυμων «εκκλησιαστικών πηγών» στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι» ότι δήθεν επιχειρήθηκε έξωθεν κάποιου είδους παρεμπόδιση της επίσκεψης Μ.Μισούστιν με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Την ίδια στιγμή είναι εξαιρετικά περίεργο το ότι δεν υπάρχει προηγούμενο άφιξης στην Ελλάδα ενός τόσο υψηλόβαθμου ξένου αξιωματούχου (Νο 2 στη ρωσική πολιτειακή ιεραρχία) χωρίς να υπάρξει προς αυτόν κάποιου είδους φιλοφρόνηση, έστω και με τη μορφή μιας τυπικής συνάντησης πρωτοκόλλου με κάποιον υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης.

Η απουσία ακόμη και μιας απόπειρας για κάποιο τέτοιο προγραμματισμό «προδίδει αμηχανία της Αθήνας» από την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού, εκτιμούν ελληνικές διπλωματικές πηγές, ειδικά λίγα 24ωρα πριν φθάσει στη Θεσσαλονίκη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, το επιτελείο του οποίου έχει επιδείξει ιδιαίτερη έφεση στην αποκοπή των δεσμών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με εκείνες των Βαλκανίων, στο πλαίσιο της γνωστής στρατηγικής περί αποκλεισμού της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής», όπως αυτή περιγράφεται τακτικά από Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Στην απλούστερη των επιλογών ο υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας ή ενδεχομένως ο ακόμη αρμοδιότερος υπουργός Τουρισμού Χ.Θεοχάρης, εφόσον πρόκειται για ιδιωτική, προσκυνηματική επίσκεψη, θα έπρεπε κανονικά να επιδιώξουν να βρεθούν στο αεροδρόμιο “Μακεδονία και να υποδεχθούν εκ μέρους της κυβέρνησης τον υψηλόβαθμο Ρώσο αξιωματούχο», επεσήμανε ο πεπειραμένος σε θέματα διπλωματικού πρωτοκόλλου συνομιλητής μας, εκτιμώντας ότι «η αμηχανία προδίδει με τη σειρά της απουσία πραγματικού περιεχομένου ή και ειλικρινούς διάθεσης για βελτίωση των υποτονικών διμερών σχέσεων, ενδεχομένως, όμως και ανησυχίας για την ισχυρή πιθανότητα να υποβληθούν ενοχλητικές ερωτήσεις ή να ασκηθούν πιέσεις από την υπερδραστήρια αμερικανική διπλωματία όσον αφορά τις ελληνορωσικές σχέσεις».

«Το υπουργείο των Εξωτερικών μας δεν εκτίμησε καν, ούτε εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός μεταβαίνοντας στο Άγιο Όρος και συμμετέχοντας στις εκεί θείες λειτουργίες ουσιαστικά παραβαίνει την διακοπή κοινωνίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο υπάγεται πνευματικά ο Άθως, επομένως έχασε την ευκαιρία να εκλάβει αυτό το ταξίδι ως μια προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, που έχει προκαλέσει εντός της Οικουμενικής Ορθοδοξίας ο ατυχής χειρισμός του Ουκρανικού αυτοκέφαλου από το Φανάρι», κατέληξε ο βετεράνος συνομιλητής μας.

Πηγή : europost.gr


Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020

Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος:" Εντολή στα μέλη της Κυβέρνησης να μη μεταλαμβάνουν;"

 


Ερώτηση στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά διατύπωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος «Έχει δοθεί εντολή προς τα μέλη της Δημοκρατική εκλεγμένης και εντιμοτάτης Ελληνικής Κυβερνήσεως να μη μεταλαμβάνουν των Αχράντων Μυστηρίων στην Εκκλησία; και αν ναι από ποιον;».

Προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος θεώρησε καλό να απαντήσει σε μια πρόκληση που εδέχθηκε η Εκκλησία μας τελευταία από τηλεοράσεως. Μιλάμε για το ότι ο ‘Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς, ερωτώμενος να σχολιάσει τη μετοχή στο Ποτήριο της Ζωής, στη Θεία Ευχαριστία, του Κυβερνητικού Στελέχους του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου, απήντησε ότι μερικοί δεν έχουν επιλέξει να προβάλλουν την πίστη τους, αλλά όλα τα Κυβερνητικά Στελέχη οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις παροτρύνσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων προς αποφυγήν διαδόσεως του κορωναιού.

Πράγματι τον τελευταίο καιρό μερικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν θέμα με τη Θεία Ευχαριστία και τον τρόπο μεταδόσεώς της στην Εκκλησία. Παραδείγματος χάρη ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο Imperial College του Λονδίνου κ. Ηλίας Μόσιαλος και ο επίσης Καθηγητής Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γενεύης κ. Μανώλης Δερμιτζάκης διεμήνυσαν από τηλεοράσεως ότι μέσω της Λαβίδος που μεταδίδομε τη Θεία Ευχαριστία στις Εκκλησίες μας, μεταδίδομε και τον ιο Covid-19, τον λεγόμενο κορωναιό. Οι γνώμες τους, μάλιστα, παρετηρήθη ότι είναι αποτέλεσμα επιστημονικής παρατηρήσεως.

Ο Σεβασμιώτατος καταλήγοντας παρετήρησε τα εξής: «Θα ήθελα να παρακαλέσω τους δύο πιο πάνω έγκριτους Καθηγητές να μας πούν ποια βιβλιογραφία χρησιμοποιούν για να καταλήξουν στα πιο πάνω συμπεράσματά τους; Η Στατιστική δεν είναι Επιστήμη; Δώδεκα χιλιάδες Κληρικοί στην Ελλάδα, Πρεσβύτεροι, Επίσκοποι και Διάκονοι κοινωνούμε τον Λαό του Θεού στις Εκκλησίες και κατόπιν καταλύουμε το Άγιο Ποτήριο. Γιατί μέχρι σήμερα ούτε ένα κρούσμα Κληρικού δεν έχει αναφερθή που να του μετεδόθη από τη Θεία Μετάληψη ο κορωναιός; Όσο για τον κ. Χαρδαλιά, τον ρωτούμε: “Υπάρχει κάποια Κ.Υ.Α. που απαγορεύει την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με την Ιερά Λαβίδα στις Εκκλησίες; Και κυρίως, στα Κυβερνητικά Στελέχη, στους κ. Υπουργούς, έχει δοθή εντολή να μη κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων στους Ναούς μας προς παραδειγματισμόν του Λαού μας; Κι αν ναί, ποιος έδωσε την εντολή αυτή;»

Τό Σαββατοκύριακο 19 και 20 Σεπτεμβρίου η Ιερά Μητρόπολις είχε την ευλογία και την τιμή να απολαύση διπλή χαρά. Η νήσος Αμμουλιανή, ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου που την πρόσφερε ως δώρο το 1922 στα παιδιά της τους Αμμουλιανιώτες που πρόσφυγες κατέφυγαν στη Μητέρα Ελλάδα από την Επαρχία Προικοννήσου της Προποντίδας, από τα Μαρμαρονήσια και τ’ αγιονέρια της Πόλης, τιμά την έλευση του Αντιγράφου της περιπύστου Εικόνος της Σεβασμίας Μονής Κουτλουμουσίου της Παναγίας της Γιάτρισσας της Στυλαρινής, που το 2018 την υποδέχτηκε με δάκρυα στα μάτια. Και επίσης η Ενορία Αγίας Παρασκευής Κάτω Σταυρού υποδέχτηκε τον νέο της Εφημέριο, Αιδ. π. Κωνσταντίνο Ισαακίδη. Και στις δύο λαμπρές Ακολουθίες προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος.

Το Σάββατο 19η Σεπτεμβρίου στις 6:30 το απόγευμα με το Ferry Boat της γραμμής έφθασε στο Νησί, ακολουθούμενος από τον Παν. Αρχιμ. π. Δωρόθεο Ζέρβα, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως, τον Προιστάμενο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Στεφάνου Αρναίας Παν. Αρχιμ. π. Παίσιο Σουλτανικά, τον καλλικέλαδο Αμμουλιανιώτη Αιδ. Πρωτ. π. Παναγιώτη Τζουβελέκη και τον Διάκονό του π. Θεόκλητο Παρδάλη. Ο Λαός της Αμμουλιανής τον υποδέχτηκε με χαρά και τα συρίγματα του καραβιού αντάμωσαν με τον ήχο της γλυκόλαλης καμπάνας του Αγίου Νικολάου! Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αιδ. Οικ. π. Αντώνιος Βακόπουλος με το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο και το Ευαγγέλιο στο χέρι τον καλωσόρισαν μέσα σ’ έναν ανθοστόλιστο και περιποιημένο Ιερό Ναό. Επικεφαλής του Λαού ήταν η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αριστοτέλη κα Μαρία Ενεχηλίδου, ο Πρόεδρος της Αμμουλιανής κ. Κωνσταντίνος Τσακνής κ.α. Τοπικοί Σύμβουλοι.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στην ιστορία της Παναγίας της Στυλαρινής, της θαυματουργού Εικόνος της Γεραράς Αγιορείτικης Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, αντίγραφο της οποίας φιλοτέχνησαν οι Αδελφοί της Μονής και τη μετέφεραν ως ελέχθη το 2018 στο Νησί. Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας της Στυλαρινής είναι ανυπόγραφο έργο του 14ου αιώνος και πρόκειται για την εφέστια Εικόνα Κουτλουμουσιανού Μετοχίου, που δεν υφίσταται πλέον, κοντά στην κώμη Στυλάρι, απ’ όπου η επωνυμία του Εικονίσματος της νήσου του Μαρμαρά στην Προποντίδα, την οποία ευλαβούντο ιδιαιτέρως οι Χριστιανοί της Γαλιμής, αλλά και όλοι οι Χριστιανοί του Μαρμαρά και των πλησίον αυτού Μαρμαρονησίων, Αλώνης, Κούταλης και Αφισιάς.Οι κάτοικοι του Μαρμαρά, αλλά και όλα τα κοντινά μέρη τιμούσαν ιδιαιτέρως τη Στυλαρινή, επειδή η Χάρη Της παρείχε τη γιατρειά σε ποικίλες ασθένειες που αφθονούσαν τον καιρό εκείνο, ώστε η Παναγία προσαπόκτησε την επωνυμία Γιάτρισσα.

Επειδή το 1916-1920 τουρκικές διώξεις ξέσπασαν κατά των Χριστιανών της περιοχής, σήκωσαν την Παναγία από το Μετόχι του Κουτλουμουσίου για περισσότερη ασφάλεια και τη φιλοξένησε στο σπίτι της η δέσποινα Καλλιόπη Κατραμάδου με κάθε προφύλαξη. Για να αποφευχθή το ενδεχόμενο να πέση σε τούρκικα χέρια και να βεβηλωθή, εντοιχίστηκε στο σπίτι της κόρης αυτής και καλύφθηκε με τοιχοποιία η πρόσοψή της.Το 1923, ύστερα από τον ξεριζωμό, η Καλλιόπη μεταφέρει την Εικόνα στη Χαλκίδα και την παραδίδει στον Κουτλουμουσιανό Μετοχιάρη του Στυλαρίου Μοναχό Αγαθάγγελο, ο οποίος την παραδίδει στη Μονή της Μετανοίας του στον Άθωνα. Αργότερα η Καλλιόπη γίνεται Μοναχή στην Εύβοια, με το όνομα Θεοδοσία.

Στους σημερινούς Αμμουλιανιώτες ο Επίσκοπός, υπενθυμίζοντάς τους το λόγιο του Παύλου : «…στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε διά λόγου είτε δι’ επιστολής ημών…» (Β΄ Θεσσ. β΄,15), δηλαδή, «… να μένετε σταθεροί και να κρατάτε τις παραδόσεις, τις οποίες διδαχθήκατε από μας, είτε μέσω του κηρύγματος, είτε διά των Επιστολών μας», ευχήθηκε οι απόγονοι των προσφύγων της Μικρασίας να κρατάνε ανέπαφη την παράδοση της Ρωμηοσύνης και να δροσίζωνται με της Ορθοδοξίας τ’ Αγιονέρια, γιατί τούτος ο τόπος ταυτότητα έχει εκείνη του Ρωμηού και ψυχή αναπαυμένη στού Βυζαντινού Δικέφαλου τις πτέρυγες!


Το όχι της Ιεράς Κοινότητας για το λουκέτο λόγω κορωνοϊού στο Άγιον Όρος

 


«Λουκέτο» για 15 ημέρες στο Αγιον Ορος είχε αποφασίσει να βάλει η κυβέρνηση, αλλά δεν τη δέχτηκε η Ιερά Κοινότητα της Αθωνικής Πολιτείας.

Τη σχετική πρόταση μετέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες ο καθηγητής Σωτήρης Τσίοδρας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ωστόσο οι μοναχοί είχαν προλάβει να θέσουν οι ίδιοι κάποια περιοριστικά μέτρα στους επισκέπτες και αρνήθηκαν οποιαδήποτε συζήτηση για κλείσιμο του Αγίου Ορους επικαλούμενοι το Αυτοδιοίκητο, χωρίς να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και να καταγραφούν διαφωνίες στης συζήτηση. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις Καρυές με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα,του κ. Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα το Αγιον Ορος διέπεται από ειδικό καθεστώς που ορίζει το Αυτοδιοίκητο της Αθωνικής Πολιτείας, το οποίο όμως δεν επεκτείνεται σε ζητήματα, όπως αυτό που άπτεται της Δημόσιας Υγείας και για το οποίο αρμόδια είναι η πολιτική Διοίκηση του Αγίου Ορους, η οποία διορίζεται από την ελληνική Πολιτεία.

Η κατάσταση στο περιβόλι της Παναγιάς θεωρείται παρά πολύ δύσκολη αυτή τη στιγμή, αν λάβουμε υπόψιν μας, οτι υπάρχουν τουλάχιστον 12 έως 13 καταγεγραμμένα κρούσματα σε ένα σύνολο 1.000 μελών της Ιεράς Κοινότητας, χωρίς να υπολογίζονται οι επισκέπτες.

Περίπου 200 από αυτούς προσήλθαν για να υποβληθούν σε τεστ που βγήκαν αρνητικά, ενώ οι περισσότεροι επικαλούνται το αυτοδιοίκητο και θρησκευτικούς λόγους για τη μη επιβολή μέτρων , όπως είναι ακόμα και η χρήση μάσκας. Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά στο “’protothema.gr” αγιορείτες μοναχοί με βάση τα περιοριστικά μέτρα «καθημερινά θα μπορούν να μπαίνουν 400 με 500 άτομα οπότε και πάλι στο μέτωπο του κορωνοιού είμαστε σε κρίσιμη φάση». Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι μαθητές της Αθωνιάδος Σχολής που δεν φορούσαν μάσκα επικαλούνταν στους αρμοδίους του ΕΟΔΥ τους πνευματικούς τους που δεν το συνιστούσαν.

Χθες το βράδυ αποχώρησε το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, από τη χερσόνησο του Άθω, μετά την ολοκλήρωση των τεστ για Covid-19 σε σκήτες, κελιά και στην Αθωνιάδα Σχολή.

Κύκλοι της Διοίκησης του Αγίου Ορους θέτουν τα εξής προβληματισμούς: «Δεν είναι η Χερσόνησος αυτόνομο κράτος όπως το Βατικανό» και «Η Δημόσια τάξη με βάση το Σύνταγμα είναι αρμοδιότητα της διοίκησης άρα πρέπει να την εφαρμόζει και μάλιστα για υγειονομικούς λόγους;»

Σύμφωνα με τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια η κοινότητα αποφάσισε , επιτρέπεται η έκδοση μόνο ειδικών διαμονητηρίων με ανώτατο όριο ως 10 άτομα ανά μονή, πέντε ανά κοινοβιακή σκήτη, δύο ανά Κυριακόν εκάστης ιδιορρύθμου Σκήτης και ένα ανά έκαστο ιερό κελί ή Καλύβη ή ησυχαστήριο.

Επίσης, απαγορεύεται η μετακίνηση των επισκεπτών σε άλλη μονή, εκτός εκείνης για την οποία δίδεται έγκριση.

Το μέτρο αναφέρεται κυρίως σε επισκέπτες που έχουν εργασία στις μονές, συνεργάτες, προμηθευτές και εργαζομένους και ουσιαστικά περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις δυνατότητες επίσκεψης άλλων προσκυνητών στο Αγιον Ορος. Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα. Επίσης, κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα ισχύουν στο Άγιο Όρος μετά τα κρούσματα κορονοϊού, εκ των οποίων οχτώ στη μονή Αγίου Παύλου, ένα στη μονή Χιλανδαρίου ένα στη Λακοσκήτη ενώ δημοσιοποιήθηκαν τρία νέα κρούσματα. Ένας μοναχός από τη μονή Αγίου Παύλου μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ενώ η μονή έχει τεθεί σε καραντίνα.

Επίσκεψη πρωθυπουργού Ρωσίας

Για σήμερα είναι προγραμματισμένη διήμερη ιδιωτική επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν στο Αγιον Ορος.

*Της Ισμήνης Χαραλαμποπούλου από protothema.gr