Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

ΚΟΜΟΤΗΝΗ : ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Νωρίς το απόγευμα η πόλη της Κομοτηνής υποδέχτηκε την Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» η οποία μεταφέρθηκε από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους στην ακριτική Ελλάδα προς ευλογία ολόκληρου του Ελληνισμού. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη δυτική είσοδο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή. Τιμές απέδωσε διμοιρία 21 οπλιτών με επικεφαλής την στρατιωτική μπάντα.
Την Ιερά Εικόνα υποδέχoνται στην πόλη και προσφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης. Αντιφώνηση πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα ήρθε στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό, ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και όλοι οι Μητροπολίτες της χώρας.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά Θέματα, η Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» μεταφέρεται σήμερα από το σπίτι της, το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, στη Θράκη για να εμψυχώσει τους ακρίτες της Κομοτηνής και όλους τους Έλληνες.







Οι κάτοικοι της Κομοτηνής, αλλά και όσοι εκ των άλλων περιοχών της Ελλάδας το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν για έξι ημέρες από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστι σπάνια εξέρχεται από το ´Αγιον Όρος. Είναι η εικόνα μπροστά στην οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, σύμφωνα με την παράδοση κατά το έτος 982 μ.Χ., έψαλλε για πρώτη φορά τον ύμνο: « Άξιόν Εστιν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, και Μητέρα του Θεού ημών» πριν από την μέχρι τότε υμνωδία «Την τιμιωτέραν των Χερουβίμ».
Έκτοτε διαδόθηκε αυτός ο αρχαγγελικός ύμνος σε όλη την Ορθοδοξία. Η εικόνα αυτή είναι θαυματουργή, γιατί έχει επιτελέσει διαχρονικά άπειρα θαύματα, και φυλάσσεται σαν εφέστια Εικόνα στο Ιερό Βήμα του Ναού του Πρωτάτου.
Για πρώτη φορά εξήλθε από το Άγιον Όρος στην Αθήνα το ἐτος 1963 για τις γιορτές της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Στην Αθήνα βγήκε ξανά το 1987 και το 1999 (μετά τον καταστροφικό σεισμό), ενώ στην Θεσσαλονίκη το 1985 και το 2012 για τις γιορτές των εκατό χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης.
Είναι επομένως η έκτη φορά που εξέρχεται, μετά από αίτηση που υπέβαλε το 2019 ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και εγκρίθηκε από την Διπλή Ιερά Σύναξη των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των είκοσι Μονών του Αγίου Όρους, για τις γιορτές που επρόκειτο να γίνουν στην Κομοτηνή το έτος 2020 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης, αλλά λόγω της πανδημίας η έξοδος αναβλήθηκε τότε και πραγματοποιείται εφέτος, ενώ προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον πιστό λαό της Θράκης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου