Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ.ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


 Του… κουτιού αναμένεται να γίνουν οι εγκαταστάσεις του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, έπειτα από την ένταξη σχετικού έργου για την αποκατάστασή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Πράξη, η οποία και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, που με την σειρά της αποτελεί την παλαιότερη και ενδεχομένως την πλέον σημαντική πτέρυγα εντός του περιβόλου της υπερχιλιετούς Μονής. Μάλιστα, οι κατασκευές χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου αιώνα έως και τον 16o αιώνα, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του κτήτορα της Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου.



Στόχος των εργασιών θα είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη επίλυση των δομικών, οικοδομικών λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Παλαιού Ηγουμενείου, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- να αποτελέσει μουσείο, συμβάλλοντας στην προστασία και ανάδειξη του οικοπολιτιστικού αποθέματος του Αγίου Όρους.

Προκειμένου να γίνουν τα ανωτέρω πραγματικότητα, εγκρίθηκε συνολική Δημόσια δαπάνη ύψους 1.512.455,39 ευρώ, με τα έργα να αρχίζουν άμεσα και να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου