Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022

ΕΚ ΜΑΡΟΥΔΑ ΨΕΛΛΙΣΜΑΤΑ

 Εκ Μαρουδά ψελλίσματα (ελληνικοί υπότιτλοι )


Η Ορθόδοξη κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιον Όρος.


Η ταινία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Η Ορθόδοξη κληρονομιά της Ουκρανίας στο Άγιον Όρος» ιστορεί για ένα αγόρι που αναζητούσε ένα θαύμα – να έχει την επικοινωνία με τον πατέρα του, αφού ο πατέρας του ήταν πάντα απασχολημένος  στην δουλειά, όπως και άλλοι γονείς στον σύγχρονο κόσμο. Ένα ταξίδι, μια συνάντηση αλλάζει πολλά πράγματα. Ο γέροντας Μακάριος από το κελί Μαρουδά με απλά λόγια βοηθάει τον άνθρωπο να καταλάβει τι έχει περισσότερη αξία στην ζωή του.




ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ-ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΔΥΟ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

 Μια περίεργη υπόθεση με φόντο δύο οικίσκους που «ξηλώθηκαν» πλησίον της Ι.Μ.Εσφιγμένου του Αγίου Όρους εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. Άγνωστοι, στις αρχές Σεπτεμβρίου και μέσα σε χρονικό διάστημα 72 ωρών «ξερίζωσαν» και φόρτωσαν σε όχημα τους δυο οικίσκους συνολικής αξίας 75.000 ευρώ που βρίσκονταν 600 μέτρα απο την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, εξαφανίζοντάς τους. Τη μυστηριώδη αρπαγή κατήγγειλε στις 11 του μηνός ο διορισμένος από το Πατριαρχείο  εκπρόσωπος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Γαβριήλ και η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.



Η καταγγελία

Σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές»του protothema.gr, η καταγγελία του εκπροσώπου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Γαβριήλ, στο Α.Τ. Αγίου Όρους στις Καρυές, όπου βρίσκεται και το κονάκι της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου, έγινε στις 11 Σεπτεμβρίου.

Όπως κατήγγειλε στη μήνυση που κατέθεσε κατά το χρονικό διάστημα 4.9.22 έως και 6.9.22, άγνωστοι αφαίρεσαν από περιοχή που βρίσκεται 600 μέτρα απο την Ιερά Μονή ΕσφιγμΕσφιγμένου σύνθετη κατασκευή αποτελούμενη απο δύο οικίσκους προκάτ, οι οποίοι περιείχαν αντικείμενα για εργασίες, ηλεκτρική γεννήτρια και οικιακό εξοπλισμό αξίας περίπου 75.000 ευρώ. Στο σημείο μετέβη κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να διαπιστώσει πώς είχε γίνει η αρπαγή – καθώς επρόκειτο για βαριές κατασκεύες και οι έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων που κρύβονται πίσω απο το ξήλωμα των οικίσκων συνεχίζονται.

Τι λέει ο γέροντας Γαβριήλ

Ο διορισμένος από το Πατριαρχείο, εκπρόσωπος της Ι.Μ. Εσφιγμένου αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, περιγράφει στο protothema.gr το σκηνικό. «Οι δύο οικίσκοι βρίσκονταν σε έναν χώρο κοντά στην κατειλημμένη μονή μας και στον οποίο θα κάναμε εργασίες καθαριότητας και εργασίες για τη διάνοιξη του δρόμου τις οποίες όταν ξεκινήσαμε να τις κάνουμε ήρθαν οι καταληψίες και με βίαιο τρόπο προσπάθησαν να τις εμποδίσουν. Σε εκείνο τον χώρο είχαμε εγκαταστήσει προκατασκευασμένους οικίσκους όπου είχαμε μέσα αντικείμενα για τις εργασίες. Και πριν μερικές ημέρες πήγαν οι πατέρες να δουν και έλειπαν τα πάντα. Τα είχαν εξαφανίσει. Μόνο οι κολώνες που ήταν κολλημένες στο τσιμέντο έμειναν. Έκλεψαν γεννήτριες, καλώδια, λάστιχα, τα πάνελ γύρω- γύρω που ντύνουν το κτήριο τα πάντα. Επειδή δεν είμαστε παρόντες για να δούμε ποιοί κρύβονται πίσω από αυτή την υπόθεση, καταγγείλαμε το συμβάν στην Αστυνομία υποβάλλοντας μήνυση κατ’αγνώστων. Δυστυχώς, όσο υπάρχει ανυπαρξία της ελληνικής πολιτείας και της Ελληνικής Αστυνομίας στη φύλαξη και την προστασία χώρων του Αγίου Όρους, αυτοί που ζουν παράνομα, κάνουν τη δουλειά τους άνετα».


Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΕΙΟΥ ΤΗΣ Ι.Μ.ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΛΑΥΡΑΣ


 Του… κουτιού αναμένεται να γίνουν οι εγκαταστάσεις του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, έπειτα από την ένταξη σχετικού έργου για την αποκατάστασή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020». Πράξη, η οποία και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Φυσικό αντικείμενο της πράξης είναι η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος του παλαιού Ηγουμενείου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, που με την σειρά της αποτελεί την παλαιότερη και ενδεχομένως την πλέον σημαντική πτέρυγα εντός του περιβόλου της υπερχιλιετούς Μονής. Μάλιστα, οι κατασκευές χρονολογούνται από τα μέσα του 10ου αιώνα έως και τον 16o αιώνα, δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από την εποχή του κτήτορα της Μονής Οσίου Αθανασίου του Αθωνίτου.



Στόχος των εργασιών θα είναι η κατά το δυνατόν καλύτερη επίλυση των δομικών, οικοδομικών λειτουργικών και αισθητικών προβλημάτων, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του συγκροτήματος του Παλαιού Ηγουμενείου, έτσι ώστε -μεταξύ άλλων- να αποτελέσει μουσείο, συμβάλλοντας στην προστασία και ανάδειξη του οικοπολιτιστικού αποθέματος του Αγίου Όρους.

Προκειμένου να γίνουν τα ανωτέρω πραγματικότητα, εγκρίθηκε συνολική Δημόσια δαπάνη ύψους 1.512.455,39 ευρώ, με τα έργα να αρχίζουν άμεσα και να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν στα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2024.


Mytilineos: Σύμβαση για φωτοβολταϊκά σε 17 Μονές του Αγίου Ορους

 Σύμβαση με την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε 17 Ιερές Μονές υπέγραψε η MYTILINEOS μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης.

     


Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,64MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιερών Μονών και 4 εξαρτημάτων 3 εξ αυτών.

«Κύριος στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιεράς Κοινότητας. Οι Ιερές Μονές αναβαθμίζονται και γίνονται πλέον «υβριδικές» καθώς μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, διασφαλίζεται τόσο η ενεργειακή επάρκεια και συνεπακόλουθα η μείωση του κόστους, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος», τονίζει η MYTILINEOS.

Ειδικότερα, η ολοκληρωμένη παρέμβαση στα υφιστάμενα ενεργειακά συστήματα του Αγίου Όρους έχει ως στόχο:

τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών CO2 από την καύση πετρελαίου και τη μείωση της ηχορύπανσης από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών

τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την απεξάρτηση από τη χρήση υγρών καυσίμων

τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της Ιεράς Μονής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και

την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας με την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας και εξοπλισμού υψηλής απόδοσης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Νέων Ενεργειακών Λύσεων του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το νέο αυτό έργο της MYTILINEOS που φέρνει την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους πιο κοντά στην ενέργεια του μέλλοντος, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης και με σεβασμό στην προστασία του σημαντικού αυτού τοπίου. Με τη συμβολή της «πράσινης» ενέργειας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και αυτάρκεια, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Ιεράς Κοινότητας στη δύσκολη αυτή διεθνή συγκυρία».

Υπογραμμίζεται ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υβριδοποίησης στον Ελλαδικό χώρο (χρήση ανανεώσιμων και αποθήκευσης ενέργειας) για μείωση της κατανάλωσης diesel, δεδομένου ότι το 'Αγιον Όρος δεν είναι συνδεδεμένο με το ηπειρωτικό δίκτυο διανομής.

Το συνολικό τίμημα της σύμβασης για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε 12.844.955,40 ευρώ και η συνολική διάρκεια εκτέλεσης του έργου, είναι 18 μήνες.


Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022

ΛΑΜΠΡΑ ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΣΤΗΝ Ι.Μ.Μ. ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ



 Λαμπρά εορτάστηκε η εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου.






Στην πανηγυρική Αγρυπνία που τελέστηκε την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 προξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Γέροντα Εφραίμ και την Αδελφότητα.




Χθες, Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κοζάνης κ. Παύλος, πλαισιούμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ και πλείαδα ιερομονάχων του Αγίου Όρους.

Να αναφερθεί ότι προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου έσπευσαν στο μοναστήρι για να τιμήσουν την εορτή της Αγίας Ζώνης.

Τέλος μετά το πέρας της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε μοναστηριακή τράπεζα κατά το αγιορείτικο τυπικό.


Βαρθολομαίος: Το Πατριαρχείο παραμένει υπερεθνικό-Μόνιμος πειρασμός στις σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών ο εθνοφυλετισμός



 Οικουμενικός Πατριάχης Βαρθολομαίος: Το Πατριαρχείον… παρέμεινε και παραμένει υπερεθνικόν – Ο εθνοφυλετισμός συνεχίζει να είναι μόνιμος πειρασμός και «αγκάθι» – Η εργαλειοποίησις της Θείας Ευχαριστίας από την Ρωσσικήν Εκκλησίαν και η μετατροπή της εις μέσον ασκήσεως εκκλησιαστικής πολιτικής εις την περίπτωσιν του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές. 

Τις εργασίες του Διεθνούς Θεολογικού Συνεδρίου με θέμα “Άγιος Γεννάδιος Σχολάριος – Μεταξύ Ανατολής και Δύσης”, κήρυξε τη Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, παρουσία Ιεραρχών του Θρόνου, κληρικών, Πανεπιστημιακών Καθηγητών και φοιτητών.

Το Συνέδριο, που πραγματοποιείται στη Χαλκηδόνα, συνδιοργανώνεται από την Ι.Μητρόπολη Χαλκηδόνος και τον Τομέα Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Χριστιανικής Γραμματείας, Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης, του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης , επεσήμανε, μεταξύ άλλων, αναφορικά με την προσωπικότητα του Πατριάρχου Αγίου Γενναδίου Σχολαρίου:

“Ο Οικουμενικός Θρόνος σεμνύνεται διά τον Κυρηναίον του Γένους, εν καιρώ πειρασμού και κλύδωνος, Πατριάρχην Άγιον Γεννάδιον Β’, ο οποίος έθεσε τας βάσεις διά την επιβίωσιν του Γένους και την διάσωσιν της πνευματικής και πολιτισμικής ταυτότητός του μετά την Άλωσιν. Ο Γεννάδιος Σχολάριος υπήρξε μία πολυσχιδής και χαρισματική προσωπικότης, πρωταγωνιστής εις τα εκκλησιαστικά, πολιτικά, πολιτιστικά δρώμενα και εις τας θεολογικάς και φιλοσοφικάς συζητήσεις της εποχής του. Λάβαρόν του υπήρξε η αλήθεια της Ορθοδόξου πίστεως, της οποίας υπερημύνθη σθεναρώς τόσον έναντι της σοβούσης τότε λατινικής επιβολής, όσον και έναντι της νέας κυριάρχου πολιτικής και θρησκευτικής επιβολής.

Σπουδαίος εκπρόσωπος της βυζαντινής λογιοσύνης, μελετητής της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, θαυμαστής του Αριστοτέλους και αντίπαλος του πλατωνίζοντος Γεωργίου Γεμιστού Πλήθωνος, μύστης της Πατερικής σοφίας, συγγραφεύς σημαντικών δογματικών, εξηγητικών, αντιρρητικών και άλλων αξιολόγων θεολογικών έργων, επίσημος θεολόγος και ιεροκήρυξ της αυτοκρατορικής Αυλής, -«ην διδάσκων εν τω τρικλίνω του Βασιλέως κατά Παρασκευήν εκάστην, παρούσης της Συγκλήτου και πάσης της Πόλεως τον λόγον του Θεού»-, λατινομαθής και γνώστης του Ακινάτου Θωμά, περιζήτητος διδάσκαλος και νομικός, έχαιρε μεγάλης εκτιμήσεως μεταξύ των συγχρόνων του. Γραμματεύς και Σύμβουλος του Αυτοκράτορος Ιωάννου Η’ Παλαιολόγου, τον συνώδευσε εις την Σύνοδον Φερράρας/Φλωρεντίας. Ενωτικός αρχικώς, εν συνεχεία όμως, τη επιρροή του Μητροπολίτου Εφέσου Μάρκου του Ευγενικού, ήλλαξε παράταξιν, αγωνισθείς μετά ενθέου ζήλου διά την υπεράσπισιν της Ορθοδοξίας και εναντίον του ψευδεπιγράφου Ενωτισμού.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Παναγιώτατος τόνισε:

“Το Πατριαρχείον, το οποίον κατέβαλε διά την καταλυτικήν προσφοράν του εις το Γένος των Ορθοδόξων βαρύτατον τίμημα, ενώ συχνάκις λησμονείται αυτή η προσφορά του και αυτό το τίμημα, παρέμεινε και παραμένει υπερεθνικόν. Δεν υπηρέτησε ποτέ τον εθνικισμόν, τον οποίον εθεωρει και θεωρεί αλλοτρίωσιν της καθολικότητος της Εκκλησίας. Δυστυχώς, εις τον Ορθόδοξον χώρον, παρά την Συνοδικήν καταδίκην αυτού ως αιρέσεως, ο εθνοφυλετισμός συνεχίζει να είναι μόνιμος πειρασμός και «αγκάθι» εις τας σχέσεις των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αι συνεχιζόμεναι τριβαί μεταξύ των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, τα δυσεπίλυτα προβλήματα της Ορθοδόξου Διασποράς, και, εσχάτως, η εργαλειοποίησις της Θείας Ευχαριστίας από την Ρωσσικήν Εκκλησίαν και η μετατροπή της εις μέσον ασκήσεως εκκλησιαστικής πολιτικής εις την περίπτωσιν του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου, αποκαλύπτουν του λόγου το αληθές.

Ο άγιος Περγάμου χαρακτηρίζει τον εθνοφυλετισμόν ως «τον μεγάλον κίνδυνον για την ενότητα της Ορθοδοξίας» και εξαίρει την στάσιν του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις το σημείον αυτό και την ουσιαστικήν αποστολήν του εις το παρόν και το μέλλον ως υπερεθνικού Κέντρου. Γράφει ο ιερώτατος αδελφός: «Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην καυχησιολογία του παρελθόντος, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε ότι μπορεί να μετουσιώσει το παρελθόν σε παρόν, το παρόν σε μέλλον, το χθες και το σήμερα σε αύριο. Και τούτο, γιατί πέρα από τη θεσμική του ιδιότητα είναι φορέας μιάς ανοικτής νοοτροπίας, μιάς καθολικότητας και μιάς ευαισθησίας για τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και αυτό αποτελεί την κατ’ άνθρωπον εγγύηση του μέλλοντός του» (Κόσμου λύτρον, σ. 283).

Αυτήν την παρακαταθήκην εκληροδότησεν εις ημάς ο Πατριάρχης Γεννάδιος, αυτήν φυλάσσει ως κόρην οφθαρμού το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, αγωνιζόμενον να διασώση την Ορθοδοξίαν από την μετατροπήν της εις μίαν «συνομοσπονδίαν» αυτοκεφάλων κρατικών Εκκλησιών. ”

Αναφερόμενος στη σημασία που απέδιδε ο Γεννάδιος Σχολάριος στο διάλογο, ο Πατριάρχης σημείωσε:

“Ο Γεννάδιος Σχολάριος μας εδίδαξε τον αληθή τρόπον του διαλόγου. Ούτε ο θεολογικός μινιμαλισμός ούτε ο συγκρητισμός έχουν θέσιν εις τον διαθρησκειακόν διάλογον. Σήμερον ευρισκόμεθα αντιμέτωποι με την λεγομένην «θρησκειολογικήν πρόκλησιν». Ο θρησκευτικώς διαφορετικός δεν ευρίσκεται μακράν ημών, αλλά συνυπάρχομεν, συνεργαζόμεθα, έχομεν καθημερινόν «διάλογον της ζωής» με αυτόν. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή απέναντι εις την «δημιουργικήν διαπολιτισμικότητα» και τον ειλικρινή διάλογον, εκτός και αν θεωρήσωμεν αναπόφευκτον την «σύγκρουσιν των πολιτισμών». Σήμερον η αξιοπιστία των θρησκειών κρίνεται από την συμβολήν τους εις τον αγώνα διά την ειρήνην και από την λειτουργίαν των ως δυνάμεων καταλλαγής. Αναμφιβόλως, ο διάλογος των θρησκειών ενισχύει το πνεύμα του διαλόγου και της αλληλεγγύης γενικώτερον.

Οφείλομεν να σημειώσωμεν ότι παρόμοιον πνεύμα επέδειξεν ο Πατριάρχης Γεννάδιος και αναφορικώς προς την σχέσιν Ορθοδόξου και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. «Ανθενωτικός» δύναται να χαρακτηρισθή ο Γεννάδιος μόνον εν αναφορά προς μίαν ψευδεπίγραφον και κίβδηλον «Ένωσιν», η οποία δεν στηρίζεται εις γνήσια εκκλησιολογικά και θεολογικά κριτήρια, αλλά υπηρετεί αλλοτρίας προς την εκκλησιαστικήν ζωήν σκοπιμότητας. Ο Γεννάδιος μας διδάσκει με την στάσιν του αυτήν ότι και σήμερον ο διάλογος της αγάπης και της αληθείας με την Ρωμαιοκαθολικήν Εκκλησίαν οφείλει να κινήται πέραν ενός ουτοπικού Ενωτισμού και ενός αγόνου Ανθενωτισμού. Εις τον αυθεντικόν διάλογον δεν υπάρχουν χαμένοι. Κίνδυνος δεν είναι ο διάλογος και η ανοικτοσύνη αλλά η άρνησίς των, η άγονος εσωστρέφεια και η φοβική κλειστότης.”

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μέριμνα του προκατόχου του για την Παιδεία του Γένους, ο Πατριάρχης υπογράμμισε:

“Και σήμερον έχομεν ανάγκην «νέων Γενναδίων» διά να αντιμετωπίσωμεν τας νέας προκλήσεις εις τον χώρον της παιδείας, αι οποίαι συνδέονται με την διάχυτον αξιολογικήν σύγχυσιν, τον ατομοκεντρισμόν και τον ευδαιμονισμόν, την κυριαρχίαν του οικονομισμού και του επιστημονισμού, των νέων τεχνολογιών και της λογικής των εις την εκπαίδευσιν και εις όλην την ζωήν μας, διά να διασώσωμεν τον Ορθόδοξον πολιτισμόν του προσώπου και της αλληλεγγύης και την ευχαριστιακήν χρήσιν της δημιουργίας. Η Εκκλησία προσφέρει εις την νέαν γενεάν, όπως σημειώνει η Εγκύκλιος της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας (Κρήτη, 2016), «όχι απλώς «βοήθειαν», αλλά την «αλήθειαν» της θεανθρωπίνης καινής εν Χριστώ ζωής» (§ 8), την ενότητα της πίστεως εις τον Θεόν και της αγάπης προς τον πλησίον, και την προοπτικήν της αιωνιότητος.”

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Βαρθολομαίος, εξέφρασε την Πατριαρχική ευαρέσκειά του για την έκδοση του πρώτου τόμου, με τη νεοελληνική απόδοση, των συγγραμμάτων του Αγίου Γενναδίου, και συνεχάρη τους συντελεστές του Συνεδρίου.


Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

LIVE ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ PEMPTOUSIA TV Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ "ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ"

 


ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΗΣΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ ΣΑΣ ΤΗΝ PEMPTOUSIA TV ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ " ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ" ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ : ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Νωρίς το απόγευμα η πόλη της Κομοτηνής υποδέχτηκε την Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» η οποία μεταφέρθηκε από το Πρωτάτο του Αγίου Όρους στην ακριτική Ελλάδα προς ευλογία ολόκληρου του Ελληνισμού. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στη δυτική είσοδο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η υποδοχή. Τιμές απέδωσε διμοιρία 21 οπλιτών με επικεφαλής την στρατιωτική μπάντα.
Την Ιερά Εικόνα υποδέχoνται στην πόλη και προσφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Ιωάννης Γκαράνης. Αντιφώνηση πραγματοποίησε ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Χριστοφόρος Ιβηρίτης.
Να σημειωθεί ότι η Ιερά Εικόνα ήρθε στην Κομοτηνή με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό, ενώ επίσημοι προσκεκλημένοι είναι ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, καθώς και όλοι οι Μητροπολίτες της χώρας.
Σε μια κρίσιμη περίοδο για τα Εθνικά Θέματα, η Ιερά Εικόνα «Άξιον Εστίν» μεταφέρεται σήμερα από το σπίτι της, το Πρωτάτο του Αγίου Όρους, στη Θράκη για να εμψυχώσει τους ακρίτες της Κομοτηνής και όλους τους Έλληνες.







Οι κάτοικοι της Κομοτηνής, αλλά και όσοι εκ των άλλων περιοχών της Ελλάδας το επιθυμούν, θα έχουν την ευκαιρία να την προσκυνήσουν για έξι ημέρες από 6 έως 12 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Η εικόνα της Παναγίας του Άξιον Εστι σπάνια εξέρχεται από το ´Αγιον Όρος. Είναι η εικόνα μπροστά στην οποία ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, σύμφωνα με την παράδοση κατά το έτος 982 μ.Χ., έψαλλε για πρώτη φορά τον ύμνο: « Άξιόν Εστιν ως αληθώς μακαρίζειν σε την Θεοτόκον, την αειμακάριστον και παναμώμητον, και Μητέρα του Θεού ημών» πριν από την μέχρι τότε υμνωδία «Την τιμιωτέραν των Χερουβίμ».
Έκτοτε διαδόθηκε αυτός ο αρχαγγελικός ύμνος σε όλη την Ορθοδοξία. Η εικόνα αυτή είναι θαυματουργή, γιατί έχει επιτελέσει διαχρονικά άπειρα θαύματα, και φυλάσσεται σαν εφέστια Εικόνα στο Ιερό Βήμα του Ναού του Πρωτάτου.
Για πρώτη φορά εξήλθε από το Άγιον Όρος στην Αθήνα το ἐτος 1963 για τις γιορτές της Χιλιετηρίδας του Αγίου Όρους. Στην Αθήνα βγήκε ξανά το 1987 και το 1999 (μετά τον καταστροφικό σεισμό), ενώ στην Θεσσαλονίκη το 1985 και το 2012 για τις γιορτές των εκατό χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης.
Είναι επομένως η έκτη φορά που εξέρχεται, μετά από αίτηση που υπέβαλε το 2019 ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και εγκρίθηκε από την Διπλή Ιερά Σύναξη των Ηγουμένων και Αντιπροσώπων των είκοσι Μονών του Αγίου Όρους, για τις γιορτές που επρόκειτο να γίνουν στην Κομοτηνή το έτος 2020 με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατό χρόνων της απελευθέρωσης της πόλης, αλλά λόγω της πανδημίας η έξοδος αναβλήθηκε τότε και πραγματοποιείται εφέτος, ενώ προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον στον πιστό λαό της Θράκης.


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

Έρχεται η εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας στο Τρίκορφο Φωκίδος

 Την Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022, στη γυναικεία Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος, θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή της εικόνος της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ι.Μ. Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους, παρουσία των αρχόντων, του ιερού κλήρου και των μοναχικών ταγμάτων στις 7:00 μ.μ. και εν συνεχεία θα ακολουθήσει Αρχιερατικός Εσπερινός για την άφιξη της εικόνος.

Την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022: 7:30 π.μ. θα τελεστεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία. 

Την εικόνα θα προσκομίσει στη Μονή ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ, ο οποίος θα προεξάρχει της Θείας Λειτουργίας.

Προσκαλούνται όλοι οι πιστοί το διήμερο αυτό να προσέλθουν για να λάβουν τη χάρη της Παναγίας.




ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΑΙΦΝΙΔΙΩΣ Ο ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 

Ο Σάκης σε προσκύνημα στην Ιερά Μονή Διονυσίου στο Άγιον Όρος 

Με μεγάλη λύπη την περασμένη εβδομάδα αιφνιδίως, χάσαμε το αγαπητό μέλος του Συνδέσμου μας και συνεργάτη Σάκη Παπαστεργιόπουλο.

Ο Σάκης υπήρξε επί πολλά έτη συνεργάτης του Συνδέσμου μας καθώς ήταν ο μόνιμος κάμεραμαν,απαθανατίζοντας όλες τις εκδηλώσεις μας που παρουσιάζονταν στην αίθουσά μας με στωικότητα και ζήλο.

Δίνουμε ειλικρινά συλλυπητήρια στους οικείους του εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου μας και ευχόμαστε καλό παράδεισο.

Αιωνία η μνήμη του!

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2022

Τί σημαίνει «αρχή της ινδίκτου»;(Σήμερα 1η Σεπτεμβρίου με το νέο ημερολόγιο)

 Η Εκκλησία του Χριστού εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου την αρχή της Ινδικτιώνος – από την λατινική λέξη «indictio», η οποία σημαίνει ορισμός – δηλαδή την έναρξι του εκκλησιαστικού έτους. Ο όρος προήλθε από την συνήθεια των Ρωμαίων αυτοκρατόρων να ορίζουν δια θεσπίσματος για διάστημα δεκαπέντε ετών το ποσόν του ετησίου φόρου, που εισέπρατταν αυτήν την εποχή για την συντήρησι του στρατού. Κατ’ επέκτασιν καθιερώθηκε να ονομάζωνται ινδικτιώνες και οι δεκαπενταετείς αυτοί κύκλοι που άρχισαν επί Καίσαρος Αυγούστου, τρία χρόνια πριν από την γέννησι του Χριστού.

 


Επειδή ο Σεπτέμβριος είναι εποχή συγκομιδής καρπών και προετοιμασίας για τον νέο κύκλο βλαστήσεως, ταίριαζε να εορτάζουν οι χριστιανοί την αρχή της γεωργικής περιόδου αποδίδοντας ευχαριστίες στον Θεό για την εύνοιά του προς την κτίσι. Είναι αυτό που ήδη έκαναν οι Ιουδαίοι σύμφωνα με τις εντολές του Μωσαϊκού Νόμου· την πρώτη δηλαδή ημέρα του εβδόμου ιουδαϊκού μηνός, αρχές Σεπτεμβρίου, τελούσαν την εορτή της Νεομηνίας ή των Σαλπίγγων, κατά την οποίαν εσχόλαζαν από κάθε εργασία, για να προσφέρουν θυσίες ολοκαυτωμάτων «εις οσμήν ευωδίας Κυρίω» (Λευϊτ. 23,18).

Ο Χριστός, ο Υιός και Λόγος του Θεού, ο δημιουργός του χρόνου και του σύμπαντος, ο προάναρχος Βασιλεύς των αιώνων, ο οποίος εσαρκώθη, για να αποκαταλλάξη τα πάντα εις Εαυτόν και να συναγάγη Ιουδαίους και εθνικούς εις μίαν Εκκλησίαν, ήθελε να ανακεφαλαιώση εν Εαυτώ τον αισθητό κόσμο και τον γραπτό Νόμο. Έτσι, αυτήν την ημέρα που η φύσις ετοιμάζεται να διατρέξη ένα νέο κύκλο εποχών, εορτάζουμε το γεγονός, κατά το οποίο ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός εισήλθε στην Συναγωγή και ανοίγοντας το βιβλίο του Ησαϊου ανέγνωσε το χωρίο, όπου ο Προφήτης ομιλεί επ’ ονόματι του Σωτήρος «Πνεύμα Κυρίου επ’ εμέ, ού είνεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, κηρύξαι ενιαυτόν (= έτος) Κυρίου δεκτόν» (Λουκ. 4,18).

Όλες οι Εκκλησίες, συναθροισμένες «επί το αυτό», αναπέμπουν σήμερα δοξολογία προς τον ένα τρισυπόστατο Θεό, ο οποίος διαμένει στην αιώνια μακαριότητα, διακρατεί τα πάντα εν τη ζωή και στέλνει άφθονες τις ευλογίες του κάθε εποχή στα κτίσματά του. Ο ίδιος ο Χριστός ανοίγει τις θύρες του νέου έτους και μας προσκαλεί να τον ακολουθήσωμε, για να γίνωμε μέτοχοι της αιωνιότητός του.

 

Πηγή: Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπό Μακαρίου ιερομονάχου Σιμωνοπετρίτου, εκδ. Ίνδικτος, τόμος πρώτος (Σεπτέμβριος)


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΑΣΚΗΤΗΣ ΕΥΦΡΟΣΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΗΜΙΚΑ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ!

 


Χθες κοιμήθηκε ένας άγιος ασκητής του Θεού... Ο π. Ευφρόσυνος, ο μάγειρας, ο Αγιορείτης, εκοιμήθη χθες το πρωί.
Απο 16 χρονών σε μοναστήρι, και μια ζωη ολάκερη, μέχρι τα 94 χρόνια του, στήν πανέρημο του Αγίου Όρους, τα ασκητικά Κατουνάκια, στο κελί της Γεννήσεως του Χριστού – Γνωστό ως κελί των Κλημαίων…
Τα λόγια κάνουν στη μπάντα, όταν μιλά περίτρανα ο βίος…
******
«Να μαγειρέψουμε Αγάπη!» ~ Πρωτοχρονιά στα Καρούλια με τον πατέρα Ευφρόσυνο τον μάγειρα.
Οι δυο φίλοι προσκυνητές, φιλοξενούμενοι στην ασκητική καλύβα, βρήκαν μιαν αγάπη που μοσχοβολά, που εισέρχεται στα εσώτερα φύλα της ψυχής σου, και τις χαρίζει μια πρωτόγνωρη ανάπαυση.
Μοναδική παραφωνία, ο γηροντότερος των πατέρων της μικρής συνοδείας, ο πατέρας Ευφρόσυνος ο μάγειρας! Μορφή βαθιά ασκητική, από εκείνες που θαρρείς, πως ξεπρόβαλαν αναπάντεχα από αρχαία γεροντικά και συναξάρια…
Ετών 90.. λιπόσαρκος, πρόσωπο λεπτό. Βαθιές ρυτίδες αποτύπωναν αγώνες μιας ζωής, χιλιάδες προσευχές και αγρυπνίες.
Το κομποσχοίνι, η ευχή… Φως που αναλάμπεται, ψυχή βαθιά, καρδιά ζώσα, που χαράζει Αναστάσιμη πορεία…
Αυστηρότητα σε κάθε λόγο, παρατηρήσεις, σαν μιαν μορφή αμφισβήτησης, σαν κάποιος να σου χάλασε την ησυχία. Σου λέει: «θα τους διώξω, δεν έχουν λόγο πραγματικό να βρίσκονται εδώ… τουρίστες. Άλλωστε έρχεται πρωτοχρονιά, εδώ θα κάτσουν; θα φύγουν»…
Ξάφνου μία έκπληξη: Ο ένας έφυγε, ο άλλος έμεινε. Ο ασκητής σαν να απόρησε: «τι κάνει αυτός εδώ»…
Σώμα γερασμένο, σάρκα γεμάτη πληγές.
Μιλούσε περίτρανα ο βίος.
Τα λόγια κάνουν στην πάντα. Ο προσκυνητής ένιωσε να πονά η ψυχή του. Ήταν τόσο λίγος απέναντι στον Θεό, και στον Ευφρόσυνο τον μάγειρα… Πόνεσε βαθιά, ένιωσε τους αγώνες μιας ολάκερης ζωής. Θυσία. Σταυρός. Προσφορά εαυτού στον Θεό.
Στην βραδινή ακολουθία κοιτούσε ξανά τον γερο ασκητή. 3,5 ώρες σιωπηλής συνομιλίας με τον Θεό. Ακολουθία με κομποσχοίνι… κάθε κόμπος και ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με».
Αισθάνθηκε την ανάγκη για μια ευχή, ένα κομποσχοίνι για την ασκητική μορφή. Μάτια που γέμισαν δάκρυα, καρδιά που έγινε φωτιά… η βίωση της αναξιότητας, έναντι του ασκητή.
Ένας λυγμός, η ψυχή δακρυρροούσα, το χέρι γλίστρησε στο κομποσχοίνι, ένας κόμπος, μιαν ευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον τον δούλο σου, πατέρα Ευφρόσυνο, τον μάγειρα».
Μια κλεφτή ματιά στον γέροντα, το πρόσωπό του…
ένα ολόγλυκο χαμόγελο χαραγμένο στην ασκητική μορφή, γέμισε ανείπωτη αγαλλίαση την ψυχή του.
Και χάραζε μνήμες βιώματος μυστικού, βαθιά μέσα στην άσωτη καρδιά του, κάνοντας εκείνη την πρωτοχρονιά, ίσως την ωραιότερη της ζωής του…
Είναι η ανιδιοτελής και θυσιαστική αγάπη, εκείνη που αναπαύει τις ψυχές και γιατρεύει τις πληγές των ανθρώπων.
Εκείνη η σπάνια μορφή αγάπης, που ξεχειλίζει από την χάρη της αγιότητας, του ασκητικού βίου, της αγαθής, ταπεινής, απερίεργης και απλής καρδιάς… όπως του Πατέρα Ευφρόσυνου του μάγειρα.
Έτσι όπως βιώθηκε, μια πρωτοχρονιά στα Ασκητικά Κατουνάκια..

ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ έχασε ένα ταπεινό γεροντάκι !!

Κατουνάκια Αγίου Όρους 

Τα Κατουνάκια είναι περιοχή στο Άγιον Όρος που υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και στην οποία βρίσκονται ησυχαστήρια της, που ανέρχονται σε εικοσιδύο.[1] Η περιοχή είναι βραχώδης και απόκρημνη. Από τα πιο συγκροτημένα είναι των Οσίων Πατέρων επονομαζόμενο των Δανιηλαίων που είναι ιδιαίτερα φημισμένο για την πνευματικότητα αλλά και την ψαλτική δεινότητα των μοναχών, του Εφραίμ του Σύρου και της Γέννησης του Χριστού. Σήμερα κατοικούν τριάντα πέντε μοναχοί και ασχολούνται με ξυλογλυπτική, αγιογραφία, ιεροραπτική και ψαλτική.

Ο Άγιος Δανιήλ Κατουνακιώτης ο Σμυρναίος το 1881 δημιούργησε στα Κατουνάκια την καλύβη του, η οποία υπήρξε το θεμέλιο για το σημερινό ησυχαστήριο της αδελφότητας των Δανιηλαίων[2]. Ο άγιος Δανιήλ άσκησε την τέχνη της αγιογραφίας και την παρέδωσε στην αδελφότητα, η οποία την ασκεί μέχρι σήμερα. Όμως περισσότερο έχουν μείνει ιστορικές οι πραγματείες, οι μελέτες και οι εκατοντάδες επιστολές του αγίου Δανιήλ που αντιμετωπίζουν με σύνεση και πατερική κατοχύρωση, σοβαρά πνευματικά και θεολογικά ζητήματα.