Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: «ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ»

 Γέροντας Γαβριήλ ο Αγιορείτης: Οι συλλογισμοί του Αθωνίτη γέροντα Γαβριήλ από τις Καρυές για τους σύγχρονους ανθρώπους και τη σύνθετη ζωή μας.

Γέροντα, ο π. Σεραφείμ μας έκανε μια δύσκολη ερώτηση για την εκκλησιαστική ζωή: τι θα γινόταν αν ζούσαν τώρα οι Κολλυβάδες* ή αν ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ζούσε ακόμα στην εποχή μας;

– Τι θα έκανε τώρα ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης; Ναι, ξέρουμε τις μαρτυρίες στο Άγιο Όρος και οι άνθρωποι που του μιλούσαν είναι ακόμα ζωντανοί. Για παράδειγμα, θα σας πω. Κάποτε ο π. Νικόδημος Πιλάτης πήγε στον π. Παΐσιο και του είπε: «Γέροντα, είσαι καταδικασμένος ως οικουμενιστής». Ο Γέροντας Παΐσιος ανέβηκε στα ύψη: «Είμαι οικουμενιστής!;» Ήταν ακόμα στη Σταυρονικήτα. Μου είπε ο π. Δοσίθεος, και του είπε ο π. Νικόδημος Πιλάτης.

Τι θα έκαναν τώρα οι Kολλυβάδες; Ξέρετε, τώρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Έφτασαν οι ίδιες σκανδαλώδεις εποχές που ήταν τις μέρες των Kολλυβάδων. Στην πραγματικότητα, η ιστορική εποχή μοιάζει πολύ.

Γενικά, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τους Κολλυβάδες. Και πολλοί δεν ξέρουν ότι τότε τους εναντιώθηκαν οι πατέρες, που ήταν από την άλλη πλευρά των Kολλυβάδων, στην έχθρα τους έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν αρκετούς ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, δεν διαφημίζεται. Και τότε οι Κολλυβάδες μαζεύτηκαν στο κελί του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν πολλοί από τους παρόντες αγίους: ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Μοναχός Αθανάσιος του Παρίου και άλλοι γέροντες. Και αποφάσισαν ότι αν αυτός είναι ο πόλεμος ή η εχθρότητα έχει ήδη φτάσει στο σημείο του φόνου, είναι κακό. Δεν φοβόμαστε για τη ζωή μας, είμαστε έτοιμοι να τη θυσιάσουμε, αλλά για να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα στον Άθω, φεύγουμε από το Άγιο Όρος. Και έφυγαν.

Οι γέροντες εγκαταστάθηκαν στις Κυκλάδες και έσωσαν πολλά από τα νησιά από την καθολική επέκταση.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι κατά τη γνώμη των ανθρώπων αυτό δεν ήταν δίκαιο, αλλά με την Πρόνοια του Θεού αποδείχθηκε ότι αυτή η εξορία ήταν πολύ ωφέλιμη, έγινε ευλογία για τον ελληνικό λαό.

Να μελετάτε λοιπόν την εποχή των Κολλυβάδων και να σκέφτεστε.

Ο σύγχρονος μας άγιος γέροντας Αμβρόσιος είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα χαθούν 2 εκατομμύρια Έλληνες. Αλλά δεν είπε γιατί. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό εκτός από εμβόλια; Οι γυναίκες σκοτώνουν τα αγέννητα παιδιά τους και τα κύτταρα αυτών των σκοτωμένων παιδιών χρησιμοποιούνται σε εμβόλια – αυτό είναι μεγάλη αμαρτία.

Ναι, η κατάσταση μας είναι άσχημη τώρα και θα είναι ακόμα χειρότερη αν δεν μετανοήσουμε. Το κλειδί για όλα είναι η μετάνοια. Ο Θεός μας δεν μπορεί να μας συγχωρήσει με το ζόρι, χωρίς τη μετάνοιά μας. Είναι αδύνατο. Για να συγχωρεθούμε, πρέπει να ασκήσουμε τη θέλησή μας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τους Νινευίτες, τους κατοίκους της πόλης της Νινευή, που έδωσαν το παράδειγμα για ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Μετανοούσαν ειλικρινά σε όλη την πόλη, επέβαλαν νηστεία στους εαυτούς τους, ακόμη και τα βοοειδή ανάγκασαν να νηστεύουν. Και τι θα μπορούσε να τους απαντήσει ο Θεός σε αυτό; Φυσικά τους έδωσε χάρη και δεν κατέστρεψε την πόλη.

Και να τι άλλο θα σας πω. Ο Κύριος λέει στο Ευαγγέλιο: «Το δέντρο είναι γνωστό από τους καρπούς». Ένα κακό δέντρο δεν μπορεί να δώσει καλούς καρπούς. Ο άνθρωπος αναγνωρίζεται με τον ίδιο τρόπο. Πες μου, αν είσαι άνθρωπος του Θεού, τέλος πάντων, εμείς δίνουμε ελευθερία ακόμα και στα ζώα, γιατί εμβολιάζεις με το ζόρι; Με διώχνεις από τη δουλειά μου και δεν σε νοιάζει καν ότι μπορεί να αυτοκτονήσω; Αυτός είναι άνθρωπος του Θεού που το κάνει αυτό;

Να θυμηθείτε – ο Θεός δεν θα μας σώσει χωρίς μετάνοια.

Και θα σας υπενθυμίσω επίσης ένα απόσπασμα από τις Γραφές. Όταν ο Κύριος κατέβηκε στη γη πριν από τον κατακλυσμό, είπε: «Δεν θα παραμείνει το πνεύμα μου πάντοτε μαζί με τον άνθρωπο, επειδή είναι σάρκα». Τι σημαίνει «είναι σάρκα»; Αυτό σημαίνει ότι έγιναν μόνο σάρκα, έχασαν το πνεύμα τους. Και αν τότε έλεγε τέτοια λόγια, τότε, τι θα έλεγε τώρα για εμάς, για την παρεκκλίνουσα κοινωνία μας;

Οι κάτοικοι των Σοδόμων και των Γομόρρων, τους οποίους ο Κύριος απλώς έκαιγε σαν έντομα, δεν ήταν απλώς άθεοι, αλλά εξαιρετικά άθεοι. Οι Σοδομίτες διέπραξαν τρομερές αμαρτίες, αλλά δεν τις νομιμοποίησαν. Και τώρα νομιμοποιούμε την αμαρτία. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Με βάση ύλη από την Πύλη Πληροφοριών του Αγίου Όρους.

*Οι Κολλυβάδες ήταν μέλη ενός κινήματος εντός της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα στην μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους και το οποίο αγωνίστηκε για την αποκατάσταση των παραδοσιακών πρακτικών σε αντίθεση με αδικαιολόγητες καινοτομίες και το οποίο μετατράπηκε απροσδόκητα σε κίνημα πνευματικής αναγέννησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου