Τρίτη 25 Μαΐου 2021

Μειώθηκαν οι ποινές στους ζηλωτές μοναχούς της Ι.Μ. Εσφιγμένου

 


Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης μείωσε τις ποινές των ζηλωτών μοναχών από την Ιερά Μονή Εσφιγμένου, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για το επεισόδιο με τη ρίψη μολότοφ έξω από το αντιπροσωπείο (κονάκι) του μοναστηριού, στις Καρυές Αγίου Όρους.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινές φυλάκισης 5,5 ετών στον ηγούμενο κι έναν μοναχό του μοναστηριού και φυλάκιση 2 ετών και 9 μηνών σε άλλους έξι κατηγορούμενους μοναχούς της ίδιας αδελφότητας. Το δικαστήριο τους αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ενώ επέτρεψε την εξαγορά των ποινών προς πέντε και τρία ευρώ ανά ημέρα.

Σε πρώτο βαθμό, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκασε, ομόφωνα, τον μοναχό Αντύπα και, κατά πλειοψηφία 5-2, τον ηγούμενο Μεθόδιο, επιβάλλοντας 20ετείς καθείρξεις, χωρίς αναστολή, καθώς κρίθηκαν ένοχοι ως φυσικός και ως ηθικός αυτουργός, αντίστοιχα.

Η έφεση δεν είχε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής τους. Με μικρότερες ποινές καταδικάστηκαν οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Σε δεύτερο βαθμό, αρχικά, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 17 ετών τον ηγούμενο της αδελφότητας της Μονής Εσφιγμένου Μεθόδιο, ενώ η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον μοναχό Αντύπα της ίδιας αδελφότητας.

Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος ως ηθικός αυτουργός του επεισοδίου, ενώ ο δεύτερος που φέρεται να πέταξε μολότοφ καταδικάστηκε για έκρηξη, εμπρησμό, χρήση εκρηκτικών κ.ά. Με την ίδια απόφαση, άλλοι έξι ζηλωτές μοναχοί της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου τιμωρήθηκαν με κάθειρξη 9 ετών και 5 μηνών, ο καθένας, για απλή συνέργεια στο επεισόδιο.

Στη συνέχεια υπέβαλλαν αίτηση αναίρεσης των ποινών γιατί δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό. Η αίτηση έγινε δεκτή και υπόθεση εκδικάστηκε ξανά σε ΜΟΕ, με άλλη σύνθεση δικαστών, με το γνωστό αποτέλεσμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου