Την άφιξη των πρώτων Πόντιων προσφύγων στην Πάτρα παρουσιάζει το πρώτο από τα οκτώ επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Φάρος Ιστορίας», που σκηνοθετεί ο Νικόλαος Γαλάνης έχοντας οδηγό και ξεναγό σ’ αυτό το ταξίδι το σύλλογο «Φάρο» Ποντίων Πατρών.
Σκοπός της σειράς που προβάλλεται στο Ionian Channel είναι να μελετήσει όλες τις πτυχές του Ποντιακού Ελληνισμού, ξεκινώντας από την ιστορία. Στη συνέχεια θα μελετηθούν και άλλες πτυχές όπως η γαστρονομία, η μουσική, ενώ θα ακούσουμε και συνομιλίες με Πόντιους επιστήμονες.
Στο πρώτο επεισόδιο βλέπουμε τον οριστικό ξεριζωμό τον Ποντίων το 1923, όταν έχασαν για πάντα τις πατρογονικές τους εστίες και αναγκάστηκαν να έρθουν στην Ελλάδα.
«Το όνειρο του γυρισμού είχε χαθεί αμετάκλητα, διαμαρτυρήθηκαν, φώναξαν, κίνησαν γη και ουρανό, αλλά ποιος να τους ακούσει πλέον;», αναφέρουν στο ντοκιμαντέρ.
Η υποχρεωτική μετακίνηση πληθυσμών είναι από τις μεγαλύτερες όλων των εποχών, έγραφε τότε ο διεθνής Τύπος.
Στην Πάτρα, λόγω του λιμανιού, έφτανε από τον Οκτώβριο του 1923, συνεχώς, μεγάλος αριθμός προσφύγων. Τότε, η Πάτρα δέχτηκε 10.000 πρόσφυγες!
Τις ιστορίες τους παρουσιάζουν άνθρωποι που έζησαν τις εμπειρίες αυτές μέσω των γονιών και των παππούδων τους.
Εκεί, αλλά και σε όλα τα μέρη της Ελλάδας, οι πρόσφυγες κλήθηκαν να ξαναφτιάξουν τις ζωές τους. Στην αρχή, όπου ήταν πρόσφυγες έβλεπες μπόγους και πρόχειρες κατασκευές για να μείνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Στην Πάτρα και στην Αχαΐα πολλοί εθελοντές προσπάθησαν να συνδράμουν τους πρόσφυγες που κατέφυγαν εκεί. Σε κάποιους δόθηκε γη, την οποία καλλιέργησαν.
«Οι Πόντιοι ποτέ δεν κατέθεσαν τα όπλα», αναφέρουν σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Δείτε εδώ το πρώτο επεισόδιο της σειράς:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου