Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

Γέροντας Εφραίμ: «Σήμερα εορτάζουμε τον παππού μας, Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή»

 


Ο πρώτος επίσημος πανηγυρικός εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, τελέστηκε σήμερα, Παρασκευή 28 Αυγούστου στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Καθηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, πλαισιούμενος από πλειάδα κληρικών και ιερομονάχων.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα, όπου κατά τη διάρκεια αυτής ομίλησε ο Γέροντας Εφραίμ.

Ο Καθηγούμενος στην αρχή του λόγου, τόνισε: "Σήμερα εορτάζουμε τον παππού μας, Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή. Η Μητέρα Εκκλησία το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, επισφράγισε τα βιώματα των καρδιών των ανθρώπων και ενέγραψε στας δέλτους των Αγίων τον γέροντα Ιωσήφ."

"Είναι η πρώτη φορά που τιμούμε επισήμως τον Άγιο Ιωσήφ τον Ησυχαστή! Είναι πολύ μεγάλη χαρά για εμάς, αλλά και για ολόκληρη την Εκκλησία ο εν λόγω εορτασμός" - τόνισε μεταξύ άλλων ο Γέροντας Εφραίμ.

Σε άλλο σημείο ο γέροντας Εφραίμ, υπογράμμισε: "Εμείς είμαστε μαθητές του πρώτου υποτακτικού του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστού. Ο γέροντας μας Ιωσήφ, δεν περνούμε ημέρα που να μην μας μιλούσε τόσο στις συνάξεις, όσο και ιδιαιτέρως για την διδασκαλία του γέροντά του".

Ο Καθηγούμενος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο γεγονός ότι ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής, ενώ πέρασε από τις τάξεις των ζηλωτών έφυγε και ακολούθησε το Πατριαρχείο.

"Ο Άγιος Ιωσήφ ήταν με τους ζηλωτές αρκετά χρόνια, αλλά πάντοτε ζητούσε ποιο είναι το θέλημα του Θεού. Μετά από αδιάκοπη προσευχή, πήρε την πληροφορία από τον Θεό ότι δεν είναι σωστή η θέση του με τους ζηλωτές και πήγε με το Πατριαρχείο. Η απόφασή του αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να τον έχουν οι αδελφοί του σαν αφορισμένο" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.

Επίσης ο Γέροντας, αναφέρθηκε στην πολύτιμη έκδοση της Μονής με τις επιστολές του Αγίου Ιωσήφ, λέγοντας ότι "από τον πνευματικό αυτό πλούτο των επιστολών ωφωλείτε ολόκληρη η Εκκλησία."



Κλείνοντας ο Γέροντας Εφραίμ τόνισε: "Εύχομαι ο Θεός να μας αξιώσει να πάρουμε από το πνεύμα του, την υπακοή του, την προσευχή του, αλλά και πρωτίστως από το φρόνημά του".

Να αναφερθεί ότι αύριο, Σάββατο 29 Αυγούστου 2020 κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας θα αναγνωστεί και το επίσημο Πατριαρχικό και Συνοδικό Σιγίλλιο της Αγιοκατατάξεως του Αγίου Ιωσήφ του Ησυχαστή.

Πηγή:Romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου