Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ το ντοκιμαντέρ «Ιωσήφ ο Ησυχαστής» σε πρώτη προβολή

 «Η ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή»: Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ με την υπογραφή του Σερραίου Κώστα Καλπατζίδη



 Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή του Αγιορείτη ασκητή, Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή, ο οποίος αγιοκατατάχθηκε πρόσφατα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έλαβε πέντε βραβεία από την επιτροπή του φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου για το βίντεο που συνοδεύει το τραγούδι «Μια προσευχή για όλους» με στίχους του ίδιου του Γέροντα από το βιβλίο «Γέροντας Ιωσήφ – Επιστολές και Ποιήματα» και το οποίο ερμηνεύει ο Τζόναθαν Τζάκσον, ο χολυγουντιανός ηθοποιός που ενσαρκώνει και το ρόλο του γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή στο ντοκιμαντέρ.

Η κριτική επιτροπή απένειμε, μεταξύ άλλων, το Βραβείο του Καλύτερου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ στην παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, για τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή, και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Χολυγουντιανό ηθοποιό και τραγουδιστή, Jonathan Jackson για το ρόλο του Αγίου Ιωσήφ στο ντοκιμαντέρ.
Επιπλέον, απονεμήθηκε Βραβείο Ειδικής Μνείας στους μοναχούς της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου στο Άγιο Όρος, για την επιμέλεια, και τη συμμετοχή τους στο ντοκιμαντέρ, ενώ Τιμητικό Βραβείο δόθηκε στους ίδιους μοναχούς για την πνευματική και κοινωνική τους συμβολή σε όλον τον κόσμο.
Το βίντεο για το τραγούδι «Μια προσευχή για όλους» (Α prayer for all), που βασίζεται σε ένα ποίημα που έγραψε ο Άγιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής και ερμηνεύει ο Τζόναθαν Τζάκσον, πήρε το Βραβείο Καλύτερου Βίντεο Κλιπ!



ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΟΥΜΠΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ.
ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΔΕΞΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ.

Ο Άγιος Γέροντας Ιωσήφ ο ησυχαστής καταχειροκροτήθηκε από 2.000 λαού στην Αθήνα
Όταν έλαβα στο e-mail μου την πρόσκληση για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ για την ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή ήταν λίγες μέρες αφότου ανακοινώθηκε   η Αγιοκατατάξη του . Έτσι σκέφτηκα αμέσως πως είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να το παρακολουθήσω και να μάθω για την ζωή του  , το πνευματικό του μεγαλείο και τους ασκητικούς του αγώνες μέσα από όσα έγραψε ο ίδιος και περιλαμβανονται  στην  επετειακή έκδοση “ Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού”, «Επιστολές και Ποιήματα (60 χρόνια από την κοίμηση του) που θα παρουσιαζόταν στην εκδήλωση  αλλά και όσα θα έλεγαν για αυτόν οι πνευματικοί απόγονοι του Αγίου γέροντα.  Γνώριζα πως το ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε στο Άγιο Όρος  θα είχε την υπογραφή του Σερραίου Κώστα Καλπατσίδη ο οποίος συμμετείχε στην σκηνοθεσία ενώ έκανε και το μοντάζ. Έτσι ήμουν βέβαιη πως αυτό που θα έβλεπα θα ήταν μία πολύ καλή δουλειά. Αυτό που είδα όμως ξεπέρασε τις προσδοκίες μου  αλλά και όλων των παρισταμένων που χειροκρότησαν θερμά το μεγαλείο του Γέροντα αλλά και την άρτια δουλειά που έκαναν οι συντελεστές της παραγωγής στην οποία πρωταγωνιστεί ο γνωστός Ηθοποιός του Χόλιγουντ και κάτοχος 5 βραβείων ΕΜΜΥ Τζόναθαν Τζάκσον.
Στην μεγάλη οθόνη της  κατάμεστης αίθουσας “Χρήστος Λαμπράκης” του Μεγάρου Μουσικής  ζωντάνεψαν όλες οι σκηνές από την ζωή του Αγίου Γέροντα με υπέροχες εικόνες από το Περιβόλι της Παναγίας, τον γέροντα να προσεύχεται στις απόκρημνες σπηλιές του Αγίου όρους και να δίνει τους αγώνες του απέναντι στους τρομερούς δαίμονες.

Η ζωή του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή  (1898 – 1959)

Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Ησυχαστής γεννήθηκε το 1898 στο χωριό Λεύκες της Πάρου. Σε ηλικία 23 ετών, μετά από κάποιο θείο όραμα που είδε, απαρνείται τον κόσμο και πηγαίνει στο Άγιον Όρος, ποθώντας να ζήσει αυστηρή ασκητική ζωή. Ήταν άνθρωπος της προσευχής. Το χάρισμα της αδιάλειπτης νοεράς προσευχής του δόθηκε από την Παναγία, όταν ήταν ακόμη δόκιμος μοναχός.
Υποτάχθηκαν μαζί με τον παντοτινό συνασκητή του, π. Αρσένιο, στον Γέροντα Εφραίμ που είχε την καλύβη του Ευαγγελισμού στα Κατουνάκια. Για περισσότερη ησυχία αποσύρθηκαν στη Σκήτη του Αγίου Βασιλείου. Μετά την κοίμηση του Γέροντός του άρχισε τους μεγάλους ασκητικούς αγώνες. Άσκησε στο έπακρο τη νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή. Κύριο έργο του αποτελούσε η νήψη, η τήρηση του νου. Συχνές και προσφιλείς πνευματικές καταστάσεις για τον Γέροντα ήταν η αρπαγή του νου, η θεωρία και η θέα του ακτίστου Φωτός.
Το 1938 μαζί με τον π. Αρσένιο μετακόμισαν στις απόκρημνες σπηλιές της Μικρής Αγίας Άννας. Μετά από θεία πληροφορία, το 1947, αποκτά συνοδία. Το 1951 μεταφέρθηκαν στη Νέα Σκήτη, στην καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ως την κοίμησή του που συνέβη στις 15 Αυγούστου 1959 (εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου), ενώ είχε λάβει πληροφορία από την Παναγία, ημέρες πριν, ότι θα τον πάρει στην εορτή Της.
Ο Γέροντας έζησε σε μία περίοδο παρακμής του αγιορείτικου μοναχισμού και γενικότερα του ορθοδόξου μοναχισμού, ο οποίος είχε επηρεασθεί από την κοινωνική δράση του Ρωμαιοκαθολικισμού και τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό. Εισήγαγε, με τον εμπειρικό τρόπο ζωής του, ξανά τη διδασκαλία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά στον αγιορείτικο μοναχισμό. Η παρουσία του ως γνησίου εκφραστού της νηπτικής Πατερικής παραδόσεως, δημιούργησε ρεύμα προσελεύσεως στο σύγχρονο ορθόδοξο μοναχισμό. Στον μακάριο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή ανάγεται σήμερα η πνευματική πατρότητα έξι Ιερών Μονών του Αγίου Όρους και πολλών άλλων εντός και εκτός Ελλάδας.
Ο όσιος Γέροντας ήταν άμοιρος κοσμικής μορφώσεως, κατέστη όμως σοφός στα θεία, επειδή τα έπασχε. Έγινε ο έμπειρος, διακριτικός και απλανής οδηγός στους δρόμους της πνευματικής ζωής. Είχε την ικανότητα να αναλύει τον πολύπλοκο και δυσκολοκατανόητο πόλεμο των παθών και των δαιμόνων, να διεισδύει αλλά και να μυεί στα μυστήρια της θείας Χάριτος τους «θέλοντας σωθήναι».


Πρωταγωνιστής ο Τζόναθαν Τζάκσον– Από το Χόλυγουντ στον ρόλο του Ιωσήφ του Ησυχαστή
Παρών στην εκδήλωση και ο  ο Χολυγουντιανός Ηθοποιός Jonathan Jackson ο οποίος  ενσαρκώνει τον Ιωσήφ τον Ησυχαστή
Ο Jonathan Jackson, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει γίνει Χριστιανός Ορθόδοξος, θεωρεί το συγκεκριμένο ρόλο «απίστευτη ευλογία» όπως είπε  πριν από λίγο καιρό στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Ορθοδοξία». «Είναι μια μοναδική εμπειρία, σωματική και πνευματική και δε θα τα είχα καταφέρει χωρίς την προσευχή των πατέρων», παραδέχεται ο γνωστός ηθοποιός.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η εκδήλωση ήταν άκρως επιτυχημένη  καθώς έδωσαν το παρόν πάνω από 2.000 Αθηναίοι, υπουργοί, μητροπολίτες, απλοί κληρικοί, μοναχοί  και λαός για να τιμήσουν τον Αγιορείτη γέροντα Ιωσήφ τον ησυχαστή και να ακούσουν τους λόγους του που αποτελούν  πλέον ένα σύγχρονο ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν Ιεράρχες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και πλήθος κόσμου.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Καθηγουμένος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου, Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κουλουριώτης.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ Ιερώνυμο, εκπροσώπησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη.
Ο κ. Διαματάρης εκπροσώπησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη .
Η παρουσίαση του τόμου έγινε από τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο.
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του κ. Γεωργίου Ν. Κωνσταντίνου απένειμε ύμνους προς τιμήν του μακαρίου Γέροντος.
Στο τέλος προβλήθηκε ντοκιμαντέρ/ταινία για τη ζωή του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού. Το ρόλο του Γέροντος Ιωσήφ υποδύεται ο αμερικανός ηθοποιός Τζόναθαν Τζάκσον, κάτοχος πέντε βραβείων Έμμυ, ο οποίος και παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου