Η πρώτη επίσημη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών, στον οποίο και ανήκει η εποπτεία της Αθωνικής Πολιτείας από το 2011. Με την προεκλογική περίοδο να έχει ανεπίσημα εκκινήσει και ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε εξέλιξη. Και οι δεσμοί συγκεκριμένων μοναστηριών με τη Μόσχα να έχουν απασχολήσει επανειλημμένα την Αθήνα.
Να σημειώσουμε ότι μετά από 11 χρόνια Έλληνας ΥΠΕΞ πάτησε το πόδι του στην Αθωνική Πολιτεία, γεγονός που χαροποίησε τους πατέρες.
Χθες ο Δένδιας, έπειτα από μία περιπέτεια στον αέρα λόγω ομίχλης, που καθυστέρησε λίγο το πρόγραμμά του, βρέθηκε στον Ιερό Ναό Πρωτάτου, στις Καρυές, στο κτίριο της Διοίκησης του Αγίου Ορους και στις Ιερές Μονές Παντοκράτορος και Ξενοφώντος. Σήμερα θα επισκεφθεί τις Ιερές Μονές Διονυσίου και Δοχειαρίου.
Στην αντιφώνησή του ο Νίκος Δένδιας έμεινε όπως αναμενόταν εντός του πλαισίου που επιβάλλει ο χώρος. Ζήτησε τις ευχές των μελών της Ιεράς Κοινότητας, μετέφερε τον σεβασμό και την απεριόριστη αγάπη του Πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης, και σημείωσε ότι «το ενδιαφέρον για το Άγιον Όρος είναι μεγάλο και διαρκές». «Η παρουσία μου σήμερα κοντά σας δίνει την ευκαιρία να ενστερνιστώ ακόμη βαθύτερα τις ανάγκες και τις αγωνίες σας. Να μου δώσει ο Θεός τη δυνατότητα να ακούσω προσεκτικότερα τα προβλήματα τα οποία σας απασχολούν» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Οι δεσμοί
Ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι η επιρροή που έχει η Μόσχα σε ορισμένες μονές στο Αγιον Ορος δεν απασχολεί την Αθήνα και δη το υπουργείο Εξωτερικών. Οι δεσμοί άλλωστε και του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη με μονές στην Αθωνική Πολιτεία ήταν γνωστοί. Καθώς και οι δεσμοί των Ρώσων διπλωματών, αξιωματούχων και επιχειρηματιών με μονές του Αγίου Ορους. Εστω και αν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οι επισκέψεις έχουν μειωθεί σημαντικά λόγω των περιορισμών.
Ακόμα και αν ο Δένδιας δεν αναφέρθηκε στον παράγοντα Ρωσία, επισήμως, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Ιεράς Κοινότητας στις συνομιλίες που είχαν μαζί του ζήτησαν διοικητική, τεχνική και οικονομική στήριξη από την ελληνική Πολιτεία. Κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως προσπάθεια να μην υπάρξουν κενά και την Αθήνα να θέλει ενίσχυση της επιρροής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όχι της Μόσχας.
Ο ρόλος
Στις επαφές του ΥΠΕΞ πάντως έγινε σαφής αναφορά και στον γεωπολιτικό ρόλο που έχει το Αγιον Ορος τόσο σε σύνδεση με την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, όσο και ως ένας εκ των σημαντικότερων πόλων της Ορθοδοξίας. Με τη θρησκεία να έχει πάντα τη δική της ιδιαίτερη σχέση με την πολιτική.
Ενδιαφέρον έχουν και οι επαφές της Σερβίας με το Αγιον Ορος. Ο Δένδιας κατά την παραμονή του στην Αθωνική Πολιτεία αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Βελιγράδι την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, η οποία σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο ήταν στις 19 Δεκεμβρίου. Μέρα κατά την οποία ο Δένδιας βρέθηκε στο σπίτι του σέρβου προέδρου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Αγιον Ορος στις 7 Ιανουαρίου, την ημέρα που στη Σερβία γιορτάζουν τα Χριστούγεννα.
Το ερώτημα
Με το ερώτημα να παραμένει αν η Αθήνα μπορεί και μέσω αυτού του διαύλου να ασκήσει την όποια επιρροή της για εκτόνωση της έντασης σε μία περίοδο που το θερμόμετρο ανάμεσα σε Σερβία και Κόσοβο ανεβαίνει και μία ανάφλεξη θεωρείται πιθανή, με ΕΕ και ΗΠΑ να ζητούν αυτοσυγκράτηση και προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Δένδιας είχε επικοινωνία με την επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδος στην Πρίστινα, καθώς και με στελέχη του ελληνικού αποσπάσματος KFOR, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις. Με την Αθήνα να δηλώνει ότι μιλά και με τις δύο πλευρές και καταβάλλει τις προσπάθειες που της αναλογούν, καθώς και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της κατάστασης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου