Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότεροι από 30 Αγιορείτες “έφυγαν” από κορωνοϊό


 Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, ωστόσο η πιστή τήρηση των μέτρων έχει συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσής της και στο να τεθεί αυτή υπό έλεγχο. 

Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τηρούνται επακριβώς, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ενώ στις πύλες εισόδου διενεργούνται καθημερινά rapid tests σε όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους στο Άγιον Όρος.

«Συνολικά από την αρχή της πανδημίας υπολογίζουμε ότι τριάντα με τριανταπέντε είναι οι μοναχοί που έχασαν την ζωή τους. Τελευταία είχαμε αυξημένους θανάτους: Πέθαναν οκτώ αγιορείτες μοναχοί και δύο αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι σε Μετόχι του Αγίου Όρους, το οποίο βρίσκεται στον Νομό Κατερίνης.

Οι δυο αυτοί μοναχοί νόσησαν εκτός Αγίου Όρους» αναφέρει ο κ. Μαρτίνος και συνεχίζει: «Από τους συνολικά 1800 μοναχούς έχουν εμβολιαστεί 450 μοναχοί, οι οποίοι είναι όλοι τους Έλληνες. Οι αλλοδαποί μοναχοί στην πλειοψηφία τους δεν εμβολιάζονται, ενώ σε περίπου 1000 ανέρχονται οι μοναχοί που έχουν νοσήσει. Από τους εμβολιασμένους δεν είχαμε ούτε σοβαρά κρούσματα, ούτε και κάποια εισαγωγή σε νοσοκομεία».

Αυτοελέγχονται

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρτίνος «οι ιερές μονές του Αγίου Όρους είναι ασφαλείς για τους προσκυνητές με εξαίρεση δύο ή τριών μονών -στις οποίες πρόσφατα παρουσιάστηκαν κρούσματα- και είναι κλειστές για τους προσκυνητές.

Επιπλέον, έχουμε κρούσματα της μετάλλαξης ”Όμικρον” αλλά χωρίς συμπτώματα σε μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής, οι οποίοι τέθηκαν σε απομόνωση, αλλά και σε έναν αστυνομικό. Οι ιερές μονές αυτοελέγχονται. Δεν έχουμε όμως έλεγχο σε απομονωμένα ιερά κελιά όπου κατά διαστήματα εμφανίζονται κρούσματα».

Και προσθέτει: «Εξακολουθούμε και έχουμε βαριά κρούσματα και δυστυχώς απώλειες μοναχών λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων και κυρίως λόγω καθυστέρησης, που παρατηρείται στην εισαγωγή των ηλικιωμένων μοναχών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι υγειονομικές αρχές (4η ΥΠΕ και Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους) έχουν επισημάνει στην ιερά κοινότητα την σημασία της άμεσης γνωστοποίησης στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους τυχόν κρουσμάτων, αλλά και την έγκαιρη διακομιδή των νοσούντων σε νοσοκομεία. Ομολογώ ότι η ιδιαιτερότητα της μοναχικής ζωής και η εν γένει αδιαφορία των μοναχών για τα επίγεια δεν μας βοηθάει».

Ανησυχία

Προβληματισμό και ανησυχία ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα διαδραματιζόμενα το ότι ο αριθμός των θανόντων θεωρείται μεγάλος σε σχέση με τον υπάρχοντα πληθυσμό των μοναχών, που εγκαταβιούν σε μόνιμη βάση στην μοναστική πολιτεία του Όρους. Άλλη μια πτυχή του όλου θέματος έχει να κάνει και με το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι νοσήσαντες δεν έσπευσαν να δηλώσουν επισήμως πως νόσησαν από τον Covid19. Για αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο ερμηνείες στις οποίες αξίζει να σταθούμε:

Οι αρνητές

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή οι μοναχοί δεν το έπραξαν επειδή έκριναν εσφαλμένα, ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν τόσο σοβαρή ώστε να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Αρκετοί δε από αυτούς θεώρησαν ότι τα προβλήματα στην υγεία τους οφείλονταν σε άλλες αιτίες και όχι στον κορωνοϊό.

Ενδιαφέρον ασφαλώς παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι κατεξοχήν θύλακες αρνητών του κορωνοϊού βρίσκονται κυρίως στις Μονές Φιλοθέου, Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και στις πέριξ της Καρακάλου μονές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις ιερές μονές Αγίου Παντελεήμονα, Χιλανδαρίου και Ζωγράφου, όπου εκεί εγκαταβιούν μοναχοί από Ρωσία, Σερβία και Βουλγαρία. Και αυτοί από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα τον εμβολιασμό.

Την περίοδο αυτή έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται από το κάθε μοναστήρι ξεχωριστά παραμένουν αυστηρά. Μόνο με ειδικό διαμονητήριο εισέρχεται κάποιος και ο επισκέπτης δεν έχει δικαίωμα να μετακινηθεί από το ένα μοναστήρι στο άλλο. Η πλειονότητα των μοναχών υποβάλλεται σε τεστ ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με τον εμβολιασμό, είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι στο Κέντρο Υγείας, είτε με το να αποστέλλεται κλιμάκιο γιατρών επιτόπου στις μονές.

«Δεν εκπροσωπούν το Άγιο Όρος μεμονωμένες φωνές»

Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην χερσόνησο του Άθω και έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, οδήγησαν στην έκδοση πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσης από την πλευρά της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Στην ανακοίνωση αυτή αφού επισημαίνεται από την Ιερά Επιστασία η άριστη συνεργασία της με την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους στο θέμα της πανδημίας, αλλά και το ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία για την προστασία από τον κορωνοϊό μέτρα, αναφέρονται και τα εξής:

«Εις το Άγιον Όρος δεν υφίσταται διχαστική ατμόσφαιρα μεταξύ των μοναχών δια την πανδημία, αλλά γνήσιος αλληλοσεβασμός εις την στάσιν και τας επιλογάς κάθε καθιδρύματος και προσώπου. Φαινόμενα μαζικής νοσήσεως μοναχών ή και αυξημένων θανάτων εις τας ιεράς μονάς δεν πρέπει να αποδίδονται αβασάνιστα εις μη τήρησιν μέτρων προστασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες ως η κοινή κοινοβιακή ζωή, η προσωπική στάσις κάθε μοναχού κ.λ.π. Μεμονωμέναι φωναί μοναχών απ΄ όπου και εάν προέρχονται δεν εκπροσωπούν το Άγιον Όρος.

Ως εκ τούτου θεωρούμεν ότι ο γενόμενος θόρυβος και η έκθεσις προσώπων και καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους είς δημοσιότητα με αρνητικόν τρόπον, αυξάνει το βάρος όσων έχουν υποστεί απωλείας εκ της πανδημίας. Οδηγεί ενίοτε είς μονοδιάστατον ενημέρωσιν και παραπληροφόρησιν και δεν συντελεί εις τας συντονισμένας προσπαθείας όλων των φορέων του Αγίου Όρους δια την αντιμετώπισιν αυτής».

Σωτήρης Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου