Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Περισσότεροι από 30 Αγιορείτες “έφυγαν” από κορωνοϊό


 Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της στη μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους, ωστόσο η πιστή τήρηση των μέτρων έχει συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσής της και στο να τεθεί αυτή υπό έλεγχο. 

Όλα τα προβλεπόμενα μέτρα τηρούνται επακριβώς, όπως αναφέρει μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ενώ στις πύλες εισόδου διενεργούνται καθημερινά rapid tests σε όλους ανεξαιρέτως τους εισερχόμενους στο Άγιον Όρος.

«Συνολικά από την αρχή της πανδημίας υπολογίζουμε ότι τριάντα με τριανταπέντε είναι οι μοναχοί που έχασαν την ζωή τους. Τελευταία είχαμε αυξημένους θανάτους: Πέθαναν οκτώ αγιορείτες μοναχοί και δύο αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι σε Μετόχι του Αγίου Όρους, το οποίο βρίσκεται στον Νομό Κατερίνης.

Οι δυο αυτοί μοναχοί νόσησαν εκτός Αγίου Όρους» αναφέρει ο κ. Μαρτίνος και συνεχίζει: «Από τους συνολικά 1800 μοναχούς έχουν εμβολιαστεί 450 μοναχοί, οι οποίοι είναι όλοι τους Έλληνες. Οι αλλοδαποί μοναχοί στην πλειοψηφία τους δεν εμβολιάζονται, ενώ σε περίπου 1000 ανέρχονται οι μοναχοί που έχουν νοσήσει. Από τους εμβολιασμένους δεν είχαμε ούτε σοβαρά κρούσματα, ούτε και κάποια εισαγωγή σε νοσοκομεία».

Αυτοελέγχονται

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρτίνος «οι ιερές μονές του Αγίου Όρους είναι ασφαλείς για τους προσκυνητές με εξαίρεση δύο ή τριών μονών -στις οποίες πρόσφατα παρουσιάστηκαν κρούσματα- και είναι κλειστές για τους προσκυνητές.

Επιπλέον, έχουμε κρούσματα της μετάλλαξης ”Όμικρον” αλλά χωρίς συμπτώματα σε μαθητές της Αθωνιάδας Σχολής, οι οποίοι τέθηκαν σε απομόνωση, αλλά και σε έναν αστυνομικό. Οι ιερές μονές αυτοελέγχονται. Δεν έχουμε όμως έλεγχο σε απομονωμένα ιερά κελιά όπου κατά διαστήματα εμφανίζονται κρούσματα».

Και προσθέτει: «Εξακολουθούμε και έχουμε βαριά κρούσματα και δυστυχώς απώλειες μοναχών λόγω ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων και κυρίως λόγω καθυστέρησης, που παρατηρείται στην εισαγωγή των ηλικιωμένων μοναχών σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Οι υγειονομικές αρχές (4η ΥΠΕ και Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους) έχουν επισημάνει στην ιερά κοινότητα την σημασία της άμεσης γνωστοποίησης στο Κέντρο Υγείας Αγίου Όρους τυχόν κρουσμάτων, αλλά και την έγκαιρη διακομιδή των νοσούντων σε νοσοκομεία. Ομολογώ ότι η ιδιαιτερότητα της μοναχικής ζωής και η εν γένει αδιαφορία των μοναχών για τα επίγεια δεν μας βοηθάει».

Ανησυχία

Προβληματισμό και ανησυχία ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί σε όσους παρακολουθούν από κοντά τα διαδραματιζόμενα το ότι ο αριθμός των θανόντων θεωρείται μεγάλος σε σχέση με τον υπάρχοντα πληθυσμό των μοναχών, που εγκαταβιούν σε μόνιμη βάση στην μοναστική πολιτεία του Όρους. Άλλη μια πτυχή του όλου θέματος έχει να κάνει και με το ότι σε πολλές περιπτώσεις οι νοσήσαντες δεν έσπευσαν να δηλώσουν επισήμως πως νόσησαν από τον Covid19. Για αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο ερμηνείες στις οποίες αξίζει να σταθούμε:

Οι αρνητές

Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή οι μοναχοί δεν το έπραξαν επειδή έκριναν εσφαλμένα, ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν ήταν τόσο σοβαρή ώστε να ζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Αρκετοί δε από αυτούς θεώρησαν ότι τα προβλήματα στην υγεία τους οφείλονταν σε άλλες αιτίες και όχι στον κορωνοϊό.

Ενδιαφέρον ασφαλώς παρουσιάζει και το γεγονός ότι οι κατεξοχήν θύλακες αρνητών του κορωνοϊού βρίσκονται κυρίως στις Μονές Φιλοθέου, Ξηροποτάμου, Κωνσταμονίτου και στις πέριξ της Καρακάλου μονές. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στις ιερές μονές Αγίου Παντελεήμονα, Χιλανδαρίου και Ζωγράφου, όπου εκεί εγκαταβιούν μοναχοί από Ρωσία, Σερβία και Βουλγαρία. Και αυτοί από την πλευρά τους αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και επιφυλακτικότητα τον εμβολιασμό.

Την περίοδο αυτή έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των επισκεπτών στο Άγιον Όρος, ενώ τα μέτρα που λαμβάνονται από το κάθε μοναστήρι ξεχωριστά παραμένουν αυστηρά. Μόνο με ειδικό διαμονητήριο εισέρχεται κάποιος και ο επισκέπτης δεν έχει δικαίωμα να μετακινηθεί από το ένα μοναστήρι στο άλλο. Η πλειονότητα των μοναχών υποβάλλεται σε τεστ ακόμη και αυτοί που διαφωνούν με τον εμβολιασμό, είτε μεταβαίνοντας οι ίδιοι στο Κέντρο Υγείας, είτε με το να αποστέλλεται κλιμάκιο γιατρών επιτόπου στις μονές.

«Δεν εκπροσωπούν το Άγιο Όρος μεμονωμένες φωνές»

Τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στην χερσόνησο του Άθω και έχουν σχέση με τον κορωνοϊό, οδήγησαν στην έκδοση πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσης από την πλευρά της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους.

Στην ανακοίνωση αυτή αφού επισημαίνεται από την Ιερά Επιστασία η άριστη συνεργασία της με την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους στο θέμα της πανδημίας, αλλά και το ότι έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία για την προστασία από τον κορωνοϊό μέτρα, αναφέρονται και τα εξής:

«Εις το Άγιον Όρος δεν υφίσταται διχαστική ατμόσφαιρα μεταξύ των μοναχών δια την πανδημία, αλλά γνήσιος αλληλοσεβασμός εις την στάσιν και τας επιλογάς κάθε καθιδρύματος και προσώπου. Φαινόμενα μαζικής νοσήσεως μοναχών ή και αυξημένων θανάτων εις τας ιεράς μονάς δεν πρέπει να αποδίδονται αβασάνιστα εις μη τήρησιν μέτρων προστασίας, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες ως η κοινή κοινοβιακή ζωή, η προσωπική στάσις κάθε μοναχού κ.λ.π. Μεμονωμέναι φωναί μοναχών απ΄ όπου και εάν προέρχονται δεν εκπροσωπούν το Άγιον Όρος.

Ως εκ τούτου θεωρούμεν ότι ο γενόμενος θόρυβος και η έκθεσις προσώπων και καθιδρυμάτων του Αγίου Όρους είς δημοσιότητα με αρνητικόν τρόπον, αυξάνει το βάρος όσων έχουν υποστεί απωλείας εκ της πανδημίας. Οδηγεί ενίοτε είς μονοδιάστατον ενημέρωσιν και παραπληροφόρησιν και δεν συντελεί εις τας συντονισμένας προσπαθείας όλων των φορέων του Αγίου Όρους δια την αντιμετώπισιν αυτής».

Σωτήρης Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”


Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ Ι.Μ.ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: ΜΑΘΗΤΕΣ ΧΡΙΣΤΟΥ Ή ΟΠΑΔΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ;

 


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έξαρση της εντατικής ενασχόλησης ορισμένων χριστιανών με απόψεις ατόμων που εκφράζουν την διαφωνία τους είτε με την πίστη είτε με συγκεκριμένες πράξεις και λόγους των χριστιανών. Στην εποχή των social media οι αντιδράσεις φτάνουν σε σημείο στοχοποίησης και διαδικτυακού «λιντσαρίσματος» κατά συγκεκριμένων προσώπων. Το πλήθος φανατίζεται εναντίον ενός επιλεγμένου προσώπου κάθε φορά.

Πρόσφατα, για παράδειγμα, κάποιος εξέφρασε την άποψή του, πως πιστεύει ότι μια συγκεκριμένη τηλεοπτική σειρά που δείχνει την βιοτή ενός αγίου δεν προάγει τις διανοητικές ικανότητες των τηλεθεατών, ούτε μπορεί να εμφανίζεται ως ιστορικό αφήγημα.

Το συγκεκριμένο άτομο δημοσίευσε την άποψή του μεν δημοσίως, αλλά σε συγκεκριμένο και περιορισμένο κοινό, που παρακολουθεί τα λεγόμενά του. Ορισμένοι χριστιανοί «ανέλαβαν» να διαδώσουν σε πολλαπλάσιο βαθμό τις απόψεις του. Αυτό συμβαίνει είτε διότι κάποιοι ωφελούνται προβάλλοντας αντιπαραθέσεις, ώστε να αναδειχθούν στο κοινό ως «υπερασπιστές της πίστης», είτε διότι κάποιοι άλλοι δήθεν «πιέζονται από τον πιστό λαό να δώσουν την απάντηση που αξίζει» για να διατηρήσουν την λαοφιλία τους. Ταραχή και καταιγισμός άρθρων και λόγων ακολούθησε για το εν λόγω πρόσωπο και προβλέπεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα έτσι, όπως δυστυχώς έχει ξανασυμβεί σε ανάλογες περιπτώσεις.

Δυστυχώς, αφού γίνει η στοχοποίηση και εξαφθεί ο φανατισμός του πλήθους, πολλοί σχολιαστές στα κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν τι βιαιοπραγίες θα υφίστατο ένας άνθρωπος, εάν θα τολμούσε να θίξει άλλη θρησκεία. Αν συμβεί κάτι αρνητικό εναντίον προσώπων που εξέφρασαν διαφωνίες προς τα πιστεύω των χριστιανών, αν τυχόν κάποιος παράφρων τους επιτεθεί, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη της ηθικής αυτουργίας; Όσοι ορέγονται τις βίαιες αντιδράσεις πιστών άλλων θρησκειών, είναι ελεύθεροι να προσχωρήσουν σε αυτές.

Δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του και να εκφράζει την διαφωνία του με την πίστη μας. Δικαίωμα του να την θεωρεί παράλογη. Το δικαίωμα αυτό απορρέει και από την διδασκαλία του Χριστού και από την παράδοσή μας, όσον αφορά τον τρόπο που ζήσαμε ως γένος επί αιώνες. Ο Χριστός ποτέ δεν επέπληξε τους ειδωλολάτρες της εποχής του ή αυτούς που δεν πίστευαν. Είπε «όποιος θέλει». Ο Χριστός επέπληξε αυτούς που καπηλεύονταν την πίστη, τους Φαρισαίους, που προσκολλημένοι σε εξωτερικά σημεία απομάκρυναν τον λαό από την πραγματική πίστη, θεμέλιο της οποίας είναι η αγάπη στον συνάνθρωπο. Πολιτειακώς η ανεξιθρησκεία καθιερώθηκε από τον Άγιο Κωνσταντίνο το 313 μ.Χ.

Γιατί ταραζόμαστε κάθε φορά που κάποιος εκφράζει διαφορετική άποψη; Μήπως επειδή δεν είμαστε σίγουροι για την πίστη μας; Μήπως διότι τρέμουμε να ακούσουμε την αντίθετη άποψη, μην τυχόν και γκρεμιστεί το οικοδόμημα της πίστης μέσα μας; Μήπως διότι δεν πιστεύουμε πραγματικά με την καρδιά μας, αλλά με ψυχαναγκαστικό τρόπο;

Είμαστε αληθινά πιστοί ή είμαστε οπαδοί μια εθνοθρησκευτικής ιδέας; Μήπως ζητάμε την θυσία όσων δεν πιστεύουν στο κυρίαρχο εθνικοθρησκευτικό μας αφήγημα; Μήπως τελικά συμπεριφερόμαστε όπως οι ειδωλολάτρες, οι οποίοι εκδίωκαν, ακόμη και θανάτωναν, τους χριστιανούς τους πρώτους μετά Χριστόν αιώνες, επειδή δεν συμφωνούσαν με την τότε κυρίαρχη εθνοθρησκευτική πίστη;

Μήπως γινόμαστε «ειδωλολάτρες», όταν εμπλέκουμε στα θεία τον οπαδισμό για την υπεράσπιση των εθνικών μας ιδεωδών; Μήπως λατρεύουμε, αντί τον Θεό, τον εαυτό μας, το «εγώ» μας, κρυμμένοι πίσω από κάτι συλλογικό, όπως τα «δίκαια του έθνους», την «παράδοση», όχι όπως είναι, αλλά όπως φανταζόμαστε ότι είναι;

Μήπως τελικά γινόμαστε αιτία γελοιοποίησης της πίστης και απομάκρυνσης περισσότερου κόσμου από την Εκκλησία; Μήπως όσο υπερασπιζόμαστε δήθεν την Εκκλησία, διώχνουμε όλο και περισσότερο τα υγιή τμήματα του λαού από αυτήν;

Μήπως είμαστε απλοί οπαδοί συμβόλων, με αποτέλεσμα να δικαιολογούμε κάθε τι που προέρχεται από όποιον παρουσιάζεται ως ορθόδοξος, ακόμη και να εκφράζει κάτι στρεβλό ή άδικο, ενώ μπορεί να απορρίπτουμε δίκαια, σωστά και λογικά λόγια, επειδή προέρχονται από κάποιον που φέρει την «ταμπέλα» του αθέου, παρότι ο Θεός μας θέλει δίκαιους;

Υπερασπιστήκαμε με τόσο πάθος οι ορθόδοξοι ποτέ την Εκκλησία και την πίστη, όταν άτομα που δεν ανήκουν στην ορθοδοξία μας, υβριστές του Αγίου Παϊσίου μάλιστα, καταλαμβάνουν επί δεκαετίες έδαφος του Αγίου Όρους και «δεν κουνιέται φύλλο», απλά επειδή φέρουν ορθόδοξη αμφίεση;

Στους ανθρώπους, λοιπόν, μπορεί ίσως να λέμε μερικοί ό,τι μας κατέβει στο μυαλό. Τον Θεό όμως δεν μπορούμε να τον κοροϊδέψουμε. Ο Θεός, εκτός από Αγάπη, είναι και Δικαιοσύνη. Προσοχή επομένως, να μην γίνουν κάποιοι αποδέκτες της οργής του Θεού, υπερασπιζόμενοι δήθεν την πίστη!

Απευθύνω έκκληση σε όσους χριστιανούς θέλουν να πιστεύουν πραγματικά στον Χριστό, να απέχουν παρασάγγας από τέτοιες πρακτικές οπαδισμού και «λιντσαρίσματος» αντιθέτων απόψεων.

Ως χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε το «αλάτι της γης». Όχι το δηλητήριό της. Προσοχή από την πολλή δήθεν πίστη μην πέσουμε σε βαθύ σκοτάδι, αν δεν είμαστε ήδη εκεί!

Υπερασπιζόμαστε, λοιπόν, την πραγματική πίστη, αναφαίρετο στοιχείο της οποίας είναι η ελευθερία της επιλογής των ανθρώπων. Διότι αγάπη χωρίς ελευθερία δεν δύναται να υπάρξει. Την ίδια ελευθερία που χάρισε σε εμάς, τους ανθρώπους, ο Θεός!

αρχιμ. Βαρθολομαίος

Ηγούμενος Ιεράς Μονής Εσφιγμένου


Ξεκινά η ανακατασκευή της οδού Δάφνης – Καρυών, στο Άγιον Όρος

 


Ξεκινούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι εργασίες για την ανακατασκευή και σταθεροποίηση τμημάτων της οδού που συνδέει το λιμάνι της Δάφνης με τη διοικητική πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, τις Καρυές. Πρόκειται για την κεντρική οδό του Αγίου Όρους, που κατασκευάστηκε το 1961 και τον Απρίλιο του 2020 υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω κατολισθήσεων από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που είχαν πλήξει την περιοχή.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρίαση τον έλεγχο των δικαιολογητικών κατακύρωσης προσωρινού αναδόχου της Επιτροπής Διαγωνισμού ενώ, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Πάρι Μπίλλια, «μέσα σε 20 με 25 μέρες θα υπογραφεί η σύμβαση και μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες, που αναμένεται να διαρκέσουν 18 μήνες, κατά το χρονοδιάγραμμα του έργου».

«Οι ζημιές είναι αρκετά μεγάλες, ενώ ο δρόμος Δάφνης – Καρυών έχει σπάσει σε συγκεκριμένα σημεία, γι’ αυτό και η Ιερά Κοινότητα εκπόνησε μια μελέτη για να επιλύσει όλα τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν μετά τη θεομηνία του Απριλίου του 2020. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν αντιστηρίξεις των πρανών, κατασκευή κάποιων οχετών, επισκευή του οδοστρώματος ώστε για να αποκατασταθεί η βατότητα του δρόμου και να μπορεί να επικοινωνεί η πρωτεύουσα του Αγίου Όρους, οι Καρυές, με τη Δάφνη», ανέφερε χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπίλλιας.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, οι μετακινήσεις των επισκεπτών και των εργαζομένων γίνονται από παρακαμπτήριες οδούς, οι οποίες δεν έχουν και την απαραίτητη οδική ασφάλεια που πρέπει να έχει ένας δρόμος, στον οποίο μάλιστα κυκλοφορούν και μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά που επιτείνουν το πρόβλημα». Με την αποκατάσταση του δρόμου αναμένεται να τεθεί τέλος στην ταλαιπωρία του κόσμου και να λυθεί το ζήτημα της εύκολης και ασφαλούς μετακίνησης στο Άγιον Όρος.

Ειδικότερα, ο δρόμος διανοίχτηκε το 1961, είναι μικρού πλάτους και σε πολλά σημεία είχε κατασκευαστεί με σκυρόδεμα, το οποίο έχει καταστραφεί. Οι παρεμβάσεις και οι εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν σε σημεία όπου υπήρξαν βλάβες, ενώ προβλέπονται έργα αντιστήριξης με τη χρήση φρεατοπασσάλων και με αγκύρια. Συγκεκριμένα, σε τρεις περιοχές υπήρξαν γενικευμένες μεγάλες κατολισθήσεις, εξαιτίας των οποίων καταστράφηκε πλήρως ο δρόμος σε μήκη της τάξης των εξήντα έως ενενήντα μέτρων ανά περιοχή. Γι αυτές, είναι απαραίτητη η κατασκευή ειδικών γεωτεχνικών έργων. Επιπλέον, σε δύο ενδιάμεσες θέσεις όπου κατολίσθησαν ορύγματα από τα απότομα πρανή και επιχώθηκε η οδός από τα υλικά που έπεσαν, προβλέπεται επίσης η κατασκευή κατάλληλων τοίχων αντιστήριξης των ασταθών πρανών για την προστασία της οδού.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι επτά εκατομμύρια ευρώ.


Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022

ΣΑΝ ΒΓΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΗΓΑΙΜΟ… ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΜΗΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ!


 Αν αποφασίσεις να πας στο Άγιον Όρος ΜΗΝ φτιάχνεις προγράμματα. Μάταιος κόπος! Το μόνο που μπορείς να… «προγραμματίσεις», ίσως είναι ο χρόνος που θες να κάνεις το «ταξίδι» και τον προορισμό, μοναστήρι, σκήτη ή κελί.

Αν και μερικές φορές, ούτε… αυτό αποφασίζεις εσύ!

Πάντα κάτι θα συμβεί. Πάντα θα υπάρξουν …κάποια εμπόδια! Πάντα με περιμένει –σε ότι με αφορά- μια τρικλοποδιά στο διάβα μου, να με αποτρέψει σε κάποια γωνιά. Δεν έχει υπάρξει μια φορά που να μην έχει υπάρξει εμπόδιο, ένα ή και περισσότερα!

Κι όλα αυτά τα εμπόδια προκύπτουν μέχρι να καταλάβεις πόσο πολύ θες να βρεθείς στα μέρη Της. Αν το αποζητάς βαθιά μέσα σου, αν το έχεις ανάγκη, τα εμπόδια θα ξεπεραστούν, με τον… ένα ή τον άλλο τρόπο!

Καλό προσκύνημα!

Κάθε που βρίσκεσαι στο Άγιον Όρος, λεπτό το λεπτό, μπαίνεις στον κύκλο της μυσταγωγίας του.

Νιώθεις ολόγυρα και ολοκληρωτικά ένα αόρατο πέπλο να σε αγκαλιάζει. Να σε προστατεύει!

Βλέπεις, είσαι στο σπιτικό Της πια και όλα αλλάζουν, γαληνεύουν! Γαληνεύεις πρώτα απ’ όλα ο ίδιος, αφού πρώτα έχεις αναμετρηθείς με τους “δαιμόνους” σου, για να καταφέρεις να φτάσεις!

Φτάνεις στον προορισμό σου, τη μονή, τη σκήτη, το κελί, για το προσκήνυμά σου –προσωπικά έχω επιλέξει –ή έτσι νομίζω- την Παναγία Πορταΐτισσα, της Ι. Μ. των Ιβήρων- και νιώθεις την αγιότητα του τόπου, αλλά και την ιστορία να σε κατακλύζει.

Βιώνεις την κληρονομιά αλλά και το χρέος, ξεφυλλίζεις νοερά και όχι μόνο, σελίδες της ιστορίας του Βυζαντίου, γίνεσαι κομμάτι της. Νιώθεις ότι εκεί που περπατάς, θα προβάλλει μπρος σου ο αυτοκράτορας Ιωάννης Καντακουζηνός, ο Άγιος Γρηγόριος ο Συναΐτης, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Κάλλιστος, ὁ λόγιος Συμεὼν Καβάσιλας ή ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ που εγκαταβιώνει κατά το διάστημα της απομάκρυνσής του από τον πατριαρχικό θρόνο, αλλά και τόσοι και τόσοι άλλοι Άγιοι.

Δέος και συγκίνηση!

Μυστικοί ήχοι σε γυρίζουν στην εποχή του Φωκά και του Τσιµισκή, στις Σταυροφορίες, τη διαμάχη ενωτικών και ανθενωτικών, στους Καταλανούς και Σαρακηνούς πειρατές, στο ζυγό των Τούρκων. Μέσα σε αταλάντευτη ησυχία, ήχοι του παρελθόντος δένουν µε τη συνέχεια της λατρευτικής παράδοσης, του τυπικού, της Βυζαντινής ψαλμωδίας.

Οι μονές, κάστρο-πολιτείες, μοιάζουν απόρθητες από κάθε λογής κινδύνους που καραδοκούσαν σε χρόνους δύσκολους, που δοκιμάστηκαν πίστη και μοναχοί.

Θωρείς τις αγιογραφίες στο καθολικό ή την τράπεζα απ’ άκρη σε άκρη, εικόνες που έχουν αγιογραφήσει πολύ σημαντικοί αγιογράφοι της Ορθοδοξίας, την αρμονία του χώρου και συγκλονίζεσαι στη σκέψη μόνο, ότι είναι το ίδιο χίλια και πλέον χρόνια και ότι πάνω σ’ αυτό το ίδιο, που στέκεσαι εσύ τώρα, περπατούσαν αυτοκράτορες, πατριάρχες, λόγιοι, τρανοί Έλληνες που άφησαν τ’ αποτύπωμά τους, που έγραψαν την ιστορία της Ορθοδοξίας και της φάρας μας.

Και τώρα εσύ, στέκεσαι εκεί στο ίδιο ακριβώς σημείο, να σε συνεπαίρνει, να σε οδηγεί, να σου ορίζει το χρέος που έχεις για συνέχεια στο νου, την καρδιά και όχι μόνο! Πάει 2:30-3 το πρωί (δηλαδή τη νύχτα) και τα σήμαντρα σε ξυπνούν. Έχεις πέσει από τις 9-10 το βράδυ, καθότι δε μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο, κατεβαίνεις στο καθολικό και ξεκινά μέσα στο βαθύ σκοτάδι, Όρθρος, Θεία Λειτουργία.

Δυο τρία κεράκια και άλλα τόσα καντήλια, όλα κι όλα, είναι εκείνα που δίνουν φως μέσα στο καθολικό. Τόσο όσο! Οι πατέρες στα στασίδια τους, με πολύ δυσκολία τους αντιλαμβάνεσαι και όταν κινούνται μέσα στη σιωπή, νομίζεις ότι κινούνται σκιές, άγγελοι που έχουν κατέβει και μετέχουν στη Θεία Λειτουργία.

Σκοτάδι και σιωπή. Λιβάνι και μυσταγωγία! Ψαλμοί, μελωδίες στα αυτιά.

Για ηλεκτρικό στο καθολικό, ούτε λόγος. Το λιγοστό φως κεριών και καντηλιών αρκεί για τη βαθιά κατάνυξη.

Δεν είναι απλή «ιστορία» μια… επίσκεψη στο Όρος.

Δεν είναι, καν «επίσκεψη».

Δεν είναι μια… εκδρομή στο βουνό ή τη θάλασσα!

-Εδώ περιδιαβαίνεις στις κατοικίες αγίων και αγγέλων!

-Εδώ βλέπεις μ’ όλα τα κύτταρα του φθαρτού σώματος σου.

-Εδώ η προσευχή σε αγκαλιάζει σε σκήτες, κελιά και μοναστήρια.

-Εδώ θα βρεις τους εραστές της ταπεινότητας, που αντέχουν χίλια χρόνια τώρα να υπερασπίζονται την Πίστη, με πίστη κι αγάπη για τους πολλούς και άπιστους.

-Εδώ νιώθεις πόσο μικρός και ασήμαντος είσαι, εδώ συμβαίνουν –στον καθένα ξεχωριστά- όσα δεν τολμάς να ξεστομίσεις, γιατί αν το κάνεις θα σου φορέσουν μπλούζα με… ανάποδα μανίκια, αλλά και γιατί το βίωμα είναι βαθιά προσωπικό!

-Εδώ η ψύχη δυναμώνει, αντρειεύει, γίνεται ορμή!

-Εδώ όλα καθαρίζουν, βλέπεις καλύτερα!

-Εδώ λευτερώνεσαι… απ’ όλα! Εξαγνισμός και δύναμη μαζί! Άγγιγμα ψυχής!

-Εδώ είναι… προσκύνημα!

Έτσι θαρρώ ότι το βιώνει ο καθείς που θέλει να… καταλάβει σα βρεθεί στο Όρος! Νομίζω… Όλα αυτά τα χρόνια ποτέ δεν κατόρθωσα να κάνω όσα, πριν μπω στο Περιβόλι Της, είχα στο μυαλό μου ότι ήθελα να κάμω. Βλέπεις εκεί, η Αρχή είναι άλλη, όχι εσύ, ούτε το μυαλό σου, ούτε τα θέλω σου!

Άλλος αποφασίζει εκεί μέσα, εσύ απλά ακολουθείς και σε οδηγεί εκεί που θέλει κάθε φορά, εκεί που πρέπει! Σε πάει με τα δεδομένα σου, με τα βιώματα σου.

Θες αρετή, ταπείνωση και ευλάβεια, θα βρεις,

θες περίεργους, θα βρεις,

θες φωτισμένους, θα βρεις!

Αρκεί να είναι ανοιχτή η καρδιά, η ψυχή και το μυαλό σου, να νιώσεις.

Μην μπεις εκεί μέσα με προκατάληψη.

Δε θα καταλάβεις τίποτα! Γιάννης… θα μπεις, Γιάννης… θα βγεις! Χαμπάρι δε θα πάρεις!

Ότι αναζητά ο καθένας στο Όρος θα το ‘βρει!

”Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις.

Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ’ αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά”, έλεγε ο Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης.

Στο Άγιον Όρος όλα αποκωδικοποιούνται αργότερα. Αφού έχεις επιστρέψει στην καθημερινότητα της ζωής σου. Η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι εκεί δεν είσαι έτοιμος να το κατανοήσεις. Σου αποκαλύπτονται όλα ή… σχεδόν όλα, μετά. Τα βλέπεις να ξετυλίγονται σταδιακά, μπρος σου… μικρά ή μεγαλύτερα.

Είναι μάταιο να προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα ανεξήγητα. Εκεί δεν έχει γιατί αυτό, γιατί εκείνο, γιατί το άλλο! Κάθε που βάζεις τη λογική σου μπροστά, γεννιούνται πολλά περισσότερα γιατί. Το φτωχό μας μυαλουδάκι δεν αντέχει, δε φτάνει τα βαθιά πνευματικά που συμβαίνουν στο Όρος. Εκεί βιώνεις και μπολιάζεσαι μόνο με ψυχή!

Παίρνεις απαντήσεις στα ερωτήματα σου, αλλά και σε άλλα που πιθανόν και να μην είχες τολμήσει να κάνεις ποτέ! Έρχεσαι αντιμέτωπος με την αλήθεια σου. Αν την αντέχεις!

Η ευλογία όμως που παίρνεις μεγάλη. Η ίδια Παναγία σε ευλογεί!

Ο Άθως στάθηκε άβατος μέσα στους αιώνες και θεϊκό προνόμιο της Παναγίας, κάτω από τη σκέπη Της οποίας γέμισε ο χώρος με ιερότητα και υπερκόσμιο μεγαλείο. Η θεία μορφή Της απλώθηκε και σκέπασε την απέραντη σιωπή του και οι μοναχοί, ταπεινοί υπηρέτες του Θεού, παίρνουν από το χέρι Της ευλογία και κατοικούν στο περιβόλι Της.

Ένας άγιος τόπος όπου η μορφή και ο ρυθμός της ζωής ορίζονται από τις υπερβατικές έννοιες του μυστικισμού, της νοερής προσευχής.

Ο Άθως υψώνεται αυστηρός και αιώνιος και προστατεύει κάτω από τη σκιά του όλη τη μοναστική αγιορείτικη πολιτεία, μοναδικός στον κόσμο. Άλλωστε είπαμε, είναι το περιβόλι Της!!!

Εδώ καταλαβαίνεις ότι ελευθερία και αγάπη είναι ότι ορίζει την Ορθοδοξία.

Δεν είναι ταξίδι. Είναι προσκύνημα.

Ἄξιόν ἐστιν ὡς ἀληθῶς, μακαρίζειν σε τὴν Θεοτόκον,τὴν ἀειμακάριστον καὶ παναμώμητον, καὶ Μητέρα τοῦ Θεοῦ ἡμῶν.


Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022

Μοναχός Ιώβ: Φωτεινό παράδειγμα για όλους μας

 


Ήταν μεσημεράκι και στο μοναστήρι είχε τράπεζα. Μόλις τελείωσε η τράπεζα και έφυγε ο κόσμος μου κάνει νόημα ένας μοναχός να σηκώσουμε τον ανάπηρο μοναχό Ιώβ με το καροτσάκι, και να τον ανεβάσουμε πάνω στην Εκκλησία.

Σε λίγο θα άρχιζε ο Εσπερινός. Καθώς πιάσαμε το καροτσάκι και ανεβαζαμε τον μοναχό με το καροτσάκι στα σκαλιά της εκκλησίας, παραδόξως δεν κατάλαβα καθόλου την κούραση, αν και τα σκαλοπάτια ήταν αρκετά…

Λες και στο καροτσάκι δεν υπήρχε ο ανάπηρος μοναχός… 

Μετά που τελείωσε και το απόδειπνο, και τον κατεβάσαμε στην αυλή έκατσα δίπλα του και των έκανα παρέα. Ήταν πολύ καλός, ήταν ψυχούλα.

Ο Ανάπηρος Μοναχός Ιώβ σε αναπηρικό καροτσάκι σε όλη του την ζωή, ήρθε και έγινε μοναχός από ένα Ίδρυμα στην Θεσσαλονίκη. Εδώ και αρκετά χρόνια είναι μοναχός στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα του Αγίου Όρους στις Καρυές.

Φωτεινό παράδειγμα για όλους μας.


Ο καθημερινός αγώνας μας!


 Ο Γέροντας Αιμιλιανός αναφέρεται στον πνευματικό αγώνα της καθημερινότητας!

Ὁ Θεός θέλει νά εἴμεθα στήν καθημερινή μας ζωή τέτοιοι, ὥστε νά μᾶς ἀγαποῦν οἱ ἄλλοι καί νά μᾶς νοιώθουν εὐχάριστους. Νά μποροῦν νά ἐπικοινωνοῦν μαζί μας, νά ποῦν τή χαρά τους, τή λύπη τους, τά προβλήματά τους. Νά νοιώθουν ὅτι εἴμαστε καρδιές πού ζοῦμε κοντά ἡ μία στήν ἄλλη καί μποροῦμε νά βοηθοῦμε ὁ ἕνας τόν ἄλλον.

Νά ἀνεχώμεθα, λοιπόν, τόν ἄλλον ὅπως εἶναι. Ὁ ἕνας θά μέ ὑβρίση; μάλιστα. Ὁ ἄλλος θά μέ ἐπαινέση; μάλιστα. Ὁ ἕνας θά μοῦ δώση μισό ποτήρι νερό; μάλιστα. Νά μήν μπερδευώμαστε στήν ζωή τοῦ ἄλλου. Μόνον, ὅταν μᾶς ζητήσουν τήν ἀγάπη μας, νά τήν δώσωμε, ὅπως τήν δίνει ὁ Θεός “ἐπί δικαίους καί ἀδίκους”. Νά τηροῦμε “τήν ἑνότητα τοῦ Πνεύματος”, ἤτοι τήν πίστη τήν ἁγία πού μᾶς ἔδωσε ὁ Θεός. Αὐτά εἶναι ὁ προκείμενος ἀγώνας μας, τόν ὁποῖον ἀγαπάει ὁ Θεός…


Άγιος Παΐσιος: Πρεμιέρα για την ιστορική-βιογραφική σειρά

 Τον βίο του σύγχρονου Αγίου Παϊσίου θα ξεδιπλώσει η καινούργια σειρά του MEGA καταγράφοντας όσα έζησε από τη γέννησή του μέχρι τη στιγμή που αποφάσισε να μονάσει.

Η νέα ιστορική-βιογραφική σειρά «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» σε σενάριο Γιώργου Τσιάκκα κάνει πρεμιέρα απόψε Πέμπτη (10.2.2022), στις 22:30, στο MEGA και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Στάμος Τσάμης.

 


Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε τόπους όπου έζησε ο Άγιος Παΐσιος, όπως η Κόνιτσα και το Άγιον Όρος και η ιστορία ξεκινά με τη γέννησή του στα Φάρασα της Καππαδοκίας, στις 25 Ιουλίου του 1924. Λίγες ημέρες αργότερα, βαφτίζεται από τον γέροντα Αρσένιο τον Καππαδόκη, ο οποίος του δίνει το όνομά του.



Η γέννηση του Αγίου Παϊσίου συμπίπτει με τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία. Ο μικρός Αρσένιος γίνεται πρόσφυγας στις πρώτες μέρες της ζωής του. Η οικογένειά του, μαζί με όλους τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Καππαδοκίας, παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα.

Μπροστάρης και πνευματικός οδηγός τους στην περιπέτεια αυτή είναι ο γέροντας Αρσένιος.


Άγνωστοι θησαυροί του Αγίου Όρους

 



Τα κίνητρα και τους καημούς της ενδεχομένως δεν θα τα μάθουμε ποτέ, αλλά το όνομά της «μνημονεύεται» εδώ και περίπου 350 χρόνια στην Αγιορείτικη Πολιτεία. Δύο κεντημένα επιμάνικα φέρουν την υπογραφή της, αφιερωμένα στην αθωνική Μονή Ιβήρων.

Τα κέντησε η Βάσια Φιοντόροβα (Vassy Fiodorova) στο φρούριο Μπολσερέτσκ (Bolsheretski ostrog) της Καμτσάτκα, από όπου ταξίδεψαν το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα με προορισμό τη χερσόνησο του Άθω για «τη μνημόνευσή της κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και την άφεση των αμαρτιών της».

Θεωρούνται σπάνια ως προς το είδος τους για τη θεματική κατά την εποχή που φιλοτεχνήθηκαν και σε έναν τόπο που οι κάτοικοί του άρχισαν να εκχριστιανίζονται στις πρώτες δεκαετίες του 18oυ αιώνα.

Τα χρυσοκέντητα εκκλησιαστικά κειμήλια, αν και φυλάσσονται στη Μονή Ιβήρων επί τρεισήμισι αιώνες, παρέμεναν άγνωστα στο ευρύ κοινό. Την ιστορία τους ανακάλυψε ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, δρ Νικόλαος Μερτζιμέκης. Μελετώντας την τεχνοτροπία και τα στυλιστικά στοιχεία του κεντημένου έργου και αναζητώντας το ιστορικό, κοινωνικό και θρησκευτικό πλαίσιο, άρχισε να ξετυλίγει το νήμα που συνδέει τις δύο χερσονήσους.

«Αποτελούν έργα λαϊκού τεχνίτη, ωστόσο είναι εντυπωσιακή η ζωντάνια με την οποία απέδωσε το θέμα της η χρυσοκεντήτρια, παρά τις ελάχιστες γνώσεις που διέθετε για τη μακρινή χερσόνησο του Άθω», λέει ο κ. Μερτζιμέκης.

Το πρώτο απεικονίζει το κτιριακό συγκρότημα της Μονής Ιβήρων και το δεύτερο τη χερσόνησο του Αγίου Όρους με εκκλησία στην κορυφή του Αθω. Αν και το «έτος» και η «ημέρα» έχουν φθαρεί, περιμετρικά των παραστάσεων διατηρείται ευανάγνωστος ο μήνας (Μάιος) και η χρυσοκέντητη επιγραφή σε κυριλλικό αλφάβητο, στη ρωσική γλώσσα, η οποία, ξεκινώντας από το πρώτο άμφιο και συνεχίζοντας στο δεύτερο, επιβεβαιώνει ότι «τα παρόντα επιμάνικα κεντήθηκαν στη γη της Καμτσάτκα στο φρούριο Μπολσερέτσκ και αφιερώθηκαν στο Άγιον Όρος από τη Βάσια Φιοντόροβα για τη μνημόνευσή της κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και την άφεση των αμαρτιών της».

«…αφιερώθηκαν στο Άγιον Όρος από τη Βάσια Φιοντόροβα για τη μνημόνευσή της κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και την άφεση των αμαρτιών της».

Από πού άντλησε τόσο λεπτομερείς πληροφορίες για την εικόνα της μονής ώστε να τη μεταφέρει τόσο αριστοτεχνικά στα κεντημένα ιερά άμφια; Η πιο πιθανή εξήγηση ήταν η παρουσία του μοναχού Ιωαννίκιου Ιβηρίτη στην Καμτσάτκα, όπου εστάλη το 1746 από το μετόχι του Αγίου Νικολάου στη Μόσχα με σκοπό τη συλλογή βοηθημάτων («ζητεία»). «Την εποχή εκείνη το αγιορείτικο μετόχι είχε εξελιχθεί σε τόπο διαμονής όλων των Ελλήνων κληρικών που έφθαναν στη Μόσχα», εξηγεί ο κ. Μερτζιμέκης. «Αντίγραφο της εικόνας φιλοτεχνημένο το 1648 κατόπιν παρακλήσεων του μετέπειτα πατριάρχη Νίκωνα αποτελούσε μεγάλο προσκύνημα στο Βασίλειο της Μοσχοβίας. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, όπου στεγάστηκε το 1653, παραχωρήθηκε ως μετόχι στη Μονή Ιβήρων από τις ρωσικές αρχές με τίτλους ιδιοκτησίας που εκδόθηκαν επισήμως το 1669 από τον τσάρο της Ρωσίας Αλέξιο Μιχαήλοβιτς Ρομανόφ».

Χάρη στις αποστολές των μοναχών κυκλοφορούσαν προσκυνητάρια με περιγραφές και σχέδια των μονών του Αγίου Όρους σε όλο τον χριστιανικό κόσμο. Ενα από αυτά ήταν το βιβλίο του Ουκρανού μοναχού – περιηγητή Βασιλείου Μπάρσκι (1744), του οποίου το σχέδιο της Μονής Ιβήρων φέρει πολλά κοινά στοιχεία με την κεντημένη παράσταση του αγιορείτικου συγκροτήματος στο ένα από τα δύο επιμάνικα.

Μέσα από τα σχέδια αυτά φαίνεται πως άντλησε τις παραστάσεις της η κεντήτρια στο Μπολσερέτσκ, πρωτεύουσα της Καμτσάτκα. Αποτελούσε ήδη από το 1711 ένα από τα σημαντικότερα οχυρά στη δυτική ακτή της χερσονήσου, κόμβος διέλευσης για πολλές αποστολές που ερεύνησαν και μελέτησαν τις Κουρίλες νήσους και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού.

Το 1705 ο μητροπολίτης Φιλόθεος της επαρχίας Γιακούτσκ έστειλε μια ομάδα ιεραποστόλων με επικεφαλής τον αρχιμανδρίτη Μαρτιανό στην Καμτσάτκα με σκοπό τον εκχριστιανισμό των ντόπιων κατοίκων (Kamchadaly).

Πώς όμως έφθασαν τα επιμάνικα από τη μακρινή Καμτσάτκα στην αθωνική Μονή Ιβήρων; «Ενα μεγάλο ταξίδι μιας ομάδας ανθρώπων, που είχαν ως αφετηρία το Μπολσερέτσκ το 1770 και τερματισμό τη Γαλλία το 1772, μας βοηθάει να προσεγγίσουμε την απάντηση», αναφέρει ο κ. Μερτζιμέκης. Αφορμή για εκείνο το ταξίδι, εξηγεί, ήταν η εξέγερση εξόριστων κρατουμένων που βρίσκονταν φυλακισμένοι στο Μπολσερέτσκ από το 1770. Οι εκτοπισμένοι, πολιτικοί κρατούμενοι οι περισσότεροι, επαναστάτησαν τον Απρίλιο 1771, κατέλαβαν το πλοίο «Αγιος Πέτρος» και ξεκίνησαν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη. Μεταξύ των επαναστατών συμπεριλαμβάνεται ο τοπικός ιερέας Αλεξέι Ουστιουζάνινοβ (Eleksey Ustyuzhaninov) και ο γιος του, Ιβάν. Οι στασιαστές αγκυροβόλησαν στο πορτογαλικό λιμάνι του Μακάο τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Πούλησαν τον «Αγιο Πέτρο» και αναχώρησαν για τη Γαλλία με άλλο πλοίο.

Το ταξίδι της φυγής κράτησε περίπου ενάμιση χρόνο. Από τους 70 κρατουμένους, άνδρες και γυναίκες, έφθασαν στη Γαλλία, το καλοκαίρι του 1772, 37 άνδρες και τρεις γυναίκες. Ηταν ο ιερέας ή κάποιος άλλος από τους συνταξιδιώτες που μετέφερε τα επιμάνικα στην Ευρώπη κι από εκεί στο Άγιον Όρος ; Ή στο ίδιο καράβι επέβαινε και η Φιοντόροβα; «Ολα τα σενάρια είναι πιθανά, κανένα δεν μπορούμε να αγνοήσουμε», επισημαίνει ο κ. Μερτζιμέκης. «Τα πρώτα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Cahiers Balkaniques n. 48 (Inalco Presses, Paris 2021) αναδεικνύουν ένα γοητευτικό αφήγημα και υπενθυμίζουν τις μακραίωνες πνευματικές σχέσεις της Αθωνικής Πολιτείας με την Ορθόδοξη Ρωσία».


Ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Ξενοφώντος απαντά σε όσους θεωρούν ότι αν εμβολιασθούν, δεν θα σωθούν!

 Στο ζήτημα του εμβολιασμού αναφέρθηκε ο Καθηγούμενος της Ι. Μ. Ξενοφώντος Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, ο οποίος σε συνέντευξη του στον «Εθνικό Κήρυκα» υποστήριξε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο πως ο εμβολιασμός είναι καθολικός για όλους τους ανθρώπους, Χριστιανούς και μη, ενώ εξέφρασε και την λύπη του καθώς ένα θέμα υγείας το ανήγαγαν σε δογματικό!

Αναλυτικά η τοποθέτηση του:

“Την πανδημία του Covid-19, ανεξάρτητα της προελεύσεώς του, την θεωρώ μία δοκιμασία στο ανθρώπινο γένος κατά παραχώρησι Θεού. Παραχώρησι δεν σημαίνει θέλησι, αλλά ανοχή.

Έτσι, βρεθήκαμε όλοι ενώπιον μιας οδυνηρής πραγματικότητος, να μετρούμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς, πρόσωπα προσφιλή και αγαπητά.

 Ο Αρχιμανδρίτης Αλέξιος,Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Διάφορες φωνές, θέλησαν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο, με αποτέλεσμα να προέλθει σύγχυσι και διχασμός στον κόσμο.

Οι θεσμικοί φορείς εγκαίρως μας ενημέρωσαν για την πορεία της νόσου και τα μέσα αντιμετωπίσεώς της.

Είναι απορίας άξιον πώς ένα θέμα υγείας μεταβλήθηκε από μερικούς, σε κριτήριο πίστεως. Την στιγμή μάλιστα που η κορυφή της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος απ’ αρχής δήλωσε πως από τον ιό δεν κινδυνεύει η πίστι μας, αλλά κινδυνεύουν οι πιστοί, και μας προσκάλεσε να αντιμετωπίσουμε την νόσο εφαρμόζοντας τους κανόνες των ειδικών και κάνοντας το εμβόλιο, το οποίο και πρώτος το έπραξε.

 Η επιβλητική Ιερά Μονή Ξενοφώντος Αγίου Όρους. Μοναχοί και προσκυνητές αναμένουν την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

Επίσης, και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απεφάνθη, προτρέποντας τους πιστούς να εμβολιαστούν. Το αυτό και οι κρατικοί φορείς, που έχουν την άμεσο ευθύνη για την υγεία των πολιτών.

Δυστυχώς, απέναντι στις συνετές και υπεύθυνες φωνές των αρμοδίων αντιτάχθηκαν οι ανεύθυνες φωνές διαφόρων, διχάζοντας τον λαό, με συνέπεια να χάνονται ψυχές προώρως και να διαιωνίζεται ο ιός με τις μεταλλάξεις του, εφόσον ευρίσκει έδαφος ανοχύρωτο.

Ο εμβολιασμός είναι καθολικός για όλους τους ανθρώπους, Χριστιανούς και μη. Ποιος λοιπόν ο λόγος να μεταδίδεται, όπως διακηρύττουν μερικοί, ο αντίχριστος, στους μουσουλμάνους, στους ινδουιστές, στους ειδωλολάτρες, παντού;

Και στο Άγιον Όρος, υπάρχουν φωνές ανυπακοής στα κελεύσματα της Εκκλησίας και της επιστήμης, δυστυχώς, και θρηνούμε και εδώ απώλειες.

Η Εκκλησία συνοδικά αποφαινομένη, δεν κάνει λάθος. «Κρατείτω η γνώμη των πολλών.»

Λυπούμεθα που ένα θέμα υγείας το ανήγαγαν σε δογματικό θέμα, για να λέγουν μερικοί πως όσοι εμβολιασθούν, δεν θα σωθούν… Πόσο βλαπτική και επιπόλαια κρίσι!

Η θεία Χάρις με τις ταπεινές και εγκάρδιες προσευχές των πιστών, και η υπακοή μας στις προτροπές των υπευθύνων της Εκκλησίας και της Πολιτείας μας, θα φέρουν το ποθούμενο τέλος της θανατηφόρου αυτής πανδημίας, που μαστίζει τον πλανήτη μας.

Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι όπως για κάθε ασθένεια σωματική καταφεύγουμε στον ιατρό και ακολουθούμε την θεραπευτική αγωγή που μας δίδει, γιατί όχι και στον ιό αυτό που αποδεκατίζει τόσες ανθρώπινες υπάρξεις, να μη χρησιμοποιήσουμε το φάρμακο που μας έδωσε ο Θεός διά της επιστήμης, για να περιορίσουμε την επέλαση της πανδημίας;

«Στώμεν καλώς» αδελφοί, και μη παντί πνεύματι πιστεύετε, αλλά τι λέγει ο Κύριος διά μέσου της Εκκλησίας, και όχι των μεμονωμένων ανευθύνων φωνών”.


Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : ΟΙ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

 

Ανθίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας στην Αθωνική Πολιτεία, όπου μόνο το 30% των1.800 μοναχών έχει εμβολιαστεί - 40 μέχρι τώρα οι νεκροί από κορωνοϊό, αλλά κάποιοι «γέροντες-γκουρού» συνεχίζουν τα κηρύγματα κατά των εμβολίων μέσα από «κλειστές» ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, μη διστάζοντας να επικαλούνται τον όσιο Παΐσιο.

Σημαιοφόροι του κινήματος κατά των εμβολίων είναι μοναχοί και ασκητές στο Άγιον Όρος, παρά το γεγονός ότι έχουν χαθεί περισσότεροι από 40 μοναχοί από κορωνοϊό. Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα -οι μισοί από τους 1.800 μοναχούς έχουν νοσήσει και μόλις το 30% έχει εμβολιαστεί-, ενώ συνεχίζονται οι «θεωρίες συνωμοσίας» και το αντιεμβολιαστικό κήρυγμα, κυρίως σε κλειστές ομάδες στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και μέσω κινητών τηλεφώνων και SMS. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι παραπομπές στον γέροντα Παΐσιο… «Καθημερινώς, “ως κύματα θαλάσσης κυμαινομένης” καταφθάνουν προσκυνητές στο Άγιον Όρος, και κάποιοι μέχρι το κελλί μας. Ολοι αυτοί, καθώς και όσοι στέλνουν γράμματα, έχουν μια αγωνία και ένα ερώτημα: “Τι θα γίνη με το υποχρεωτικό εμβόλιο;”.

Ολα τα υπόλοιπα προβλήματα που τους έπνιγαν μέχρι τώρα τέθηκαν σέ δεύτερη μοίρα», απαντά σε επιστολή, από την καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα, στο Άγιον Όρος, ο ιερομόναχος Ευθύμιος, ο οποίος επικαλείται τον Παΐσιο, απαντώντας σε πιστούς και μοναχούς για το εμβόλιο λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν ζούσε σήμερα είναι αδιανόητο να τον βλέπαμε με μάσκα και γάντια, να έχει στην τσέπη του μπουκάλι με το οινόπνευμα και να αποφεύγει τους ανθρώπους ή να τους μιλά από απόσταση». Και συνεχίζει λέγοντας ότι σε παρόμοια περίπτωση «όταν έγινε έκρηξη στο Τσέρνομπιλ, οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και εξέταζαν τα λαχανικά και τα φρούτα για να τρώνε αυτά που έχουν λιγότερη ακτινοβολία.

Ο όσιος Παΐσιος, ερωτηθείς, είπε να κάνουμε τον σταυρό μας και να τρώμε άφοβα, δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα». Ο ιερομόναχος περνά περισσότερους από 8 μήνες στο κελί του με 2-3 αξιολογότατους μοναχούς.

Οι ρασοφόροι-«γκουρού»

Υπό τη σκιά της πανδημίας που εξαπλώνεται στη Χερσόνησο του Άθω, την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν δηλώσεις Αγιορείτη μοναχού για αντιεμβολιαστές μοναχούς που με τη ρητορική τους καλούν πιστούς να μην εμβολιαστούν και ευθύνονται για πολλούς θανάτους. Οι ιερομόναχοι αυτοί που βγαίνουν έξω και εξομολογούν έχουν οδηγήσει στον θάνατο πολύ κόσμο, κατήγγειλε ο ιερομόναχος Ιωσήφ, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο και ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη. «Φταίει η νοτροπία, δύσκολα οι μοναχοί αλλάζουν γνώμη, είναι πείσμονες άνθρωποι, για τον λόγο αυτό εξάλλου πήγαν στο Άγιον Όρος. Μπορεί σε μια μονή να έχουν 4-5 νεκρούς, δεν πείθονται όμως, παραμένουν πεισματικά στις απόψεις τους και δεν αναρωτιώνται πώς μπαίνουν στα χωράφια της Ιατρικής, της Βιολογίας και της Φαρμακευτικής. Δεν έχουν επιφυλάξεις», λέει στο «ΘΕΜΑ» ανώτερος παράγοντας του Αγίου Όρους και συμπληρώνει: «Θα περίμενε κανείς μια διαφορετική αντιμετώπιση, με σοβαρότητα, όταν ο κόσμος προστρέχει και ελπίζει στο κύρος της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία παγκοσμίως χαίρει σεβασμού. Θα πρέπει η στάση τόσο της Ιεράς Κοινότητας όσο και των ηγουμένων των μονών να είναι πιο αποτελεσματική». Ποιες μονές είναι υπέρ του εμβολίου και ποιες κατά:

1) Mονές απόλυτες κατά του εμβολιασμού, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι αποκαλούμενες φιλοθεϊτικές μονές:

Καρακάλου

Φιλοθέου

Κωνστανταμονίτου

Ξηροποτάμου

Και στη Μονή Βατοπεδίου, στην οποία νόσησε ο ηγούμενος Εφραίμ, έγινε προσπάθεια να αλλάξει το τοπίο, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι μοναχοί παραμένουν ακόμα ανεμβολίαστοι.

2) Στις αποκαλούμενες ξενόφωνες μονές έχουν νοσήσει πολλοί μοναχοί, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα των προθέσεών τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξής μονές κατατάσσονται στους αντιεμβολιαστές:

Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσόφωνοι)

Ζωγράφου (Βουλγαρόφωνοι)

Χιλανδαρίου (Σερβόφωνοι)

3) Υπέρ του εμβολίου τάσσονται οι μοναχοί στις μονές:

Εσφιγμένου

Παντοκράτορος

Ξενοφώντος

Κουτλουμουσίου

Σίμωνος Πέτρας

Οι περιπτώσεις νόσησης δεν είναι όλες τόσο βαριές ώστε να νοσηλεύονται, με αποτέλεσμα οι νοσούντες να παραμένουν στα μοναστήρια. Οι βαριά νοσούντες, όμως, διακομίζονται διά θαλάσσης ή αέρος σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Στο Άγιον Όρος υπάρχει το Κέντρο Υγείας, στο οποίο είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια, self και rapid tests. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, «στη Μονή Φιλοθέου, ενώ πέθαναν 3 άτομα το τελευταίο δεκαήμερο και νοσεί το μισό μοναστήρι, έχουν έρθει γιατροί που συνδέονται με τη Ρωσία και δεν δείχνουν διάθεση να υποχωρήσουν».

Ο σατανάς που «σφραγίζεται» μέσα τους

«Απαιτούνται επαρκή μέτρα, μοναχοί κυκλοφορούν στα μαγαζιά χωρίς μάσκες, φοβούνται τον σατανά και περιφέρονται στις Καρυές, στα καταστήματα στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική χωρίς την τήρηση υγειονομικών μέτρων», περιγράφουν εκκλησιαστικοί παράγοντες σχετικάμε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Οι ίδιοι προσθέτουν μάλιστα ότι οι μοναχοί αυτοί καταπατούν και τους κανόνες, καθώς «δεν κάνουν υπακοή στον επίσκοπό τους που είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αγνοούν τους κανόνες για υπακοή, ακτημοσύνη και παρθενία που είναι και οι αρχές του μοναχισμού. Θεωρούν ότι με το εμβόλιο μπαίνει ο σατανάς μέσα τους και σφραγίζεται».

Οι θεωρίες συνωμοσίας μεταφέρονται και στον περιορισμένο λόγω των υγειονομικών μέτρων- αριθμό επισκεπτών. Σημειώνεται ότι το μοναχικό κίνημα συγκροτήθηκε για τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, μια και παλιότερα οι μοναχοί είχαν νωρίτερα ανάλογες προκαταλήψεις και δεισιδαιμονίες για τα φάρμακα.

ΑΠΟ ΤΟ " ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ "