Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Άγιον Όρος: Αυτές είναι οι μονές που δεν θέλουν το εμβόλιο

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


Άγιον Όρος: Αυτές είναι οι μονές που δεν θέλουν το εμβόλιο

 Ένα εφιαλτικό σκηνικό με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες νοσήσαντες έχει «στηθεί» στο Άγιον Όρος στα δύο χρόνια της πανδημίας, με τον κορονοϊό να θερίζει από τη μία και τους αρνητές και αντεμβολιαστές να έχουν ορθώσει ένα τείχος παραλογισμού από την άλλη, δαιμονοποιώντας το εμβόλιο και τα μέτρα περιορισμού διασποράς του ιού.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης αλλά και μιας σημαντικής μερίδας Γερόντων και μοναχών, η πλειοψηφία των περίπου 1.600 αγιορειτών δεν έχουν εμβολιαστεί και αρνούνται να αποδεχτούν την οδυνηρή πραγματικότητα…

Μέχρι τώρα στο Άγιον Όρος έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό περίπου 30-40 μοναχοί και να έχουν νοσήσει πάνω 100, αριθμός που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αφού πολλοί ζουν σε κελιά και σκήτες και αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε βοήθεια.

Τουλάχιστον 5-6 γνωστά πρόσωπα της αγιορείτικης μοναστικής πολιτείας και 9-10 μονές και Σκήτες, φέρεται να πρωτοστατούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα με τη φήμη τους και τις διδαχές τους, να ξεπερνούν τα στενά όρια του Αγίου Όρους.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Οι μονές

Μία από τις μονές που σύμφωνα με πληροφορίες παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού μοναχοί τους φέρονται να στηρίζουν το αντιμεβολιαστικό κίνημα μέσα και έξω από το Άγιο Όρος, είναι η Μονή Γρηγορίου η οποία έχει πολλά μετόχια. Πριν λίγες μέρες δύο μοναχοί από τη μονή Γρηγορίου, γνωστοί αρνητές και αντιεμβολιαστές έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Την περασμένη Τρίτη εκοιμήθη ο πατέρας Τιμόθεος, ο οποίος ήταν ο προϊστάμενος του μοναστηριού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος μοναχός νόσησε από κορονοϊό όταν επισκέφθηκε τον πατέρα Θεόδωρο, επίσης της μονής Γρηγορίου, ο οποίος εγκαταβιούσε σε μετόχι της μονής στην Ημαθία. Ο πατέρας Θεόδωρος που νοσηλευόταν κι αυτός με COVID εκοιμήθη στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγιορείτικη μονή σχετίζεται και με γυναικείο μοναστήρι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο οποίο πέθαναν από κορονοϊό τρεις μοναχές, οι οποίες είχαν πνευματικό από τη μονή Γρηγορίου.

Οι μονές του Αγίου Όρους Καρακάλλου και Φιλοθέου ασκούν επίσης σημαντική επιρροή αφού έχουν ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι τις επισκέπτονται συχνά. Μόλις χτες πέθανε χτυπημένος από covid-19 ο μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης, από τη μονή Φιλοθέου, ηλικίας περίπου 80 ετών. Επίσης, άλλοι δύο μοναχοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από τη μονή Φιλοθέου, η οποία αριθμεί πάνω από 20 κρούσματα… O π. Λουκάς Φιλοθεϊτης διετέλεσε προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος.

Άλλες δύο μονές, η Ξηροποτάμου και η Αγίου Διονυσίου, είναι εναντίον του εμβολίου και των περιοριστικών μέτρων χωρίς όμως να κάνουν ανοιχτά προπαγάνδα.

Η μονή Αγίου Παύλου, οι σκήτες της Αγίας Άννης, και της Μικράς Αγίας Άννας και του Αγίου Ανδρέα, έχουν μοναχούς που είναι ανοικτά κατά του εμβολίου.

Επίσης γύρω, από την υπό κατάληψη από ζηλωτές μονή Εσφιγμένου, έχει συσπειρωθεί ένα σημαντικό μέρος των αρνητών και αντιεμβολιαστών. Πριν λίγο καιρό ο νόμιμος ηγούμενος της μονής κ. Βαρθολομαίος είχε καταγγείλει πως πολίτες παραβιάζοντας τα σύνορα του Αγίου Όρους και τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλλει η πολιτεία, έμπαιναν ανεξέλεγκτα στην αθωνική πολιτεία με τη βοήθεια των ζηλωτών.

Τα πρόσωπα

Ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται πως έχουν σημαίνοντα ρόλο φαίνεται να είναι ο μοναχός Ευθύμιος από την «Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα». Μόλις τα 50 του, θεωρείται ως ο διάδοχος του πατέρα Παΐσιου. Ζει σε ένα λιτό κελί, με ακόμα πέντε μοναχούς. Καθημερινά, δέχεται δεκάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που έρχονται για να τον ακούσουν… «Με το πρόσχημα της υγείας καταργούν την ελευθερία μας. Ύστερα από τον φόβο του ιού, ήλθε η τρομοκρατία εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είναι η κατακλείδα σε κάποια κηρύγματά του. Από αυτά δε λείπουν και οι γνωστές και διαδεδομένες αναφορές σ’ αυτό τον κύκλο ανθρώπων, για «κύτταρα από εκτρωμένο έμβρυο» που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του εμβολίου ή για μηχάνημα που υπάρχει στα αεροδρόμια και «αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους» αλλά και για εφαρμογές που υπάρχουν σε κινητά τηλέφωνα και όταν πλησιάσει εμβολιασμένος «εμφανίζεται ένας δωδεκαψήφιος αριθμός»…

Σκληροπυρηνικός με φήμη που φτάνει τουλάχιστον μέχρι την Κύπρο είναι και ο γέροντας Παρθένιος, Ηγούμενος της μονής Αγίου Παύλου. Τι κι αν κατακεραυνώνει τον ιό, το εμβόλιο και τα μέτρα. Ο ίδιος και άλλοι δύο μοναχοί από τη μονή Αγίου Παύλου νόσησαν βαριά. Ο ίδιος που είναι πλέον περίπου 90 χρονών, κατάφερε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών να γλιτώσει τη ζωή του. Οι άλλοι δύο μοναχοί όμως, όπως και ένας λαϊκός, εργάτης στη μονή, πέθαναν. Στα κηρύγματά του, που συχνά επικαλείται ο μητροπολίτης Μόρφου στην Κύπρο, ισχυρίζεται πως «το εμβόλιο είναι απάτη» και τονίζει με κάθε ευκαιρία πως δε θα δώσει σε κανέναν «ευλογία να πάει να κάνει το εμβόλιο»!

Ο εγκαταβιών στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές, ιερομόναχος Εφραίμ, φέρεται να είναι ένας από τους πόλους του αντιεμβολιαστικού κινήματος μέσα στο Άγιον Όρος. Στο κύρηγμά του αναφέρεται συχνά στη «νέα τάξη πραγμάτων» και «το 5G». Όπως φέρεται να λέει αυτό «είναι πολύ σημαντικό για τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων και αλληλεπιδρά με το εμβόλιο» με το οποίο θέλουν «να μειώσουν τον πληθυσμό της γης». «Ήθελαν να κάνουν πυρηνικό πόλεμο, αλλά επειδή η μόλυνση θα επηρέαζε και τους ίδιους, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τον κορονοϊό και τα εμβόλια…» φέρεται να λέει.

Στη διαδρομή από τις Καρυές προς το κελί του Παϊσίου βρίσκεται η καλύβα όπου ζει ο ζηλωτής μοναχός Γαβριήλ, ο οποίος υποδέχεται ξαπλωμένος τους επισκέπτες του και συχνά εξαπολύει μύδρους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, της παγκοσμιοποίησης, των Γερόντων από άλλες μονές που δεν συντάσσονται μαζί του και κατάρες εναντίον του κορονοϊού και του εμβολίου. Η μόνιμη επωδός στα κυρήγματά του είναι: «Όχι στο εμβόλιο. Όχι στην ταυτότητα με το 666».

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση “Μακεδονία της Κυριακής” στις 9 Ιανουαρίου 2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου