Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΑΚΟΜΑ ΤΡΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΜΑΧΗ




Άγιον Όρος: Στους έξι έφτασαν οι μοναχοί της Μονής Φιλοθέου που νικήθηκαν από τον κορoνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά, την ώρα που η Μονή βρισκεται σε καραντίνα.

Δίχως τέλος η τραγωδία στην Ιερά Μονή Φιλοθέου στο Άγιον Όρος, όπου δεκάδες ενεργά κρούσματα σε μοναχούς κρατούν το μοναστήρι σε καραντίνα.

Ο τραγικός απολογισμός μετρά έξι μοναχούς να έχουν χάσει τη ζωή τους από επιπλοκές του κορωνοϊού, ενώ το σύνολο σχεδόν της αδελφότητας είναι ανεμβολίαστοι.

Χθες εκοιμήθη ο μοναχός Πέτρος, που το τελευταίο διάστημα νοσούσε σοβαρά και νοσηλεύονταν σε νοσκομείο στη Θεσσαλονίκη, ενώ νωρίς το πρωί ταχύπλοο σκάφος παρέλαβε έναν μοναχό που έχρηζε περίθλαψης στο νοσοκομείο.

Επίσης χθες νικήθηκε από τον κορονοϊό και ο μοναχός Αλύπιος, 61 χρόνων, με καταγωγή από την Αλιστράτη Σερρών, ο οποίος εγκαταβιούσε στη Νέα Σκήτη του Αγίου Όρους, αλλά κι ένας Σέρβος μοναχός από τη Μονή Χιλανδαρίου.


Διοίκηση Αγίου Όρους: "Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας αντιεμβολιαστική προπαγάνδα"


   


«Η σχέση και η συνεργασία της Διοίκησης με την Ιερά Επιστασία και την Ιερά Κοινότητα είναι αγαστή και εξαιρετική, πάντα προς όφελος της Αγιορείτικης Πολιτείας», σημειώνεται μεταξύ άλλων ενώ υπογραμμίζεται ο σεβασμός στην «ιδιωτικότητα και το δικαίωμα γνώμης και τις θρησκευτικές αρχές του κάθε Μοναχού του Αγίου Όρους «.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,

Λόγω προσφάτων δυσφημιστικών και άδικων δημοσιεύσεων / συνεντεύξεων για το Αγιώνυμο Όρος όπου εγένετο και κριτική στην Πολιτική Διοίκηση και Αστυνομία του Αγίου Όρους, αισθάνομαι την ανάγκη να διευκρινίσω τα εξής:

1.      Η Αστυνομία του Αγίου Όρους εκτελεί τα καθήκοντά της κατά τρόπο άψογο. Σαν Διοίκηση έχουμε εξαιρετική συνεργασία καθώς και με τις άλλες Αρχές και Υπηρεσίες στην χερσόνησο του Άθω. Δεν κατευθύνονται από κάποιους Γέροντες όπως γράφεται αλλά από την συνταγματικώς και σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη προϊσταμένη τους Αρχή την Διοίκηση Αγίου Όρους, καθώς και την φυσική ηγεσία τους την Αστυνομική Διεύθυνση Χαλκιδικής, το Αρχηγείο Αστυνομίας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Στα δυόμισι χρόνια που είμαι Διοικητής δεν διεπίστωσα την παραμικρή αμέλεια ή παράπτωμα.  Εξ άλλου δεν είχαμε στο Άγιο Όρος καμία εγκληματική ενέργεια μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας αυτά τα δυόμισι χρόνια.

Στον Διοικητή του Α/Τ Αγίου Όρους και τους Αστυνομικούς αξίζουν εύσημα και όχι επικρίσεις.

Αφού τους κατευθύνουν Γέροντες … αντιεμβολιαστές τότε πως και έχουν εμβολιαστεί;

2.      Η σχέση και η συνεργασία της Διοίκησης με την Ιερά Επιστασία και την Ιερά Κοινότητα είναι επίσης αγαστή και εξαιρετική, πάντα προς όφελος της Αγιορείτικης Πολιτείας.

Ο σημερινός Πρωτεπιστάτης Ιερομόναχος Γεώργιος Βατοπεδινός έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως προληπτικούς ελέγχους PCR υπόπτων κρουσμάτων, προληπτικούς ελέγχους φοιτητών της Αθωνιάδας (που σημειωτέον λειτουργεί απρόσκοπτα), απολυμάνσεις κοινοχρήστων μέσων και χώρων.

Δεν γνωρίζω αν ο Αγιος Πρωτεπιστάτης ή οποιοσδήποτε άλλος Μοναχός είναι εμβολιασμένος ή όχι.  Θεωρώ ότι είναι προσωπικά δεδομένα και υπάρχει και η σχετική νομοθεσία που προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα του καθενός μας.

3.      Σέβομαι την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα γνώμης και τις θρησκευτικές αρχές του κάθε Μοναχού του Αγίου Όρους. Σαν Πολιτική Διοίκηση δεν αναμειγνυόμεθα ούτε δικαιούμεθα να παρέμβουμε στα εσωτερικά ζητήματα των Αυτοδιοίκητων Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.

4.      Δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή μας αντιεμβολιαστική προπαγάνδα στο Άγιον Όρος. Η πλειονότης των προσκυνητών μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας είναι ούτως ή άλλως εμβολιασμένοι. Δεν συνάδει με τον Μοναχικό Βίο η οποιαδήποτε προπαγάνδα.

Λυπούμεθα βαθύτατα για την πρόσφατη απώλεια των πέντε Μοναχών καθώς και όλων όσων προσφάτως, για οποιονδήποτε λόγο ή νόσηση, απεβίωσαν.

Εύχομαι ότι γενικώς δεν θα υπάρξουν άλλες απώλειες στην χώρα μας ή παγκοσμίως και επαναλαμβάνω ότι η πανδημία είναι σε ύφεση στο Άγιον Όρος.


Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ- ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ: ΣΤΟΝ ΑΡΣΑΝΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ 2022 (VIDEO)

 


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ- Ιερά Μονή Ξενοφώντος: Στον αρσανά Θεοφάνεια 2022 (VIDEO).

«Αποκάλυψη» στο Άγιον Όρος

 


ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ " ΤΑ ΝΕΑ "

«Εμείς δεν έχουμε κάνει εμβόλια, γέροντα», ενημερώνουν περήφανα οι αρνητές επισκέπτες της σκήτης στις Καρυές τον εξαιρετικά ηλικιωμένο γέροντα Γαβριήλ, που με τη σειρά του τούς μοιράζει μπροσούρες αντιεμβολιαστικού περιεχομένου. Το εμβόλιο, διευκρινίζει ο μοναχός, είναι το πρώτο βήμα προς το «σφράγισμα», ενώ «διάσημοι γιατροί λένε πως όσοι το κάνουν θα πεθάνουν μέσα σε τρία με πέντε χρόνια». Αλλος ένας κίνδυνος; Οι τράπεζες αίματος, που θα «γεμίσουν μολυσμένο αίμα» από τα «έμβρυα από εκτρώσεις» που περιέχεται, υποτίθεται, στα «δαιμονικά» σκευάσματα.

Τα βίντεο του γέροντα, που μιλά κλινήρης στο μεγαλύτερο μέρος τους, συγκεντρώνουν δεκάδες χιλιάδες προβολές και εκατοντάδες σχόλια που ζητούν τη χάρη του. Και οι συνειρμοί με τις πρώτες ημέρες της έλευσης της… ευλογίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, από τους Αγίους Τόπους εκείνη τη φορά, είναι αναπόφευκτοι.

Σε άλλο βίντεο, ο γέρων Παρθένιος Αγιοπαυλίτης δίνει τον χρησμό του πλάι σε ένα υπερ-μέγεθες smartphone.Δεν αρνείται την ύπαρξη του κορωνοϊού – «πολλές φορές έχουν έρθει δύστυχα χρόνια στον κόσμο και πολλοί άνθρωποι πέθαιναν», καθησυχάζει -, όμως προειδοποιεί κι εκείνος ότι τα εμβόλια και τα υγειονομικά πιστοποιητικά αποτελούν την πραγμάτωση των προφητειών της Αποκάλυψης: «Οταν μας σφραγίσουνε, θα είμαστε πλέον δούλοι όχι του αληθινού Θεού, αλλά του διαβόλου. Και τα ονόματά μας θα σβήσουν. Δεν θα είμαστε πια βαφτισμένοι στο όνομα του Θεού, αλλά θα είμαστε αριθμοί», εξηγεί, πριν παρασυρθεί σε ένα παραλήρημα που στριμώχνει σε λίγες λέξεις τους Εβραίους, τη νέα τάξη πραγμάτων και την παγκοσμιοποίηση.

Πριν αποχαιρετήσει τους πιστούς που είναι συγκεντρωμένοι γύρω του, προχωρά και στην αναγκαία συνταγογράφηση του «φαρμάκου» για τον κορωνοϊό: μιας ειδικής ευχής που συνέταξε ο επίσκοπος Ιωήλ.

Ολα αυτά τη στιγμή που από τους συνολικά 1.800 διαμένοντες στο Αγιον Ορος οι περίπου 1.000 έχουν ήδη νοσήσει τουλάχιστον μια φορά, όπως αναφέρουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πήγες από τις Καρυές. Μεταξύ αυτών, δε, μόλις οι 500 είναι εμβολιασμένοι (κυρίως με πρώτες και δεύτερες δόσεις), ενώ αυτήν την εβδομάδα στο Κέντρο Υγείας χορηγήθηκαν και 150 τρίτες δόσεις. Ανάμεσα στους «μόνιμους κατοίκους» προσμετρώνται, όμως, και 400 Ρώσοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Ρουμάνοι, με τους τελευταίους, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, να έχουν τη φήμη των «σκληροπυρηνικών» και να αρνούνται πεισματικά τον εμβολιασμό τους: «Μάλιστα, όταν είχαν ανάμεσά τους νοσούντες κάλεσαν γιατρούς από το Βελιγράδι. Δεν δέχονταν Ελληνες. Αιπή τη στιγμή, πάντως, ένα μοναστήρι είναι σε καραντίνα ενώ δύο – τρία δεν δέχονται επισκέπτες για προληπτικούς λόγους».

Ενδεχομένως διασημότερος όλων των ρασοφόρων αρνητών του Αθω, ο γέρων Ευθύμιος στην Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα, θεωρούμενος από πολλούς ως «διάδοχος του Παϊσίου», αποθαρρύνει από τον εμβολιασμό τους πιστούς – για τους οποίους τα λόγια του έχουν βαρύτητα νόμου – μέσω επιστολών και εγκυκλίων, όπου κάνει λόγο για «βαριές και απρόβλεπτες παρενέργειες». «Ανώτερα εμβόλια» και «φάρμακα αθανασίας», εξάλλου, βρίσκονται ήδη στη φαρέτρα των πιστών, επισημαίνει ο γέρων. Πρόκειται για τα άγια μυστήρια.

Κάποιος πιο βλάσφημος, ωστόσο, θα παρατηρούσε ότι το πραγματικό θαύμα είναι ο τρόπος με τον οποίο τα viral κηρύγματα των ιερομονάχων καταφέρνουν να ακροβατούν μεταξύ του μεσαιωνικού μυστικισμού και της απολύτως σύγχρονης τεχνολογίας. Προφητείες για το… 5G εκφέρονται μπροστά σε κάμερες έξυπνων κινητών και το βυζαντινό «C» αντικαθίσταται στους τίτλους των αντιεμβολιαστικών βίντεο από εμβόλιμους λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. εμbόλιο), που επιτυγχάνουν να ξορκίσουν τους επάρατους… αλγόριθμους και να τα διατηρήσουν αναρτημένα ακόμη και έναν χρόνο μετά την αρχική δημοσίευσή τους.

Λιγότερο θαυμαστό είναι το τίμημα που έχει ήδη καταβάλει η Αθωνική Πολιτεία, όπου ο ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, εκτιμά ότι ήδη πάνω από 40 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την Covid-19 – οι δύο τελευταίοι μόλις χθες. «Εχουν φύγει πολύτιμοι άνθρωποι, που είχαν πολλά ακόμη να προσφέρουν», λέει στα «ΝΕΑ». Ταυτόχρονα, «νοσούν αρκετοί πατέρες», ενώ «άλλοι είναι διασωληνωμένοι. Πονάει η καρδιά μας».

Ερωτώμενος για τις περιπτώσεις ιερωμένων που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για την πανδημία και για την πρόσφατη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, παραδέχεται ότι το πρόβλημα επιμένει τόσο εντός όσο και εκτός του Περιβολιού της Παναγιάς. Το κλίμα που επικρατεί στην Αθωνική Πολιτεία, δε, φαντάζει εμφυλιοπολεμικό. με τους «επαναστατημένους» ιερομόναχους να αποκαλούν «εγκάθετους» εκείνους που συντάσσονται με την εγκύκλιο της Ιερός Συνόδου και να μένουν πιστοί στη βιτριολική ρητορική τους για τα εμβόλια.

«Και δεν πρόκειται να σταματήσουν», υποστηρίζει ο ηγούμενος. «Ακόμη και η πανδημία να περάσει, θα βρουν κάτι άλλο. Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη Σύνοδο της Κρήτης. Εχουν την ιδεολογία ότι η Εκκλησία είναι διαρκώς διωκόμενη και προωθούν έναν εθνοφυλετισμό που θεωρεί ότι πρέπει να παράγουμε διαρκώς Κολοκοτρωνηδες και Παπαφλέσσηδες. Πρόκειται για μια στάση που “πουλάει”, γι’ αυτό και δημιουργούν εχθρούς και τρομάζουν τον κόσμο…».

Σχολιάζοντας το φαινόμενο των διάφορων «προφητειών», παρατηρεί: «Εχουν ταλαιπωρήσει πολύ και τον Αγιο Παϊσιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι, βάζοντας ψεύτικα λόγια στο στόμα του. Εγώ τον Αγιο τον είχα γνωρίσει. Παρηγορούσε, έδινε ελπίδα, αυτό είναι το γνώρισμα των αγίων. Αυτοί που προσπαθούν να προκαλέσουν τον πανικό δεν είναι άγιοι».

Εξηγεί ότι οι κανόνες του μοναχισμού – πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων – προβλέπουν την υπακοή στα λόγια των γερόντων. «Δυστυχώς, βγαίνουν πολλοί και προσπαθούν να εφαρμόσουν τον τρόπο λειτουργίας του μοναχισμού και στον υπόλοιπο κόσμο. Το φαινόμενο του γεροντισμού, όμως, πλήττει τα θεμέλια της Εκκλησίας. Ακόμη και εντός των μονών, δεν αρμόζει σε έναν γέροντα να απαιτεί από τα καλογέρια του να μην εμβολιαστούν», καταλήγει.

Παρακολουθώντας κανείς τα βίντεο των γερόντων και λαμβάνοντας υπόψη την προχωρημένη ηλικία τους, την εμφανή, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, έλλειψη μόρφωσής τους, αλλά και τη – γνώριμη σε όσους έχουν συναναστραφεί ανθρώπους που βρίσκονται στη δύση της ζωής τους – συχνή και αυτούσια επανάληψη των ίδιων ιστοριών, δεν αποκλείεται να σπεύσει να τους δικαιολογήσει. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα μπορέσει να εντοπίσει αντίστοιχα ελαφρυντικά και για εκείνους που εργαλειοποιούν τις ατυχείς κατηχήσεις τους για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους σκοπούς.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός παραμένει: όπως όλα δείχνουν, το μόνο θήλυ που κυκλοφορεί ελεύθερα στο Αγιον Ορος, πέραν της Παναγίας, είναι η Covid-19.

από την εφημερίδα "Τα Νέα"


Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Εκοιμήθη ο μοναχός Πορφύριος Φιλοθεΐτης

 Εκοιμήθη χθες το πρωί ο μοναχός Πορφύριος από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, της  «Ορθοδοξίας», ο 62χρονος μοναχός νοσηλευόταν με κορωνοϊό σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και δεν κατάφερε να ανακάμψει όταν η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε.

Στις 10 Ιανουαρίου είχε κοιμηθεί εν Κυρίω και ο Γέροντας Λουκάς ο Φιλοθεΐτης.

Να αναφέρουμε ότι και οι δύο μοναχοί είχαν καταγωγή από την Πιερία. Ο μοναχός Πορφύριος Σιώκας  από το Λόφο και ο μοναχός  Λουκάς  Ντούρος  από τη Ράχη.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΡΕΣΚΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΧΩΝ ΛΕΕΙ Ο ΑΘ. ΜΑΡΤΙΝΟΣ

 

ΑΘ.ΜΑΡΤΙΝΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Οι ιερομόναχοι αυτοί που βγαίνουν έξω κι εξομολογούν έχουν πεθάνει πολύ κόσμο“, κατήγγειλε, σε συνέντευξή του στο “Βήμα Ορθοδοξίας”, ο ιερομόναχος Ιωσήφ, συμπληρώνοντας ότι οι ίδιοι “συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο και ότι ο κορονοϊός είναι μία απλή γρίπη“.

«Ασφαλώς και ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει μια τέτοια υπόθεση, όμως, ο ιερομόναχος Ιωσήφ, με όλο τον σεβασμό που του έχω, θεωρώ ότι κάνει λάθος.

Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πλέον μοναχοί που πρεσβεύουν απόψεις οι οποίες αφορούν άρνηση στην ύπαρξη του κορωνοϊού αλλά και που προτρέπουν τους επισκέπτες να μην εμβολιαστούν, αν και στο παρελθόν υπήρξαν, τονίζει  ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος.

«Ασφαλώς και ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να διερευνήσει μια τέτοια υπόθεση, όμως, ο ιερομόναχος Ιωσήφ, με όλο τον σεβασμό που του έχω, θεωρώ ότι κάνει λάθος. Δεν υπάρχουν πλέον μοναχοί που να αρνούνται την ύπαρξη του κορωνοϊού ή που να προτρέπουν τον κόσμο να μην εμβολιαστεί. Ασφαλώς και υπήρξαν στο παρελθόν, βλέποντας όμως την τροπή που πήρε ο ιός και εντός του Αγίου Όρους όπως και τις πολλές απώλειες που σημειώθηκαν, άλλαξαν γνώμη και δεν πρεσβεύουν πλέον τέτοιες απόψεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρτίνος.

Μία από τις Μονές σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων

Ο τελευταίος ωστόσο, παραδέχεται ότι μία από τις Μονές την οποία δεν κατονόμασε, έχει σοβαρό πρόβλημα με κρούσματα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα: «Μία από τις Μονές είναι η αλήθεια, έχει πολλά κρούσματα και έχει και απώλειες. Πρόσφατα χάθηκε ένας 86χρονος μοναχός, άλλοι δύο – τρεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ υπάρχουν και άλλοι που νοσούν βαριά, αλλά παραμένουν στη Μονή» σημειώνει.

Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, μιλώντας για το αν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη διασπορά, υπογραμμίζει ότι ο ιός στη Χερσόνησο του Άθω βρίσκεται σε ύφεση. «Πέρα από τη συγκεκριμένη Μονή προς το παρόν δεν έχουμε ακόμη εξάπλωση της Όμικρον, καθώς οι επισκέπτες τον χειμώνα δεν είναι πολλοί και ως εκ τούτου υπάρχει μια σταθεροποίηση. Σε κάποια μοναστήρια βέβαια εντοπίζονται μεμονωμένα κρούσματα όχι όμως πολλά».

Παρέμβαση εισαγγελέα

Θυμίζουμε ότι μετά από δηλώσεις του μοναχού Ιωσήφ περί ιερομόναχων που «βγαίνουν έξω και εξομολογούν» με αποτέλεσμα να προκαλέσουν τον θάνατο σε πολλούς ανθρώπους, καθώς παράλληλα «συμβουλεύουν τον κόσμο να μην κάνει το εμβόλιο», προκάλεσε την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, ο οποίος ζήτησε από τον εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης να παραγγείλει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται «θανατηφόρα έκθεση» και «διασπορά ψευδών ειδήσεων».


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ : ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΓΕΡΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



Ο Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, μίλησε για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού στο Άγιον Όρος και γενικά στην Εκκλησία.

 «Πληρώσαμε μεγάλο φόρο στο Άγιο Όρος»

Όπως δήλωσε ο ηγούμενος Βαρθολομαίος: «Επικρατεί μια ανησυχία στους πατέρες γιατί δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος, παρόλα αυτά, αυτοί που θέλουν να προσέχουν προσέχουν, ενώ κάποιοι δεν θέλουν να προσέχουν και εμμένουν σε αυτή την άστοχη και πολλές φορές δαιμονική αντίδραση και άρνηση, για κάτι το οποίο είναι πολύ απλό.

Υπάρχουν ακόμη κρούσματα στο Άγιο Όρος, υπάρχουν πατέρες στο νοσοκομείο, πρόσφατα εκοιμήθη και άλλος, ο αριθμός των μοναχών που έχουν κοιμηθεί αναλογικά σε σχέση με το σύνολο του Αγίου Όρους είναι πάρα πολύ μεγάλος. Σαν Άγιο Όρος έχουμε πληρώσει μεγάλο φόρο στο θέμα της πανδημίας με τους νεκρούς».

«Οι Γεροντάδες έχουν φτιάξει μια εκκλησία στα δικά τους μέτρα»

Αναφορικά με τους γεροντάδες, είπε:

«Το φαινόμενο με τους Γεροντάδες δεν είναι τωρινό. Απλώς η πανδημία το αποκάλυψε. Παρασύρουν τους ανθρώπους, το έχουμε στηλιτεύσει πάρα πολλές φορές, όμως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μια ανησυχητική ανοχή από την Εκκλησία στα θέματα του Γεροντισμού, που είναι σαράκι, καρκίνωμα μέσα στην Εκκλησία».

«Οι γεροντάδες έχουν φτιάξει μια Εκκλησία στα μέτρα τα δικά τους. Ερμηνεύουν όπως θέλουν το Ευαγγέλιο του Χριστού. Ερμηνεύουν όπως θέλουν τους Πατέρες της Εκκλησίας. Έχουν φτιάξει ομάδες, δεν προσφέρουν Χριστό, η Εκκλησία είναι ένα σώμα, δεν μπορείς να αυτονομείσαι και να θεωρείς τον εαυτό σου μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.. Διακόπτεις έτσι την κοινωνία με την υπόλοιπη Εκκλησία. Φανατίζουν με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που τους πλησιάζουν, φτάνοντας στο σημείο να επαναστατούν εναντίον της ίδιας της εκκλησίας και εναντίον των αδελφών τους. Πράγματα που είναι ξένα προς το παράδειγμα που μας έδωσε ο ίδιος ο Χριστός και την εντολή που έχει δώσει ο ίδιος ο Χριστός με το να αγαπάμε αλλήλους. Βαδίζουμε προς το τέλος αλλά μην δείξουμε χαλάρωση».

«Δυστυχώς συγκεκριμένοι άνθρωποι μετέτρεψαν το πρόβλημα της πανδημίας σε πρόβλημα δήθεν θρησκευτικό και δήθεν ότι αντιδρώντας κάνουν μια ομολογία πίστεως κι έστησαν την Εκκλησία στο σκαμνί, να απολογείται σε τρίτους…. και να βγαίνει μια αρνητική εικόνα για την Εκκλησία μας. Είναι καθαρά υπαίτιοι οι ίδιοι. Έχουν πάρει στο λαιμό τους πολλούς ανθρώπους, τους έχουν πείσει να μην κάνουν τα εμβόλια, εκμεταλλευόμενοι το ράσο τους. Αυτό πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει. Έπρεπε να έχει ήδη σταματήσει.»


Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Σκόπελος: Αναγνωρίστηκε η σορός του μοναχού που είχε εντοπιστεί σε παραλία στις 11/1



 Στον 58χρονο μοναχό, που αγνοείται από τις 22 Δεκεμβρίου, όταν είχε πάει για ψάρεμα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στις 11/01/2022 σε παραλία της Σκοπέλου. Η σορός είχε μεταφερθεί στην ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας και αναγνωρίστηκε από τον αδερφό του.

Ο 58χρονος μοναχός είχε μεταβεί πρωινές ώρες της 20-12-21 στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Αγίου Όρους για διενέργεια ερασιτεχνικής αλιείας και έκτοτε αγνοείται. Σημειώνεται ότι η λέμβος του άτυχου μοναχού είχε εντοπιστεί χωρίς τον ίδιο μετά από έρευνες των λιμενικών Αρχών στον λιμένα Δάφνης Αγίου Όρους.


Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Ζωντανά η 3η και τελευταία μέρα του Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας

 


Παρακολουθήστε τις εργασίες της 3ης και τελευταίας ημέρας του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας, το οποίο είναι αφιερωμένο στο Άγιον Όρος. Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ανοίγει τον κύκλο ομιλιών με θέμα: «Το Άγιο Όρος και η Κοινωνία».

Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται διαδικτυακά λόγω της πανδημίας, έχει τίτλο: «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας».

Το συνέδριο διοργανώνουν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής). Το συνέδριο στηρίζουν το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition και η Αιγέας ΑΜΚΕ, ενώ οι εργασίες του ολοκληρώνονται σήμερα, Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.


Άγιον Όρος: Αυτές είναι οι μονές που δεν θέλουν το εμβόλιο

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ


Άγιον Όρος: Αυτές είναι οι μονές που δεν θέλουν το εμβόλιο

 Ένα εφιαλτικό σκηνικό με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες νοσήσαντες έχει «στηθεί» στο Άγιον Όρος στα δύο χρόνια της πανδημίας, με τον κορονοϊό να θερίζει από τη μία και τους αρνητές και αντεμβολιαστές να έχουν ορθώσει ένα τείχος παραλογισμού από την άλλη, δαιμονοποιώντας το εμβόλιο και τα μέτρα περιορισμού διασποράς του ιού.

Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης αλλά και μιας σημαντικής μερίδας Γερόντων και μοναχών, η πλειοψηφία των περίπου 1.600 αγιορειτών δεν έχουν εμβολιαστεί και αρνούνται να αποδεχτούν την οδυνηρή πραγματικότητα…

Μέχρι τώρα στο Άγιον Όρος έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό περίπου 30-40 μοναχοί και να έχουν νοσήσει πάνω 100, αριθμός που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια αφού πολλοί ζουν σε κελιά και σκήτες και αρνούνται να δεχτούν οποιαδήποτε βοήθεια.

Τουλάχιστον 5-6 γνωστά πρόσωπα της αγιορείτικης μοναστικής πολιτείας και 9-10 μονές και Σκήτες, φέρεται να πρωτοστατούν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα με τη φήμη τους και τις διδαχές τους, να ξεπερνούν τα στενά όρια του Αγίου Όρους.

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ

Οι μονές

Μία από τις μονές που σύμφωνα με πληροφορίες παίζουν σημαντικό ρόλο, αφού μοναχοί τους φέρονται να στηρίζουν το αντιμεβολιαστικό κίνημα μέσα και έξω από το Άγιο Όρος, είναι η Μονή Γρηγορίου η οποία έχει πολλά μετόχια. Πριν λίγες μέρες δύο μοναχοί από τη μονή Γρηγορίου, γνωστοί αρνητές και αντιεμβολιαστές έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Την περασμένη Τρίτη εκοιμήθη ο πατέρας Τιμόθεος, ο οποίος ήταν ο προϊστάμενος του μοναστηριού. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος μοναχός νόσησε από κορονοϊό όταν επισκέφθηκε τον πατέρα Θεόδωρο, επίσης της μονής Γρηγορίου, ο οποίος εγκαταβιούσε σε μετόχι της μονής στην Ημαθία. Ο πατέρας Θεόδωρος που νοσηλευόταν κι αυτός με COVID εκοιμήθη στις 10 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες η αγιορείτικη μονή σχετίζεται και με γυναικείο μοναστήρι στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, στο οποίο πέθαναν από κορονοϊό τρεις μοναχές, οι οποίες είχαν πνευματικό από τη μονή Γρηγορίου.

Οι μονές του Αγίου Όρους Καρακάλλου και Φιλοθέου ασκούν επίσης σημαντική επιρροή αφού έχουν ένθερμους υποστηρικτές, οι οποίοι τις επισκέπτονται συχνά. Μόλις χτες πέθανε χτυπημένος από covid-19 ο μοναχός Λουκάς Φιλοθεΐτης, από τη μονή Φιλοθέου, ηλικίας περίπου 80 ετών. Επίσης, άλλοι δύο μοναχοί νοσηλεύονται στο νοσοκομείο από τη μονή Φιλοθέου, η οποία αριθμεί πάνω από 20 κρούσματα… O π. Λουκάς Φιλοθεϊτης διετέλεσε προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν το Άγιον Όρος.

Άλλες δύο μονές, η Ξηροποτάμου και η Αγίου Διονυσίου, είναι εναντίον του εμβολίου και των περιοριστικών μέτρων χωρίς όμως να κάνουν ανοιχτά προπαγάνδα.

Η μονή Αγίου Παύλου, οι σκήτες της Αγίας Άννης, και της Μικράς Αγίας Άννας και του Αγίου Ανδρέα, έχουν μοναχούς που είναι ανοικτά κατά του εμβολίου.

Επίσης γύρω, από την υπό κατάληψη από ζηλωτές μονή Εσφιγμένου, έχει συσπειρωθεί ένα σημαντικό μέρος των αρνητών και αντιεμβολιαστών. Πριν λίγο καιρό ο νόμιμος ηγούμενος της μονής κ. Βαρθολομαίος είχε καταγγείλει πως πολίτες παραβιάζοντας τα σύνορα του Αγίου Όρους και τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλλει η πολιτεία, έμπαιναν ανεξέλεγκτα στην αθωνική πολιτεία με τη βοήθεια των ζηλωτών.

Τα πρόσωπα

Ένα από τα πρόσωπα που θεωρείται πως έχουν σημαίνοντα ρόλο φαίνεται να είναι ο μοναχός Ευθύμιος από την «Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα». Μόλις τα 50 του, θεωρείται ως ο διάδοχος του πατέρα Παΐσιου. Ζει σε ένα λιτό κελί, με ακόμα πέντε μοναχούς. Καθημερινά, δέχεται δεκάδες προσκυνητές από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό που έρχονται για να τον ακούσουν… «Με το πρόσχημα της υγείας καταργούν την ελευθερία μας. Ύστερα από τον φόβο του ιού, ήλθε η τρομοκρατία εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού», είναι η κατακλείδα σε κάποια κηρύγματά του. Από αυτά δε λείπουν και οι γνωστές και διαδεδομένες αναφορές σ’ αυτό τον κύκλο ανθρώπων, για «κύτταρα από εκτρωμένο έμβρυο» που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή του εμβολίου ή για μηχάνημα που υπάρχει στα αεροδρόμια και «αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους» αλλά και για εφαρμογές που υπάρχουν σε κινητά τηλέφωνα και όταν πλησιάσει εμβολιασμένος «εμφανίζεται ένας δωδεκαψήφιος αριθμός»…

Σκληροπυρηνικός με φήμη που φτάνει τουλάχιστον μέχρι την Κύπρο είναι και ο γέροντας Παρθένιος, Ηγούμενος της μονής Αγίου Παύλου. Τι κι αν κατακεραυνώνει τον ιό, το εμβόλιο και τα μέτρα. Ο ίδιος και άλλοι δύο μοναχοί από τη μονή Αγίου Παύλου νόσησαν βαριά. Ο ίδιος που είναι πλέον περίπου 90 χρονών, κατάφερε χάρη στις προσπάθειες των γιατρών να γλιτώσει τη ζωή του. Οι άλλοι δύο μοναχοί όμως, όπως και ένας λαϊκός, εργάτης στη μονή, πέθαναν. Στα κηρύγματά του, που συχνά επικαλείται ο μητροπολίτης Μόρφου στην Κύπρο, ισχυρίζεται πως «το εμβόλιο είναι απάτη» και τονίζει με κάθε ευκαιρία πως δε θα δώσει σε κανέναν «ευλογία να πάει να κάνει το εμβόλιο»!

Ο εγκαταβιών στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές, ιερομόναχος Εφραίμ, φέρεται να είναι ένας από τους πόλους του αντιεμβολιαστικού κινήματος μέσα στο Άγιον Όρος. Στο κύρηγμά του αναφέρεται συχνά στη «νέα τάξη πραγμάτων» και «το 5G». Όπως φέρεται να λέει αυτό «είναι πολύ σημαντικό για τα σχέδια της νέας τάξης πραγμάτων και αλληλεπιδρά με το εμβόλιο» με το οποίο θέλουν «να μειώσουν τον πληθυσμό της γης». «Ήθελαν να κάνουν πυρηνικό πόλεμο, αλλά επειδή η μόλυνση θα επηρέαζε και τους ίδιους, σκέφτηκαν να δημιουργήσουν τον κορονοϊό και τα εμβόλια…» φέρεται να λέει.

Στη διαδρομή από τις Καρυές προς το κελί του Παϊσίου βρίσκεται η καλύβα όπου ζει ο ζηλωτής μοναχός Γαβριήλ, ο οποίος υποδέχεται ξαπλωμένος τους επισκέπτες του και συχνά εξαπολύει μύδρους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, της παγκοσμιοποίησης, των Γερόντων από άλλες μονές που δεν συντάσσονται μαζί του και κατάρες εναντίον του κορονοϊού και του εμβολίου. Η μόνιμη επωδός στα κυρήγματά του είναι: «Όχι στο εμβόλιο. Όχι στην ταυτότητα με το 666».

*Δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση “Μακεδονία της Κυριακής” στις 9 Ιανουαρίου 2022


Στην Ιερά Μονή Ιβήρων Αγίου Όρους η σπάνια βυζαντινή πανοπλία

 


Ένας ακέραιος αλυσιδωτός θώρακας, όμοιος με αυτόν που φορούσαν οι Κέλτες πολεμιστές, είναι μεταξύ των πολύτιμων εκκλησιαστικών θησαυρών της Ιεράς Μονής Ιβήρων στο Άγιον Όρος.

Η μοναδικότητά του έγκειται στο ότι είναι ο παλαιότερος αλυσιδωτός θώρακας (ή λωρίκιον), καθώς δεν έχει εντοπιστεί παρόμοιο εύρημα του 10ου αιώνα, στον ελλαδικό χώρο.

Η πανοπλία αυτή αποτελούσε μέρος του πολεμικού οπλισμού του στρατηγού Ιωάννη Τορνίκιου. Ο Ιβηρίτης (Γεωργιανός) στην καταγωγή Ιωάννης Τορνίκιος ήταν μεταξύ των κτητόρων της μονής το 979/980 και δώρισε στο μοναστήρι τον βυζαντινό θώρακα, που φορούσε ως επικεφαλής 12.000 Ιβηριτών ιππέων σε μάχες κοντά τον Άλυ ποταμό.

Σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το voria.gr,  φυλάσσεται στο σκευοφυλάκιο της μονής, μαζί με άλλα πολύτιμα εκκλησιαστικά κειμήλια και διατηρείται σχεδόν ακέραιος, παρότι δεν έχει συντηρηθεί.

Εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο

«Είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο αντικείμενο που σώζεται σε καλή κατάσταση. Αποτελείται από επίπεδους και στρογγυλούς κρίκους με διάμετρο στο 1 εκατοστό κι αυτό κάνει τον θώρακα πολύ συμπαγή και αποτελεσματικό στα χτυπήματα, ενώ ταυτόχρονα είναι αρκετά ελαφρύς», είπε στη Voria.gr ο ερευνητής, μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Ερρίκος Μανιώτης.

Σύμφωνα με τον μελετητή, το πάχος του κρίκου κυμαίνεται μεταξύ 1-1,6 χιλιοστά, το μήκος του θώρακα είναι 65-70 εκατοστά, που σημαίνει ότι κάλυπτε όλο το στήθος, και το πλάτος του 45-50 εκατοστά, ενώ δεν σώζονται τα μανίκια. Τέτοιου τύπου θώρακες ζύγιζαν περίπου 12-14 κιλά.

Ο Ερ. Μανιώτης αναζήτησε πηγές για τον κάτοχο του αλυσιδωτού θώρακα και όλες έδειχναν προς τον Ιωάννη Τορνίκιο.

«Μια ιδιαιτέρως σημαντική αναφορά για τον θώρακα μας σώζεται από τον Γεωργιανό επίσκοπο και περιηγητή Τιμόθεο Γκαμπασβίλι (1703–1764), ο οποίος επισκέφθηκε τη Μονή τον χειμώνα του 1755-56 και περιέγραψε τον αλυσιδωτό θώρακα, καθώς και άλλο οπλισμό που φυλασσόταν στη Μονή Ιβήρων, τον οποίο και συνέδεσε με τον ιδρυτή της Μονής, Ιωάννη Τορνίκιο», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αλυσιδωτοί θώρακες

Η χρήση του αλυσιδωτού θώρακα χρονολογείται ήδη από τον 3ο π.Χ. αιώνα και συνδέεται με τους Κέλτες, ενώ από τον 4ο αιώνα μ.Χ. χρησιμοποιούνται ευρέως από τον ρωμαϊκό στρατό.

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιώτης, το πιο γνωστό και ίσως το μοναδικό παράδειγμα από τον ελλαδικό χώρο σχεδόν ακέραιου αλυσιδωτού θώρακα προέρχεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας και χρονολογείται στον 13ο-15ο αιώνα.

 


Πηγή φωτο: voria.gr

«Πρόκειται για μετάλλινη πανοπλία έφιππου πολεμιστή, πιθανώς ανατολικής προέλευσης. Ο σιδερένιος θώρακας έχει τη μορφή πλεκτού χιτώνα με μακριά μανίκια και κλείνει στο μέρος του στήθους με μικρούς μεταλλικούς γάντζους. Η χάλκινη περικεφαλαία αποτελείται από ημισφαιρικό στέλεχος που στην κορυφή του κοσμείται με μεταλλικό κουμπί, ενώ στο κάτω μέρος είναι αναρτημένο αλυσιδωτό πλέγμα για την προστασία του αυχένα και των πλαϊνών της κεφαλής», είπε ο κ. Μανιώτης.

Ένας παρόμοιος θώρακας, που όπως και αυτός της Μονής Ιβήρων χρονολογείται στον 10ο αιώνα, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας και πιθανότατα ανήκε σε βυζαντινό αξιωματούχο, ενώ ένας τρίτος θώρακας της ίδιας εποχής που βρέθηκε σε τάφο στην περιοχή Zurtaket στην ανατολική Γεωργία, σώζεται τυλιγμένος και βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Μοναδικοί θρησκευτικοί θησαυροί

Οι μοναχοί της Μονής Ιβήρων φυλάσσουν ως «κόρη οφθαλμού» τον αλυσιδωτό θώρακα στο σκευοφυλάκιο, μαζί με άλλα πολύτιμα αντικείμενα, όπως ιερατικά σκεύη, τον λεγόμενο «σάκο» του Ιωάννη Τσιμισκή, ποτήρια των Κομνηνών, τον μανδύα του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’, χρυσοκέντητα άμφια, σπάνιες εικόνες, σταυρούς και αναθήματα πιστών ανεκτίμητης αξίας.

Σημειώνεται επίσης πως η βιβλιοθήκη της Μονής Ιβήρων θεωρείται η 6η σημαντικότερη στον κόσμο με 2.200 ελληνικά, αλλά και χιλιάδες γεωργιανά χειρόγραφα και η δεύτερη -μετά από αυτή του Βατικανού- μεγαλύτερη σε αριθμό βιβλίων βυζαντινής μουσικής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η βιβλιοθήκη της Ιβήρων περιέχει πάνω από 20.000 έντυπα και σχεδόν 2.500 χειρόγραφους κώδικες.


Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Δεύτερη μέρα του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας

 

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας, με τίτλο: «Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες, 11 Ιανουαρίου 2022.

Το συνέδριο, το οποίο λόγω της πανδημίας διεξάγεται διαδικτυακά, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής). Το συνέδριο στηρίζουν το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition και η Αιγέας ΑΜΚΕ.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 14:00-15:00

Η Ταυτότητα του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Θανάσης Χούπης, δημοσιογράφος]

-Pablo Argárate, Καθηγητής – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Universität Graz

-Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους ως διαχρονικό ταυτοτικό χαρακτηριστικό επιρροής»

-Γεώργιος Σταυρόπουλος – Γιουσπάσογλου, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η απάθεια χθες και σήμερα: μια διαχρονική αρετή στην ασκητική πνευματικότητα του Αγίου Όρους»

-Antoni Mironowicz, Καθηγητής Universytet w Bialymstoku: «Το Άγιον Όρος και η Πολωνία».

ΩΡΑ 15:00-16:00

Η διεθνής εικόνα του Αγίου Όρους. [Συντονιστής: Ανδρέας Λουδάρος, Δημοσιογράφος].

-Γεράσιμος Ρουτζούνης, ΚαπαResearch

-Βασίλης Φεύγας, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΝΔ

-Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων – Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

-Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός

ΩΡΑ 16:00-17:00

Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Α’ [Συντονιστής: Συντονιστής: Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβης ε.τ.]

-Ελισσάβετ Προδρόμου, Faculty Director, Initiative on Religion, Law, and Diplomacy, The Fletcher School, Tufts University: «Mt. Athos, Soft Power, and Geopolitics».

-Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

-Αντώνης Κλάψης, Επ. Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου: «Σκέψεις κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης (1922-1923) για τη μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος».

ΩΡΑ 17:00-18:00

Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Β’ [Συντονιστής: Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος]

-Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αν. Καθηγητής Παντείου.

-Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Το Άγιο Όρος στην Ρωσική Πολιτική στην Ανατολή σύμφωνα με τον Μελέτιο Μεταξάκη».

-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Οι Διεθνείς Συνθήκες και η ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία».

ΩΡΑ 18:00-19:00

Στην υπηρεσία του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Μαρία Γιαχνάκη δημοσιογράφος]

-Ηλίας Περτζινίδης, Διευθυντής του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) «Ο ρόλος του ΚΕΔΑΚ».

-Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ της «Αγιορείτικης Εστίας»: ». Η συνεισφορά της Αγιορείτικης Εστίας».

-Νίκος Γκουράρος, Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»: «Η σχέση του Αγίου Όρους με το Ινστιτούτο».

-Γεώργιος Καραγιάννης, Δρ. Α.Π.Θ. – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»: Το έργο της Ορμύλιας και το Άγιον Όρος».

ΩΡΑ 19:00-20:00

Το διοικητικό καθεστώς του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Ζαχαρίας Γεωργούσης, δημοσιογράφος]

-Βλάσιος Φειδάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: “Εισηγήσεις προς Πατριάρχη”

-Δημήτριος Νικολακάκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ: «Το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του Αγίου Όρους»

-Νίκος Μαγγιώρος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με τον απολογισμό και τα συμπεράσματα. Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, και Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.

Για να παρακολουθήσετε τις εργασίες, συνδεθείτε μέσω του YouTube


Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

Σήμερα η έναρξη του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας

 

Σήμερα το μεσημέρι ξεκινά τις εργασίες του το 3ο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας το οποίο είναι αφιερωμένο στο Άγιον Όρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΛΗΡΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΑΣ

Σκόπελος: Ξεβράστηκε πτώμα άνδρα, μάλλον πρόκειται για τον εξαφανισμένο μοναχό

 

Σιγγιτικός κόλπος

Είχε πάει για ψάρεμα τον Δεκέμβριο

Το πτώμα ενός άνδρα με ράσα ξεβράστηκε σήμερα σε παραλία της Σκοπέλου. Από τα ρούχα που φορούσε οι Λιμενικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μοναχό και μάλιστα για τον 58χρονο που εξαφανίστηκε στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους στις 22 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ανήμερα των Χριστουγέννων εντοπίστηκε η λέμβος στην οποία επέβαινε.

Ο μοναχός είχε βγει για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος στον Σιγγιτικό Κόλπο.

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο Π. ΛΟΥΚΑΣ ΦΙΛΟΘΕΪΤΗΣ

 


Ο Οσιολογιώτατος μοναχός π. Λουκάς από την Ιερά Μονή Φιλοθέου Αγίου Όρους, εκοιμήθη μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Διετέλεσε προϊστάμενος και επίτροπος της μονής, αλλά και Αντιπρόσωπος και Επιστάτης της Ιεράς Κοινότητος. Συμμετείχε και σε διάφορες Επιτροπές της Ιεράς Κοινότητος για ζητήματα που αφορούσαν στο Άγιον Όρος.


Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Κρίσιμη εβδομάδα για την ενότητα της Ορθοδοξίας

 


Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά για την ορθοδοξία και το διακύβευμα δεν είναι άλλο από την ενότητά αυτής. Τα βλέμματα όλων θα είναι από σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στραμμένα στην κρίσιμη και έκτακτη, όπως φανερώνουν τα πεπραγμένα, Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με πρώτο θέμα στην ατζέντα την εισπήδηση της  Μόσχας στην Αφρική. Συγχρόνως, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου ξεκινά η Τακτική συνεδρίαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης να βρίσκεται ψηλά στην αζτέντα.

Εναγωνίως αναμένεται η πρώτη επίσημη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου του  Πατριαρχείου Αλεξανδρείας για την απόφαση της Μόσχας να ιδρύσει Ρωσική Εκκλησία στην Αφρική, η οποία συνέρχεται από αύριο και μέχρι την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022.

Μετά τον απολογισμό του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, που θα παρουσιάσει ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος και την αντιφώνηση του πρώτου τη τάξει Αρχιερέως, θα μιλήσει ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος με θέμα την αντιμετώπιση εισπήδησης Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος με τη συμμετοχή όλων των Μητροπολιτών και επαρχιούχων Επισκόπων του Αλεξανδρινού θρόνου.

«Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία, αλλά απλώς διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός»

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η πλέον ηχηρή παρέμβαση επί του θέματος είναι εκείνη του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιου, μέσω άρθρου του, το οποίο δημοσιεύεται στην επίσημη σελίδα της Αρχιεπισκοπής. Ο κ. Αναστάσιος παραδέχτηκε ανοιχτά ότι υπάρχει σχίσμα στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «Ο ισχυρισμός ότι δεν υφίσταται σχίσμα στην Ορθοδοξία, αλλά απλώς διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός».

Από την πλευρά του ο  Μητροπολίτης Κιέβου, σε συνέντευξή του στη Deutsche Welle, έκανε λόγο για εκδίκηση στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας , ενώ πήγε και ένα βήμα παρακάτω δηλώνοντας ότι Πατριάρχης Κύριλλος μοιάζει με τον Πούτιν κι αν δεν μπορεί να επηρεάσει, προσπαθεί να… διχάσει, καταγγέλοντας, μάλιστα, ότι προσπαθεί να εξαγοράσει κληρικούς.

Αίσθηση, προκάλεσε και το άρθρο του Μητροπολίτη Δράμας, ο οποίος του έκανε λόγο για «Ξεκάθαρη φανέρωση πανσλαυισμού», ενώ ο Ηγούμενος της Μονής  Εσφιγμένου, χαρακτήρισε τη ρωσική εισπήδηση «Εκκλησιαστικό πραξικόπημα στην Αφρική» και διατύπωσε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει «πολύπλευρη» αντίδραση και συμπαράσταση στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Στο πνεύμα αυτό, και ενώ η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου – μια ημέρα μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριάρχη,  ο οποίος σύμφωνα με τους παροικούντες το… Φανάρι δέχεται εισηγήσεις για σκληρά αντίμετρα. Ουδείς προς το παρόν γνωρίζει ποιο σενάριο θα βγει από τα συρτάρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου…

Φυσικά, η εισπήδηση δεν είναι το μοναδικό θέμα της ατζέντας. Δεύτερο σημαντικό θέμα θα αποτελέσει η μισθοδοσία των κληρικών στην Αφρική μέσα από την εισήγηση του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ. Επίσης, κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου, ο Επίσκοπος Αρούσας κ. Αγαθόνικος θα μιλήσει για τις προκλήσεις που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.



Το Φανάρι εκλέγει το νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Φυσικά, πέρα από τη ρωσική εισπήδηση, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη συνεδρίασή της αναμένεται να εκλέξει τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης. Το Φανάρι άλλωστε, τρέφει παραδοσιακά ιδιαίτερο ενδιαφέροον για την εκκλησία της Κρήτης, καθώς πρόκειται για μια περιοχή με εξέχουσα σημασία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Τριπρόσωπο που καταρτίστηκε λίγο πριν την εκπνοή του χρόνου, στις 28 Δεκεμβρίου 2021, από την Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης είναι «κομμένο και ραμμένο»  στα μέτρα του Φαναρίου. Και οι τρεις Μητροπολίτες Ρεθύμνης Ευγένιος, Κισάμου Αμφιλόχιος και Πέτρας Γεράσιμος, είναι πολύ κοντά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, έχοντας στις περγαμηνές τους τη μέγιστη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της Πανορθόδοξης Συνόδου το 2016 στο Κολυμπάρι και διατηρούν πολύ καλές σχέσεις με το σύνολο των Κρητών. Μένει, λοιπόν, να δούμε ποιος τελικά θα αποφασιστεί να ανέβει στον αρχιεπισκοπικο θώκο.


Στο Άγιον Όρος αφιερωμένο το 3o Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας

 


«Η Διεθνής Διάσταση του Αγίου Όρους. Λίκνο Πολιτισμού και Πνευματικότητας» είναι ο τίτλος του 3oυ Διεθνούς Συνεδρίου Θρησκευτικής Διπλωματίας που θα πραγματοποιηθεί στις 11, 12 και 13 Ιανουαρίου.

Το συνέδριο, το οποίο λόγω της πανδημίας θα διεξαχθεί διαδικτυακά, διοργανώνουν το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υποθέσεων, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο «Εκκλησία και Πολιτισμός» Θεολογικής Σχολής). Το συνέδριο στηρίζουν το περιοδικό Foreign Affairs The Hellenic Edition και η Αιγέας ΑΜΚΕ.

Μεταξύ των ομιλητών του συνεδρίου θα είναι ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Αρχιμανδρίτης Εφραίμ καθώς και ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας, Αρχιμανδρίτης Ελίσσαίος.

Η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη θα είναι συντονιστής της θεματικής ενότητας: “Στην υπηρεσία του Αγίου Όρους” στην οποία θα μιλήσουν οι:

-Ηλίας Περτζινίδης, Διευθυντής του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) «Ο ρόλος του ΚΕΔΑΚ».

-Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ της «Αγιορείτικης Εστίας»: ». Η συνεισφορά της Αγιορείτικης Εστίας».

-Νίκος Γκουράρος, Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»: «Η σχέση του Αγίου Όρους με το Ινστιτούτο».

-Γεώργιος Καραγιάννης, Δρ. Α.Π.Θ. – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»: Το έργο της Ορμύλιας και το Άγιον Όρος».

Το συνέδριο είναι ανοιχτό και ελεύθερο και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος θέλει στα κανάλια YouTube του ινστιτούτου και του περιοδικού καθώς και του Εργαστηρίου «Εκκλησία και Πολιτισμός» της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ

https://www.youtube.com/channel/UCYN8bcjY-fS7TyGKJ7abB-w

https://www.youtube.com/channel/UCFIAoN3pQTEXMBaxSYWssjA


https://www.youtube.com/channel/UCumxLJVPflDoqmRa3gCYogw

καθώς και στις αντίστοιχες σελίδες στο facebook του ινστιτούτου και του περιοδικού

https://www.facebook.com/fainstitute/

https://www.facebook.com/ForeignAffairs.gr/

Για όσους επιθυμούν θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης μετά το πέρας του συνεδρίου μετά από σχετικό αίτημα στο info@foreignaffairs.gr




Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 15:00 : Έναρξη Εργασιών Συνεδρίου. [Συντονιστής: Αλεξία Τασούλη, δημοσιογράφος]

-Χαιρετισμός της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου και Αρχιεπισκόπου Νέας Ρώμης, κ.κ. Βαρθολομαίου.

– Χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος

κ.κ. Ιερωνύμου Β´.

– Χαιρετισμός του Εξοχότατου Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος κ. Ανδρέα Κατσανιώτη.

– Χαιρετισμός του Πανοσιολογιωτάτου Πρωτεπιστάτου του Αγίου Όρους Γέροντα Γεωργίου Βατοπαιδινού.

– Χαιρετισμός του Ελογιμώτατου Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αθανάσιου – Μελέτιου Δημόπουλου.

– Κήρυξη Έναρξης Εργασιών Συνεδρίου από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων – εκδότη «Foreign Affairs The Hellenic Edition» κ. Λουκά Γ. Κατσώνη.

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΩΡΑ 16:00-17:00

Η Παγκόσμια ακτινοβολία του Αγίου Όρους. [Συντονιστής: Ελισάβετ Προδρόμου, καθηγήτρια Tufts University]

-Αθανάσιος Μαρτίνος, Διοικητής του Αγίου Όρους.

-Geoffry R. Pyatt, Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Ελληνική Δημοκρατία.

-Γεώργιος Κουμουτσάκος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, π. Υπουργός

ΩΡΑ 17:00-18:00

Το Άγιον Όρος και η Ευρώπη [Συντονιστής: Ελισάβετ Προδρόμου, καθηγήτρια Tufts University]

-Sergei Gavrilov, Μέλος της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας – Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. «Το Αγ. Όρος και οι Ρώσοι πολιτικοί».

-Γέροντας Ελισαίος, Καθηγούμενος Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας.

-Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβης ε.τ.

ΩΡΑ 18:00-19:00

Η πνευματική ακτινοβολία του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Ιωάννα Στουφή, πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ]

-Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής ΑΠΘ.

-Χρήστος Αραμπατζής, Καθηγητής ΑΠΘ.

-Κωνσταντίνος Χρήστου, Καθηγητής ΑΠΘ

ΩΡΑ 19:00-20:00

Άγιον Όρος και Σλαβικός κόσμος [Συντονιστής: Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ]

-Μιχαήλ Τρίτος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ.

-Γεώργιος – Νεκτάριος Λόης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Singidunum Βελιγραδίου: «Πολιτιστική και εκκλησιαστική – πολιτική διπλωματία˙ αρωγός του αυτοκεφάλου της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας (1219)».

-Ventzislav Karavaltchev, Καθηγητής Εκκλησιαστικής Ιστορίας, Θεολογική Σχολή Σόφιας: «Το Άγιον Όρος και η Βουλγαρία».

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 14:00-15:00

Η Ταυτότητα του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Θανάσης Χούπης, δημοσιογράφος]

-Pablo Argárate, Καθηγητής – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής Universität Graz

-Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η ησυχαστική παράδοση του Αγίου Όρους ως διαχρονικό ταυτοτικό χαρακτηριστικό επιρροής»

-Γεώργιος Σταυρόπουλος – Γιουσπάσογλου, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Η απάθεια χθες και σήμερα: μια διαχρονική αρετή στην ασκητική πνευματικότητα του Αγίου Όρους»

-Antoni Mironowicz, Καθηγητής Universytet w Bialymstoku: «Το Άγιον Όρος και η Πολωνία».

ΩΡΑ 15:00-16:00

Η διεθνής εικόνα του Αγίου Όρους. [Συντονιστής: Ανδρέας Λουδάρος, Δημοσιογράφος].

-Γεράσιμος Ρουτζούνης, ΚαπαResearch

-Βασίλης Φεύγας, Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας ΝΔ

-Θεόδωρος Ρουσόπουλος, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων – Επ. Καθηγητής Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

-Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός

ΩΡΑ 16:00-17:00

Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Α’ [Συντονιστής: Συντονιστής: Δρ. Θεόδωρος Θεοδώρου, Πρέσβης ε.τ.]

-Ελισσάβετ Προδρόμου, Faculty Director, Initiative on Religion, Law, and Diplomacy, The Fletcher School, Tufts University: «Mt. Athos, Soft Power, and Geopolitics».

-Sergii Shutenko, Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία.

-Αντώνης Κλάψης, Επ. Καθηγητής Παν. Πελοποννήσου: «Σκέψεις κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης της Λωζάννης (1922-1923) για τη μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Άγιο Όρος».

ΩΡΑ 17:00-18:00

Πτυχές της διεθνούς θέσης του Αγίου Όρους Β’ [Συντονιστής: Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος]

-Άγγελος Συρίγος, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αν. Καθηγητής Παντείου.

-Εμμανουήλ Καραγεωργούδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Το Άγιο Όρος στην Ρωσική Πολιτική στην Ανατολή σύμφωνα με τον Μελέτιο Μεταξάκη».

-Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ: «Οι Διεθνείς Συνθήκες και η ενσωμάτωση του Αγίου Όρους στην Ελληνική Πολιτεία».

ΩΡΑ 18:00-19:00

Στην υπηρεσία του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Μαρία Γιαχνάκη δημοσιογράφος]

-Ηλίας Περτζινίδης, Διευθυντής του Κέντρου Διαφυλάξεως Αγιορείτικης Κληρονομιάς (Κε.Δ.Α.Κ.) «Ο ρόλος του ΚΕΔΑΚ».

-Κωνσταντίνος Ζέρβας, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης – Πρόεδρος ΔΣ της «Αγιορείτικης Εστίας»: ». Η συνεισφορά της Αγιορείτικης Εστίας».

-Νίκος Γκουράρος, Ινστιτούτο Έρευνας Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός»: «Η σχέση του Αγίου Όρους με το Ινστιτούτο».

-Γεώργιος Καραγιάννης, Δρ. Α.Π.Θ. – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος «ΟΡΜΥΛΙΑ»: Το έργο της Ορμύλιας και το Άγιον Όρος».

ΩΡΑ 19:00-20:00

Το διοικητικό καθεστώς του Αγίου Όρους [Συντονιστής: Ζαχαρίας Γεωργούσης, δημοσιογράφος]

-Βλάσιος Φειδάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ: “Εισηγήσεις προς Πατριάρχη”

-Δημήτριος Νικολακάκης, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ: «Το αρχαίο προνομιακό καθεστώς του Αγίου Όρους»

-Νίκος Μαγγιώρος, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ.

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

ΩΡΑ 14:00-15:00

Το Άγιον Όρος και η κοινωνία [Συντονιστής: Θωμάς Ιωαννίδης, Καθηγητής ΕΚΠΑ]

-Γέροντας Εφραίμ, Καθηγούμενος Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου

-Κωνσταντίνος Μυγδάλης, Δρ. ΑΠΘ, Σύμβουλος της Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

-Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Δρ. ΑΠΘ, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.

-Κωνσταντίνος Δήμτσας, Γενικός Διευθυντής «Αποστολής», τέως Διοικητής Αγίου Όρους.

ΩΡΑ 15:00-16:00

Οι πολιτικές για το Άγιον Όρος [Συντονιστής: Στέφανος Μυτιληναίος, δημοσιογράφος]

-Απόστολος Τζιτζικώστας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας. «Η Περιφέρεια και το Άγιον Όρος».

-Γιάννης Αμανατίδης, Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, π. Υφυπουργός.

-Γιώργος Καλαντζής, Δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων: «Εκπαίδευση και Άγιον Όρος».

-Αρίστος Κασμίρογλου, Υποδιοικητής του Αγίου Όρους: «Εφαρμοσμένη πολιτική στο Άγιον Όρος».

ΩΡΑ 16:00-17:00

Γυναίκες και Άγιον Όρος. [Συντονιστής: Μαριλένα Γεραντώνη, Δημοσιογράφος].

-Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής.

-Μαρίνα Κολοβοπούλου, Αν. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

-Ιωάννα Κομνηνού, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ.

-Αδ. Συγκλητική, Ι.Μ. Μακελλαριάς Καλαβρύτων.

ΩΡΑ 17:00-18:00

Το Άγιον Όρος ως πρότυπο οικολογικής συνείδησης [Συντονιστής: Φώτης Καρύδας, δημοσιογράφος]

-Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής ΕΚΠΑ.

-Ανδρέας Παπαστάμου, Αν. Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου.

-π. Αντώνιος Μπαφαλούκος, Μεταδιδακτορικός ΕΚΠΑ.

ΩΡΑ 18:00-19:00

Άγιον Όρος και Χριστιανικός κόσμος [Συντονιστής: Νίκος Παπαχρήστου, Διευθυντής Επικοινωνίας και Γραφείου Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου]

-Βασίλειος Κουκουσάς, Καθηγητής ΑΠΘ – Πρόεδρος Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας: «Το Άγιον Όρος και η Ορθοδοξία στις ΗΠΑ».

-Χρήστος Καραγιάννης, Αν. Καθηγητής – Κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Το Άγιον Όρος και οι Άγιοι Τόποι: Το βιβλικό υπόβαθρο των προσκυνηταρίων και των ιερών εικόνων ως μέσων έκφρασης της πίστης κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο»

-Ion Croitoru, Καθηγητής Universitatea Valahia, Targovişte: «Το Άγιον Όρος στην Ρουμανία».

-Gevorg Kazaryan, Δρ. ΕΚΠΑ: «Το Άγιον Όρος και η Αρμενία».

ΩΡΑ 19:00-20:00

Το μέλλον της Αθωνικής πολιτείας [Συντονιστής: Αρχιμ. Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ]

-Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ΥΠ.ΕΞ.: «Η ήπια ισχύς του Αγίου Όρους».

-Ελευθέριος Οικονόμου, Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Φυσική και πνευματική ασφάλεια του Αγίου Όρους».

-Σεβασμιώτατος Θεόκλητος, Μητροπολίτης Ιερισσού και Αγίου Όρους: «1000 χρόνια πριν – 1000 χρόνια μετά».

-Σεβασμιώτατος Μάξιμος, Μητροπολίτης Συλληβρίας.

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ: 20:10

ΛΗΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

-Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Την οργανωτική επιτροπή απαρτίζουν οι Λουκάς Γ. Κατσώνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου Εξωτερικών Υποθέσεων και εκδότης του Foreign Affairs The Hellenic Edition, Ιωάννης Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Αν. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ, και Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αρίσταρχος Γκρέκας, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Θεολογίας ΕΚΠΑ.


Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2022

Γιατί στη νηστεία των Θεοφανείων νηστεύουμε και το λάδι

 


Η νηστεία είναι εντολή του Θεού. Η πρώτη και η πιο παλιά από όλες. Την έδωσε στούς πρωτοπλάστους μέσα στον παράδεισο,για να μπορέσουν να προφυλαχθούν οι πρωτόπλαστοι από επικίνδυνη και πρόωρη χρήση του δέντρου της γνώσεως . Έδωσε σε αυτούς εντολή ο Θεός να μην φάνε, να νηστέψουν δηλαδή, από αυτό το δέντρο, έως ότου με την άσκηση και την τελείωση που από αυτήν θα προέλθει, να γίνουν ώριμοι.

Την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε είναι αλάδωτη, ενώ δεν τρώμε ούτε ψάρι. Η μόνη περίπτωση να αρτηθούμε το λάδι είναι εάν πέσει Σάββατο ή Κυριακή.

Κάποιοι λανθαμένα πιστεύουν ότι την παραμονή των Θεοφανείων η νηστεία που τηρούμε αποσκοπεί στο να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό την 6η Ιανουαρίου. Μάλιστα,  επίσης λανθασμένα, συχνά συγχέεται ο Αγιασμός με τη Θεία Κοινωνία.

Σύμφωνα με τους Πατέρες της Εκκλησίας για να πιούμε τον Μεγάλο Αγιασμό απαιτείται μονάχα να μην έχουμε φάει ή πιεί από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι εκείνη την ώρα.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο «Ιερό Πηδάλιο», «ο λόγος που νηστεύουμε την Παραμονή των Θεοφανείων, αντίστοιχα και την Παραμονή των Χριστουγέννων, είναι προκειμένου να αναπληρώσουμε τη Νηστεία που χάνουμε, όταν οι εορτές αυτές πέφτουν Τετάρτη ή Παρασκευή, ημέρες δηλαδή κατά τις οποίες η νηστεία καταλύεται λόγων των Μεγάλων αυτών Εορτών.


ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο ΝΕΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ

 


+ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΣ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΗΣ: … Τα πολλά χρόνια είναι δωρεά του Θεού, όμως οι μοναχοί δεν τα βλέπουν σαν κάτι αγαθό – απλώς τα βιώνουν κατά την μοναχική πολιτεία τους.

Οι παλαιότεροι μοναχοί ζούσαν ακόμη περισσότερα χρόνια. Η δική μιας γενιά έχει καλύτερους όρους διαβιώσεως, αλλά είναι εξακριβωμένο και βεβαιωμένο ότι, όσο κανείς ενδιαφέρεται για την υγεία του, τόσο ασθενέστερος και ολιγοχρόνιος είναι.

Ο νέος ενιαυτός [η νέα χρονιά] δεν έχει καμιά σχέσι ούτε και με τα αγαθά τα οποία εύχεται ο κόσμος. Για μας ο νέος χρόνος είναι, θα λέγαμε, ένας χρόνος λιγώτερος στην ζωή μας.

Αυτό σημαίνει ότι δεν μεγαλώνομε άλλα ότι μικραίνομε κατά ένα χρόνο, με το να πλησιάζωμε όλο και περισσότερο να δούμε πρόσωπο προς πρόσωπο τον Θεόν.

Η δική μας χαρά και θερμομέτρησις του χρόνου εξαρτάται από την σχέσι μας με τον Θεόν και από την παρουσία του στην ζωή μας.

Καθώς ο Θεός δίνει διαρκώς μαρτυρίες για τον εαυτό του, δεν υπάρχει άνθρωπος που, μελετώντας είτε την ιστορία του είτε την καρδιά του, δεν κατανοεί πόσον εγγύς είναι ο Κύριος.

Ο Κύριος συγκαταβάς μας κατέστησε συμμέτοχους της Θεανθρωπίνης ζωής του, επομένως εισερχομένους και εξερχομένους μαζί του στην ζωή μας.

Ο Κύριος έγινε αναπόσπαστο στοιχείο της ζωής μας.

Ο Θεός μας έπλασε έτσι, ώστε να μπορούμε να τον περιέχωμε.

Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε ποτέ να αναλογισθούμε τον εαυτό μας χωρίς τον Θεόν μέσα μας, όχι απλώς μαζί μας.

Δεν είμαστε σωλήνες μέσα στους οποίους μπήκε κατά κάποιον τρόπο ενεργειακά ο Θεός, αλλά γινόμαστε θεοί.

Ζούμε πραγματικά, ανάλογα με το πόσο είμαστε μέτοχοι θείας παρουσίας, θείας ενεργείας, θείας ζωής.

«Εξαποστελείς το Πνεύμα σου και κτισθήσονται», λέγει ο Ψαλμωδός. Ο Θεός μας εξαπέστειλε κάποτε το Πνεύμα του και έκτοτε παρέμεινε σύσκηνο, σύναιμο, θα λέγαμε σύσσωμο με την δική μας ύπαρξι.

Γι’ αυτό και ζούμε, όχι φορώντας τον Θεόν αλλά όντας οι ίδιοι θεοί.

Ενούμενοι μαζί του, εξιστάμεθα και γινόμαστε ό,τι είναι ο Θεός.

Επομένως, ο νέος χρόνος μας υπενθυμίζει τον συγκαταβάντα και περιτμηθέντα Θεόν, τον γενόμενον κατά πάντα όμοιον με μας, τον Θεόν ο όποιος έγινε νήπιο, οκταήμερος, δωδεκαετής , τριακονταετής, έγινε ο,τι γίναμε και εμείς.

Ο Θεός είναι το περιεχόμενο του χρόνου μας, όπως θα είναι και της αιωνιότητός μας.

Γι’ αυτό εμείς μπορούμε να πούμε ότι με τον νέο χρόνο -πόσο συμβατικός όρος για την ανθρώπινη ζωή!- γινόμαστε αληθέστεροι και όχι συμβατικώτεροι.




Εκοιμήθη ο γέρων Τιμόθεος ο Γρηγοριάτης


Ξαναφουντώνει η πανδημία στο Άγιον Όρος. Μέσα σε λίγες μέρες δύο μοναχοί από τη μονή Γρηγορίου στο Άγιον Όρος, γνωστοί αρνητές και αντιεμβολιαστές έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό.

Χτες (Τρίτη) το απόγευμα εκοιμήθη ο πατέρας Τιμόθεος από την Ιερά Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους.

Ο 72χρονος μακαριστός Αγιορείτης μοναχός νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και τις τελευταίες ημέρες ήταν διασωληνωμένος καθώς νοσούσε βαριά από κορονοϊό. Ηταν ο προϊστάμενος της Ιεράς Μονής και επί πολλά χρόνια είχε διατελέσει δασάρχης του μοναστηριού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο 72χρονος μοναχός νόσησε από κορονοϊό όταν επισκέφθηκε τον πατέρα Θεόδωρο, επίσης της μονής Γρηγορίου, ο οποίος εγκαταβιούσε σε μετόχι της μονής Γρηγορίου στην Ημαθία. Ο πατέρας Θεόδωρος που νοσηλευόταν κι αυτός με covid σε νοσοκομείο της Αθήνας εκοιμήθη στις 10 Δεκεμβρίου.