Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΑΣ



 ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ὑπὸ τοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱ.Μ. Ξενοφῶντος

Ἀρχιμανδρίτου κ. Ἀλεξίου

 

Τὴν ἅγια νύκτα τῶν Χρι¬στου¬γέννων, ἀκούστηκε ὁ ἀγγελικὸς ὕμνος ἀπὸ πλῆθος στρατιᾶς Οὐρανίου: «Δόξα ἐν ὑψίστοις Θεῷ καὶ ἐπὶ γῆς εἰρήνη»! καὶ στὴν συνέχεια τὸ ἀγγελικὸ μήνυμα στοὺς ταπεινοὺς πο鬬μένες: «Ἰδοὺ εὐαγγελίζομαι ὑμῖν χαρὰν μεγάλην, ἥτις ἔσται παντὶ τῷ λαῷ, ὅτι ἐτέχθη ὑμῖν σήμερον Σωτήρ…» !

Τὸ ἄνοιγμα τοῦ Οὐρανοῦ καὶ οἱ ἀγγελο¬φάνειες αὐτὲς πλημμύρισαν τὶς καρ¬διὲς τῶν ἀνθρώ¬πων μὲ Φῶς, χαρά, εἰρήνη, ἀγάπη καὶ ἐλπίδα… Ὁδήγησαν τὴν ἀνθρω¬πό¬τητα, ἐν τῷ προσώπῳ τῶν ποιμένων καὶ τῶν μάγων, στὸ ταπεινὸ σπήλαιο, ὅπου ἀντίκρυσαν καὶ προσκύνη¬σαν «παιδίον ἐσπαρ¬γανω¬μένον, κείμενον ἐν τῇ φάτνῃ»!

Τὸ «παιδίον» αὐτὸ θὰ ἦταν «εἰς πτῶσιν καὶ ἀνάστασιν πολλῶν, καὶ εἰς σημεῖον ἀντιλεγόμενον»! «Πτῶσιν», γιατὶ ἡ λογικὴ τοῦ ἀνθρώπου δὲν μπο¬ροῦσε νὰ εἰσχωρήσῃ στὸ Μυστήριο τῆς ἐνανθρωπή¬σεως τοῦ Λόγου τοῦ Θεοῦ· «ἀνάστασιν», γιατὶ ἡ πίστη εὕρισκε δι᾿ Αὐτοῦ τὴν λύτρωση, τὸν ἀγιασμό, τὴν σωτηρία!

Ἡ Ἐκκλησία μας ἑτοιμάζεται νὰ ὑποδεχθεῖ καὶ πάλι τὸν Γεννηθέντα Σωτῆρα Χριστόν. Μέσα ἀπὸ τὸ ἱερὸ σπήλαιο καὶ τὴν φάτνη ἀναδύεται ὁ Ἥλιος τῆς Δικαιοσύνης, ποὺ εἶναι τὸ Φῶς τοῦ κόσμου, ἡ Ὁδὸς καὶ ἡ Ἀλήθεια καὶ ἡ Ζωή· εἶναι ἡ Ἐλπίδα ποὺ μᾶς ἀναγεννᾶ· εἶναι ἡ Ἀγάπη ποὺ μᾶς βγάζει ἀπὸ τὰ πάθη τῆς ἐκδικήσεως καὶ τοῦ μίσους· εἶναι ἡ Εἰρήνη ποὺ καταπραΰνει τὶς καρδιές μας· εἶναι ἡ Λύτρωση ποὺ μᾶς ἐλευθερώνει ἀπὸ τὸν ζυγὸ τῶν ἁμαρτιῶν μας· εἶναι ἡ Σωτηρία ποὺ μᾶς ἀπαλλάσσει ἀπὸ τὴν αἰχμαλωσία τοῦ πονηροῦ πνεύματος καὶ μᾶς εἰσάγει στὴν Βασιλεία τῆς Οὐρανίου χαρᾶς καὶ Εἰρήνης· εἶναι ὁ ἁγιασμὸς ποὺ μᾶς τελειοῖ ὡς εἰκόνες τοῦ Θεοῦ προορισμένες νὰ φθάσουμε στὸ «καθ᾿ ὁμοίωσιν», στὴν κατὰ χάριν Θέωση, ποὺ εἶναι ὁ προορισμός μας καὶ τὸ ποθούμενο.

Ἀδελφοί μου ἀγαπητοί,

ἂς μὴ ἀναλισκόμεθα ἀπὸ τὶς μέριμνες τῆς καθημερινότητος, οὔτε ἀπὸ τὴν ἀγωνία καὶ τὴν ἀκαταστασία τῆς παγκοσμίου ἐπιδημίας, καὶ τὶς ποικίλες εἰδήσεις ποὺ μᾶς ἀποπροσανατολίζουν ἀπὸ τὴν ἀληθινὸ νόημα τῆς ζωῆς. Ἡ Ἐλπίς πάντων τῶν περά¬των τῆς γῆς, ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός, ἦλθε στὸν κόσμο, καὶ ἔρχεται καὶ πάλι, γιὰ νὰ μᾶς ἐλευθερώσει μὲ τὴν θεία Του ἐνσάρκωση ἀπὸ τὰ δεσμὰ τῆς ἁμαρτίας, ποὺ ἐμεῖς οἱ ἴδιοι ἐπιβάλλουμε στὴν ἀνθρωπότητα, καὶ νὰ μᾶς χαρίσῃ τὴν ἀληθῆ αἰώνια ζωή, ποὺ εἶναι ἡ γνώση καὶ ἡ κοινωνία τοῦ Θεοῦ καὶ τῆς ἀρετῆς.

Ἂς μετανοοῦμε στὴν προσωπική μας ζωή.

Ἂς προσκυνήσουμε τὴν ἁγία Γέννηση τοῦ Δεσπό¬του Χριστοῦ.

Ἂς ἐκζητήσουμε τὸ ἔλεος τοῦ δι᾿ ἡμᾶς σαρκω¬θέντος, παθόντος καὶ Ἀναστά¬ντος Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ, γιὰ τὸν καθένα μας προσωπικῶς, γιὰ τὴν πατρίδα μας, γιὰ τὴν οἰκουμένη ὁλόκληρη.

Δεχθῆτε ἀπὸ τὴν Ἁγιώνυμη Πολιτεία μας καὶ τὴν Ἱερὰ Μονὴ καὶ Ἀδελφότητά μας τὶς ἐγκάρδιες εὐχὲς γιὰ ὑγεία καὶ ψυχικὴ εἰρήνη καὶ σωτη¬ρία, καὶ ὅπως τὸ νέον ἔτος 2022 ἀποβῇ φορέας θείων δωρεῶν καὶ εὐλογιῶν, καὶ τῆς πολυποθήτου εἰρήνης.

Δεκέμβριος 2021

Ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ξενοφῶντος,

καὶ οἱ σὺν ἐμοὶ ἐν Χριστῷ ἀδελφοί.


Άγιον Όρος: Αγωνία για τον αγνοούμενο μοναχό

 


 τρίτη μέρα συνεχίζονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους για τον εντοπισμό του 58χρονου μοναχού, ο οποίος αγνοείται από την περασμένη Δευτέρα όταν βγήκε για ψάρεμα με αλιευτικό σκάφος στον Σιγγιτικό Κόλπο.

Τέσσερα σκάφη του Λιμενικού Σώματος και χερσαία μέσα επιχειρούν προκειμένου να βρουν τα ίχνη του άτυχου μοναχού, ενώ έχουν ενημερωθεί και όλα τα παραπλέοντα στην περιοχή σκάφη.

ΣΕ ΕΞΑΡΣΗ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ. ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

 Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η πανδημία στο Άγιον Όρος το τελευταίο διάστημα. Από τα τέλη Νοεμβρίου τρεις άνθρωποι, δυο μοναχοί και ένας εργάτης, έχασαν τη ζωή τους, ενὠ την ίδια ώρα νοσεί από κορωνοϊό ο Ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Παύλου, Αρχιμ. Παρθένιος, ο οποίος υπήρξε από την πρώτη στιγμή αρνητής του κορωνοϊού και παραμένει έως σήμερα ανεμβολίαστος. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Ηγούμενος παραμένει στο μοναστήρι, καθώς η κατάστασή του κρίνεται ελεγχόμενη.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Αθωνική Πολιτεία είναι πολλά, ενώ υπάρχει και μεγάλη διασπορά σε Μονές, Σκήτες και κελιά. Την ίδια ώρα παραμένουν διασωληνωμένοι μοναχοί σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως, σχεδόν ένα μήνα πριν, το Άγιον Όρος κατείχε, μαζί με άλλες πόλεις, την πρώτη θέση πανελλαδικά των περιοχών με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού σε αναλογία πληθυσμού.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η εκτόξευση του αριθμού των κρουσμάτων των μοναχών που νοσούν από κορωνοϊό, οφείλεται στην επίσκεψη πολλών προσκυνητών από τα Βαλκάνια, οι οποίοι, συνήθως, χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μπουν στο Άγιον Όρος.

Το βέβαιο είναι πως όλη αυτή η κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των αρνητών και αντιεμβολιαστών μοναχών, απέχει πολύ από την πνευματική γραμμή που χαράσσει το Φανάρι και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πνευματική δικαιοδοσία του οποίου ανήκει ολόκληρη η μοναστική Πολιτεία.

Ο κ. Βαρθολομαίος δεν παύει να προτρέπει πατρικά και συμβουλευτικά, κληρικούς και λαϊκούς, να συμπορευτούν με την ιατρική επιστήμη και τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να εμβολιαστούν, καθώς έχει κατ᾿ εξακολούθηση τονίσει ότι ο εμβολιασμός είναι πρωτίστως, μια πράξη ευθύνης και έμπρακτης αγάπης προς τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπο. Αυτό, άλλωστε τονίζει και στο τελευταίο μήνυμά του, αναφορικά με την εορτή της Γεννήσεως του Χριστού, όπου εξυμνεί την ιατρική επιστήμη ως «δώρο του Θεού», που αγωνίζεται για το καλό και το συμφέρον του ανθρώπου: «Δοξάζουμε το Θεό του ελέους και τους δικούς επιστήμονες για την ανάπτυξη των αποτελεσματικών εμβολίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Αριστος Κασμίρογλου, ο οποίος, εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, μάς ενημέρωσε και για τον τρόπο που θα λειτουργήσει το Άγιον Όρος αυτή την περίοδο (με το παλαιό εορτολόγιο).

«Σύμφωνα με όσα ισχύουν ήδη, από την Ιερά Κοινότητα, επιτρέπεται μέγιστος αριθμός 10 ανθρώπων ανά Μονή και με τον αυστηρή απαγόρευση της επισκέψεως του ίδιου προσκυνητή σε άλλο μοναστήρι», ανέφερε ο κ. Κασμίρογλου.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε πως «κάθε προσκυνητής, πριν μπει στο Άγιον Όρος, είναι υποχρεωμένος να επιδείξει αρνητικό rapid test στο γραφείο Προσκυνητών, προκειμένου να λάβει το «Διαμονητήριο», την τυπική δηλαδή άδεια για να εισέλθει στο Όρος». Εκτιμάται ότι καθημερινά εισέρχονται στο Άγιον Όρος περίπου 300 άτομα, τα οποία και διανέμονται σε όλες τις Μονές, στις Σκήτες κ.α.


Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Ο Γέροντας Εφραίμ στους Φίλους Αγίου Όρους Αγγλίας

 


H Pemptousia TV παρουσιάζει την διαδικτυακή σύναξη με τον Γέροντα Εφραίμ τον Βατοπαιδινό και τον σύλλογο Φίλων του Αγίου Όρους Αγγλίας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου στις 19:30 το απόγευμα.

Ενόψει των Χριστουγέννων ο Γέροντας θα μιλήσει για την εσωτερική μας προετοιμασία την περίοδο των Χριστουγέννων ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους συμμετέχοντες.

Η συνολική διάρκεια της σύναξης θα είναι 2 ώρες και θα προβληθεί ΖΩΝΤΑΝΑ από την Ψηφιακή Τηλεόραση της Πεμπτουσίας.

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ "ΛΥΧΝΟΣ"

 


ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΩΡΑ 8.30 ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΝΑΛΙ "ΛΥΧΝΟΣ".

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΟΛΥΚΡΕΤΗ "ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ",Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : "ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΕΝΝΑΤΑΙ ΔΟΞΑΣΑΤΕ..."

ΣΗΜ:Η ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΣ Ι.Μ.ΠΑΤΡΩΝ( i-m-patron.gr).

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

11ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ / ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ


 Διαδικτυακή διεξαγωγή

Παρασκευή 10, Σάββατο 11 & Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

 

Η Αγιορειτική Εστία συμμετέχει ενεργά στους εθνικούς εορτασμούς για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκθέσεις, εκδόσεις και συνέδριο, προκειμένου να προβάλει την ιδιαίτερη πτυχή της Αθωνικής ιστορίας, που αφορά στην συμμετοχή του Αγίου Όρους στην Ελληνική Επανάσταση.


Στο πλαίσιο αυτό διοργανώνει το τριήμερο 10, 11 και 12 Δεκεμβρίου 2021,  το 11ο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το Άγιον Όρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης», το οποίο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 και των ισχυόντων μέτρων για την αντιμετώπιση της αποφασίστηκε να διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM και για να συνδεθείτε ακολουθείστε το σύνδεσμο https://bit.ly/11osynedrio.



Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Η ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΪΣΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ MEGA CHANELL

 


Άγιος Παΐσιος: Τηλεοπτική σειρά βασισμένη στον βίο του Αγίου Παϊσίου, πρόκειται να προβάλει το Mega από τον Φεβρουάριο.

Η σειρά που δείχνει όλες τις πτυχές της ζωής του Αγίου, αρχίζει από την Καππαδοκία εκεί όπου γεννήθηκε ο άγιος Παΐσιος και ακολουθεί όλα τα βήματα της οικογένειάς του, μέχρι που φτάνουν στην Ελλάδα για να καταλήξουν στην Κόνιτσα όπου και ανατράφηκε ο Άγιος μέχρι που έφυγε για το μέτωπο του πολέμου και τελικά για το Άγιον Όρος.

Μια ζωή γεμάτη διωγμούς δοκιμασίες

Η ζωή του Αγίου Παϊσίου έγινε τηλεοπτική σειρά και φιλοδοξεί να φέρει στα σπίτια μας τις σημαντικότερες στιγμές του Αγίου από την στιγμή που γεννήθηκε, μέχρι και την κοίμησή του. Ο πρώτος κύκλος αφορά την πορεία του Αγίου μέχρι την στιγμή που μπήκε στο Άγιον Όρος.

Από τα Φάρασα της Καππαδοκίας μέχρι την Αθήνα, την Κόνιτσα αλλά και άλλα μέρη τα οποία σχετίζονται με την ζωή του Αγίου, το ταξίδι θα είναι μεγάλο και ιδιαίτερα συγκινητικό.

Το σενάριο είναι του Γιώργου Τσιάκκα, η σκηνοθεσία του Στάμου Τσάμη, η παραγωγή του Ινστιτούτου Άγιος Μάξιμος ο Γραικός και η εκτέλεση παραγωγής της Green Olive.

H σειρά προσπαθεί να προσεγγίσει το τεράστιο πνευματικό μέγεθος του Αγίου Παϊσίου. Ενός ανθρώπου της εποχής μας που με την μοναχική του άσκηση και την θυσιαστική αγάπη που έδειξε στους συνανθρώπους του, έφτασε στην Θέωση και σήμερα τιμάται ως άγιος της εκκλησίας μας .

Στον πρώτο κύκλο παρακολουθούμε τη ζωή του Αγίου και της οικογένειας του, από την γέννηση του μέχρι την μοναχική κουρά όπου παίρνει και το όνομα Παΐσιος.

Ο Άγιος γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου 1924 και λίγες μέρες μετά βαφτίστηκε από τον Άγιο Αρσένιο που του έδωσε και το όνομα του. Η γέννηση του Αγίου συμπίπτει μα τον ταυτόχρονο σχεδόν ξεριζωμό των Ελλήνων από την Καππαδοκία.

Μετά την συμφωνία της Λωζάνης που μεταξύ άλλων προνοούσε και την μετακίνηση πληθυσμών, η οικογένεια του μικρού Αρσενίου ξεριζώνεται μαζί με όλους τους κατοίκους των ελληνικών χωριών της Καππαδοκίας και παίρνει τον δρόμο της προσφυγιάς για την Ελλάδα.

Μπροστάρης και πνευματικός οδηγός τους ο Άγιος Αρσένιος ο οποίος πεθαίνει σαράντα μέρες μετά τον ερχομό τους στην Ελλάδα όπως προείπε, στο νοσοκομείο της Κέρκυρας.

Μετά από πολλές περιπέτειες και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης εγκαθίστανται δυο χρονιά μετά στην Κόνιτσα της Ηπείρου.

Εδώ μεγαλώνει ο μικρός Αρσένιος με την γιαγιά του και την μάνα του να του μεταδίδουν την βαθιά τους πίστη στον Χριστό και την αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Μεγαλώνει με τις ιστορίες για τον Άγιο Αρσένιο και μέσα του φουντώνει η επιθυμία από μικρή ηλικία να ακολουθήσει την μοναχική ζωή.

Ζει ως έφηβος την ιταλική εισβολή , την κατοχή και αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Κατατάσσεται στον στρατό όπου υπηρετεί ως ασυρματιστής.

Πολλά γεγονότα στην διάρκεια της θητείας του, καταμαρτυρούν την διαρκή θυσιαστική αγάπη που έδειχνε προς τους συστρατιώτες του, βάζοντας πάντοτε τον εαυτό του σε δεύτερη μοίρα και εκθέτοντας τον σε πολλούς κινδύνους.



ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Με την αποστράτευση του, ο Άγιος επισκέπτεται το Άγιον Όρος. Σύντομα όμως επιστρέφει πίσω γιατί του ζητά ο πατέρας του, να τον βοηθήσει για την αποκατάσταση της αδελφής του Χριστίνας.

Για τρία χρόνια μένει στην Κόνιτσα δουλεύοντας στα χωράφια της οικογένειας ενώ ταυτόχρονα εργάζεται και την τέχνη του μαραγκού που ακολούθησε από παιδί.

Αφού συγκέντρωσε τα λεφτά που χρειάζονταν για την προίκα της αδελφής του, αναχώρησε οριστικά για το Άγιον Όρος τον Μάρτιο του 1953. Μετά από περιπλάνηση καταλήγει στην μονή Εσφιγμένου.

Ως δόκιμος πλέον αφιερώνεται με αυταπάρνηση στην μοναχική ζωή . Μετά από τρία χρόνια βρίσκεται στην Μονή Φιλοθέου όπου γίνεται μικρόσχημος μοναχός και παίρνει το όνομα Παΐσιος.

Στέλνει μια φωτογραφία του στην μητέρα του με την οποία την αποχαιρετά και της λέει ότι για μάνα του πια θα έχει την Παναγία.

Θα ακολουθήσει ο δεύτερος κύκλος όπου θα δούμε την μοναχική πλέον πορεία του Αγίου που ξεκινά από το Άγιον ‘Ορος, περνά από την Μονή Στομίου στην Κόνιτσα , την έρημο του Σινά, και πάλι στο Άγιον Όρος.

Θα ζήσουμε τους μεγάλους ασκητικούς του αγώνες και την απίστευτη αγάπη του για τον κόσμο , τα αμέτρητα θαύματα που έκανε και τον απλανή τρόπο με το οποίο οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον δρόμο του Θεού.

Τέλος τον θαυμαστό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τον καρκίνο και την οσιακή του κοίμηση. Οι μετά θάνατον εμφανίσεις του και τα θαύματα που επιτελεί μέχρι σήμερα θα είναι ο επίλογος της σειράς.

Το πλούσιο καστ των ηθοποιών πλαισιώνεται από τον Νικήτα Τσακίρογλου, Γιάννη Στάνκογλου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Χριστίνα Παυλίδου, Δημήτρη Ήμελλο, Δρόσο Σκότη, Δέσποινα Γκάτζιου, Μαρθίλια Σβάρνα και άλλοι πολλοί ηθοποιοί.

Στον ρόλο του Αγίου Παϊσίου ο Προκόπης Αγαθοκλέους.


ΟΤΑΝ Ο ΟΣΙΟΣ ΣΙΛΟΥΑΝΟΣ Ο ΑΘΩΝΙΤΗΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ

Η ψυχή που γνώρισε τον Κύριο, μαθαίνει από τη μακροχρόνια πείρα της, ότι, αν ο άνθρωπος ζει σύμφωνα με τις εντολές, τότε αισθάνεται, έστω και λίγο, τη χάρη μέσα του κι έχει παρρησία στην προσευχή.

Όταν ήμουν ακόμα αρχάριος, γνώρισα την αγάπη του Θεού, που είναι απερίγραπτη. Η ψυχή αισθάνεται συν Θεώ και εν Θεώ, και το πνεύμα χαίρεται για τον Κύριο, έστω και αν το σώμα αποκάμνει από την αγαθότητα του Θεού. Μπορείς, όμως, να χάσεις αυτήν την χάρη και με έναν κακό λογισμό.

Με τον κακό λογισμό εισέρχεται μέσα μας μία εχθρική δύναμη, και τότε σκοτίζεται η ψυχή και τη βασανίζουν κακές σκέψεις. Τότε ο άνθρωπος αισθάνεται την απώλειά του και καταλαβαίνει ότι ο ίδιος, χωρίς τη χάρη του Θεού, είναι μόνο «γη και σποδός».

Η ψυχή που γνώρισε τον Κύριο, μαθαίνει από τη μακροχρόνια πείρα της, ότι, αν ο άνθρωπος ζει σύμφωνα με τις εντολές, τότε αισθάνεται, έστω και λίγο, τη χάρη μέσα του κι έχει παρρησία στην προσευχή. Αν, όμως, αμαρτήσει με κάποιον λογισμό και δεν μετανοήσει, τότε κρύβεται η χάρη και η ψυχή θρηνεί και οδύρεται ενώπιον του Θεού.

Έτσι η ψυχή διέρχεται όλη της τη ζωή στον αγώνα με τους λογισμούς. Εσύ, όμως, μη μένεις στην ακηδία εξαιτίας του αγώνα, γιατί ο Κύριος αγαπά τον ανδρείο αγωνιστή.

Πονηροί λογισμοί καταπονούν την υπερήφανη ψυχή, και αν δεν ταπεινωθεί, δεν θα βρει ανάπαυση από αυτούς. Όταν αμαρτωλοί λογισμοί σε πολιορκούν, φώναζε προς τον Θεό σαν τον Αδάμ: «Κύριε, Ποιητή μου και Πλάστη μου, βλέπεις ότι η ψυχή μου τυραννιέται από τους λογισμούς… Ελέησέ με». Και όταν στέκεσαι ενώπιον του Δεσπότου, να θυμάσαι πάντα ότι Αυτός θα εκπληρώσει όλα τα αιτήματά σου, αν είναι ωφέλιμα σε σένα.

Ήρθαν σύννεφα, κρύφτηκε ο ήλιος και σκοτείνιασε. Έτσι για ένα λογισμό υπηρηφάνειας στερείται η ψυχή τη χάρη και την καλύπτει το σκοτάδι. Αλλά και πάλι με έναν ταπεινό λογισμό επανέρχεται η χάρη. Αυτό το γνώρισα εκ πείρας.

Να ξέρεις ότι, αν ο λογισμός σου συνηθίζει να παρατηρεί ανθρώπους, πως ζει ο ένας ή ο άλλος, αυτό είναι ένδειξη υπηρηφάνειας.

«Πρόσεχε τον εαυτό σου». Παρατήρησε τον εαυτό σου και θα δεις: Μόλις η ψυχή αποκτήσει έπαρση έναντι του αδελφού, αμέσως ακολουθεί κάποιος λογισμός όχι ευάρεστος στον Θεό, και αυτό, για να ταπεινωθεί η ψυχή.

Αν, όμως, δεν ταπεινωθεί, τότε έρχεται ένας μικρός πειρασμός. Και αν πάλι δεν ταπεινωθεί, αρχίζει ο πόλεμος της σαρκός. Και αν πάλι δεν ταπεινωθεί, τότε πέφτει πάλι σε κάποιο μικρό αμάρτημα. Αν και τότε δεν ταπεινωθεί, θα έλθει μεγαλύτερη αμαρτία. Κι έτσι θα αμαρτάνει, ωσότου ταπεινωθεί.

Μόλις, όμως, ταπεινωθεί, αμέσως θα δώσει ο Ελεήμων Κύριος στην ψυχή ειρήνη και κατάνυξη, και τότε θα περάσουν όλα τα κακά και θα απομακρυνθούν όλοι οι εχθρικοί λογισμοί. Έπειτα, όμως, πρέπει να κρατάς με όλες σου τις δυνάμεις την ταπείνωση, αλλιώς θα ξαναπέσεις στην αμαρτία.

Βλέποντας ο Κύριος ότι η ψυχή δεν είναι στερεωμένη στην ταπείνωση, απομακρύνει τη χάρη, αλλά εσύ μη φοβάσαι: Η χάρη είναι μέσα σου, αλλά κρυμμένη. Μάθε να σταματάς αμέσως τους λογισμούς. Αν, όμως, ξεχάσεις και δεν τους διώξεις αμέσως, τότε πρόσφερε μετάνοια. Κοπίασε σε αυτό, για να αποκτήσεις τη συνήθεια. Η ψυχή αποκτά συνήθεια, αν την διδάξεις, και ενεργεί έτσι σε όλη της τη ζωή.

Ο αγαθός άνθρωπος έχει αγαθούς λογισμούς και ο πονηρός πονηρούς. Όλοι, όμως, οφείλουν να μάθουν τον πόλεμο με τους λογισμούς, και να μάθουν να μετατρέπουν τους κακούς λογισμούς σε αγαθούς. Αυτό είναι σημάδι πεπειραμένης ψυχής.

Ρωτάς πώς γίνεται αυτό;

Να! Όπως ο ζωντανός άνθρωπος αισθάνεται πότε κρυώνει και πότε ζεσταίνεται, το ίδιο και όποιος γνώρισε εκ πείρας το Άγιο Πνεύμα ακούει πότε υπάρχει στην ψυχή του η χάρη και πότε έρχονται τα πονηρά πνεύματα.

Ο Κύριος δίνει στην ψυχή τη σύνεση να αναγνωρίζει την έλευσή Του και να Τον αγαπά και να κάνει το θέλημά Του. Επίσης η ψυχή αναγνωρίζει τους λογισμούς του εχθρού όχι από την εξωτερική τους μορφή, αλλά από την επενέργειά τους στην ψυχή.

Οι εχθροί εύκολα εξαπατούν εκείνον που δεν έχει την πείρα αυτή. Οι εχθροί έπεσαν από υπερηφάνεια και μας παρασύρουν στην ίδια πτώση, υποβάλλοντας λογισμούς επαίνου. Και αν η ψυχή δεχθεί τον έπαινο, τότε η χάρη φεύγει, εφόσον δεν ταπεινώνεται η ψυχή. Και έτσι σε όλη τη ζωή ο άνθρωπος θα μαθητεύει στην ταπείνωση του Χριστού. Αν δεν το μάθει αυτό η ψυχή, δεν θα γνωρίσει ανάπαυση από τους λογισμούς και δεν θα μπορέσει να προσευχηθεί με καθαρό νου.


ΜΟΝΑΧΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΚΟΡΩΝΟΪΟ- ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο Π. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΗΣ

 "Έφυγε" από τη ζωή ο π. Θεόδωρος Γρηγοριάτης της Μονής Προφ. Ηλία Νεοκάστρου.

Ένας ιδιαίτερα αγαπητός ιερομόναχος και πνευματικός, ο π. Θεόδωρος Γρηγοριάτης από την Ι.Μ. Προφήτη Ηλία Νεοκάστρου Ημαθίας (Μετόχιο της Μονής Γρηγορίου του Αγ. Όρους) έφυγε από τη ζωή, έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία του σε ΜΕΘ του νοσοκομείου Σωτηρία των Αθηνών, νοσώντας από κορωνοϊό.

Η είδηση του θανάτου του σκορπίζει θλίψη στις εκατοντάδες κόσμου που έβρισκαν γαλήνη μέσα από τους λόγους του και αναπαύονταν στο πετραχήλι του.

Βρισκόταν στον Προφήτη Ηλία από την Μόνη Οσίου Γρηγορίου στο Νεόκαστρο Ημαθίας. Πολλοί Χριστιανοί πήγαιναν και του άνοιγαν την καρδιά τους και εκείνος πάντα τους άκουγε με φιλευσπλαχνία και στοργή. Νοσηλευόταν για αρκετές ημέρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας σε Νοσοκομείο της Αθήνας.

Είχε προσβληθεί από κορονοϊό και εισήχθη στο νοσοκομείο ΄΄ΣΩΤΗΡΙΑ΄΄ στην Αθήνα. Είναι ο δευτερος Ιερομόναχος της Ιεράς Μονής Γρηγορίου που έφυγε από κορονοϊό ,μετά τον Ιερομόναχο Πανάρετο ο οποίος εκοιμήθη πέρυσι τέτοια περίοδο στο νοσοκομείο ΄΄ΑΧΕΠΑ΄΄.

Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεθεί το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021.


Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ


  ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ " Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ "

                                     ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

1) Λαμβάνοντας υπόψιν τα συμβαίνοντα όσον αφορά στο θέμα της πανδημίας, αποφασίσαμε να κάνουμε διακοπή και φέτος στις εκδηλώσεις μας, σεβόμενοι τους πλησίον μας και τον κίνδυνο που πιθανόν να συμβεί με την συγκέντρωση πολλών ατόμων στον περιορισμένο χώρο που διαθέτουμε.

2) Την επικοινωνία με τα μέλη και τους φίλους του Συνδέσμου μας θέλουμε να την έχουμε και να την διατηρήσουμε με τον μόνο τρόπο που διαθέτουμε προς το παρόν,με την παρουσία όλων μέσα από αυτό το blog.

3) Θερμή παράκληση σε όλους που μας διαβάζουν,να υποδείξουν σε όσους δεν είναι γνώστες του μέσου αυτού,να μας γνωρίσουν και να διαβάζουν καθημερινά τα νέα του Συνδέσμου μας που αφορούν στο Άγιον Όρος, καθώς και να παρακολουθούν τις ενδιαφέρουσες ταινίες που προτείνουμε.

4) Με την ελπίδα ότι την νέα περίοδο θα μπορέσουμε να βρεθούμε ξανά από κοντά, ευχόμαστε σε όλους μέλη και φίλους, υγεία και ευλογία από την Παναγία μας.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"-«Πατέρες» του κινήματος κατά των εμβολίων – Η ισχυρή επιρροή μοναχών του Αγίου Όρους

 


«Σεβαστή Γερόντισσα, ευλογείτε. Ελαβα την επιστολή σας προ καιρού, και ζητώ να με συγχωρέσετε που καθυστέρησα να σας απαντήσω, λόγω ελλείψεως χρόνου. Δυσκολεύομαι, πράγματι, να απαντώ στα γράμματα, αλλά, επειδή είδα την ανησυχία σας για όσα συμβαίνουν στις μέρες μας και την καλή σας διάθεση να ενεργείτε σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, σας απαντώ».

Στην «Καλύβη Αναστάσεως – Καψάλα», στο Αγιον Ορος, στις παρυφές των Καρυών, ο ιερομόναχος Ευθύμιος δέχεται καθημερινά πιστούς που καταφεύγουν στο «Περιβόλι της Παναγίας» για να προσευχηθούν υπέρ σωτηρίας από την πανδημία και να ζητήσουν τη συμβουλή (που γι’ αυτούς είναι νόμος) «του Γέροντα», για την προστασία από τον ιό και βεβαίως για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούν.

Δεν υπεκφεύγει όταν λέει στη «γερόντισσα», πιθανότατα ηγουμένη κάποιας γυναικείας μονής, ότι δυσκολεύεται να απαντάει στα γράμματα, «γιατί τέτοια καταφθάνουν πάρα πολλά» στο ασκηταριό του, ο γέρων Ευθύμιος. Πολύ περισσότεροι είναι οι κοσμικοί χριστιανοί που συρρέουν στο κελί του, σχηματίζοντας ουρές, κάποιες φορές από τα ξημερώματα, για να εξομολογηθούν και να λάβουν την επιφοίτησή του για το εμβόλιο.

Οι «εγκύκλιοι»

«Καθημερινώς, “ως κύματα θαλάσσης κυμαινομένης” καταφθάνουν προσκυνητές στο Αγιον Ορος, και κάποιοι μέχρι το κελί μας. Ολοι αυτοί, καθώς και όσοι στέλνουν γράμματα, έχουν μια αγωνία και ένα ερώτημα: “Τι θα γίνει με το υποχρεωτικό εμβόλιο;”. Ολα τα υπόλοιπα προβλήματα που τους έπνιγαν μέχρι τώρα τέθηκαν σε δεύτερη μοίρα», πληροφορεί τη «γερόντισσα», σε μία από τις «εγκυκλίους» του. Ο μοναχός Ευθύμιος είναι μια εξέχουσα πνευματική και θεολογική φυσιογνωμία στο Ορος, με πολλούς οπαδούς εντός και εκτός, καθώς περιβάλλεται με το «φωτοστέφανο» του «διαδόχου» του Αγίου Παϊσίου, με τον οποίο φέρεται να διατηρούσε στενούς πνευματικούς δεσμούς. Μάλιστα, στον χώρο πέριξ του κελιού του έχει ανεγείρει και εκκλησία στη μνήμη του.

Εκτός από ασκητής, όμως, ο μοναχός Ευθύμιος είναι και φανατικός πολέμιος του εμβολίου. Μερικοί που γνωρίζουν, στις Καρυές, τον θεωρούν ως κατ’ εξοχήν ρασοφόρο γκουρού των αντιεμβολιαστών στον Αθω. Διαχέει τις απόψεις του στην κοσμική κοινωνία με «delivery» μέσω προσκυνητών που τον επισκέπτονται καθημερινά στο ησυχαστήριό του, αλλά και συνομιλώντας τηλεφωνικά με όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο Ορος.

Οπως και διά ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο –μία εξ αυτών που φέρεται να διαχειρίζεται υποτακτικός του εμφανίζεται ιδιαίτερα επιθετική– που διακινούν και αναπαράγουν τις εγκυκλίους του περί της πανδημίας, οι οποίες λειτουργούν ως ντιρεκτίβες για όσους τον ακολουθούν, αναζητώντας τη σωτηρία από τον ιό στα κηρύγματα και στις προφητείες του. Τι τους λέει σε αυτά; Πάνω κάτω τις θεωρίες και των εκτός Αθω αρνητών, με την αγιορείτικη αίγλη και επίκληση στον Παΐσιο.

Επικαλείται μάλιστα ως παράδειγμα της αφοβίας του Παϊσίου παρόμοια περίπτωση, αυτής του πυρηνικού ατυχήματος του Τσερνόμπιλ. «Οταν οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και εξέταζαν τα λαχανικά και τα φρούτα για να τρώνε από αυτά που είχαν τη λιγότερη ακτινοβολία, ο όσιος Παΐσιος ερωτηθείς είπε να κάνουμε τον σταυρό μας και να τρώμε άφοβα, δίνοντας ο ίδιος πρώτος το παράδειγμα».

Ο γέρων Παΐσιος, βεβαίως, αναπαύεται από το 1994 στο προαύλιο της Ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου στη Σουρωτή, έξω από τη Θεσσαλονίκη, έχοντας καταχωρισθεί στο πάνθεον των αγίων και ως εκ τούτου δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη για τον κορωνοϊό και τα εμβόλια, ούτε να προφητεύσει το μέλλον της πανδημίας.

Οι αρνητές επίδοξοι «διάδοχοί» του, όμως, δεν θα μπορούσαν να μην εντάξουν στο οπλοστάσιό τους εναντίον της επιστημονικής προσέγγισης της μάχης κατά COVID-19, δεδομένης της ισχυρής γοητείας που εξακολουθεί να ασκεί στο εντός και εκτός Aθω ποίμνιo, τη βιβλική, όπως θεωρείτο, αυτή μορφή. «Ο Παΐσιος “πουλάει”, οι κήρυκες του αντιεμβολιασμού μια χαρά τον εργαλειοποιούν», είπε στην «Κ» εκπρόσωπος μονής που έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού.

Οπωσδήποτε ο ιερομόναχος Ευθύμιος, το πιο βαρύ όνομα της ασκητικής στον Αθω στη μετά Παΐσιο εποχή, δεν είναι ο μόνος εξ αυτών που τον επικαλούνται για να προωθήσουν τις αντιεπιστημονικές θεωρίες τους περί της πανδημίας και τις επιθέσεις εναντίον της Πολιτείας και της επίσημης Εκκλησίας.

«Εμείς έχουμε ανώτερα εμβόλια και “φάρμακα αθανασίας”, τα άγια Μυστήρια. Γιατρούς δοκιμασμένους και ειδικούς για τον ιό, τον Αγιο Χαράλαμπο, τον Αγιο Βησσαρίωνα Δουσίκου και τόσους άλλους».

Το «Τάγμα των Καθαρών» (πνευματικά), όπως αποκαλούν στις Καρυές τους αυτοαναγορευθέντες σε θεματοφύλακες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης, πρωτοστατεί στο εντός και εκτός Αθω αντιεμβολιαστικό κίνημα. «Υπάρχει μια υποδόρια επικοινωνιακή αντιεμβολιαστική καταιγίδα εκπορευόμενη από τον Αθω, η οποία λειτουργεί ως καύσιμο στο κίνημα των αρνητών», έλεγε άλλη πηγή στις Καρυές.

Φήμες που διέτρεχαν τις τελευταίες ημέρες την αγιορείτικη κοινωνία ήθελαν μητροπολίτη που αρνείτο να νοσηλευθεί να τελούσε υπό την καθοδήγηση πνευματικού του στον Αθω με επιρροή. Τα δύο «καλογεροπαίδια του Παϊσίου» έχουν μετατρέψει το κελί του, όπου εγκαταβιούν, σε αντιεμβολιαστικό προπύργιο. Διακινούν φυλλάδια συνωμοσιολογικού περιεχομένου και θεωρίες περί Αντίχριστου, Παπισμού, κ.ά. στα κελιά και στις μονές, και ομιλούν γι’ αυτά, εν ονόματι «του Γέροντα», στους πολλούς προσκυνητές που καταφθάνουν για να ανάψουν εις μνήμην κερί στο ησυχαστήριο και να προσευχηθούν. Και οι δυο τους φέρονται να έχουν νοσήσει από τον ιό, την ύπαρξη και επικινδυνότητά του, κατά τα άλλα, οι ίδιοι αμφισβητούν.

Στη διαδρομή από τις Καρυές προς το κελί του Παϊσίου βρίσκεται η καλύβη του ζηλωτή μοναχού Γαβριήλ. Με βιβλικό εμφανισιακά προφίλ υποδέχεται ξαπλωμένος επισκέπτες σ’ ένα ξύλινο κρεβάτι από όπου εξαπολύει μύδρους κατά του Οικουμενικού Πατριάρχη, της παγκοσμιοποίησης και κατάρες εναντίον των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ένας άλλος λιγότερο εμβληματικός αρνητής με πνευματική ωστόσο επιρροή στο χριστεπώνυμο κοινό, ο εγκαταβιών στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, στις Καρυές, ιερομόναχος Εφραίμ, φέρεται να διεκδικεί και αυτός μερίδιο «αγιότητας».

Οι θεωρίες

Ο ιερομόναχος Ευθύμιος, όπως και οι άλλοι ρασοφόροι αρνητές, τροφοδοτεί με θεωρίες του τύπου: «…Εμείς αρνούμαστε να κάνουμε το εμβόλιο. Οποιος φοβάται, ας κάνει όσα εμβόλια θέλει, αλλά να γνωρίζει ότι μπορεί να έχει απρόβλεπτες βαριές παρενέργειες, όπως είχαν τα εμβόλια που έκαναν στα παιδιά πριν από λίγα χρόνια για τη νόσο των πτηνών και πολλά παρέλυσαν. Οπως επίσης έπαθαν σκλήρυνση κατά πλάκας πολλοί που έκαναν το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β΄ και το ίδιο συμβαίνει και με άλλα εμβόλια. Αν δεν φυλάξει ο Θεός, τι μπορούν να κάνουν τα εμβόλια και τα φάρμακα;

»…Εμείς έχουμε ανώτερα εμβόλια και “φάρμακα αθανασίας”, τα άγια Μυστήρια. Γιατρούς δοκιμασμένους και ειδικούς για τον ιό, τον Αγιο Χαράλαμπο, τον Αγιο Βησσαρίωνα Δουσίκου, που είναι για την πανώλη και τόσους άλλους αγίους.

»…Οι σημερινοί “σωτήρες” μας δεν μας υπολογίζουν. Με το πρόσχημα της υγείας καταργούν την ελευθερία μας. Υστερα υπό τον φόβο του ιού, ήλθε η τρομοκρατία εξαιτίας του υποχρεωτικού εμβολιασμού…

»…Στα αεροδρόμια υπάρχει μηχάνημα που αναγνωρίζει τους εμβολιασμένους και σε ορισμένα κινητά τηλέφωνα με μια συγκεκριμένη εφαρμογή, όταν πλησιάσει εμβολιασμένος εμφανίζεται ένας δωδεκαψήφιος αριθμός, στοιχεία αποδεικτικά ότι μέσω του εμβολίου μπορεί ο εμβολιασμένος να παρακολουθείται.

»…Υπάρχει θεραπεία για τον ιό, αλλά κάποιοι δεν τη θέλουν. Μόνο το εμβόλιο προβάλλουν».

Κλείνοντας την αλληλογραφία του με τη «σεβαστή γερόντισσα», ο γέρων Ευθύμιος αφού επιτίθεται με σφοδρότητα στον πρωθυπουργό και στους επισκόπους που συντάχθηκαν με τον εμβολιασμό, αποτυπώνει μεταξύ άλλων και την «ανησυχία για τη διαίρεση του λαού μας», ενώ δεν παραλείπει να «καταχεριάσει» και τα κόμματα που «ανέκαθεν κομμάτιαζαν και χώριζαν τον λαό».  

Το Άγιον Όρος

Ο ιός συνεχίζει απτόητος το δικό του έργο στο Αγιον Ορος, με μοναδικό αντίπαλο την επιστήμη και την οργανωμένη από την πολιτεία επιχείρηση υγειονομικής θωράκισης των μοναχών. Εως τώρα οι νεκροί από την COVID-19 καλόγεροι φτάνουν τους 25, ενώ θεωρείται δύσκολο λόγω των εδαφολογικών ιδιαιτεροτήτων, αλλά και της εσωτερικής λειτουργίας της «ιερής κοινωνίας», να καταγραφεί ο αριθμός όσων νόσησαν. Υπολογίζεται ότι μόνο στο ένα τρίτο των είκοσι μοναστηριώαν έγιναν μαζικοί εμβολιασμοί, ενώ ανεμβολίαστοι παραμένουν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι εγκαταβιούντες σε κελιά και κάποιες σκήτες μοναχοί. Ο ισχυρισμός ότι έχουν νοσήσει οι πιο πολλοί και ως εκ τούτου σε συνδυασμό με τους εμβολιασθέντες έχει επιτευχθεί «ανοσία της αγέλης», είναι αδύνατο να ελεγχθεί.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ -6/12/21-Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : ΑΙΣΧΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΥΘΥΜΙΟ- ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΠΩΣ ΥΠΟΚΙΝΕΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ

 


ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΕ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ : ΄΄Ευάριθμοι αλλά με ισχυρή επιρροή εντός και εκτός Αγίου Όρους, μοναχοί χρησμοδοτούν κατά των εμβολίων παρά τους δεκάδες νεκρούς που μετράει ήδη η αθωνική κοινωνία. Η επίκληση αγίων προστατών, η διακίνηση φυλλαδίων με σενάρια συνωμοσιών, οι οιωνοί εποχής Αντιχρίστου περιλαμβάνονται στην πυριτιδαποθήκη τους.΄΄

Συνεχίζει το άρθρο και αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ο Ιερομόναχος Ευθύμιος όπως και οι άλλοι ρασοφόροι αρνητές, τροφοδοτεί με θεωρίες του τύπου ΄΄ Εμείς αρνούμαστε να κάνουμε το εμβόλιο΄΄ κλπ.

Εκτός από ασκητής ο μοναχός Ευθύμιος είναι φανατικός πολέμιος του εμβολίου και στις Καρυές τον θεωρούν γκουρού των αντιεμβολιαστών στον Άθωνα.

Διαχέει τις απόψεις του στην κοσμική κοινωνία με ΄΄delivery΄΄ μέσω προσκυνητών που τον επισκέπτονται καθημερινά στο ησυχαστήριο του αλλά και συνομιλώντας τηλεφωνικά με όσους αδυνατούν να πάνε στο Άγιον Όρος.

Τι τους λέει σε αυτά; Πάνω κάτω τις θεωρίες και των εκτός Άθω αρνητών με επίκληση στον Άγιο Παίσιο.

Ο Παίσιος πουλάει, οι κήρυκες του αντιεμβολιασμού μια χαρά τον εργαλοιοποιούν είπε εκπρόσωπος Μονής που έχει ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού.

Τα δυο καλογεροπαίδια του Παισίου έχουν μετατρέψει το κελί του όπου εγκαταβιούν σε αντιεμβολιαστικό προπύργιο.

Και οι δύο τους φέρεται να έχουν νοσήσει από κορονοιό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ιερομόναχος ΕΦΡΑΊΜ στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα΄΄

Ολοκληρώνει το δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΉΣ.



ΠΗΓΗ :ΕΚΚΛΗΣΙΑ ON LINE


Μελέτη για την ακίνητη περιουσία των Μονών του Αγίου Όρους


 Ποιο το νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους στην ελληνική και διεθνή έννομη τάξη; Ποιά η Ιστορική διαμόρφωση αλλά και οι τίτλοι ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας των μονών του Αγίου Όρους; Ποιό είναι το φλέγον «μετοχιακό» ζήτημα των Μονών;

Όλες οι… απαντήσεις βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη νέα πολυτελή έκδοση με τίτλο «Η ακίνητη περιουσία των Μονών του Αγίου Όρους» του Διδάκτορος του Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. και δικηγόρου Θεσσαλονίκης κ. Χρήστου Αν. Αποστολίδη.

 


Πρόκειται για επιστημονική μελέτη που εκδόθηκε από τη Νομική Βιβλιοθήκη και προλογίζουν ο Γέροντας Ελισαίος, Ηγούμενος της Ι. Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και ο Καθηγητής του Εκκλησιαστικού Δικαίου Νομικής Σχολής Α.Π.Θ. Κων/νος Παπαγεωργίου.

Πιο αναλυτικά, η Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους συγκροτείται διοικητικά από τις είκοσι ιστορικές μονές, οι οποίες εδρεύουν στη Χερσόνησο του Άθω, με ίδρυση που ανάγεται χρονικά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο (883-1430, 1430-1912). Το νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους διέπεται σήμερα από ένα τοπικό, εξαιρετικό και προνομιακό καθεστώς, το οποίο απολαμβάνει συνταγματικής κατοχύρωσης (άρθρο 105 Συντ.) αλλά και διεθνούς αναγνώρισης.

Το συνταγματικό αυτό “κεκτημένο” οριοθετείται λεπτομερειακώς και αποκρυσταλλώνεται με ακρίβεια στην οικεία καταστατική νομοθεσία, την οποία συναποτελούν αφενός ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους (άρθρα 188, έτους 1924), αφετέρου το κυρωτικό του Ν.Δ. της 10/16-9-1926 (άρθρα 44, ΦΕΚ Α΄ 309/1926), δύο υψηλής θεσμικής σημασίας νομικά κείμενα, στα οποία το Σύνταγμα αναγνωρίζει αυξημένη τυπική ισχύ.

Θεμελιώδες θεσμικό γνώρισμα του αγιορειτικού καθεστώτος αποτελούσε ανέκαθεν η οργανωτική του αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο αρχικά του βυζαντινού και αργότερα του οθωμανικού κράτους. Μια αυτοδιοίκηση, η οποία συχνά προσέγγιζε τα όρια μίας ιδιότυπης τοπικής θεσμικής αυτονομίας, έναντι όχι μόνον των εκάστοτε πολιτειακών αλλά συνάμα και των εκκλησιαστικών αρχών.

Το αυξημένο επιστημονικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο εκκλησιαστικός μοναστικός πολιτισμός του Αγίου Όρους έχει μέχρι στιγμής ελκύσει το ενδιαφέρον πλειάδας ειδικών επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως ιστορικών και θεολόγων. Εντούτοις, ελάχιστες είναι οι μελέτες που ενέκυψαν με αναλυτικό, μεθοδικό και διεξοδικό τρόπο στο σύγχρονο νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους, πόσω μάλλον στην ενδελεχή ανάλυση του καθεστώτος της ακίνητης περιουσίας των μονών του Αγίου Όρους, που σε πείσμα του χρόνου παραμένει εκκρεμές και διαρκώς επίκαιρο.

Και αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι το καθεστώς της ακίνητης περιουσίας των αγιορειτικών μονών αποτελεί μία ειδικότερη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παράμετρο των παραπάνω αναφερθέντων, ωστόσο το μετοχιακό ζήτημα (διοίκηση και διαχείριση των ακινήτων που ανήκουν σε μονές του Αγίου Όρους και βρίσκονται εκτός της Αθωνικής Χερσονήσου) κατ’ επανάληψη έχει απασχολήσει τις σχέσεις Ελληνικής Πολιτείας – Μονών Αγίου Όρους, συνιστώντας μία σχεδόν μόνιμη εστία διαφωνιών, εντάσεων και δικαστικών διενέξεων.

Το νομικό κύρος των επικαλούμενων από τις μονές προς θεμελίωση της ακίνητης περιουσίας τους «ιστορικών» τίτλων ιδιοκτησίας συνιστά καίριο σημείο τριβής σε θεωρία και νομολογία στα πλαίσια της σύγχρονης έννομης τάξης. Πρόκειται για έγγραφα με αναφορές περιουσιακού χαρακτήρα, όπως ενδεικτικά τα βυζαντινά χρυσόβουλα, σιγίλια κλπ ή τα οθωμανικά φιρμάνια, ταπιά, χοτζέτια κλπ, η νομική ισχύς των οποίων έντονα απασχολεί τα δικαστήρια όλων των βαθμών και μάλιστα σε υποθέσεις που προκαλούν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και ενίοτε αποτέλεσαν την θρυαλλίδα πολιτικών εξελίξεων.

Ενόψει των ανωτέρω, ερευνητικός άξονας της παρούσας μελέτης τίθεται η εκτενής εξέταση του νομικού καθεστώτος της αγιορειτικής ακίνητης περιουσίας (έκταση, προέλευση, ιστορικοί τίτλοι ιδιοκτησίας) σε συνδυασμό με τα ποικίλα και ενίοτε πολύπλοκα νομικά ζητήματα που αναφύονται κατά τη διεκδίκηση, αναγνώριση, κατοχύρωση και αξιοποίηση αυτής. Και όλα αυτά υπό το νέο πρίσμα που επέβαλε η ένταξη των πάσης φύσεως εμπραγμάτων δικαιωμάτων στο δυναμικά εξελισσόμενο καθεστώς του Εθνικού Κτηματολογίου.

 


Το βιβλίο υποδιαιρείται σε τρία κεφάλαια.

α) Το Πρώτο Κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Το νομικό καθεστώς του Αγίου Όρους στην ελληνική και διεθνή έννομη τάξη» υποδιαιρείται σε περισσότερες σχετικά αυτοτελείς μεταξύ τους ενότητες, στις οποίες καταρχάς οριοθετείται το κανονιστικό πλέγμα των ρυθμίσεων του αγιορειτικού δικαίου και ακολούθως περιγράφεται η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην ιδιοτυπία της αθωνικής χερσονήσου και επιχειρείται η προσέγγιση του ζητήματος της νομικής προσωπικότητας των ιερών μονών μέσα από το σχολιασμό της νομολογίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τις γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και τις απόψεις της θεωρίας.

Το πλαίσιο της διοικητικής οργάνωσης του Αγίου Όρους, ο τρόπος ανάδειξης των αρμόδιων οργάνων και λήψης των αποφάσεων, καθώς και η απονομή της δικαιοσύνης σε συνδυασμό με τον αυστηρώς οριοθετημένο τρόπο άσκησης κρατικής και πνευματικής εποπτείας από τις οικείες πολιτικές και εκκλησιαστικές αρχές αναλύονται εκτενώς σε επιμέρους ενότητες του πρώτου κεφαλαίου αποσκοπώντας στην ευχερέστερη διασαφήνιση και επεξήγηση του υφιστάμενου αγιορειτικού status quo.

β) Το Δεύτερο κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Ιστορική διαμόρφωση και τίτλοι ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας των μονών του Αγίου Όρους» αρχικά διαπραγματεύεται τις θεσμικές απαρχές της Μοναστικής Πολιτείας δίνοντας έμφαση στην ιστορική ανάπτυξη του φαινομένου του μοναχισμού και ακολούθως στη διαμόρφωση της μοναστηριακής περιουσίας διαμέσου των επιμέρους ιστορικών περιόδων μέχρι τελικά την εγκαθίδρυση του υφιστάμενου σήμερα καθεστώτος στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Σε επιμέρους ενότητες αναλύεται το γαιοκτητικό καθεστώς και η νομική ισχύς των τίτλων ιδιοκτησίας κατά τη βυζαντινή και οθωμανική περίοδο και στη συνέχεια περιγράφεται η ισχύουσα νομοθεσία, κύρια παράμετρος της οποίας αποτελεί ο θεσμός του αναπαλλοτρίωτου της αγιορειτικής περιουσίας και οι συνεπακόλουθες πρακτικές εφαρμογές αυτού.

Ιδιαίτερη έμφαση, λόγω της πλούσιας νομολογιακής παραγωγής, δίδεται στην κληρονομική διαδοχή των αγιορειτών μοναχών, οι ειδικότερες εκφάνσεις και υποδιαιρέσεις των επιμέρους περιπτώσεων συνιστούν βάση γόνιμου και μόνιμου προβληματισμού και μελέτης.

Το δεύτερο κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την επεξεργασία του φλέγοντος «μετοχιακού» ζητήματος των Μονών, που ήδη επί έναν αιώνα εξακολουθεί να ταλανίζει την αγιορειτική κοινότητα, αποτελώντας πηγή διενέξεων με την Ελληνική Πολιτεία, που ασφαλώς οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως την καίρια συνεισφορά του αγιορειτικού μοναχισμού στα χρόνια που ακολούθησαν την μικρασιατική καταστροφή με την εγκατάσταση των προσφύγων κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα και την επακόλουθη αγροτική αποκατάστασή τους.

γ) Το Τρίτο κεφάλαιο φέρει τον τίτλο «Μελέτη Υποθέσεων» και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης, αποτελώντας ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Συνιστά πρακτική αξιοποίηση και εφαρμογή των όσων αναλυτικά εκτέθηκαν και περιγράφηκαν στα προηγούμενα δύο κεφάλαια. Μέσα από την αναλυτική καταγραφή και μελέτη είτε δημοσιευθέντων στον νομικό τύπο δικαστικών αποφάσεων, είτε αδημοσίευτου πρωτογενούς δικαστικού υλικού παρουσιάζονται και προσεγγίζονται κριτικά σημαντικές υποθέσεις, που προκάλεσαν ισχυρές και μακροχρόνιες δικαστικές αντιπαραθέσεις, μερικές από τις οποίες απασχόλησαν επί μακρόν την ελληνική κοινή γνώμη και ασφαλώς το νομικό κόσμο και σε κάθε περίπτωση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση νέων δεδομένων στις δικανικές κρίσεις αναφορικά με τα αγιορειτικά αιτήματα.


Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Εισόδια της Θεοτόκου-Εμμανουήλ Πανσέληνος (Πρωτάτο Αγίου Όρους)

Εισόδια της Θεοτόκου: Αυτήν την γιορτή στο Άγιον Όρος οι πατέρες μου την ονομάζουν «η καλογερική της Παναγίας». Ο Γερο Γελάσιος πολύ την αγαπούσε και έλεγε ότι ο παπαΘανάσης, ο Γέροντάς του, ο άγιος ηγούμενος της Γρηγορίου την τιμούσε πάρα πολύ.

Και μία φορά, μία τέτοια ημέρα, ο γεροΓελάσιος, είδε τον Γέροντά μου να συλλειτουργεί με τον Άγιο Ιάκωβο, τον Αδελφόθεο. Αυτόν που διέσωσε και την σχετική παράδοση.

Η Παναγία εισέρχεται στα Άγια των Αγίων.

Οι γονείς της, οι παπούδες μας ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα, εκπληρώνουν το τάμα τους. Και πολλά κοριτσάκια της Ιερουσαλήμ κρατούν λαμπάδες αναμμένες και ένα κόκκινο πανί το ανοίγουν, σαν το νυφοπάνι που έβαζαν παλαιότερα στους γάμους στις πλάτες του ζευγαριού, κατά την ώρα της τελέσεως του ιερού μυστηρίου του γάμου.

Πόσοι συμβολισμοί;! Και πόσους αιώνες περίμενε ο κόσμος αυτήν την ώρα; Να εισέλθει η αειπάρθενος σε τόπο ητοιμασμένο, όπου οι άνδρες αρχιερείς τρέμαν να πλησιάσουν και εισέρχονταν άπαξ του ενιαυτού.

Αδυνατεί ο νους να τα κατανοήσει και πολλοί «επιστήμονες» αρνούνται αυτήν ειδικά την εορτή.

Μα, φυσικά, θα την αρνούνται, αφού ζουν με μία λογοκρατούμενη σκέψη. Και όπου μπαίνει η «άλογη» λογική φεύγει ο υπέρλογος Νους, ο τριαδικός μας Θεός.

Και υπηρέτης ο αρχάγγελος της χαράς, του ευαγγελίου και της ελπίδος. Τί φοβερό μυστήριο;!

Και οι αγιορείτες αυτήν την μεγάλη εορτή την προσοικειώνουν με την καλογερική, με το μυστήριο της μοναχικής πολιτείας.

Βέβαια δικός μας τόπος, άγια αγίων, είναι ο χώρος της βαθείας καρδίας. Εκεί που συμβαίνει η μίξη του κτιστού με το άκτιστο, μέσα σε άπλετο φως.

Όταν η καρδία είναι απολύτως κενή, καινίζεται από το Νέον Παιδίον, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, μέσα σε άπλετο και σωτήριο φως.

Κενό το ιερό του ιερού του Ναού των Ιεροσολύμων, και ενθρονίστηκε εκεί η άπσιλη Μαρία, η παδίσκη της Ναζαρέτ.

Ο μοναχός, ο καλογεράκος, είναι αυτός που εισέρχεται στο δικό του ιερό, όταν ξεχνάει και εγκαταλείπει. Και, τί μυστήριο και αυτό, όταν κάνει να γυρίσει προς τα πίσω η μικρή παρθένος, ενθουσιάζεται από το φως και το κόκκινο χρώμα που λάμπει μέσα στο φως, και ορμάει πάλι προς τα εμπρός, προς την ιερή παστάδα του, τον μοναδικό και μονάκριβο τόπο της αναπαύσεώς του, την βαθεία καρδία. Και δάκρυα.

Η καλογερική της αειπαρθένου. Την εισοδεύει ο μέγας αρχιερέας και προφήτης. Ναι, και προφήτης, γιά να ξέρει επί πόσους αιώνες οι πριν από αυτόν προφήτες προφήτεψαν αυτήν την στιγμή. Των προφητών το κήρυγμα, η Κυρία Θεοτόκος. Το λέει και το τροπάριο. Και των πιστών η ανακαίνισις. Εμείς δηλαδή, όσοι θέλουμε να είμαστε πιστοί στην πίστη και πιστοί στην Εκκλησία, εμείς λοιπόν ανακαινιζόμαστε – αλλάζουμε, γινόμαστε, κάθε στιγμή, αν θέλουμε, καινούργιοι: γεμίζουμε από το φως Της και πιστεύουμε ορθώς στην Εκκλησία.

Πόσο την αγαπούσε, και σαν αγιορείτης, αυτήν την εορτή ο Άγιος Γρηγόριος, ο Θεολόγος του Ακτίστου Θεού μας; Απίθανη η ομιλία του. Σκέτος ενθουσιασμός, κύματα χάριτος και ωκεανός αγάπης.

Στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Χιλανδαρίου

Αδελφέ μου, άμα βρεθείς στο Χιλιανδάρι, το αγαπημένο μας, σήκωσε τα μάτια σου επάνω από τον δεξιό χορό, και συγχόρευσε με τους καλογήρους΄ και δες εκεί την παρέα της μικρής Μαρίας, και τους γονήδες της και τον αρχιερέα. Και, κύτα, να ενθουσιαστείς. Και να ζήσεις και σύ, έστω γιά λίγο, μέσα στα άγια των αγίων του κόσμου, αυτού του ψεύτικου ντουνιά, στον ιερόν Άθωνα, στο Περιβόλι της, στο Άγιο Όρος.

Και να θυμάσαι. Η Κυρία Θεοτόκος είναι η ανακαίνισή μας.


Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Ο ΟΣΙΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ ΩΣ ΚΑΥΣΟΚΑΛΥΒΙΤΗΣ

 Tοῦ Δικαίου τῆς Ἱ. Σκήτης Ἁγίας Τριάδος, Γέροντος Παταπίου Καυσοκαλυβίτου.

Στήν ἀρχή τῆς μοναχικῆς ἀλλά καί στό τέλος τῆς ἐπίγειας ζωῆς του ἀσκήθηκε στήν Ἱερά Σκήτη Ἁγίας Τριάδος τῶν Καυσοκαλυβίων μία ἀπό τίς σημαντικότερες πνευματικές μορφές τοῦ περασμένου αἰώνα, ὁ γνωστός πλέον σ᾿ ὅλον τόν ὀρθόδοξο κόσμο ὅσιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης (1906-1991).

Ἐπρόκειτο γιά ἕνα ἔκτακτο φαινόμενο θείας κλήσεως καί ζωῆς.

Γιά τή χαρισματική αὐτή μορφή, ὅμοια τῆς ὁποίας σπάνια παρουσιάζεται στήν ἐποχή μας στόν χῶρο τῆς Ἐκκλησίας, ἔχουν ἐπαξίως γραφεῖ πολλά καί θαυμαστά.

Τήν ἁγιοτόκο πλήν ἐρημική καί δυσπρόσιτη αὐτή Σκήτη τῶν Καυσοκαλυβίων ἔμελλε νά καταστήσει γνωστή ὁ ὅσιος Πορφύριος στά πέρατα τοῦ ὀρθόδοξου κόσμου μέ τήν προσωνυμία του «Καυσοκαλυβίτης».

Ἐκοιμήθη ὁσιακά στήν καλύβη τῆς μετανοίας του, τήν καλύβη Ἁγ. Γεωργίου, μετά ἀπό ἐπώδυνη ἀσθένεια, τήν ὁποία ὑπέμεινε καρτερικά, στίς 19 Νοεμβρίου (2 Δεκεμβρίου) τοῦ 1991.

Ἡ ἀγάπη του γιά τόν τόπο τῆς μετανοίας του ἀλλά καί ἡ ταπεινοφροσύνη του ἦταν τέτοια ὥστε, προγνωρίζοντας τό τέλος του, ἀπομακρύνθηκε ἀπό τόν κόσμο, γιά νά μήν τιμηθεῖ κατά τήν τελευτή του, ἐπανερχόμενος ἐκεῖ ἀπ᾿ ὅπου ξεκίνησε τούς πνευματικούς του ἀγῶνες, στή σκήτη τῶν Καυσοκαλυβίων.

Ἡ τελευταία του προσευχή δέν ἦταν ἄλλη παρά νά τόν ἀξιώσει ὁ Θεός νά τελειώσει τή ζωή του ἐκεῖ πού γεννήθηκε πνευματικά. Καί ὁ Θεός ἄκουσε τή δέησή του. Ἐπέστρεψε καί ἐκοιμήθη ἐκεῖ ὅπου ἐκάρη μοναχός. Ἡ ἐξόδιος ἀκολουθία του ἐτελέστη στό σεπτό Κυριακό τῆς Σκήτης.

Ἔλεγε ὁ ὅσιος Πορφύριος, δύο μῆνες πρίν τήν ὁσιακή του κοίμηση, σέ προσφιλῆ του ἐπισκέπτη: «Αὐτό τό δωματιάκι εἶναι τό μέρος ἀπ᾿ ὅπου ξεκίνησα, ὅταν ἤμουν δεκατεσσάρων ἐτῶν καί ἀνέβηκα ἐδῶ στούς ἀείμνηστους γεροντᾶδες μου Παντελεήμονα καί Ἰωαννίκιο. Ὁ Θεός ἐπέτρεψε καί ξαναγύρισα ἐδῶ».

Καί λέγοντάς τα αὐτά τά κλειστά του μάτια γέμισαν ἀπό δάκρυα χαρᾶς, εὐγνωμοσύνης καί εὐχαριστίας στόν Θεό.

Ὁ ὅσιος Πορφύριος συνέχισε τήν ὑπερχιλιετῆ παράδοση τοῦ Ἁγιωνύμου Ὄρους καί προστέθηκε στή χρυσῆ ἁλυσίδα τῶν ὁσιακῶν Καυσοκαλυβιτικῶν μορφῶν. Ἄλλωστε ὁ ἁγιορείτικος χρόνος μόνο μέ τήν αἰωνιότητα θά μποροῦσε νά εἶναι συγχρονισμένος.

Τονίζοντας σέ ἄλλους ἐπισκέπτες τή μεγάλη ἀξία πού ἔχουν οἱ ἁγιασμένοι τόποι, ἀφοῦ εἶναι διαποτισμένοι ἀπό τή χάρη τοῦ Θεοῦ, ἔλεγε χαρακτηριστικά: «Μπαίνω γιά παράδειγμα μέσα σ᾿ ἕνα ἅγιο σπήλαιο, ὅπως τό σπήλαιο τοῦ Ἁγ. Ἀκακίου ἤ τοῦ Ἁγ. Νείλου στό Ἅγιον Ὄρος ἤ στό σπήλαιο τῆς Ἀποκαλύψεως καί δέν προλαβαίνω ν᾿ ἀρχίσω νά προσεύχομαι κι ἀμέσως ὁ ἁγιασμένος χῶρος μέ ἀνεβάζει στά ὕψη».

Καί συμπλήρωνε: «Πολλές φορές παλαιότερα, ἀλλά καί τώρα, ‘‘πετάω’’ στό Ἅγιον Ὄρος πάνω ἀπ᾿ τόν Ἄθωνα καί προσεύχομαι μαζί μέ τούς Ἁγιορεῖτες πατέρες. Αἰσθάνομαι πολύ τή χάρη τῶν ἀσκητῶν καί τά θυμιάματα πού εὐωδιάζουν, καθώς ἀνεβαίνουν στόν οὐρανό. Σύννεφα γύρω ἀπ᾿ τόν Ἄθωνα τά μοσχολίβανα! Αὐτά τά μέρη ἄλλοτε τά βάδιζαν ἅγιοι μέ μεγάλη ἀφοσίωση καί προσευχή στόν Θεό. Καί οἱ πέτρες, καί αὐτές ἔχουν ἐμποτισθεῖ μέ τήν χάρη τοῦ Θεοῦ, πού προσείλκυαν οἱ ἅγιοι στόν ἑαυτό τους. Αὐτά τά πρόσωπα ἐκεῖ ἦταν ἄγγελοι τοῦ Θεοῦ σταλμένοι ἐδῶ στή γῆ. Ἔζησαν ζωή ἀγγελική. Ἔζησαν μέ ἔρωτα πρός τόν Θεό, μέ ἀγάπη, μέ ἀφοσίωση. Καθώς ξυπνάω τή νύχτα ἐδῶ στό μοναστήρι, ‘‘βλέπω’’ τό Ἅγιον Ὄρος νά ἔχει πλημμυρίσει ἀπ᾿ τή χάρη ἐξαιτίας τῶν ἑωθινῶν προσευχῶν τῶν πατέρων. Μόλις χτυποῦσε τό τάλαντο, τρέχουνε ν᾿ ἀκούσουνε ‘’Ἐξεγερθέντες τοῦ ὕπνου’’ κι ἀρχίζουνε μέ λαχτάρα, μέ ἀγάπη, μέ χαρά τίς προσευχές. Τί νά σᾶς πῶ! Ἀνοίγει ὁ Παράδεισος!».

Διηγοῦνται γιά τόν ὅσιο Πορφύριο ὅτι ὅσες φορές ὁ Ἅγιος μιλοῦσε στούς ἐπισκέπτες του στό Μήλεσι γιά τή σκήτη τῶν Καυσοκαλυβίων αἰσθανόταν μιά χαρακτηριστική χαρά, ἀνάπαυση, πνευματική ἡδονή.

Ἦταν τό προσφιλές του θέμα. Καμμιά συζήτηση δέν τόν ἔθελγε περισσότερο ἀπό ἐκείνην, πού ἀναφερόταν στό Ἅγιον Ὄρος καί ἰδιαίτερα στά Καυσοκαλύβια.

Κάποτε σέ ἐπισκέπτες του στά Καλλίσια Ἀττικῆς ὁ Γέροντας ἔκανε μιά κατανυκτική, ἐξωτερική καί ἐσωτερική περιγραφή τῶν ἁγιορείτικων ἀγρυπνιῶν στά Καυσοκαλύβια, τότε πού, ὅπως ἔλεγε, «τό Ἅγιο Πνεῦμα ἐρχόταν καί πλημμύριζε μέ οὐράνια χαρά τίς ψυχές τῶν μοναχῶν». Καί λέγοντας αὐτά ἄφησε ἕνα ἀφυπνιστικό μήνυμα:

«Καί τώρα τό Ἅγιο Πνεῦμα θέλει νά μπεῖ στίς ψυχές μας, ὅπως καί τότε, ἀλλά σέβεται τήν ἐλευθερία μας, δέν θέλει νά τήν παραβιάσει. Περιμένει νά τοῦ ἀνοίξουμε μόνοι μας τήν πόρτα καί τότε θά μπεῖ στήν ψυχή μας καί θά τήν μεταμορφώσει».

Ὁ Δικαῖος τῆς Ἱερᾶς Σκήτης Ἁγίας Τριάδος

Γέρων Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης

Ἀπολυτίκιον

Τόν συνάναρχον λόγον. Ἦχος πλ. α΄.

Ἰχνηλάτης τῶν πάλαι πατέρων γέγονας,

Ἁγιωνύμου τοῦ Ὄρους ἀσκήσας Σκήτη σεπτῇ,

Τριάδος τῆς Ζωαρχικῆς τῶν Καυσοκαλυβίων.

Ἄβυσσος θείων δωρεῶν,

λυτήρ δεινῶν ἀσθενειῶν,

ἐδείχθης ὦ θεοφόρε.

Πορφύριε οἰκουμένης,

πάσης ποιμήν ἡμῶν καί στήριγμα.

Κοντάκιον

Τῆ Ὑπερμάχῳ στρατηγῷ. Ἦχος πλ.δ΄.

Ἁγίων Πάντων ὁ χορός νῦν εὐφραινέσθωσαν

καί ὀρθοδόξων τά πληρώματα χαιρέτωσαν,

ὅτι ἄρτι τῇ Ἐκκλησίᾳ, λαμπρός ἀστήρ ἐφάνη,

Τριάδος τῆς Ἁγίας Σκήτης σεπτῆς.

τῶν Καυσοκαλυβίων κόσμος φανείς.

Διό κράζομεν˙ χαίροις πάτερ Πορφύριε.

Μεγαλυνάριον

Χαῖρε καί εὐφραίνου Σκήτη λαμπρά,

Καυσοκαλυβίων, ἐν σοί ηὔγασεν ἀληθῶς,

ἄστρον καταυγάσαν, τήν οἰκουμένην πᾶσαν,

καί πάντας ἀφυπνίζων, πρός βίον κρείττονα.


Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ: «ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ»

 Γέροντας Γαβριήλ ο Αγιορείτης: Οι συλλογισμοί του Αθωνίτη γέροντα Γαβριήλ από τις Καρυές για τους σύγχρονους ανθρώπους και τη σύνθετη ζωή μας.

Γέροντα, ο π. Σεραφείμ μας έκανε μια δύσκολη ερώτηση για την εκκλησιαστική ζωή: τι θα γινόταν αν ζούσαν τώρα οι Κολλυβάδες* ή αν ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ζούσε ακόμα στην εποχή μας;

– Τι θα έκανε τώρα ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης; Ναι, ξέρουμε τις μαρτυρίες στο Άγιο Όρος και οι άνθρωποι που του μιλούσαν είναι ακόμα ζωντανοί. Για παράδειγμα, θα σας πω. Κάποτε ο π. Νικόδημος Πιλάτης πήγε στον π. Παΐσιο και του είπε: «Γέροντα, είσαι καταδικασμένος ως οικουμενιστής». Ο Γέροντας Παΐσιος ανέβηκε στα ύψη: «Είμαι οικουμενιστής!;» Ήταν ακόμα στη Σταυρονικήτα. Μου είπε ο π. Δοσίθεος, και του είπε ο π. Νικόδημος Πιλάτης.

Τι θα έκαναν τώρα οι Kολλυβάδες; Ξέρετε, τώρα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εποχή. Έφτασαν οι ίδιες σκανδαλώδεις εποχές που ήταν τις μέρες των Kολλυβάδων. Στην πραγματικότητα, η ιστορική εποχή μοιάζει πολύ.

Γενικά, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν για τους Κολλυβάδες. Και πολλοί δεν ξέρουν ότι τότε τους εναντιώθηκαν οι πατέρες, που ήταν από την άλλη πλευρά των Kολλυβάδων, στην έχθρα τους έφτασαν στο σημείο να σκοτώσουν αρκετούς ανθρώπους. Αυτό, φυσικά, δεν διαφημίζεται. Και τότε οι Κολλυβάδες μαζεύτηκαν στο κελί του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν πολλοί από τους παρόντες αγίους: ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, ο Μοναχός Αθανάσιος του Παρίου και άλλοι γέροντες. Και αποφάσισαν ότι αν αυτός είναι ο πόλεμος ή η εχθρότητα έχει ήδη φτάσει στο σημείο του φόνου, είναι κακό. Δεν φοβόμαστε για τη ζωή μας, είμαστε έτοιμοι να τη θυσιάσουμε, αλλά για να αποτρέψουμε τέτοια εγκλήματα στον Άθω, φεύγουμε από το Άγιο Όρος. Και έφυγαν.

Οι γέροντες εγκαταστάθηκαν στις Κυκλάδες και έσωσαν πολλά από τα νησιά από την καθολική επέκταση.

Η ιστορία μάς διδάσκει ότι κατά τη γνώμη των ανθρώπων αυτό δεν ήταν δίκαιο, αλλά με την Πρόνοια του Θεού αποδείχθηκε ότι αυτή η εξορία ήταν πολύ ωφέλιμη, έγινε ευλογία για τον ελληνικό λαό.

Να μελετάτε λοιπόν την εποχή των Κολλυβάδων και να σκέφτεστε.

Ο σύγχρονος μας άγιος γέροντας Αμβρόσιος είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα χαθούν 2 εκατομμύρια Έλληνες. Αλλά δεν είπε γιατί. Τι θα μπορούσε να είναι αυτό εκτός από εμβόλια; Οι γυναίκες σκοτώνουν τα αγέννητα παιδιά τους και τα κύτταρα αυτών των σκοτωμένων παιδιών χρησιμοποιούνται σε εμβόλια – αυτό είναι μεγάλη αμαρτία.

Ναι, η κατάσταση μας είναι άσχημη τώρα και θα είναι ακόμα χειρότερη αν δεν μετανοήσουμε. Το κλειδί για όλα είναι η μετάνοια. Ο Θεός μας δεν μπορεί να μας συγχωρήσει με το ζόρι, χωρίς τη μετάνοιά μας. Είναι αδύνατο. Για να συγχωρεθούμε, πρέπει να ασκήσουμε τη θέλησή μας.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα από τους Νινευίτες, τους κατοίκους της πόλης της Νινευή, που έδωσαν το παράδειγμα για ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο. Μετανοούσαν ειλικρινά σε όλη την πόλη, επέβαλαν νηστεία στους εαυτούς τους, ακόμη και τα βοοειδή ανάγκασαν να νηστεύουν. Και τι θα μπορούσε να τους απαντήσει ο Θεός σε αυτό; Φυσικά τους έδωσε χάρη και δεν κατέστρεψε την πόλη.

Και να τι άλλο θα σας πω. Ο Κύριος λέει στο Ευαγγέλιο: «Το δέντρο είναι γνωστό από τους καρπούς». Ένα κακό δέντρο δεν μπορεί να δώσει καλούς καρπούς. Ο άνθρωπος αναγνωρίζεται με τον ίδιο τρόπο. Πες μου, αν είσαι άνθρωπος του Θεού, τέλος πάντων, εμείς δίνουμε ελευθερία ακόμα και στα ζώα, γιατί εμβολιάζεις με το ζόρι; Με διώχνεις από τη δουλειά μου και δεν σε νοιάζει καν ότι μπορεί να αυτοκτονήσω; Αυτός είναι άνθρωπος του Θεού που το κάνει αυτό;

Να θυμηθείτε – ο Θεός δεν θα μας σώσει χωρίς μετάνοια.

Και θα σας υπενθυμίσω επίσης ένα απόσπασμα από τις Γραφές. Όταν ο Κύριος κατέβηκε στη γη πριν από τον κατακλυσμό, είπε: «Δεν θα παραμείνει το πνεύμα μου πάντοτε μαζί με τον άνθρωπο, επειδή είναι σάρκα». Τι σημαίνει «είναι σάρκα»; Αυτό σημαίνει ότι έγιναν μόνο σάρκα, έχασαν το πνεύμα τους. Και αν τότε έλεγε τέτοια λόγια, τότε, τι θα έλεγε τώρα για εμάς, για την παρεκκλίνουσα κοινωνία μας;

Οι κάτοικοι των Σοδόμων και των Γομόρρων, τους οποίους ο Κύριος απλώς έκαιγε σαν έντομα, δεν ήταν απλώς άθεοι, αλλά εξαιρετικά άθεοι. Οι Σοδομίτες διέπραξαν τρομερές αμαρτίες, αλλά δεν τις νομιμοποίησαν. Και τώρα νομιμοποιούμε την αμαρτία. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Με βάση ύλη από την Πύλη Πληροφοριών του Αγίου Όρους.

*Οι Κολλυβάδες ήταν μέλη ενός κινήματος εντός της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που ξεκίνησε το δεύτερο μισό του δέκατου όγδοου αιώνα στην μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους και το οποίο αγωνίστηκε για την αποκατάσταση των παραδοσιακών πρακτικών σε αντίθεση με αδικαιολόγητες καινοτομίες και το οποίο μετατράπηκε απροσδόκητα σε κίνημα πνευματικής αναγέννησης.


ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ : ΚΟΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΜΟΝΑΧΟΣ ΛΟΥΚΑΣ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΝΟΣ

 


Σε ηλικία 82 ετών κοιμήθηκε ο πάτερ Λουκάς Βατοπαιδινός (κατά κόσμον Παναγιώτης Δημακάκος) την Τετάρτη 1 Ιανουαρίου 2021 το μεσημέρι από φυσικά αιτία.

Ο πρώην καθηγητής Ιατρικής που έγινε μοναχός τον Ιούλιο του 2019, στο Βατοπαίδι, τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα με την υγεία του για τα οποία νοσηλεύθηκε, πριν από μια βδομάδα, στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία του πνοή. Σημειώνουμε ότι δεν είχε νοσήσει από κορωνοϊό.

Η εξόδιος Ακολουθία θα τελεσθεί αύριο πρωί στην Ιερά Μέγιστη Μονή Βατοπαιδίου.

Ο κατά κόσμον Παναγιώτης Δημακάκος ήταν φλογερός ευπατρίδης και πρωτοπόρος στον τομέα της αγγειοχειρουργικής, με χιλιάδες επεμβάσεις στο ενεργητικό του με αναγνώριση σε μεγάλα ιατρικά κέντρα στο εξωτερικό, αλλά επέστρεψε για να δημιουργήσει στον τόπο του. Παρά τις πολλές διακρίσεις του, με σεμνότητα και συγκίνηση είχε αποκαλύψει πως είχε την προσευχή ως νοερό όπλο. Με προσωπική του φροντίδα μάλιστα, το δωμάτιο στο οποίο εκοιμήθη ο Άγιος Νεκτάριος στο Αρεταίειο Νοσοκομείο έγινε χώρος προσκυνήματος, ενώ το παρεκκλήσι του αγίου στο νοσοκομείο αγιογραφήθηκε με τα θαύματά του.

Ήταν ομότιμος καθηγητής Αγγειοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με περισσότερες από 600 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις στον ελληνικό και διεθνή επιστημονικό Τύπο.

Είχε μάλιστα πλούσιο βιογραφικό στις σπουδές ιατρικής και φιλοσοφίας στα πανεπιστήμια Χαϊδελβέργης, Κίελου και Βερολίνου, με εξειδίκευση στην Ελβετία και νοσοκομεία της Ζυρίχης.

Ήταν διευθυντής της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) από το 2001 ενώ είχε πραγματοποιήσει την πρώτη εφαρμογή αγγειοσκόπησης στην Ελλάδα το 1980.