Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Εγκαίνια της έκθεσης «No Woman’s Land»: Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929


Εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Θεσσαλονικης και πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αγιορειτικής Εστίας κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα, παρουσία του Ιερομονάχου Θεόφιλου Παντοκρατορινού, μέλους του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας και εκπροσώπου της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, καθώς και της κ. Maria Alessia Rossi, ιστορικού τέχνης του τμήματος τεχνών και αρχαιολογίας, εκπροσώπου του πανεπιστήμιου του Princeton των ΗΠΑ, η έκθεση με ιστορικές φωτογραφίες από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα το 1929.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν τα μελη του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας, ο αντιδήμαρχος περιβάλλοντος κ. Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος και ο εντεταλμένος σύμβουλος παιδικών σταθμών του Δήμου Θεσσαλονικης κ. Στεφανος Γωγάκος. Επίσης ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Δημ. Κοινοτήτων – ΚΕΠ κ. Χάρης Αηδονόπουλος, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΜΣ Κ. Βασίλειος Πάππας.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Αγιορειτική Εστία και το τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, οι οποίοι παρουσιάζουν από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα σπάνια αυτά φωτογραφικά και κινηματογραφικά ντοκουμέντα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονικης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας εγκαινιάζοντας την έκθεση τόνισε: “Η μοναδικότητα του Αγίου Όρους προσέλκυε διαρκώς τα βλέμματα των περιηγητών, κυρίως των καλλιτεχνών, που ταξίδευαν με κάθε μέσο στην Αθωνική Πολιτεία με σκοπό την καταγραφή και αποτύπωση της ιδιαιτερότητας του τόπου μέσα από ζωγραφικά έργα, σχέδια, φωτογραφίες, χαρακτικά και κείμενα. Πολλά από αυτά τα αρχεία έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πολλές έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες αναδεικνύοντας σημαντικές πτυχές του Αγίου Όρους”.

Στη συνέχεια του λόγου του, ανέφερε: “Είμαστε λοιπόν όλοι ιδιαίτερα χαρούμενοι για την έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, καθώς το σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από το Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά και διεθνώς, ενώ η συνεργασία με το Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον είναι μεγάλη τιμή για όλους εμάς, καθώς επικυρώνει το σπουδαίο ερευνητικό και επιστημονικό έργο του φορέα και αναδεικνύει την διεθνή ακτινοβολία της Αγιορειτικής Εστίας. Τέλος, ευχαρίστησε από καρδιάς τα στελέχη του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον για την εξαιρετική συνεργασία τους και ειδικά την κα. Maria Alessia Rossi που ταξίδεψε από την Αμερική για τα εγκαίνια της έκθεσης”.

Ο Ιερομόναχος Θεόφιλος Παντοκρατορινός, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, ανέγνωσε τον Χαιρετισμό της Ιεράς Κοινότητας, όπου μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Ἐπὶ ἕνδεκα αἰῶνας τὸ Ἅγιον Ὄρος ἀδιαλείπτως συνεχίζει τὴν πορείαν του καὶ παραμένει μοναδικὸς ἀλλὰ καὶ ἰδανικὸς τόπος Ὀρθοδόξου ἀσκήσεως καὶ ἁγιασμοῦ. Τὸ Ἅγιον Ὄρος, κατὰ γενικὴν ὁμολογίαν, ἐκίνει πάντοτε τὸ ἐνδιαφέρον Ἑλλήνων καὶ ξένων ταξιδιωτῶν, οἱ ὁποῖοι ἀναζητοῦσαν ἑρμηνείαν, ἀπάντησιν καὶ διέξοδον εἰς μεγάλα, διαχρονικὰ ζητήματα καὶ ἐρωτήματα. Ἐπιστήμονες, διπλωμάται, δημοσιογράφοι, λογοτέχναι, κατέλιπον ταξιδιωτικὰ ὁδοιπορικά, προσωπικὰ ἡμερολόγια, ἐπιστολάς, μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιήματα, σχέδια, φωτογραφικὰς καὶ κινηματογραφικὰς ἀποτυπώσεις, διὰ τῶν ὁποίων ψηλαφᾶται ἡ σκέπη καὶ προστασία τῆς πανάγνου Θεομήτορος.



Μὲ τὰς ὡς ἄνω σκέψεις ἡ καθ’ ἡμᾶς Ἱερὰ Κοινότης ἀσμένως χαιρετίζει τὴν παροῦσαν ἔκθεσιν τῶν φωτογραφιῶν καὶ κινηματογραφικοῦ ὑλικοῦ μὲ τὴν περιήγησιν τριῶν καλλιτεχνῶν περιηγητῶν, κατὰ τὸ ἔτος 1929, οἱ ὁποῖοι ἀπεφάσισαν νὰ ταξιδεύσουν ἀπὸ τὴν Ἀμερικὴν εἰς τὴν Ἑλλάδα διὰ νὰ ἐπισκεφθοῦν τὰ Μετέωρα καὶ τὸ Ἅγιον Ὄρος, συγχαίρει δὲ τὴν Ἁγιορειτικὴν Ἑστίαν καὶ τὴν διεύθυνσιν τοῦ Πανεπιστημίου τοῦ Princeton, εἰς τὸ Τμῆμα Ἀρχαιολογίας καὶ Τέχνης τοῦ ὁποίου ἀνήκει τὸ σύνολον τῆς συλλογῆς, διὰ τὴν ἀνάληψιν τῆς πρωτοβουλίας καὶ ὑλοποίησιν τῆς ἐκθέσεως”.

Η κ. Maria Alessia Rossi εκπροσωπώντας το Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ μετέφερε τις ευχές και ευχαριστίες του Προέδρου του Τμήματος κ. Rachael Z. DeLue και τόνισε τη σημασία που έχει για την ιστορική καταγραφή η έκθεση αυτή ενώ ευχαρίστησε για την ουσιαστική συμβολή της Αγιορειτικής Εστίας και προσωπικά του διευθυντού της κ. Αναστάσιου Ντούρου στην τεκμηρίωση του υλικού, εκφράζοντας τη χαρά της για την ευόδωση του εγχειρήματος αλλά την έναρξης της συνεργασίας των δύο φορέων.


Τέλος ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας κ. Αναστάσιος Ντούρος πραγματοποίησε μια ιστορική αναφορά για την συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Princeton, για την μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σχετικά με την τεκμηρίωση του υλικού και ακολούθως ξενάγησε τους παρευρισκόμενους στην έκθεση.

Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος

Διάρκεια έκθεσης: 25 Μαΐου – 16 Σεπτεμβρίου 2023

Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη

Ωράριο λειτουργίας:

Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00

Σάββατο: 09:00 – 14:00

Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης.

Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | info@agioritikiestia.gr






Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ


 ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΑΝΑΜΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ,ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΜΑΣ.

Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΣΕ  ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΕΝΕΞΗ  ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΤ'ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕ ΟΤΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ BLOG  ΚΑΙ SITE ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΝΤΥΠΑ.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ BLOG ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΕΑ,ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ  ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗΣ  ΤΟΥ ΑΓΙΩΝΥΜΟΥ ΟΡΟΥΣ,ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΜΙΞΗ.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Παρασκευή 26 Μαΐου 2023

Ο πνευματικός αγώνας δεν γίνεται με καλοπέραση

 


Του Δημητρίου Λυκούδη, θεολόγου

Ανήκει στις μεγαλύτερες ευλογίες και χαρές του Ουρανού: να δύναται ο άνθρωπος να ξεχνιέται, να βυθίζεται στην αγάπη και προσευχητική ενατένιση του Γλυκυτάτου Ιησού. Μια κατάσταση που επιτυγχάνεται διά της χάριτος του Παναγίου Πνεύματος όταν υπάρχει ευδόκιμο έδαφος ταπεινώσεως στην ψυχή του πιστού και, συνάμα, όταν καλλιεργείται και, τρόπον τινά, «συντηρείται» αυτή διά της αδιαλείπτου προσευχής "Κύριε, Ιησού Χριστέ, ελέησόν με"και στηρίζεται, εδραιώνεται στην ανεπιτήδευτη καλοσύνη και απροσποίητη απλότητα, καταστάσεις, επίσης, πνευματικές, Θεού συναιρουμένου σε κάθε «αγαθό» και ευσυμπάθητο ιχνηλάτη των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας.

Διαβάζουμε στο Γεροντικό: «Ήλθε κάποτε ένας καμηλιέρης να πάρει τα πράγματα και να πάει σ᾿ άλλο τόπο. Ο αββάς μπήκε μέσα να του φέρει τη σειρά (=πλεξούδες, εργόχειρο μοναχού), την πήρε στο χέρι αλλά ξεχάσθηκε, γιατί ο νους του ήταν δοσμένος στον Θεό. Τον ενόχλησε σε λίγο ο καμηλιέρης, κτυπώντας την πόρτα αλλά και πάλι ο αββάς Ιωάννης μπαίνοντας ξεχάσθηκε. Στο τρίτο χτύπημα πια του καμηλιέρη, μπαίνοντας έλεγε: «Σειρά καμήλα, σειρά καμήλα»» (Το Μέγα Γεροντικόν, εκδ. Ησυχ. Γενέσιον της Θεοτόκου, Θεσσαλονίκη 1997, τόμος Γ’, σελ. 294).

Ο μακαριστός γέροντας Χερουβείμ Καράμπελας (1920-1979), στις νοσταλγικές αναμνήσεις του από το «Περιβόλι της Παναγίας», το Άγιον Όρος, γράφει: «Σε μια τέτοια ευκαιρία, κτύπησα την πόρτα, αλλά δεν έλαβα καμμία απάντησι. Σκέφθηκα ότι δεν θα έπρεπε να φύγω, μια και είχα πάει ως εκεί, αφού μάλιστα η πόρτα δεν ήταν κλειδωμένη. Έσπρωξα λοιπόν λίγο και με προσοχή την πόρτα και αντίκρισα ένα εξαίσιο θέαμα: «Ο γερο-Άνθιμος ήταν αφοσιωμένος στην προσευχή. Κρατώντας το τριακοσάρι κομποσχοίνι του, στηριζόταν πάνω στο «τεμπελόξυλο». Μού φάνηκε κατάλευκος, μεταρσιωμένος, φωτεινός. Δεν αντελήφθη την παρουσία μου. Με ακόμη περισσότερη προσοχή προχώρησα και κάθησα στην απλωταριά, όπου συνηθίζαμε να συζητάμε, και περίμενα να τελειώση την μυστική και αγία εκείνη συνομιλία του με τον Θεόν» (Καράμπελα Χερουβείμ (Αρχιμ.), Από το Περιβόλι της Παναγίας, Μονή Παρακλήτου, Ωρωπός 1997, σελ. 181).

Και μετά την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος, ώστε ο άνθρωπος να σκεφθεί, να μείνει μόνος με τον εαυτό του και να αφουγκραστεί όσα η συνείδησή του φωνασκεί, καταμαρτυρεί ή επιβραβεύει, ιδού, η συνέχεια της διηγήσεως, διά της πένας του μακαριστού πλέον π. Χερουβείμ, του και κτήτορος έπειτα, διατελέσαντος, της Ιεράς Μονής του Παρακλήτου, στον Ωρωπό Αττικής: « Όταν με είδε έτσι αναπάντεχα στην καλύβη του, ξαφνιάστηκε. Ύστερα κάθησε κι αρχίσαμε την συζήτηση. Μού μίλησε για την αξία της προσευχής εξ αφορμής του γεγονότος εκείνου. Η κεντρική ιδέα των όσων μού είπε, ήταν η εξής: «Η ευχή του Ιησού θεώνει τον άνθρωπο, ενώ η προσευχή προς την Παναγία τον ετοιμάζει για την θέωσι»» (Αυτόθι, σελ. 181).

Είναι αλήθεια, τέτοιες αγιαστικές μορφές δεν έλειψαν, δεν απουσιάζουν και ούτε πρόκειται να εκλείψουν από τον Αγιώνυμο Άθωνα, αλλά και από την κτίση ολάκερη. Στέκουν και υπάρχουν γύρω και ανάμεσά μας, κρυφίως διάγουν και ησύχως πολιτεύονται, βιώνοντας τα χριστιανικά ιδεώδη και ασκούμενοι στο ασκητικό μονοπάτι της μόνωσης, της ολοκληρωτικής και αμέριμνης σχεδόν, εγκατάλειψής τους στην Πρόνοια του Θεού, στη Θεία Αυτού Βούληση.

Ο μακαριστός Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος, σε ένα από τα βιβλία του για τον Άθωνα και δη, την αγαπημένη Μονή της μετανοίας του, Μεγίστη Λαύρα, θυμάται: «Είναι μεγάλη αρετή και όχι λίγος ο αγώνας να βρίσκεσαι απ᾿ τις δύο μετά τα μεσάνυχτα στο Καθολικό, διανύοντας διαδρόμους και τρέχοντας υπό βροχή στην αυλή ή διασχίζοντας το χιόνι και τον φαρμακερό βοριά. Και σημειωτέον ότι τότε δεν υπήρχε θέρμανσις σ᾿ αυτό, «γιατί έτσι το βρήκαμε και γιατί αγώνας πνευματικός κατά της σαρκός και κατά του διαβόλου δεν γίνεται με καλοπέρασι, με θερμάστρες και θαλπωρές, αλλιώς θα έχουμε την τύχη εκείνου του αξιοθρηνήτου φἰλαυτου, που εγκατέλειψε τον χορό των 40 μαρτύρων, και φυσικά τον στέφανο του μαρτυρίου, για να καταφύγη στη ζεστασιά του λουτρού». Αυτά μάς έλεγαν οι γεροντάδες και προσέταζαν να φοράμε και δεύτερη φανέλλα και κανένα χοντρό κοντογούνι ή παλτό κάτω απ᾿ το ράσο, για ν᾿ αντέχουμε στις χειμωνιάτικες πολύωρες λαυριώτικες ακολουθίες» (Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, Γράμματα και Άρματα στον Άθωνα, Άγιον Όρος 2000, σελ. 73-74).

Σκήτη Αγίας Άννης - Κυριακό 

Ειπώθηκαν πολλά και εγράφησαν περισσότερα και για τον μακαριστό γέρο-Βικέντιο, τον αγωνιστή μοναχό της Σκήτης της Αγίας Άννης. Πολύκλαυστος, ανεπιδιώκτως επιβλητικός στην απλότητά του, μειλίχιος, με το ευγενές και θάλπον ὐφος του, διαρκώς να αγωνιά και να αδημονεί για την σωτηρία της ψυχής του: «Ο γέρο-Βικέντιος ήταν γεμάτος φυσική απλότητα. Όπου κι αν βρισκόταν, προσευχόταν με δυνατή φωνή. Στα μονοπάτια, στο Κυριακό, στις συναντήσεις του με τους άλλους. «Σώσε με, Παναγία μου. Σώσε με. Ελέησέ με», τον ακούγαμε συχνά να φωνάζη. Η φωνή του έβγαινε με πόνο, με αγωνία, σαν από πληγωμένα στήθη. Η πονεμένη κραυγή του θύμιζε τα σοφά λόγια του αγίου Μακαρίου: «Εάν δε στενάξη η ψυχή και βοήση προς τον Θεόν, εξαποστέλλει αυτή τον πνευματικόν Μωϋσέα, τον λυτρούμενον αυτήν εκ της δουλείας των Αιγυπτίων. Αλλά πρώτον βοά και στενάζει και τότε της απολυτρώσεως την αρχήν λαμβάνει». Τον απασχολούσε ακατάπαυστα η υπόθεσις της σωτηρίας. Τού δημιουργούσε ψυχική οδύνη. Όταν συναντούσε κάποιον στον δρόμο, μετά το «ευλογείται», συνήθιζε να ερωτά με την βαρειά ρουμελιώτικη προφορά του, γιατί καταγινόταν από τα μέρη του Καρπενησίου: «Τι λες, ωρέ πάτερ, θα σωθούμε;». Τίποτε άλλο δεν έλεγε. Τίποτε άλλο δεν τον απασχολούσε. Ήταν ένας άλλος Εφραίμ Σύρος στην κατάνυξι» (Από το Περιβόλι της Παναγίας, σελ. 152-153).

Είναι αλήθεια και γεγονός αναντίρρητο, αυτή η φράση συνέχει καί τώρα, κυρίως δε, πολλά επέδρασε επάνω μου και εντός μου, κάθε που προσευχητικά ατενίζω το θείον Αυτού Έλεος και προσδοκώ Ανάσταση νεκρών και ζωήν του μέλλοντος αιώνος: «Τι λες, ωρέ, θα σωθούμε;». Πάλι, ίσως είναι στιγμή να κλείνω το παρόντα λόγια, να τα μαζεύω, να συγκεντρώνομαι στον εαυτό μου. Η ακόλουθη αναφορά εκ του Γεροντικού, πολύ ενισχύει αυτή μου την απόφαση: «Κάποιος αδελφός είπε στον αββά Ποιμένα: «Αν  δω κάτι, το βλέπεις σωστό να μιλήσω γι᾿ αυτό;». Ο Γέροντας τού λέει: «Είναι γραμμένο ότι όποιος εκφράσει γνώμη, πριν τού δώσουν τον λόγο, προδίδει αμυαλοσύνη και είναι ντροπή του. Αν σε ρωτήσουν, μίλησε, αλλιώς σώπαινε»» (Το Μέγα Γεροντικόν, σελ. 110).

Και ως, αγαπητοί συνοδοιπόροι προς τον Ουράνιον Νυμφώνα, έχω γράψει ξανά και πάλιν, άλλον καλύτερο και πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο να ολοκληρώσω τις σκέψεις μου, δεν εβρήκα, που να εκφράζει όσα ο νους και η ψυχή μου αναζητά και με πίστη ακόρεστη ορέγεται, παρά ετούτη τη φράση, που, άμποτε, να δώσει ο Πανάγιος Θεός, να γίνει εις όλους μας προσευχητάρι αέναο, μέριμνα και φροντίδα πνευματική, καθημερινή, αδιάλειπτη, ακούραστη, ολόθερμη και καρδιακή: «Αγαπητοί συνοδοιπόροι προς τον Ουράνιον Νυμφώνα, τι λέτε, ωρέ, θα σωθούμε;».


Ξεκίνησε την λειτουργία της η νέα υπηρεσία της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αγίου Όρους στις Καρυές


 Με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού στις 24 Μαΐου άρχισε  την λειτουργία της η νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους με την παρουσία του Πρωτεπιστάτου Γέροντος Χριστοφόρου Ιβηρίτου, των λοιπών μελών της Ιεράς Επιστασίας, του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Λευτέρη Οικονόμου, του Πολιτικού Διοικητού του Αγίου Όρους κ. Θανάση Μαρτίνου, του Αρχηγού της ΕΛΑΣ κ. Λάζαρου Μαυρόπουλου και πολλών ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ, καθώς και των ανδρών της νέας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης.

Η νέα Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αγίου Όρους συστήθηκε τον Μάρτιο του 2022 και υπάγεται στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Περιλαμβάνει το Επιτελείο, το Αστυνομικό Τμήμα και το Τμήμα Ασφάλειας Αγίου Όρους. Σε αυτή υπάγονται και εννέα Αστυνομικοί Σταθμοί.

Το κτήριο ανήκει στην Ιερά Κοινότητα και ανακαινίστηκε τελευταία για να στεγάσει τις νέες υπηρεσίες, παραχωρήθηκε δε από αυτή μέχρι την κατασκευή του νέου Αστυνομικού Μεγάρου Αγίου Όρους.


Σπάνιο υλικό Αγίου Όρους και Μετεώρων παρέμεινε κρυμμένο 95 έτη σε βαρέλι στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον


Είναι το έτος 2017, όταν στο Τμήμα Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ γίνεται μία εσωτερική μετακόμιση.

Πίσω από μια βιβλιοθήκη αποκαλύπτεται ένα μεγάλο ξύλινο βαρέλι που παρέμενε κρυμμένο εκεί για χρόνια. Το ξεσφράγισμά του, προκαλεί έκπληξη στα στελέχη του τμήματος, αφού αντικρίζουν μπομπίνες με φιλμ, η προβολή των οποίων φέρνει στο φως ιδιαίτερες εικόνες της Ελλάδας, από τις αρχές του περασμένου αιώνα.

Πίσω από τη μικρή ομάδα που συνέλεξε αυτό το υλικό κρύβεται μία ενδιαφέρουσα ιστορία, ενώ σε λίγες μέρες θα αποτελεί το αντικείμενο μιας έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, με τίτλο «No woman’s land».

Μία γη στην οποία δεν ζουν καθόλου γυναίκες λοιπόν, ήταν αυτή που κέντρισε την περιέργεια τριών περιηγητών – καλλιτεχνών, που αποφάσισαν το 1929 να κάνουν το υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι τη χώρα μας και να γνωρίσουν από κοντά το Άγιον Όρος αλλά και τα Μετέωρα, όπου και εκεί έως το 1948 ήταν επίσης άβατο για τις γυναίκες.

Ό,τι πρωτόγνωρο έβλεπαν και βίωναν, το φωτογράφιζαν και το κινηματογραφούσαν με επαγγελματικά μέσα, με σκοπό να το παρουσιάσουν στη χώρα τους, σε μία περίοδο που ο κόσμος δεν είχε τρόπους να δει πώς ζουν οι άνθρωποι στον υπόλοιπο πλανήτη.

«Το υλικό αυτό ανήκει στο αρχείο του πανεπιστημίου του Princeton της Αμερικής. Εκεί βρέθηκε το βαρέλι, μέσα στο οποίο υπήρχαν κάνιστρα μεταλλικά με φιλμ», δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αναστάσιος Ντούρος, διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, όπου θα φιλοξενηθεί η έκθεση.

Ο ίδιος, το 2018, ήταν ένας εκ των αποδεκτών ενός e-mail που εστάλη από το Πρίνστον σε διάφορους φορείς της Ελλάδας, με το οποίο ζητούσαν βοήθεια, καθώς διαπίστωσαν ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που βρέθηκαν μέσα στο βαρέλι, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού σε μέρη της χώρας μας.

Η συνέχεια της έρευνας που έκαναν στελέχη του Πανεπιστημίου μάλιστα, συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του ίδιου Πανεπιστημίου.

«Στο e-mail που δέχτηκα δεν υπήρχαν φωτογραφίες, παρά μόνο μία αναφορά στο γεγονός. Ανταποκρίθηκα αμέσως και απάντησα, γιατί μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και άρχισα να τους απευθύνω ερωτήσεις σχετικά με το υλικό», εξηγεί ο κ. Ντούρος.

Μετά από καιρό -και αφού κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους, του έστειλαν ηλεκτρονικά δυο-τρεις φωτογραφίες, ενώ όταν κατάλαβε ότι πρόκειται για σπάνιο υλικό του Αγίου Όρους, ταξίδεψε και ο ίδιος ως εκεί, για να υπογραφεί τελικά ένα συμφωνητικό συνεργασίας, το οποίο όριζε ότι η Αγιορειτική Εστία θα βοηθήσει στην τεκμηρίωση, θα στηθεί μία έκθεση στην έδρα της και θα εκδοθεί σχετικός κατάλογος.

Κάτοχος βραβείου Όσκαρ ένα από τα μέλη της αποστολής

Το ταξίδι στην Ελλάδα οργανώθηκε από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή, με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα, Vladimir “ Vovo” Perfilieff.

«Ο συγκεκριμένος, αφού πολέμησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Ρωσία, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση εγκαταστάθηκε στην Αμερική. Λόγω της καταγωγής του γνώριζε την ύπαρξη της Ιεράς Μονής Παντελεήμονος (σ.σ. το λεγόμενο και “ρώσικο” μοναστήρι) και γενικότερα την ύπαρξη του Αγίου Όρους και ξεσήκωσε τους υπόλοιπους να ταξιδέψουν σε έναν κόσμο άγνωστο για αυτούς», αναφέρει ο κ. Ντούρος και εξηγεί ότι την περίοδο εκείνη στην Αμερική αρχίζει να υπάρχει η άνθιση του κινηματογράφου ως ενός χώρου διασκέδασης και ενημέρωσης του κόσμου.

«Φυσικά τότε δεν υπήρχε τηλεόραση, ούτε κάτι αντίστοιχο, οπότε ο κόσμος ήθελε να μάθει για περίεργα μέρη, όπου άνθρωποι ζουν τόσο διαφορετικά από τους ίδιους.

Έτσι, η ιδιαιτερότητα του Αγίου Όρους όπου ζουν μόνο άντρες, τους εντυπωσιάζει και ονομάζουν το project τους “ No woman’s land”», συμπληρώνει.

Τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής ήταν ο φωτογράφος, ταλαντούχος κινηματογραφιστής και μετέπειτα (το 1931) βραβευμένος με Όσκαρ Floyd Crosby, όπως και ο αρχιτέκτονας -απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick.

«Ο McCormick ήταν γόνος καλής οικογένειας ενώ ο κινηματογραφιστής της παρέας Crosby, γνώριζε πολύ καλά τη χρήση των μηχανών και τα αποτέλεσμα της δουλειάς του έχει μία εξαιρετική καλλιτεχνική ποιότητα», λέει ο κ. Ντούρος.

Τους τρεις περιηγητές συνόδευε ο -22χρονος τότε, Αναστάσιος Χατζημήτσος, ο οποίος είχε φτάσει εκείνη τη χρονιά στην Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη, όπου είχε τελειώσει τη Ροβέρτειο Σχολή. Το γεγονός ότι μιλούσε πολύ καλά αγγλικά, ήταν ο λόγος που τον επέλεξαν για διερμηνέα τους.

Το έργο της ταυτοποίησης προσέφερε χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία του Αγ. Όρους

Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάστηκαν από το υπέροχο φυσικό τοπίο, την αρχιτεκτονική των μονών, τον καθημερινό βίο των μοναχών, τη συνάντησή τους με έναν σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό(ασκητή) και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο. Όλα αυτά αποτύπωναν χωρίς φειδώ στο υλικό που συνέλλεγαν.

«Από τα εννέα κάνιστρα τα περισσότερα ήταν κατεστραμμένα. Έχει διασωθεί μόνο ένα μικρό μέρος, από το οποίο είναι μικρότερο το υλικό για το Άγιον Όρος και περισσότερο από τα Μετέωρα», σημειώνει ο κ. Ντούρος, που ανέλαβε την έρευνα και ταυτοποίησή του, μία ιδιαίτερα δύσκολη δουλειά, καθώς σχεδόν εκατό χρόνια μετά, έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα.


Μέσα από αυτό το …ταξίδι στο παρελθόν ωστόσο, κατάφερε να αποσπάσει πολύτιμες πληροφορίες για την ιστορία του Αγίου Όρους.

«Σε μία φωτογραφία βλέπουμε τρεις μοναχούς που είναι στο συνοδικό, δηλαδή στο …καλό καθιστικό της Μονής Βατοπαιδίου και βλέπουμε να πατούν σε ένα χαλί που γράφει “ ΙΜΒ” και έχει το δικέφαλο αετό και τον βασιλικό στέμμα.

Από την έρευνα που έκανα, διαπίστωσα ότι αυτό ήταν ένα χαλί πολλών εκατοντάδων μέτρων, το οποίο είχαν παραγγείλει οι μοναχοί της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου από ένα εργοστάσιο της Ιταλίας αμέσως μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, διότι θα επισκέπτονταν το Άγιον Όρος ο βασιλιάς και είχαν σκοπό να το στρώσουν από το λιμάνι μέχρι το μοναστήρι. Βέβαια το ταξίδι ακυρώθηκε, αλλά μέρος του χαλιού υπάρχει ακόμη και σήμερα ως κειμήλιο», υπογραμμίζει ο κ. Ντούρος.

Σε άλλες φωτογραφίες εμφανίζεται το χειροκίνητο σύστημα πλήκτρων που αντιστοιχούν σε διαφορετικές καμπάνες, ο γερανός στο μαγειρείο της μονής Ζωγράφου που μεταφέρει τα βαριά καζάνια, το εργαστήρι υποδηματοποιίας στο «ρωσικό» μοναστήρι, το εργαστήρι αγιογραφίας κ.α. «Υπάρχει επίσης μία φωτογραφία από τις Καρυές, όπου φαίνεται το κωδωνοστάσιο του Πρωτάτου.

Όταν τραβήχτηκε, γύρω από το ναό υπήρχαν σπίτια, τα οποία γκρεμίστηκαν λίγο αργότερα (τη δεκαετία του ’30), προκειμένου να αναδειχθεί το μνημείο.

Σε μία άλλη φωτογραφία υπάρχει κενό στην περιοχή όπου τώρα βρίσκεται το μέγαρο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, ένα σύγχρονο οίκημα που χτίστηκε τη δεκαετία του ‘50», επισημαίνει.

Ενότητες έκθεσης με βάση τη θεματολογία των φωτογραφιών

Τα ονόματα των περιηγητών, οι ιδιότητες και οι υπογραφές τους βρέθηκαν από την έρευνα που έκανε ο κ. Ντούρος, στο βιβλίο επισκεπτών στη Μονή Ζωγράφου, με ημερομηνία «30 Οκτωβρίου του 1929».

«Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία γραπτή μαρτυρία, όπως π.χ. ένα σημειωματάριο στο οποίο να αναφέρουν που ακριβώς πήγαν και τι έκαναν. Το μόνο που έχουμε είναι μία λίστα με τις φωτογραφίες, τις τοποθεσίες τους και ένα μικρό σχολιασμό που έκανε ο McCormick όταν τις χάρισε στο Princeton το 1940, όμως, επειδή έγινε πολλά χρόνια μετά το ταξίδι τους, είχε πολλά λάθη, σε σημείο που να μην μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτήν», δηλώνει ο κ. Ντούρος.

Στην έκθεση λοιπόν δεν ήταν δυνατόν να ταξινομηθεί το υλικό χρονολογικά, οπότε χωρίστηκε σε ενότητες, με βάση τη θεματολογία.

«Σε μία ενότητα είναι οι ταξιδιώτες – μέλη της ομάδας, που φωτογραφίζονται πολύ συχνά μαζί με μοναχούς. Αυτό είναι κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση, γιατί -αν και σήμερα θα ήταν κάτι δεδομένο να ποζάρουν και να βγαίνουν σε διάφορες καταστάσεις μέσα στο Άγιον Όρος, για εκείνη την περίοδο ήταν σπάνιο, κυρίως διότι τα υλικά ήταν ακριβά και δεν τα ξόδευες εύκολα», τονίζει.

Σε άλλη ενότητα εκτίθενται όλα τα πορτρέτα των μοναχών που αποτυπώθηκαν με συναίσθημα, ρεαλισμό και ζωντάνια. Πολλές στάσεις αφιερώθηκαν επίσης στον καθημερινό βίο των μοναχών, όπου ο επισκέπτης της έκθεσης θα δει τις καθημερινές τους συνήθειες.

«Οι περισσότερες από αυτές τις εικόνες είναι σκηνοθετημένες, φαίνεται ότι τους στήνουν για το πώς θα παρουσιαστούν, κάτι που επιβεβαιώνεται και από το βίντεο, όπου γυρίζουν σε επανάληψη τις ίδιες σκηνές», αναφέρει ο κ. Ντούρος. Ξεχωριστό κομμάτι της έκθεσης αποτελεί η αρχιτεκτονική αποτύπωση των μοναστηριών, όπως και το ταξίδι τους στα Μετέωρα.

Μία ολόκληρη ενότητα τέλος, είναι αφιερωμένη στη γνωριμία τους με έναν …περίεργο αναχωρητή μοναχό, τον Ηλία, η οποία καλύπτει επίσης μεγάλο μέρος από το βίντεο που τραβούν.

«Αυτός ο μοναχός νομίζω ότι είναι το σπουδαίο …χαρτί που έχουν όταν επιστρέφουν στην Αμερική, γιατί πάνω σ’ αυτόν τον άνθρωπο που ζει σε μία σπηλιά και τρέφεται με χόρτα και καρπούς, ο Perfilieff χτίζει όλο τον μύθο του Αγίου Όρους και κάνει παρουσιάσεις σε εφημερίδες και σε κλειστά club», υπογραμμίζει ο κ. Ντούρος.

«Από το σύνολο των 288 φωτογραφικών και τις 84 γυάλινες πλάκες, στην έκθεση θα προβάλλουμε μόνο 90 φωτογραφίες. Ωστόσο, θα ακολουθήσει η έκδοση ενός καταλόγου, που θα περιλαμβάνει το σύνολο του διασωθέντος υλικού», λέει ο κ. Ντούρος και εκτιμά ότι η αποστολή επισκέφτηκε -αν όχι όλα, τουλάχιστον το 80% των μοναστηριών, ενώ φαίνεται ότι παρέμεινε εκεί για περισσότερο από έναν μήνα.

Βέβαιο είναι επίσης ότι υπάρχουν κι άλλες φωτογραφίες που δεν έχουν διασωθεί, αφού εντοπίστηκαν σε αποκόμματα από εφημερίδες της εποχής του ’30, οι οποίες παρουσιάζουν τη δουλειά των τριών περιηγητών.

Δύο ξεχωριστές φωτογραφίες που θα δει ο επισκέπτης της έκθεσης είναι επίσης από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. «Οι τρεις τους έρχονται με καράβι στον Πειραιά και διασώζεται μία φωτογραφία της Αθήνας με την Ακρόπολη, ενώ στο βίντεο φαίνεται και ο Λυκαβηττός», αναφέρει ο κ. Ντούρος.

Η επόμενη φωτογραφία που θα εκτεθεί, είναι από όταν έχουν φτάσει πλέον στη Θεσσαλονίκη.

«Έχουμε στα χέρια μας μία υπέροχη φωτογραφία από την παλιά παραλία, τραβηγμένη από το μπαλκόνι ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου περίπου στο ύψος της πλατείας Ελευθερίας, με τον Λευκό Πύργο στο βάθος, εμπορικά ιστιοφόρα σε όλο το μήκος της παραλίας, δύο ατμόπλοια και το εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας που υπήρχε στο ύψος του Makedonia Palace», αναφέρει ο κ. Ντούρος.

Τα εγκαίνια της έκθεσης ιστορικών φωτογραφιών «No Woman’s Land – Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929» θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023 στις 19:00 στον εκθεσιακό χώρο της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109).

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 16 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 – 16:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00 – 20:00 και Σάββατο: 09:00 – 14:00. 



Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 

Άγιος Ανδρέας ( Σαράϊ )

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 18 ΜΑΪΟΥ.

ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ,ΟΠΩΣ Μ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ,Μ.ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ,ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ,Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΟΠΟΥ ΔΙΕΜΕΙΝΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΗ.

ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΣΟΥΡΩΤΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΤΟΥ,ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Μ. ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΥΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ


Ι.Μ.Βατοπαιδίου

Ι.Μ.Φιλοθέου

Ναός Πρωτάτου ( ΚΑΡΥΕΣ) Πίσω από την Αγία Τράπεζα η Εικόνα Άξιον Εστί 


Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 13/5 ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΧΩΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.


Η ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΙΣ 6.00 ΤΟ ΠΡΩΪ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΥ Α' ΜΕ ΠΟΥΛΜΑΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΣΘΩΣΕΙ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΑΣΟΥΝ  ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΗΝ  ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΘΙΣΕΤΕ.

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΝΩΡΙΣ ΠΡΙΝ ΤΙΣ 6.00 ΤΟ ΠΡΩΪ ΓΙΑ ΤΗΝ   ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ.

ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ !

Εκ του Δ.Σ.

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 6.00 Μ.Μ.- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

 


ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΜΑΪΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ 6.00 Μ.Μ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ 13ης ΜΑΪΟΥ.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΑΣ Β.ΡΟΥΦΟΥ 88 ΣΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ,ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ.

ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΩΣ ΤΗΝ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ,ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΘΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΥΛΜΑΝ  ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ.



ΑΝΑΛΥΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΘΑ ΕΚΦΩΝΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΙΟΥ.ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΠΟΥΛΜΑΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ  ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΕ ΟΜΑΔΑΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΕΓΧΡΩΜΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΚΑΛΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ !

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΩΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ 13ης ΜΑΪΟΥ 2023


 ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΟΤΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΥΠΕΡΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΘΕΣΕΙΣ,ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΚΥΡΩΣΗ.

Δεχόμαστε κρατήσεις μόνον με σειρά προτεραιότητας εφόσον προκύψουν κάποιες ακυρώσεις.

Οι ομάδες που έχουν διαμορφωθεί τελικώς είναι οι εξής:

ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΪΟΥ 2023

Α' ΟΜΑΔΑ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΕΣΤΕΜΠΑΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

1η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ + Ι.Μ.ΙΒΗΡΩΝ

2η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ + Ι.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

3η ΗΜΕΡΑ- Ι.Μ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ + Ι.Μ. ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

4η ΗΜΕΡΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ - Ι.Μ.ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ + Ι.Σ.ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ

Β' ΟΜΑΔΑ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΦΛΕΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ

2η ΗΜΕΡΑ -ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΥΕΣ - Ι.Μ.ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ + Ι.Μ. ΙΒΗΡΩΝ

3η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ+ Ι.Μ.ΣΤΑΥΡΟΝΙΚΗΤΑ

4η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ + Ι.Μ.ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Γ' ΟΜΑΔΑ - ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΠΕΤΣΙΕΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

1η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΖΩΓΡΑΦΟΥ

2η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ + Ι.ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ

3η ΗΜΕΡΑ - Ι.ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ - ΚΑΡΥΕΣ

4η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

Δ' ΟΜΑΔΑ - ΑΡΧΗΓΟΣ  ΡΙΖΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

1η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ. ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ

2η ΗΜΕΡΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΥΕΣ -Ι.Μ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ + Ι.Μ.ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

3η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ + Ι.Μ.ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ

4η ΗΜΕΡΑ - Ι.Μ.ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ

ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ.ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΝΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ.

ΕΚ ΤΟΥ Δ.Σ.