Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου στο Άγιο Όρος (ΦΩΤΟ)


 Στην Σκήτη της Αγίας Άννης πολύ κοντά στο “Κυριακό”(έτσι ονομάζεται ο κεντρικός ναό της Σκήτης όπου συγκεντρώνονται οι μοναχοί από όλα τα κελιά τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές) βρίσκεται το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλλονιάς.




Ο Άγιος Γεράσιμος

Ο Άγιος Γεράσιμος σύμφωνα με τη παράδοση γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506. Ο πατέρας του ονομάζονταν Δημήτριος και η μητέρα του Καλή. Ο πατέρας του ανήκε στην βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικογένεια των Νοταράδων. Όταν ήρθε σε κατάλληλη ηλικία αποφάσισε να γίνει μοναχός και τα βήματά του τον οδήγησαν στο Περιβόλι της Παναγίας το Άγιον Όρος. Τότε έλαβε το μοναχικό όνομα Γεράσιμος. Ο Άγιος σύμφωνα με τους βιογράφους του έμεινε αρκετά στο Άγιον όρος περίπου δέκα χρόνια, στο γνωστό πλέον σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου.


Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου που βρίσκεται στη σκήτη της Αγίας Άννης ήταν ο τόπος στον οποίο μόνασε ακολουθώντας έναν πολύ αυστηρά ασκητικό τρόπο ζωής. Η σπηλιά είναι πολύ στενή, τριγωνικού σχήματος, και η πρόσβαση σε αυτή γίνεται κατεβαίνοντας μερικά σκαλοπάτια. Στην είσοδο δεν υπάρχει παρά μόνο ένα στασίδι.

Όπου κι αν πήγε ο Άγιος Γεράσιμος αγαπούσε την άσκηση στα σπήλαια. Στη Ζάκυνθο αρχικά ασκήτεψε σε μια σπηλιά, στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου, όπου μέχρι σήμερα ονομάζεται «σπηλιά του Αγίου Γερασίμου».


Ο Άγιος Γεράσιμος στην Κεφαλλονιά

Την εποχή της Ενετικής κυριαρχίας στη Ζάκυνθο η καθολική εκκλησία προσπαθούσε να αποκτήσει πιστούς από το ντόπιο πληθυσμό. Έτσι ο Άγιος Γεράσιμος αποφάσισε να πάει στην Κεφαλονιά. Αμέσως μόλις έφτασε, διάλεξε και πάλι ένα σπήλαιο για να ασκητέψει, νοτιοδυτικά του Αργοστολίου, το οποίο είναι γνωστό μέχρι σήμερα ως το «Σπήλαιο τ’ Αγίου», όπου και έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες.

Η θέα από το σπήλαιο 

Άποψη του Καθολικού της Αγίας Άννης 


Συμβουλές:

Το σπήλαιο του Αγίου Γερασίμου είναι εύκολα προσβάσιμο στους προσκυνητές. Στο πίσω μέρος του Κυριακού της Σκήτης της Αγίας Άννης, απέναντι ακριβώς από το κοιμητήριο υπάρχει πινακίδα για το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο.


Άγιον Όρος: Ξένο προς τη διδασκαλία του Ευαγγελίου ένα ομόφυλο ζευγάρι να θεωρείται οικογένεια και να υιοθετεί παιδιά

  


Ανακοίνωση εξέδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, με αφορμή, όπως τονίζει, πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις κληρικών της Εκκλησίας, «ακόμη και Ιεραρχών», οι οποίες «αφήνουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι δυνατόν η Εκκλησία να δέχεται οποιαδήποτε άλλη μορφή οικογένειας εκτός από αυτή που θεσπίζει το Ιερό Ευαγγέλιο».

Σημειώνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «είναι σαφώς ξένο προς τη διδασκαλία του Ευαγγελίου και το Ορθόδοξο ήθος να αφήνεται να εννοηθεί ότι ένα ‘’ομόφυλο ζεύγος’’ είναι δυνατόν να θεωρείται ως οικογένεια και να αναγνωρίζεται σε αυτό δικαίωμα υιοθεσίας τέκνων, καθώς κάθε τέτοιου είδους μορφή τεκνοθεσίας η αναδοχής αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία, την ανθρώπινη φύση αλλά και στο ήθος και στις παραδόσεις του λαού μας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει και τα στοιχειώδη δικαιώματα αθώων αντυπεράσπιστων ανθρώπων, που δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον».

Διαβάστε την ανακοίνωση του Αγίου Όρους

«Εξ αφορμής προσφάτων δημοσίων εμφανίσεων και τοποθετήσεων κληρικών της Εκκλησίας, ακόμη και ιεραρχών, οι οποίες αφήνουν να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι είναι δυνατόν η Εκκλησία να δέχεται οποιαδήποτε άλλη μορφή οικογένειας, εκτός από αυτήν που θεσπίζει το Ιερόν Ευαγγέλιον, η Ιερά Κοινότης επιθυμεί να τοποθετηθεί και δημοσίως.

Το Άγιον Όρος, ως χώρος προσευχής και ασκήσεως, με αδιάσπαστη συνέχεια λειτουργική και πνευματική, εύχεται ταπεινά υπέρ του σύμπαντος κόσμου, για όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως διακρίσεων. Το μυστήριο του βαπτίσματος, με το οποίο ο άνθρωπος γίνεται μέλος της Εκκλησίας και λαμβάνει την χάρη του Αγίου Πνεύματος, αναμφισβήτητα αποτελεί την ορατή έκφραση της άπειρης αγάπης του Θεού. Η προσπάθεια να ζήσουμε σύμφωνα με το άγιο Ευαγγέλιο και τον νόμο του Θεού εξασφαλίζει τις προϋποθέσεις για την συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας.

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω δεν θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε την λύπη μας για τις παραπάνω δημόσιες εμφανίσεις και τοποθετήσεις προσώπων της Εκκλησίας, οι οποίες παρέχουν αφορμές σκανδαλισμού του πιστού λαού. Είναι σαφώς ξένο προς την διδασκαλία του Ευαγγελίου και το Ορθόδοξο ήθος να αφήνεται να εννοηθεί ότι ένα «ομόφυλο ζεύγος» είναι δυνατόν να θεωρείται ως οικογένεια και να αναγνωρίζεται σε αυτό δικαίωμα υιοθεσίας τέκνων, καθώς κάθε τέτοιου είδους μορφή τεκνοθεσίας η αναδοχής αντίκειται στην ευαγγελική διδασκαλία, την ανθρώπινη φύση αλλά και στο ήθος και στις παραδόσεις του λαού μας, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζει και τα στοιχειώδη δικαιώματα αθώων αντυπεράσπιστων ανθρώπων, που δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ένα φυσιολογικό οικογενειακό περιβάλλον.

Τα ανωτέρω εκφράζομε ως φωνή ειλικρινούς ενδιαφέροντος για την πορεία της πατρίδος μας, και μάλιστα σε περίοδο τόσο κρίσιμη γι᾽ αυτήν. Είθε η Προστάτις της πατρίδος μας και Έφορος του Αγίου Όρους Υπεραγία Θεοτόκος να μεσιτεύει προς τον Κύριον ημών Ιησούν Χριστόν για να οδηγήσει όλους σε μετάνοια και ζωή σύμφωνα προς το φως του Ευαγγελίου και την διδασκαλία Του.

Άπαντες οι εν τη κοινή Συνάξει Αντιπρόσωποι και Προιστάμενοι

των είκοσιν Ιερών Μονών του Αγίου Όρους Άθω».


Το ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ εόρτασε τον Άγιο Νικόδημο Αγιορείτη – Εικόνες απο κελί που πανηγύρισε!


 Από την πανήγυρη του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στο κελί του στις Καρυές!

Στο πρόσφατο προσκύνημα του Συνδέσμου μας ( ο Άγιος είναι προστάτης του Συνδέσμου μας), μέλη του επισκέφτηκαν και προσκύνησαν στο ΚΕΛΛΙ.

Η εικόνες είναι από τον μοναχό Πορφύριο . Χρόνια πολλά στους Αγιορείτες και σε όλο τον ΟΡΘΟΔΟΞΟ κόσμο απανταχού .




ΟΜΟΡΦΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

 


Άγιον Όρος: Δυο όμορφες ιστορίες από το Άγιον Όρος οι οποίες ευχόμαστε να μας κάνουν να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε διαφορετικά ίσως την ζωή… τον κόσμο, την ευσπλαχνία, την κατανόηση και συγχωρητικότητα που θα έπρεπε ο καθένας από εμάς να δείχνει στον συνάνθρωπο…

Η πρώτη όμορφη ιστορία από το Άγιον Όρος λέει:

«Κάθε φορά που νύχτωνε στον Παράδεισο, ο Άγιος Πέτρος, έκλεινε τα θυρόφυλλα και μετρούσε στα τεφτέρια του πόσοι είχανε μπει στον Παράδεισο. Ύστερα έβαζε τα ονόματά τους πλάι σε εκείνους που ήδη ήταν μέσα από καιρό και έβρισκε τον αριθμό.

Το άλλο πρωί μετρούσε πάλι τους παραδεισένιους ανθρώπους και πήγαινε να ανοίξει την πόρτα.

Μα για καιρό έβλεπε τούτο το παράδοξο:

Ενώ αποβραδίς είχε μετρήσει πως αυτοί που είχαν μπει στον Παράδεισο ήταν δέκα, την άλλη μέρα μετρούσε άλλους 3 παραπάνω.

Μα πως γίνεται αυτό σκεφτόταν.

– Αποφάσισε να πάει στον αφέντη Χριστό και να Του πει αυτό που τον απασχολεί.

– Να φυλάξεις βάρδια είπε ο Χριστός και ο Άγιος έσκυψε το κεφάλι και γύρισε στο διακόνημά του.

Το ίδιο βράδυ ο Απόστολος του Θεού φύλαξε κατά την προσταγή του Χριστού και σαν ξημέρωσε είχε έτοιμη την απάντηση.

– Τον ρώτησε λοιπόν ο Κύριος, τι συμβαίνει…

– Το βράδυ… Κύριε… που κλείνει ο Παράδεισος ανεβαίνει η Μάνα Σου στα τείχη και βάζει τους ανθρώπους από εκεί».

Αυτή είναι η δύναμη της Παναγίας μας!!

Η δεύτερη όμορφη ιστορία από το Άγιον Όρος λέει:

Δυο φίλοι έφτασαν μέχρι τα βάθη της ερήμου, ψάχνοντας για ένα σοφό και ευτυχισμένο άνθρωπο.

Πραγματικά, μετά από πολύ καιρό, βρήκαν έναν άγιο ασκητή. Και τον ρώτησαν:

-Τι να κάνουμε, πάτερ, για να βρούμε την αληθινή ευτυχία;

Βλέπουμε, ότι είσαι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος που μπορούμε να ρωτήσουμε. Γιατί φαίνεσαι Αληθινά ήρεμος και ευτυχισμένος.

Μόνο που εμείς «γιατί να το κρύψουμε;» δεν μπορούμε να ζήσουμε όπως εσύ…

Τότε εκείνος ο άγιος άνθρωπος, σηκώνοντας τα χέρια του προς τον ουρανό και με δάκρυα στα μάτια, τους είπε:

Αδέλφια μου, δεν χρειάζεται να ζείτε ακριβώς όπως εγώ, για να είσθε Αληθινά Ευτυχισμένοι.

Να τι χρειάζεται να κάνετε:

Να σκέπτεστε τον Θεό, τουλάχιστον όσο σκέπτεστε τους ανθρώπους.

Να φοβάστε τον Θεό, τουλάχιστον όσο φοβάστε τους ανθρώπους.

Να τιμάτε τον Θεό, τουλάχιστον όπως τιμάτε τους ανθρώπους.

Να ελπίζετε στον Θεό, τουλάχιστον όσο ελπίζετε στους ανθρώπους.

Να εκπληρώνετε τον νόμο του Θεού, τουλάχιστον όσο εφαρμόζετε τον ανθρώπινο νόμο.

Να ζητάτε την βοήθεια του Θεού, τουλάχιστον όσο την ζητάτε από τους ανθρώπους.

Να δοξάζετε τον Θεό, τουλάχιστον όσο δοξάζετε τους ανθρώπους.

Έτσι θα είστε αληθινά ευτυχισμένοι…


Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος (τόμος Α’), του π. Δημήτριου Φουρλεμάδη

 


Στο βιβλίο του π. Δημήτριου Φουρλεμάδη, ιατρού και νομικού, γίνεται αναφορά στο φυσικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, στην ιστορία του αγίου τόπου, από τις απαρχές του αγιορείτικου μοναχισμού, την έλευση των σταυροφόρων και την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα.

«Το Άγιο Όρος συνιστά ένα μοναδικό φαινόμενο στην ιστορία: Στην ιστορία της θρησκείας, στην ιστορία του Έθνους, στην ιστορία της τέχνης. Είναι ένας τεράστιος εθνικός και θρησκευτικός θησαυρός, όπου φυλάγεται αυτούσια και μεγαλεπήβολη η ζωντανή παρουσία του Ορθόδοξου Ελληνισμού». Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του βιβλίου «Οδοιπορικό στο Άγιο Όρος», τόμος Α’, π. Δημήτριος Φουρλεμάδης για να περιγράψει με γλαφυρό τρόπο το Περιβόλι της Παναγίας.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στο φυσικό πλούτο της Αθωνικής Πολιτείας, στην ιστορία του αγίου τόπου, από τις απαρχές του αγιορείτικου μοναχισμού, την έλευση των σταυροφόρων και την Επανάσταση του 1821 έως σήμερα.

Μονές, Σκήτες, Κελιά, Καλύβες, Καθίσματα, Ησυχαστήρια παρελαύνουν με ένα μοναδικό τρόπο στα μάτια του αναγνώστη, δίνοντας τη δυνατότητα να ταξιδέψει καθένας νοερά σε αυτό το μεγάλο και μοναδικό αγιορείτικο προσκύνημα.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου γίνεται αναφορά αναλυτική σε κάθε μονή του Άθωνος, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία, τη ναοδομία και το τυπικό λειτουργίας κάθε μονής.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Ορθόδοξη Κιβωτός» και διατίθεται στο τηλ. 210 6924659.


ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΑΤΗΣ

 


Προχθές εκοιμήθη ο μοναχός Καλλίνικος της Ιεράς Μονής Διονυσίου.

Ό,τι και αν γράψεις για το βίο του γέροντα σίγουρα θα παραλείψεις πολλά από τα ανεκτίμητα προσόντα του. Διακόνησε επί δεκαετίες το μοναστήρι του από όλα τα διακονήματα για να καταλήξει υπεύθυνος του νοσοκομείου και του γηροκομείου της μονής.

Κι αν δεν συμπαραστάθηκε σε ασθενείς μοναχούς. Πάντα με το χαμόγελο. Άριστος γνώστης της ελληνικής γλώσσας την οποία ελάτρευε. Όλβια μορφή.

Ο Θεός μας ας τον αναπαύσει…

Στη φωτογραφία  τον περασμένο Απρίλιο με τον πατέρα Καλλίνικο στο μνήμα του ιερομόναχου Συμεών ύστερα από τρισάγιο που τελέστηκε με τον παπά Αγάθωνα.


Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΟΣΙΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ - ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ



 Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις γνώσεις του, με δάσκαλο τον αδελφό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, Αρχιμανδρίτη Χρύσανθο. Κατόπιν 16 χρόνων πήγε στην Ελληνική σχολή της Σμύρνης, όπου κοντά σε φημισμένους διδασκάλους έλαβε ανώτερη παιδεία και αρετή. Μετά από ορισμένες περιπέτειες, το 1775 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος. Εκεί, στη Μονή του Άγιου Διονυσίου εκάρη μοναχός με το όνομα Νικόδημος. Οι Πατέρες της Μονής, που διέκριναν τα μεγάλα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα του Νικόδημου, τον διόρισαν αναγνώστη και γραμματέα της Μονής. Στη Μονή αυτή ο Νικόδημος, υπήρξε υπόδειγμα διακονίας και πράξεων αρετής. Έπειτα αποσύρθηκε σε κάποιο κελί, όπου με ασκητικό τρόπο, επιδόθηκε στη μελέτη και συγγραφή πολλών οικοδομητικών, θεολογικών και αγιολογικών βιβλίων. Μεταξύ αυτών είναι ο «Συναξαριστής», το «Εορτοδρόμιον», η «Νέα Κλίμακα», ο «Αόρατος Πόλεμος» και άλλα πολλά.



Τελικά μετά από διάφορες περιπέτειες, που υπέστη στη βραχύχρονη ζωή του, απεβίωσε από ημιπληγία, σε ηλικία 60 χρονών, τις πρώτες ορθρινές ώρες της 14ης Ιουλίου του έτους 1809 μ.Χ. στο κελλί των Σκουρταίων, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Τα τελευταία του λόγια ήταν η απάντηση που έδωσε στους μαθητές του όταν τον ρώτησαν αν ησυχάζει: «Τον Χριστό έβαλα μέσα μου και πως να μη ησυχάσω;». Ενταφιάστηκε στο Λαυριωτικό Κελί των Σκουρταίων στις Καρυαίς του Άγιου Όρους, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο πνευματικό συγγραφικό έργο, που σήμερα αποτελεί κεφάλαιο για τον λαό της Ορθόδοξης Εκκλησίας.


Η Εκκλησία μας επάξια από το έτος 1955 μ.Χ. τον κατέταξε στο Αγιολόγιο της.

ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΤΟ ΚΕΛΛΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΗΡΑΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΕΛΛΙΟΥ.
ΚΕΛΛΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ - ΚΑΡΥΕΣ

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ


Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 25-30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2022

 ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΠΟ 25 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΕΔΩΣΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022.

Ι.Μ.ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ 


Ι.Μ.ΔΟΧΕΙΑΡΙΟΥ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ Ι.Μ.ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

 ΑΠΟ ΤΗΝ Ι.Μ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ

ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ Ι.Μ.ΦΙΛΟΘΕΟΥ-Ι.Μ.ΚΑΡΑΚΑΛΛΟΥ

Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΜΑΣ ΕΟΡΤΑΖΕΙ