Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΘΩΝΙΚΗ ΓΗ

 


Καυχιόμασταν συχνά, στους συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες μας και υποστηρίζαμε ότι το Άγιον Όρος το ¨περπατήσαμε¨. Θεωρούσαμε, και πιστεύουμε ακόμη, ότι έχει και προσδίδει αλλοτινή ευλογία ο κόπος της οδοιπορίας, ν΄ ακολουθήσεις τα μονοπάτια εκείνα, πάντοτε, βέβαια, με κάποιον έμπειρο-οδηγό προσκυνητή, να κουραστείς έως ότου φθάσεις στο μοναχικό σου προορισμό: «Αν δεν ιδρώσεις και δεν πονέσουν τα πέλματά σου, Άγιον Όρος δεν εγνώρισες», συνήθιζαν να συμβουλεύουν οι παλαιότεροι Αγιορείτες! Ακολουθήσαμε τη συμβουλή τους.

Τώρα, πόσο και σε ποιο βαθμό γνωρίσαμε το Όρος, δεν είναι της παρούσης, δεν αφορά τους αναγνώστες μας. Ακόμη, όμως, και σήμερα, μας αναπαύει η οδοιπορία στην Αθωνική γη. Και αν πεις για τις συζητήσεις που ελάμβαναν χώρα κατά το οδοιπορικά αυτά, ευθύς αμέσως, γι΄ αυτό ξεκίνησα να γράψω, έχω να θυμάμαι τόσα από δαύτες…!

Διψούσαμε για τα προσκυνητάρια που βρίσκαμε στο δρόμο! Κάθε προσκυνητάρι στο Όρος έχει δική του, μοναδική ιστορία. Κάθε προσκυνητάρι και θαύμα, κάθε εικόνα και άγιος. Όσα από αυτά είχαν πρόχειρες επιγραφές, τα διαβάζαμε, μαθαίναμε την ανεξάντλητη αθωνική Ιστορία. Όσα παρέμεναν σκοτεινά και παραμελημένα, ξέρει ο Θεός, λέγαμε, ξέρει ο Θεός να τιμά και να λαμπρύνει τους αγίους Του ¨εν καιρώ ευθέτω¨.

Οι δε συζητήσεις κατά τους μακραίωνους τούτους περιπάτους ήταν αστείρευτες! Συνέπλεε το πνευματικό με το κοσμικό στοιχείο, διαφορετικοί άνθρωποι, άλλες οι καταβολές μας, άλλες οι αναζητήσεις μας. Στα οδοιπορικά αυτά έλαβαν χώρα οι μεγαλύτερες και ¨βαθυστόχαστες ¨ συζητήσεις μας. Αν θυμηθώ και τις φορές που είχαμε συνοδοιπόρο κληρικό ή μοναχό! «Θα αγιάσεις μαζί μας», συνηθίζαμε να λέγουμε και εκείνος μειδίαζε ευγενικά. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι χρόνια τώρα, στις αγιορείτικες προσκυνηματικές εξορμήσεις μας απουσιάζει το ιερατικό ή μοναχικό στοιχείο. Τυχαίο άραγε;

Στα οδοιπορικά αυτά συζητούσαμε όσα συγκρατούσαμε από τον προηγούμενο προσκυνηματικό μας σταθμό και παραθέταμε τις πνευματικές εμπειρίες μας από το ένα μοναστήρι στο άλλο. Οι λόγοι των Μοναχών, οι ιλαρές μορφές τους – τις περισσότερες φορές – τα μοναστηριακά καθιδρύματα, η μοναχική-μοναστηριακή λατρεία…! Όλα γίνονταν θέμα συζήτησης που πολλές φορές διαρκούσε ημέρες και, σχεδόν πάντοτε, μας συνόδευε και μας ακολουθούσε στις συζητήσεις μας και εκτός των ορίων του Άγίου Όρους.

Ακόμη και σήμερα, συγκρατώ εκείνη την καλογερική διήγηση που ακούσαμε στις Καρϋές από τον παπά Ιερόθεο. Τη βρήκα σε ένα σύγχρονο αθωνικό γεροντικό και την παραθέτω αυτούσια, σχεδόν, όπως την παρουσίαζε δακρύβρεχτος ο ίδιος: «Ο Γέρο-Θεοφύλακτος είδε άλλη φορά, στο κατώφλι της πόρτας του Κυριακού, να είναι κάτω Σταυρός και μπαίνοντας, μέσα οι παπάδες, πατούσαν πάνω. Τούτο τού ήρθε φώτησι, ότι, φανέρωνε τους Παπάδες, Μοναχούς και χριστιανούς που μπαίνουν στην εκκλησία του Θεού να κάνουν προσευχή, ενώ είναι γεμάτοι μίσος και κακία. Αυτό σημαίνει καταφρόνησι στο Πάθος του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και το Σταυρό Του, από τον οποίον ο Δεσπότης Χριστός κήρυξε την αγάπη και όχι το μίσος»(1). Ο παπά Ιερόθεος κοιμήθηκε πρόσφατα. Ο Θεός να τον αναπαύσει μετά των δικαίων Του.

Ήμουν ο μικρότερος της παρέας και οι υπόλοιποι μού έδειχναν περισσότερη προσοχή. Αυτό σήμαινε αυτόματα ότι δεν κουβαλούσα σχεδόν τίποτα, παρά μόνο τα απολύτως προσωπικά μου είδη πρώτης ανάγκης. Και πάντοτε τα ¨ασκητικά¨ του αγαπημένου μου αγίου Ισαάκ του Σύρου, μόνιμο, και ακατανόητο σε πολλά, εντρύφημα. Άλση θαλερά και σύσκια, βελανιδιές, καρυδιές, καστανιές, φουντουκιές, οξυές, πεύκα και έλατα, πουρνάρια και θάμνοι ολοένα γύρω σου(2). Και οδοιπορικό σε τέτοια μέρη, ¨εκόντος ή άκοντος¨, σίγουρα, παραμένει αξέχαστο…!

Κοινό θέμα συζήτησης, σχεδόν πάντοτε, ήταν η προσευχή και δη, η ¨ευχή¨ του Ιησού, η μονολόγιστη ευχή ¨Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησόν με τον αμαρτωλόν¨(3). Κρεμούσαμε τα κομποσχοίνια στα χέρια μας και θεωρούσαμε απόδειξη πνευματικότητας τον τύπο, την ¨επίδειξη¨ ότι γνωρίζουμε από αυτά και ότι όσο περπατούσαμε, παρά τις όποιες συζητήσεις, δήθεν, ξέραμε από προσευχή, είχαμε συναίσθηση του οδοιπορικού μας! «Η φωνή του γέροντά μου και πνευματικού μου είναι η φωνή του Χριστού» συνήθιζε να λέγει ο μακαριστός άγιος γέροντας της Χίου, Κορνήλιος Μαρμαρινός. Και εμείς συζητούσαμε για γέροντες γύρω μας, κρατούσαμε και μεγάλα κομποσχοίνια και βυθιζόμασταν στον πνευματικό λήθαργο, μέσα στα μονοπάτια τα αγιωτικά, μέσα στα εξαντλητικά οδοιπορικά στην αθωνική γη.

«Ο Αρίστιππος, ο αρχηγός των κυρηναϊκών φιλοσόφων, για να έχει μία άνετη ζωή, έπαιρνε αρκετά χρήματα από τους μαθητές του, για τα μαθήματα που τους παρέδιδε. Μία φορά, όταν ο πατέρας ενός μαθητή του διαμαρτυρήθηκε ότι ζητάει μεγάλη αμοιβή και πως με τα λεφτά αυτά θα μπορούσε να αγοράσει ένα δούλο, ο Αρίστιππος απάντησε: ¨Να αγοράσεις δούλο και αργότερα θα έχεις δύο δούλους, τον αμόρφωτο γιο σου και αυτόν που αγόρασες»(4). Μάθαμε, όμως, από τα ατελείωτα αυτά οδοιπορικά να θέτουμε προτεραιότητες στην καθημερινότητά μας, να βάζουμε ¨πρόγραμμα¨ πνευματικό και να οριοθετούμε ιεραρχικά τις όποιες ανάγκες μας.

Στα οδοιπορικά μας στην αθωνική γη ¨σπουδάσαμε¨ όσα οι αγιορείτες Πατέρες, ακουσίως, δεν μας δίδαξαν. Κυρίως, όμως, διδαχθήκαμε την υπομονή, εκεί, στα μακρόσυρτα οδοιπορικά του Άθωνα, εκεί, θαρρώ, συναντά απόλυτη εφαρμογή ο λόγος του Αποστόλου: «Επεφάνη η χάρις του Θεού, η σωτήριος πάσιν ανθρώποις, παιδεύουσα ημάς, ίνα αρνησάμενοι την ασέβειαν και τας κοσμικάς επιθυμίας, σωφρόνως καί δικαίως και ευσεβώς ζήσωμεν εν τω νυν αιώνι, προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα…»(5).

Παραπομπές:

1.Θεοφιλόπουλου Ανδρέου-Χαραλάμπους, Αγιορείτου Μοναχού, Γεροντικό του Αγίου Όρους, τόμος Α΄, Αθήνα 1994, σελ. 31.

2.«Το 90,25% της χερσονήσου του Αγίου Όρους καλύπτεται από δάση», βλ. Μουλόπουλου Χρήστου, Η δασοπονία του Αγίου Όρους, Αθωνική Πολιτεία, Θεσσαλονίκη 1962, σελ. 57.

3.Πρβλ., Λυκούδη Δημητρίου, Η δύναμη της προσευχής στο ¨Βίος Αβίωτος¨, Αθήνα 2014, σελ. 131-137.

4.Μανουσάκη Γεωργίου, Συνομιλίες με τον Αριστοτέλη, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2003, σελ. 39.

5. Τίτ., β΄11.


Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Στο Άγιον Όρος τέλη Μαΐου ο Οικουμενικός Πατριάρχης


 Το Άγιον Όρος θα επισκεφθεί στα τέλη Μαΐου ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, όπως ο ίδιος ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη πραγματοποίησαν ο Kαθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος και πατέρες της Μονής την Τρίτη.

Όπως ο ίδιος ανέφερε αυτό συμφώνησε και με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνο, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τελευταίος πριν λίγες ημέρες στο Φανάρι.

“Αυτή η επίσκεψίς των με φέρνει πίσω νοερώς εις το Άγιον Όρος. Εις τα σεβάσματα της πίστεως μας. Το Άγιον Όρος το οποίον, συν Θεώ, θα επισκεφθώ για ακόμη μια φορά εις το τέλος του προσεχούς Μαΐου όπως συμφωνήσαμε πρόσφατα με τον κύριο Διοικητή που ήταν εδώ στο Φανάρι”, ανέφερε.

Στην ίδια συνάντηση ο Παναγιώτατος ζήτησε την εκκένωση του κεντρικού κτηρίου της Μονής Εσφιγμένου από καταληψίες και την εφαρμογή των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων το ταχύτερον δυνατόν.



Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Παρέμβαση του Πολ.Διοικητή του Αγίου Όρους Θ. Μαρτίνου για τα περί ρωσικής επιρροής σε μονές του Αγίου Όρους

 Με αφορμή διάφορα δημοσιεύματα ήθελα να παράσχω τις εξής διευκρινίσεις σχετικά με την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγίου Όρους, το λεγόμενο Ρωσικό Μοναστήρι.

Σαν Διοικητής έχω γνωρίσει καλά τον Ηγούμενο, Γέροντα Ευλόγιο, τον Αντιπρόσωπο, π. Μακάριο, και τα μέλη της Αδελφότητας που προέρχονται είτε από την Ρωσία είτε από την Ουκρανία.

Είναι ιδιαίτερα ευλαβείς, αφιερωμένοι στα θρησκευτικά τους καθήκοντα και αδιάλειπτα προσεύχονται για την πατρίδα τους σε αυτές τις δύσκολες ώρες.

Ως Πολιτική Διοίκηση είναι μέλημά μας να εξυπηρετούμε και να συμπαριστάμεθα στις Ιερές Μονές Παντελεήμονος (Ρωσικό), Χιλανδαρίου (Σερβικό), Ζωγράφου (Βούλγαροι) και στην Ιερά Σκήτη Προδρόμου (Ρουμάνοι) ώστε να αισθάνονται την στοργή και το ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας.

Έχουμε αναπτύξει με τις ανωτέρω Ιερές Μονές δεσμούς αμοιβαίας συμπάθειας και εμπιστοσύνης.

Σήμερα η σκέψη μας είναι κοντά στους Ρώσους και τους Ουκρανούς Ομόδοξούς μας της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα και ολόψυχα ευχόμαστε και προσευχόμαστε να επέλθει γρήγορα η Ειρήνη στους Λαούς που δοκιμάζονται”.

Θανάσης Μαρτίνος


Δεν άντεξε τη μοναξιά ο 40χρονος αστυνομικός που αυτοπυροβολήθηκε στο Άγιον Όρος, λένε μοναχοί

 


Ο 40χρονος υπηρετούσε σ’ ένα από τα φυλάκια που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα σε αυτό της Μονής Χιλανδαρίου –

Το πρωί της Τρίτης αυτοπυροβολήθηκε κι έβαλε τέλος στη ζωή του

Θλίψη στο Άγιον Όρος για το τραγικό τέλος του 40χρονου αστυνομικού, ο οποίος σήμερα το πρωί και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, έδωσε τέλος στη ζωή του με το υπηρεσιακό του όπλο.

Ο 40χρονος υπηρετούσε σ’ ένα από τα φυλάκια που υπάρχουν σε διάφορα σημεία του Αγίου Όρους και συγκεκριμένα σε αυτό της Μονής Χιλανδαρίου, το οποίο βρίσκεται απομονωμένο και ξεχασμένο από κάθε ανθρώπινη ύπαρξη.

Όπως αναφέρουν μοναχοί από το «Περιβόλι της Παναγιάς», μια από τις αιτίες που οδήγησε τον 40χρονο στην απόφαση αυτή, όπως έγινε γνωστό στους πατέρες του Αγίου Όρους, ήταν οι ατελείωτες ώρες μοναξιάς.

«Κρίμα το παλικάρι τόσο νέο, έφυγε από την ζωή. Όπως έμαθα δεν άντεχε την μοναξιά εκεί στο φυλάκιο που βρισκόταν, στη Μονή Χιλανδαρίου. Το μέρος που ήταν, η αλήθεια είναι πως ήταν αρκετά απομονωμένο. Στο Άγιον Όρος υπάρχουν διάφορα φυλάκια στα οποία υπηρετούν αστυνομικοί. Κάποια είναι απομονωμένα, ξεχασμένα από τον κόσμο. Αυτά που βρίσκονται στην Μεγίστη Λαύρα, την Άγια Άννα και το Χιλανδάρι είναι μόνα τους δεν υπάρχουν επαφές με κόσμο» σημειώνει και προσθέτει: «Ξέρω ότι άλλοι αστυνομικοί θέλουν να πάνε κι άλλοι το αποφεύγουν. Εκείνος μάθαμε πως δεν ήθελε να πάει από την αρχή εκεί. Δυστυχώς είχε αυτό το τέλος».

Ο ηλικίας 40 ετών αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε με το υπηρεσιακό του όπλο στον Αστυνομικό Σταθμό Χιλανδαρίου, με την ΕΛ.ΑΣ. να διεξάγει έρευνα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έβαλε τέλος στη ζωή του.

Περίπου στις 10:00 σήμερα το πρωί, ο αστυνομικός αυτοπυροβολήθηκε και στο σημείο είχαν σπεύσει ιατροί του Κέντρου Υγείας Καρυών, ωστόσο ήταν αργά.

Η σορός του 40χρονου αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη για τη διενέργεια νεκροψίας – νεκροτομής.


Εκοιμήθη ο Ιερομόναχος π. Καλλίνικος Ιβηρίτης σε ηλικία 80 Ετών



 Εκοιμήθη ο Ιερομόναχος π. Καλλίνικος Ιβηρίτης σε ηλικία 80 Ετών ο οποίος διετέλεσε Προϊστάμενος της Μονής, Αντιπρόσωπος στην Ιερά Κοινότητα και Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους λόγω σοβαρών προβλημάτων Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια.

Μεγάλη μορφή του Αγίου Όρους. Σε δύσκολα χρόνια ως Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους, χάραξε δρόμους και εφήρμοσε στρατηγικές που κράτησαν το Άγιο Όρος όρθιο.

Διετέλεσε 7 φορές Πρώτος αλλά και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων.

Εισηγήθηκε πολλές φορές σκληρές Αποφάσεις για να κρατήσει την Αγιορείτικη Πολιτεία ενωμένη και συμπαγή.

Τον ενθυμούμαστε πάντα πρώτο πριν ακόμη αρχίσει η Ακολουθία στο Μοναστήρι να είναι στο στασίδι του περιμένοντας την Έναρξη της κάθε Ιεράς Ακολουθίας.



Άγιον Όρος: Η Μονή Γρηγορίου διευκρινίζει για τον μοναχό Χριστόδουλο – “Είναι απολύτως ψευδή όσα έχει αναρτήσει”

 


Σε μια διευκρινιστική ανακοίνωση για την αποκατάσταση της αλήθειας προχώρησε η Ιερα Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους  σχετικά με όσα ψευδή και ανυπόστατα έχει διαδώσει μέσω του διαδικτύου ο μοναχός Χριστόδουλος, κατά κόσμον Νικόλαος Διαμαντόπουλος.

Όπως αναφέρεται ρητά  “η Εισαγγελική Αρχή έχει ήδη αναλάβει να αντιμετωπίσει τις συκοφαντίες του σύμφωνα με τον νόμο”. 

Αναλυτικά το ανακοινωθέν:

«Επί σειράν ετών εμφανίζεται στο διαδίκτυο κάποιος μοναχός Χριστόδουλος, εκφραζόμενος χυδαία μεταξύ άλλων και προς πρόσωπα κυρίως της καθ’ ημάς Ιεράς Μονής.

Η Ιερά Μονή μας για να μη δώσει μεγαλύτερη έκταση και αναμένοντας την μετάνοιά του απέφυγε μέχρι στιγμής τον σχολιασμό τους.

Όμως η δραστηριότητά του αυτή συνεχίζεται, και έτι περισσότερον οξύνεται.

Γι’ αυτό και η Ιερά Μονή μας λύει την σιωπή της, για να βεβαιώσει τους ευσεβείς Χριστιανούς, ότι όλα όσα έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο για πρόσωπα της Αδελφότητός μας ο μοναχός Χριστόδουλος (κατά κόσμον Νικόλαος Διαμαντόπουλος) είναι απολύτως ψευδή, συκοφαντικά, εμπαθή και άκρως δυσφημιστικά.

Κατά το παρελθόν για παρόμοιες χυδαίες συκοφαντίες είχε ζητήσει συγγνώμη από τα συκοφαντούμενα πρόσωπα της Μονής μας και ενώπιον Δικαστηρίου, αλλά δυστυχώς τις επαναλαμβάνει.

Για τον λόγο αυτό η Εισαγγελική Αρχή έχει ήδη αναλάβει να αντιμετωπίσει τις συκοφαντίες του σύμφωνα με τον νόμο.

Σημειωτέον ότι ο εν λόγω μοναχός από έτους περίπου εμφανίζεται και δραστηριοποιείται ως ‘Επίσκοπος Καρπασίας της Κύπρου, Έξαρχος εν Αχαΐα’ και γι’ αυτό έχει καταδικασθή με φυλάκιση από την Ελληνική Δικαιοσύνη ‘τον παρελθόντα Ιανουάριο 2022, για τα εξής αδικήματα: α) αντιποίηση εκκλησιαστικής αρχής και σχήματος, β) αντιποίηση εκκλησιαστικής αρχής κατ’ εξακολούθηση και γ) εξύβριση’, όπως προσφάτως έχει ανακοινώσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενωρίτερα είχε δηλώσει η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Η Ιερά Μονή μας εκφράζει την λύπη της για την συμπεριφορά του μοναχού Χριστοδούλου.

Εύχεται να μετανοήση και να παύση να σκανδαλίζη το πλήρωμα της Εκκλησίας.

Εκ της Ιεράς Μονής»


Τραγωδία στο Άγιον Όρος: Αστυνομικός αυτοκτόνησε με το υπηρεσιακό όπλο του



 Τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίτερα σήμερα στο Άγιον Όρος, όπου ένας 40χρονος αστυνομικός, ο οποίος υπηρετούσε στον αστυνομικό σταθμό της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου, έβαλε τέλος στη ζωή του.Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, ο αστυνομικός αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας το υπηρεσιακό όπλο του.

Όπως αναφέρει το voria.gr, ο αστυνομικός υπηρετούσε για αρκετά χρόνια στην Αθωνική Πολιτεία. Η σορός του αναμένεται να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη ώστε να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή από ιατροδικαστή.

Οι αστυνομικές Αρχές διεξάγουν έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν τον αστυνομικό στο απονενοημένο διάβημα.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Σαρακοστή στο Άγιον Όρος: Τα μυστικά της “ευλογημένης κουζίνας”


 Όπως όλοι γνωρίζουμε, στο Άγιον Όρος τις ημέρες αυτές οι μοναχοί, αλλά μαζί με αυτούς και οι πολυπληθείς προσκυνητές του, εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα αυστηρής νηστείας, λόγω της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Η νηστεία αυτή είναι αλάδωτη τις πέντε ημέρες της εβδομάδας, ενώ κατάλυση επιτρέπεται μόνο το Σάββατο και την Κυριακή.

 


Στην νηστεία αυτήν στο Άγιον Όρος, κατά παράδοση, καταλύεται ψάρι μόνο μία φορά: στην εορτή του Ευαγγελισμού ή την Κυριακή των Βαΐων, όποια από τις δύο προηγηθεί χρονικά.

Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι μια εξαιρετική ευκαιρία, πέρα από την πνευματική ένωση με τον Κύριο, να έρθουμε σε επαφή μέσω της Νηστείας των 40 ημερών  και να γνωρίσουμε σε βάθος τη μοναδική διατροφή που έχουν υιοθετήσει οι Αγιορείτες μοναχοί ανά τους αιώνες.

Η πιο σημαντική περίοδος νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο των Ορθοδόξων Χριστιανών, η παλαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα, αποτελεί όντως την ιδανική περίοδο για να υιοθετήσουμε τα διατροφικά μοντέλα των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας και να εισαγάγουμε στην καθημερινότητά μας απλές τροφές της ελληνικής Γης που θα μας βοηθήσουν στην εναρμόνιση του σώματός μας με την πνευματική μας ενατένιση και τον αναστοχασμό. Η ελληνική Φύση μας παρέχει τα πάντα: Λαχανικά εποχής, αλλά και κατεψυγμένα, όσπρια μεγάλης θρεπτικής αξίας, φρούτα της Άνοιξης, ρύζι, ταχίνι, μέλι, όλα όσα χρειάζεται ο οργανισμός μας για να ανακάμψει, χωρίς να στερείται τίποτα από αυτά που προσφέρει η κρεατοφαγία και η ψαροφαγία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που διακεκριμένοι επιστήμονες από όλον τον κόσμο, μελετούν τη μοναστηριακή διατροφή και προτείνουν συνταγές και υλικά που εμπεριέχονται στη μεσογειακή διατροφή και είναι συνώνυμα με τη βιολογική δίαιτα, την υγιεινή και πράσινη διατροφή ακόμη και με τη χορτοφαγία. Ιατροί και διατροφολόγοι αποφαίνονται για τα αναρίθμητα οφέλη της για την ανθρώπινη υγεία έχοντας αποδείξει ότι διαθέτει  αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες, προστατεύει από την οστεοπόρωση ενώ συμβάλλει στην καλύτερη δυνατή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου ενώ  μειώνει εντυπωσιακά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης στο αίμα. Παράλληλα ευνοεί την καλή λειτουργία του εντέρου και φυσικά προσφέρει ευεξία και ψυχοσωματική ισορροπία με όλα τα παραπάνω να οδηγούν και να διασφαλίζουν  μακροζωία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι περισσότεροι μοναχοί αφήνουν τα εγκόσμια  αφότου έχουν συμπληρώσει τα 85 ως και 95 έτη και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζουν μέχρι τα 100 ή και περισσότερο.

Η «ευλογημένη κουζίνα»

Η μοναστηριακή κουζίνα είναι ευλογημένη καθώς οι μοναχοί που ζουν στο Άγιο Όρος ακολουθούν την ιερή παράδοση αιώνων ακολουθώντας συνταγές που έχουν καλά φυλαγμένες στα σεντούκια των μοναστηριών, δημιουργώντας υγιεινά, λιτά αλλά πολύ νόστιμα και γευστικά γεύματα, που θα ζήλευαν ακόμη και πιο διακεκριμένοι σεφ του κόσμου.

Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των συνταγών τους προέρχονται από τα κτήματα, τους αγρούς και τα περιβόλια που καλλιεργούν στον περίβολο των μονών. Γιατί οι μοναχοί είναι συγχρόνως και κηπουροί, αγρότες, ψαράδες και φυσικά μάγειροι. Σχεδόν όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούν στις συνταγές τους τα έχουν καλλιεργήσει ή συλλέξει με τα χέρια τους. Η μοναστηριακή κουζίνα ακολουθεί τους κύκλους των εποχών στα υλικά που χρησιμοποιεί. Ξεχωρίζει για την απλότητα και τη γνησιότητα των γεύσεών της αλλά και για την καλαισθησία, την οικονομία και την αυτάρκειά της, στοιχεία που την καθιστούν παράδειγμα για να την υιοθετήσουν και οι λαϊκοί.

Δεν αρκούν τα αγνά υλικά, χρειάζεται και ειδική ιεροτελεστία

Το φαγητό για τους μοναχούς έχει τη δική του ιεροτελεστία, τους δικούς του κανόνες. Δεν αρκεί λοιπόν η καλλιέργεια, το μαγείρεμα και το φαγητό καθαυτό αλλά η όλη διαδικασία συνοδεύεται από λειτουργικό. Στα μοναστήρια οι μοναχοί αλλά και οι επισκέπτες τρώνε σε δύο βάρδιες, την πρωινή και τη βραδινή, δύο πολύ λιτά γεύματα διάρκειας περίπου 20 λεπτών το καθένα. Κατά τη διάρκεια του γεύματος επικρατεί απόλυτη ηρεμία, οι μοναχοί συγκεντρώνονται στο φαγητό τους ευλογώντας και ευχαριστώντας τον Κύριο την ίδια ώρα που ένας μοναχός διαβάζει αποσπάσματα από το Γεροντικό και άλλα πατερικά κείμενα. Έτσι, η μοναστηριακή κουζίνα προσφέρει τροφή τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα.

Τα συστατικά και ο άρτος ο επιούσιος

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι φτωχή σε κορεσμένα ζωικά λίπη και πλούσια σε βιταμίνες, φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, χάρη στα άφθονα λαχανικά και φρούτα που καταναλώνουν οι μοναχοί κατά τη διάρκειά της. Τα όσπρια αποτελούν το “κρέας” της νηστείας. Παρέχουν στους μοναχούς τους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές πρωτεΐνες που χρειάζονται. Ειδικά αν συνδυαστούν σωστά, με δημητριακά, δίνουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Στη βάση της μοναστηριακής διατροφής βρίσκεται το ψωμί, ο άρτος ο επιούσιος, το οποίο ζυμώνουν οι ίδιοι οι μοναχοί. Εκτός από σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι είναι βασική πηγή ενέργειας για τον ανθρώπινο οργανισμό, το ψωμί περιέχει φυτικές ίνες και βιταμίνες Β και Ε.

Οι συνταγές που περιλαμβάνει η μαγειρική του Αγίου Όρους για την περίοδο της Σαρακοστής αφορούν μια σειρά από φαγητά (αλάδωτα) αλλά οι λαϊκοί μπορούν να ακολουθήσουν τις πιο λαδερές εκδόσεις στα μαγειρευτά, τα  όσπρια και τις σούπες. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί το ιδανικό φαγητό για να αρχίσει το στομάχι να δέχεται ομαλά τις αρτύσιμες τροφές.

Παρακολουθήστε και το παρακάτω βίντεο από το αφιέρωμα της ΕΡΤ για την μοναστηριακή διατροφή με τον Μακαριστό Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό



 Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ " Η ΠΛΑΤΥΤΕΡΑ " ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.






 


Τρίτη 1 Μαρτίου 2022

Ναυπάκτου Ιερόθεος: Ρωσία και Ουκρανία

 


Πρίν τρία σχεδόν χρόνια δηλαδή, τό ἔτος 2019, διάβασα ἕνα ἐνδιαφέρον βιβλίο πού ἀναφερόταν στίς σχέσεις μεταξύ τῆς Ρωσίας καί τῆς Οὐκρανίας μέσα στήν ἱστορία καί ἔγραψα ἕνα ἄρθρο γιά νά τό παρουσιάσω.

Τό ἄρθρο αὐτό μέ τίτλο «Ρωσία καί Οὐκρανία» ἀναρτήθηκε τότε στήν ἱστοσελίδα τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως μας, ἀπό ὅπου τό πῆραν καί ἄλλες ἱστοσελἰδες.

Ἐπειδή τό θέμα αὐτό στίς ἡμέρες μας εἶναι πολύ ἐπίκαιρο, λόγω τῆς εἰσβολῆς τῶν Ρώσων στήν Οὐκρανία, τό ἐπαναφέρω γιά νά φανοῦν οἱ ἀρνητικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας καί Οὐκρανίας διά μέσου τοῦ χρόνου μέχρι τήν ἐποχή μας.

Πάντως, ἡ ἀντίσταση τοῦ Οὐκανικοῦ λαοῦ στή Ρωσική εἰσβολή ἐπιβεβαιώνει τήν ἔρευνα πού ἔκανε ἡ συγγραφεύς τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, καθώς ἐπίσης καί τά συμπεράσματά της.

Γεγονός εἶναι ὅτι ἡ ἱστορία τοῦ θέματος αὐτοῦ ἀποδεικνύει ὅτι ὁ Οὐκρανικός λαός ἀπό τήν Τσαρική ἀκόμη Αὐτοκρατορία ἀγωνιζόταν νά διαφυλάξη τήν ἐθνική του ταυτότητα καί νά ἐπιτύχη τήν ἀνεξαρτησία του, ἀλλά δυστυχῶς οἱ προσπάθειες του καταπνίγονταν στό αἷμα.

Φυσικά πρέπει νά προσευχόμαστε νά σταματήση ὁ πόλεμος καί νά ἀρχίσουν οἱ εἰρηνικές διαπραγματεύσεις γιά τήν σταθεροποίηση τῆς εἰρήνης, γιατί ἡ συνέχιση τοῦ πολέμου εἶναι μιά τραγωδία τόσο ἀπό ἐκκλησιαστικῆς ὅσο καί ἀνθρωπιστικῆς πλευρᾶς.

Καί ὅσοι δέν πείθονται ἀπό λογικά ἐπιχειρήματα, ἄς δοῦν τά δάκρυα καί τόν πόνο στά πρόσωπα τῶν μικρῶν παιδιῶν, ἀπό τά ὁποῖα βγαίνει ἕνα καυτό ἐρώτημα: «Γιατί ὁ πόλεμος;».

Καί τό ἐκπληκτικότερο εἶναι ὅτι ὁ πόλεμος γίνεται ἀπό ὀρθόδοξο λαό, τοῦ ὁποίου οἱ ἡγέτες προσεύχονται στούς Ὀρθόδοξους Ναούς καί ἔχουν  στενή συνεργασία μέ τούς ἐκκλησιαστικούς τους ἡγέτες!!

Τό κείμενο πού ἀκολουθεῖ εἶναι μιά μικρή συμπαράσταση μου στόν πονεμένο καί πληγωμένο Οὐκρανικό λαό, καί μέ αὐτόν τόν τρόπο ἐκφράζω τόν βαθύτατο πόνο μου, γιά ὅσα γίνονται αὐτές τίς ἡμέρες στήν Οὐκρανία.

Ρωσία καί Οὐκρανία 

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Διάβασα μέ ἐνδιαφέρον τό βιβλίο τῆς Anne Applebaum μέ τίτλο «Ὁ κόκκινος λιμός», δηλαδή «κόκκινη πείνα» καί ὑπότιτλο «ὁ πόλεμος τοῦ Στάλιν ἐναντίον τῆς Οὐκρανίας» (ἐκδ. Ἀλεξάνδρεια, Ὀκτώβριος 2019), σέ μετάφραση τοῦ Μενέλαου Ἀστερίου, καί εἶδα ἄγνωστα σέ μένα, ἀλλά καί σέ πολλούς ἄλλους στοιχεῖα γιά τήν σχέση καί διαφορά μεταξύ Ρωσίας καί Οὐκρανίας καί ὅσα φρικιαστικά γεγονότα ἔγιναν τά ἔτη 1931-1933, μέ τήν λιμοκτονία τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ.

Ἡ συγγραφεύς τοῦ βιβλίου Anne Applebaum ζῆ στήν Πολωνία καί εἶναι καθηγήτρια στό London School of Economics καί ἔχει γράψει καί ἄλλα βιβλία, μεταξύ τῶν ὁποίων, «Τό σιδηροῦν παραπέτασμα» καί τό «Γκουλάγκ», πού βραβεύθηκαν.

Στό κείμενό μου αὐτό θά σημειώσω τέσσερα συγκεκριμένα σημεῖα ἀπό τό ἐνδιαφέρον αὐτό βιβλίο.

Τό πρῶτον σημεῖο εἶναι, ποιά εἶναι ἡ ἐθνική καί πολιτιστική ταυτότητα τῆς Οὐκρανίας καί πῶς ἐπιχειρήθηκε ὁ ἐκρωσισμός της. Τό δεύτερον σημεῖο εἶναι οἱ οὐκρανικές ἐπαναστάσεις πού ἔγιναν γιά τήν διάσωση τῆς ἐθνικῆς ταυτότητας τῆς Οὐκρανίας. Τό τρίτον σημεῖο εἶναι πῶς οἱ Ρῶσοι κατέστειλαν καί κατέστρεψαν αὐτό τό οὐκρανικό ἐθνικό κίνημα, καί κυρίως τά γεγονότα τῶν ἐτῶν 1931-1933 πού ἀναφέρονται στήν γενοκτονία τοῦ Οὐκρανικοῦ λαοῦ ἀπό τούς Ρώσους μέ τήν λιμοκτονία. Καί αὐτά θά παρουσιασθοῦν περιληπτικά. Στό τέλος θά καταγραφοῦν καί μερικές διαπιστώσεις.

1. Ὁ ἐκρωσισμός τῆς οὐκρανικῆς ἐθνικῆς ταυτότητας

Ἤδη ἀπό τήν εἰσαγωγή τοῦ βιβλίου γίνεται λόγος γιά τήν ἰδιαίτερη ἐθνική καί πολιτιστική ταυτότητα τῆς Οὐκρανίας.

«Στό τέλος τοῦ μεσαίωνα ὑπῆρχε διακριτή οὐκρανική γλώσσα σλαβικῆς προέλευσης, ἡ ὁποία συγγένευε τόσο μέ τήν πολωνική ὅσο καί μέ τήν ρωσική γλώσσα, ἀλλά καί διέφερε ἀπό αὐτές, ἀκριβῶς ὅπως ἡ ἰταλική γλώσσα συγγενεύει μέ τήν ἰσπανική καί τήν γαλλική γλώσσα, ἀλλά καί διαφέρει ἀπό αὐτές». Οἱ Οὐκρανοί ἔχουν δικά τους ἤθη καί ἔθιμα, παραδόσεις, δικούς τους ἥρωες καί θρύλους.

Ἡ Οὐκρανία ἀνῆκε στήν Ρωσική Αὐτοκρατορία ἀπό τόν 18ο ἕως τόν 20ό αἰώνα, ἐνῶ προηγουμένως τά ἐδάφη της ἀνῆκαν στήν Πολωνία, μάλιστα τήν Πολωνολιθουανική Ἕνωση. «Ἀκόμη νωρίτερα τά οὐκρανικά ἐδάφη ἦταν πυρῆνας τοῦ “βασιλείου τῶν Ρώς”». Γράφεται ὅτι «ἡ Οὐκρανία ἦταν ἕνα ἐξιδανικευμένο, ἐναλλακτικό ἔθνος, πιό πρωτόγονο καί ταυτοχρόνως πιό αὐθεντικό, πιό συναισθηματικό, πιό ποιητικό ἀπό ὅ,τι ἡ Ρωσία». Ὅμως, κατά περιόδους τόσο οἱ Πολωνοί ὅσο καί οἱ Ρῶσοι ἐπιδίωκαν «νά ὑπονομεύσουν ἤ νά ἀρνηθοῦν τήν ὕπαρξη οὐκρανικοῦ ἔθνους».

Ἡ Τσαρική Αὐτοκρατορία ἐπιδίωκε νά ἐκρωσίση τήν Οὐκρανία. Ὁ Τσάρος Ἀλέξανδρος Α΄ στήν πρώτη μεγάλη ἐκπαιδευτική μεταρύθμιση πού ἔγινε στήν Ρωσική Αὐτοκρατορία, ἀπέτρεψε νά χρησιμοποιοεῖται στά Σχολεῖα ἡ οὐκρανική γλώσσα μέ τό ἐπιχείρημα ὅτι δέν εἶναι γλώσσα, ἀλλά διάλεκτος. Αὐτό, βεβαίως, θά τό συνεχίσουν ἀργότερα καί οἱ Μπολσεβίκοι πράγμα πού περιόριζε «τήν ἐπιρροή τοῦ ἐθνικοῦ κινήματος καί ὁδήγησε στόν “ἀναλφαβητισμό”, ἀλλά, βέβαια, καί στόν “ἐκρωσισμό”».

«Μέχρι τήν Ἐπανάσταση τοῦ 1917 ἡ ἐργασία στή δημόσια διοίκηση, τά ἐλεύθερα ἐπαγγέλματα καί τήν ἐπιχειρηματική δραστηριότητα ἀπαιτοῦσαν παιδεία στή ρωσική γλώσσα καί ὄχι στήν οὐκρανική. Στήν πράξη αὐτό σήμαινε ὅτι οἱ Οὐκρανοί πού ἦταν πολιτικά, οἰκονομικά ἤ πνευματικά φιλόδοξοι ἔπρεπε νά γνωρίζουν τή ρωσική γλώσσα».

Τό ρωσικό Κράτος ἐμπόδιζε κάθε ἀναβίωση τοῦ οὐκρανικοῦ ἐθνικοῦ κινήματος, ἀπέκλειε τίς οὐκρανικές ὀργανώσεις ἀπό τήν κοινωνία τῶν πολιτῶν καί ἀπό τούς κρατικούς θεσμούς. Μάλιστα, ὁ Τσάρος Ἀλέξανδρος Β΄ τό ἔτος 1876 «ἐξέδωσε διάταγμα πού ἔθετε ἐκτός νόμου οὐκρανικά βιβλία καί περιοδικά καί ἀπαγόρευε τή χρήση τῆς οὐκρανικῆς γλώσσας στά θέατρα, ἀκόμη καί στή μουσική λιμπρέτα», κείμενα ὄπερας.

Ὁ ἴδιος Τσάρος ἀπηγόρευσε τίς νέες ἐθελοντικές ὀργανώσεις μέ οὐκρανική ταυτότητα, ἐνῶ ἀντίθετα ἐπιχορηγοῦσε φιλορωσικές ἐφημερίδες καί ὀργανώσεις. Αὐτός ὁ ἐκρωσισμός τῶν Οὐκρανῶν ἐπεξετεινόταν καί στήν ἐκβιομηχάνιση, ἀφοῦ οἱ Ρῶσοι ἐνίσχυαν τήν κατασκευή ἐργοστασίων στίς οὐκρανικές πόλεις, ἀπό ἄλλα μέρη τῆς Ρωσικῆς Αὐτοκρατορίας. Ἔτσι, «τό 1917 μόλις τό ἕνα πέμπτο τῶν κατοίκων τοῦ Κιέβου μιλοῦσε οὐκρανικά».

Μέ ὅλους αὐτούς τούς τρόπους ἡ Τσαρική Ρωσία, πρίν ἐπικρατήσει ὁ κομμουνισμός στήν Ρωσία, προσπαθοῦσε νά ἀποδομήση τήν οὐκρανική ἐθνική παράδοση καί ταυτότητα, ἐπιχειροῦσε τόν ἐκρωσισμό τοῦ οὐκρανικοῦ λαοῦ. Φυσικά αὐτό δέν γινόταν σέ ἕνα κλίμα ἀπάθειας τῶν Οὐκρανῶν, γι’ αὐτό «συχνά ξεσποῦσαν ἀντιπαραθέσεις ἀνάμεσα σέ Ρώσους καί Οὐκρανούς ἐργάτες (στά ἐργοστάσια στά ὁποῖα μιλοῦνταν ἡ ρωσική γλώσσα), οἱ ὁποῖες μερικές φορές ἔπαιρναν “τή μορφή τῶν πιό ἄγριων μαχαιρωμάτων” καί μαζικῶν βίαιων συγκρούσεων».

2. Οἱ οὐκρανικές ἐπαναστάσεις γιά τήν συγκρότηση Κράτους

Ὅταν κατέρρευσε ἡ Ρωσική Αὐτοκρατορία τό 1917 καί ἡ Αὐστροουγγρική Αὐτοκρατορία τό 1918, τότε πολλοί Οὐκρανοί σκέφθηκαν νά ἐγκαθιδρύσουν ἕνα ἀνεξάρτητο Οὐκρανικό Κράτος. Ἔγιναν διάφορες αἱματηρές συγκρούσεις μέ τούς Πολωνούς καί τούς Ρώσους καί τελικά οἱ πολιτικοί πού συγκεντρώθηκαν τό 1919 στίς Βερσαλίες καί χάραξαν τά σύνορα τῶν νέων Κρατῶν, δηλαδή τῆς Πολωνίας, τῆς Αὐστρίας, τῆς Τσεχοσλοβακίας καί τῆς Γιουγκοσλαβίας, δέν συμπεριέλαβαν καί τήν Οὐκρανία.

Πάντως, τήν 1η Ἀπριλίου τοῦ ἔτους 1917 τό οὐκρανικό ἐθνικό κίνημα ἔκανε μεγάλη διαδήλωση μέ συνθήματα, ὅπως «ἐλεύθερη Οὐκρανία σέ μιά ἐλεύθερη Ρωσία», δηλαδή ζητοῦσαν αὐτονομία. Οἱ διαδηλωτές, παιδιά, στρατιῶτες, ἐργάτες, μπάντες μουσικές, καί ἀξιωματοῦχοι κρατοῦσαν μπλέ καί κίτρινες σημαῖες γιά τήν Οὐκρανία καί κόκκινες σημαῖες γιά τόν σοσιαλισμό, καί συγχρόνως κρατοῦσαν πανώ μέ αὐτονομιστικά συνθήματα, ὅπως τό πιό πάνω. Πίστευαν ὅτι μέ τήν πτώση τοῦ Τσαρισμοῦ οἱ Μπολσεβίκοι θά βοηθοῦσαν τήν συγκρότηση τοῦ οὐκρανικοῦ Κράτους.

Τότε συγκροτήθηκε τό «Κεντρικό Συμβούλιο» πού διεκδικοῦσε νά κυβερνήση τήν ἐλεύθερη Οὐκρανία. Ἱδρύθηκε ἡ Ἀκαδημία Καλῶν Τεχνῶν, πού σχεδίασε ἕνα οὐκρανικό οἰκόσημο, χαρτονομίσματα καί γραμματόσημα. Συγκροτήθηκε ἡ οὐκρανική Κυβέρνηση. Ἔγιναν διάφορες Οἰκουμενικές Διακηρύξεις πού κήρυσσαν τήν «αὐτονομία» τῆς Οὐκρανίας καί τελικά κήρυξαν «τήν ἀνεξαρτησία τῆς Ἐθνικῆς Δημοκρατίας τῆς Οὐκρανίας» καί καλοῦσαν τόν λαό γιά ἐκλογές γιά συντακτική συνέλευση.

Τήν περίοδο αὐτή «ἡ οὐκρανική γλώσσα ἔγινε καί πάλι συνώνυμο τῆς οἰκονομικῆς καί πολιτικῆς ἀπελευθέρωσης» καί ἡ «δημόσια χρήση τῆς μητρικῆς γλώσσας ἔγινε ἐπίσης πηγή περηφάνιας». Τυπώθηκαν βιβλία ἀφιερωμένα στήν οὐκρανική γλώσσα.

Ἐπίσης, ἡ νέα Οὐκρανική Κυβέρνηση εἶχε μερικές διπλωματικές ἐπιτυχίες, ὅπως τό ὅτι «μετά τήν ἀνακήρυξη τῆς ἀνεξαρτησίας τῆς Οὐκρανίας, στίς 26 Ἰανουαρίου 1918», ὁ Ὑπουργός Ἐξωτερικῶν τῆς Δημοκρατίας τῆς Οὐκρανίας «ἐξασφάλισε τήν de facto ἀναγνώριση τοῦ Κράτους του ἀπό ὅλες τίς κύριες Εὐρωπαϊκές δυνάμεις», μεταξύ τῶν ὁποίων ἦταν ἡ Γαλλία, ἡ Μεγάλη Βρετανία, ἡ Αὐστροουγγαρία, ἡ Γερμανία, ἡ Βουλγαρία, ἡ Τουρκία, ἀκόμα καί ἡ Σοβιετική Ρωσία. Ἐπίσης, οἱ Ἡνωμένες Πολιτεῖες ἔστειλαν διπλωμάτη γιά νά ἀνοίξη Προξενεῖο στό Κίεβο.

Ὅμως, ὁ Κόκκινος Στρατός σχεδίαζε νά καταλάβη τήν Οὐκρανία. Ἔτσι, «ὁ Λένιν ἐνέκρινε τήν πρώτη σοβιετική ἐπίθεση ἐναντίον τῆς Οὐκρανίας τόν Ἰανουάριο τοῦ 1918 καί τόν Φεβρουάριο συγκρότησε στό Κίεβο ἕνα βραχύβιο ἀντιουκρανικό καθεστώς». Οἱ Μπολσεβίκοι ἀπεχθάνονταν τήν ἰδέα τῆς οὐκρανικῆς ἀνεξαρτησίας, διότι τήν θεωροῦσαν ὡς «νοτιοδυτική Ρωσία», ὅπως διδάχθηκαν κατά τήν Ρωσική Τσαρική Αὐτοκρατορία.

Ὁ Στάλιν τόν Ὀκτώβριο τοῦ 1917, ὡς Λαϊκός Ἐπίτροπος ὑπεύθυνος γιά τίς Ἐθνότητες στήν πρώτη μπολσεβίκικη Κυβέρνηση, εἶχε γιά τήν Οὐκρανία δύο ἄμεσες προτεραιότητες. «Ἡ πρώτη ἦταν νά ὑπονομεύση τό Ἐθνικό Κίνημα, πού ἦταν σαφῶς ὁ σημαντικότερος ἀντίπαλος τῶν μπολσεβίκων στήν Οὐκρανία. Ἡ δεύτερη ἦταν νά ἀποκτήση τόν ἔλεγχο τῶν σιτηρῶν τῆς Οὐκρανίας».

Τό σχέδιο ἦταν νά ἀποσταθεροποιηθῆ ἡ Οὐκρανική Κυβέρνηση, πράγμα πού ἔγινε μέ τό πραξικόπημα, καί ὅταν αὐτό ἀπέτυχε δημιουργήθησαν μιά «Ἐναλλακτική» Κεντρική Ἐκτελεστική Ἐπιτροπή τῆς Οὐκρανίας καί ὕστερα μιά «σοβιετική κυβέρνηση» στό Χάρκοβο, μιά ρωσόφωνη πόλη. Ἀπό τήν πόλη αὐτή ὁ Κόκκινος Στρατός πέρασε στόν Νότο καί μαζί μέ τήν κατάληψή του ἐκτελοῦσαν τούς ὑπόπτους ἐθνικιστές. Ἔτσι, οἱ ἄνδρες τοῦ στρατηγοῦ Μιχαήλ Μουραβιόφ «πυροβολοῦσαν ὅποιον ἄκουαν νά μιλᾶ οὐκρανικά δημοσίως καί κατέστρεψαν τά σημάδια τῆς οὐκρανικῆς ἐξουσίας, ὅπως τίς οὐκρανικές πινακίδες στούς δρόμους, οἱ ὁποῖες εἶχαν ἀντικαταστήσει τίς ρωσικές μόλις μερικές ἑβδομάδες νωρίτερα». Ἔγινε καί ἄλλη ἐξέγερση τῶν Οὐκρανῶν τό ἔτος 1919 καί ἀκολούθησαν σφαγές ἐκατέρωθεν.

Ἑπομένως, οἱ Οὐκρανοί ὅλα αὐτά τά χρόνια ἤθελαν νά διατηρήσουν τήν οὐκρανική ἐθνική ταυτότητά τους, ἐνῶ πρῶτα ἡ Τσαρική Αὐτοκρατορία καί ἀργότερα οἱ Μπολσεβίκοι προσπαθοῦσαν νά ἐξαφανίσουν τήν ἐθνική ταυτότητα τῶν Οὐκρανῶν καί νά τούς ἐκρωσίσουν.

Ὅταν οἱ Μπολσεβίκοι γιά δεύτερη φορά ἔφθασαν στό Κίεβο ἀκολούθησαν τήν τακτική τῶν Τσάρων. «Ἀπαγόρευσαν τίς οὐκρανικές ἐφημερίδες, σταμάτησαν τήν χρησιμοποίηση τῆς οὐκρανικῆς γλώσσας στά σχολεῖα καί ἔκλεισαν τά οὐκρανικά θέατρα». Προχώρησαν σέ συλλήψεις Οὐκρανῶν διανοουμένων, οἱ ὁποῖοι κατηγοροῦνταν ὅτι ἦταν ὑπέρ τῆς “ἀπόσχισης” τῆς Οὐκρανίας».

3. Τά γεγονότα τῶν ἐτῶν 1931-1933

Ὁ κύριος ὄγκος τοῦ βιβλίου περιστρέφεται στήν περιγραφή τῶν γεγονότων πού συνέβησαν τήν περίοδο 1931-1933. Ἡ κολλεκτιβοποίηση καί ἡ συγκέντρωση τῶν σιτηρῶν ἐπέφερε μεγάλη πείνα στόν λαό. Δέν εἶναι εὔκολο νά καταγραφοῦν ἐδῶ ὅσα περιγράφονται στό συγκλονιστικό αὐτό βιβλίο.

Συγκεκριμένα τό βιβλίο «ὁ κόκκινος λιμός» ἀναφέρεται στήν πολιτική τοῦ Στάλιν, ὁ ὁποῖος «ἐγκαινίασε τήν κολλεκτιβοποίηση τῆς γεωργίας», πού θεωρεῖται μιά «δεύτερη ρωσική ἐπανάσταση», ἡ ὁποία ἐξανάγκασε «ἑκατομμύρια ἀγρότες νά ἀποποιηθοῦν τήν γῆ τους καί ἐνταχθοῦν σέ κολχόζ».

Τήν περίοδο μεταξύ τῶν ἐτῶν1931-33 στήν Σοβιετική Ἕνωση πέθαναν ἀπό πείνα (λιμό) πέντε ἑκατομμύρια ἄνθρωποι, ἀπό τά ὁποῖα πάνω ἀπό τρία ἑκατομμύρια ἦταν Οὐκρανοί. Ἔτσι ἐξηγεῖται ὁ τίτλος τοῦ βιβλίου «ὁ κόκκινος λιμός».

Σέ πολλά κεφάλαια περιγράφονται ὅλα τά συνταρακτικά γεγονότα πού προῆλθαν ἀπό τίς ἐνέργειες τοῦ Στάλιν, τά ὁποῖα ἡ συγγραφεύς βρῆκε σέ ἀρχεῖα καί τά παρουσιάζει ἀναλυτικά. Ὅπως σημειώνεται στόν Πρόλογο «τό κεντρικό θέμα τοῦ βιβλίου εἶναι πιό συγκεκριμένο: Τί συνέβη πραγματικά στήν Οὐκρανία ἀπό τό 1917 ἕως τό 1934; Ἰδίως τί συνέβη τό φθινόπωρο, τόν χειμώνα καί τήν ἄνοιξη τοῦ 1932-1933; Ποιά ἀλυσίδα γεγονότων καί ποιά νοοτροπία ὁδήγησαν στόν λιμό; Ποιός ἦταν ὑπεύθυνος; Πῶς αὐτό τό τρομερόν συμβάν ἐντάσσεται στήν εὑρύτερη ἱστορία τῆς Οὐκρανίας καί τοῦ οὐκρανικοῦ ἐθνικοῦ κινήματος;».

Τό κεφάλαιο «Λιμοκτονία: ἄνοιξη καί καλοκαίρι, 1933» καταγράφει μέ συγκλονιστικό τρόπο τίς συνέπειες τῆς πείνας στόν Οὐκρανικό λαό, πού ἦταν οἱ ἀσθένειες, οἱ θάνατοι, τά ἐγκλήματα, οἱ διαταραχές στόν ψυχισμό τῶν ἀνθρώπων, ἡ γενική ἀδιαφορία, τά πτώματα πού βρίσκονταν στούς δρόμους, οἱ κανιβαλισμοί.

Πρέπει κανείς νά ἔχη μεγάλη ψυχική δύναμη γιά νά διαβάση αὐτό τό κεφάλαιο. Εἶναι φρικιαστικά ὅσα συνέβησαν καί περιγράφονται ρεαλιστικά.

Ὁ Πολωνοεβραῖος δικηγόρος Ραφαήλ Λέμκιν, ὁ ὁποῖος ἐπινόησε τόν ὅρο «γενοκτονία», θεωροῦσε τήν Οὐκρανία αὐτῆς τῆς περιόδου ὡς κλασσικό παράδειγμα “γενοκτονίας”». Προσπάθησαν νά ἀφανίσουν ἕναν ὁλόκληρο λαό.

Τά κεφάλαια τοῦ βιβλίου πού ἀναφέρονται στό θέμα τοῦ λιμοῦ-πείνας εἶναι τά ἑξῆς:

«Λιμός καί ἐκεχειρία: ἡ δεκαετία τοῦ ’20». «Ἡ διπλῆ κρίση, 1927-1929». «Κολεκτιβοποίηση: ἐπανάσταση στήν ὕπαιθρο, 1930». «Ἐξέγερση, 1930». «Ἡ κολεκτιβοποίηση ἀποτυγχάνει, 1931-1932». «Ἀποφάσεις γιά τόν λιμό, 1932: ἐπιτάξεις, μαῦρες λίστες καί σύνορα». «Ἀποφάσεις γιά τόν λιμό, 1932: τό τέλος τῆς οὐκρανοποίησης». «Ἀποφάσεις γιά τόν λιμό, 1932: οἱ ἔρευνες καί οἱ ἐρευνητές». «Λιμοκτονία»: ἄνοιξη καί καλοκαίρι, 1933». «Τά ἐπακόλουθα τοῦ λιμοῦ». «Ἡ συγκάλυψη». «Τό χολοντομόρ στήν ἱστορία καί τή μνήμη».

Σέ ἄλλο Κεφάλαιο μέ τίτλο «Ἐπιβίωση: ἄνοιξη καί κολοκαίρι, 1933» περιγράφεται ἡ προσπάθεια τῶν Οὐκρανῶν νά ἐπιβιώσουν.

Συγκλονιστικό εἶναι καί τό Κεφάλαιο «Τά ἐπακόλουθα τοῦ λιμοῦ».

Δέν εἶναι δυνατόν νά καταγραφοῦν ἐδῶ ἀκόμη καί μερικά συγκλονιστικά περιστατικά, ἀπό τό βιβλίο αὐτό.

4. Διαπιστώσεις

Βέβαια, σκοπός τοῦ σύντομου αὐτοῦ κειμένου μου δέν εἶναι νά παρουσιάση τά σχετικά μέ τόν λιμό-πείνα αὐτῆς τῆς περιόδου στήν Οὐκρανία, πού προκάλεσε ἡ πολιτική τῆς Σοβιετικῆς Ἕνωσης, ἀλλά νά δείξη πῶς ταπεινώθηκε ἕνας λαός πού ἤθελε τήν ἐθνική του ταυτότητα καί ἀνεξαρτησία.

Ἡ συγγραφεύς γράφει: «Ὅμως τό 1991 ὑλοποιήθηκαν οἱ χειρότεροι φόβοι τοῦ Στάλιν. Ἡ Οὐκρανία κήρυξε τήν ἀνεξαρτησία της. Ἡ Σοβιετική Ἕνωση ἔπαψε νά ὑπάρχει, ἐν μέρει ὡς ἀποτέλεσμα τῆς ἀπόφασης τῆς Οὐκρανίας νά ἀποσχισθεῖ. Γιά πρώτη φορά στήν ἱστορία δημιουργήθηκε μιά κυρίαρχη Οὐκρανία, μαζί μέ μιά νέα γενιά Οὐκρανῶν ἱστορικῶν, ἀρχειοθετῶν, δημοσιογράφων καί ἐκδοτῶν» οἱ ὁποῖοι ἔφεραν στό φῶς ὅλη αὐτή τήν ἱστορία τῆς λιμοκτονίας τοῦ οὐκρανικοῦ λαοῦ τά ἔτη 1932-1933.

Στόν Ἐπίλογο τοῦ βιβλίου καταγράφονται μερικές διαπιστώσεις τῆς συγγραφέως. Θά παρατεθοῦν μερικές ἀπό αὐτές.

«Ἡ μελέτη τοῦ λιμοῦ βοηθᾶ νά ἐξηγήσουμε τήν σημερινή Οὐκρανία, ἀλλά προσφέρει ἐπίσης ἕναν ἑρμηνευτικό ὁδηγό γιά πλευρές τῆς συμπεριφορᾶς τῆς σημερινῆς Ρωσίας, πολλές ἀπό τίς ὁποῖες ἀποτελοῦν μέρος παλαιοτέρων προτύπων. Ἀπό τήν ἐποχή τῆς ἐπανάστασης οἱ μπολσεβίκοι ἤξεραν ὅτι ἦταν μειοψηφία στήν Οὐκρανία. Γιά νά καθυποτάξουν τήν πλειοψηφία, δέν χρησιμοποίησαν μόνο ἀκραία βία ἀλλά καί κακόβουλες καί ἐπιθετικές μορφές προπαγάνδας. Πρίν ἀπό τόν λιμό εἶχε προηγηθεῖ μιά δεκαετία “φρασεολογίας μίσους”, μέ βάση τήν ὁποία μερικοί χαρακτηρίζονταν “νομιμόφρονες” Σοβιετικοί πολίτες καί κάποιοι ἄλλοι κουλάκοι “ἐχθροί”, προνομιοῦχα τάξη ἡ ὁποία θά ἔπρεπε νά ἀφανιστεῖ γιά νά ἀνοίξει ὁ δρόμος γιά τήν ἐπανάσταση τοῦ λαοῦ. Αὐτή ἡ ἰδεολογική φρασεολογία δικαιολογοῦσε τή συμπεριφορά τῶν ἀνδρῶν καί τῶν γυναικῶν πού διευκόλυναν τόν λιμό, τῶν ἀνθρώπων πού ἔπαιρναν τά τρόφιμα ἀπό λιμοκτονοῦσες οἰκογένειες, τῶν ἀστυνομικῶν πού συνελάμβαναν καί σκότωναν συμπολίτες τους. Παρεῖχε ἐπίσης σέ ὅλους αὐτούς ἠθική καί πολιτική αἰτιολόγηση τῶν πράξεών τους. Ἐλάχιστοι ἀπό ἐκείνους πού ὀργάνωσαν τόν λιμό ἔνιωθαν ἔνοχοι γιά τίς πράξεις τους. Ἦταν πεισμένοι ὅτι οἱ θνήσκοντες ἀγρότες ἦταν “ἐχθροί τοῦ λαοῦ”, ἐπικίνδυνοι ἐγκληματίες πού ἔπρεπε νά ἐξαλειφθοῦν στό ὄνομα τῆς προόδου».

Σέ ἄλλο σημεῖο γράφεται:

«Ὁ ἐκρωσισμός πού ἀκολούθησε τόν λιμό ἄφησε ἐπίσης τά σημάδια του. Ἐπειδή ἡ ΕΣΣΔ κατέστρεψε συστηματικά τήν οὐκρανική κουλτούρα καί μνήμη, πολλοί Ρῶσοι δέν ἀντιμετωπίζουν τήν Οὐκρανία ὡς ξεχωριστό ἔθνος μέ τή δική του ξεχωριστή ἱστορία. Πολλοί Εὐρωπαῖοι μόλις πού γνωρίζουν ἀμυδρά τήν ὕπαρξη τῆς Οὐκρανίας. Τά αἰσθήματα πίστης καί ἀφοσίωσης τῶν ἰδίων τῶν Οὐκρανῶν εἶναι μικτά καί συγκεχυμένα».

Καί τό βιβλίο τελειώνει μέ τήν ἑξῆς διαπίστωση:

«Ἡ ἱστορία περικλείει ἐλπίδες καί τραγωδίες. Τελικά ἡ Οὐκρανία δέν καταστράφηκε. Ἡ οὐκρανική γλώσσα δέν ἐξαφανίστηκε. Δέν ἐξαφανίστηκε οὔτε ἡ ἐπιθυμία γιά ἀνεξαρτησία οὔτε ἡ ἐπιθυμία γιά δημοκρατία ἤ γιά μιά πιό δίκαιη κοινωνία ἤ γιά ἕνα οὐκρανικό κράτος πού νά ἐκπροσωπεῖ πραγματικά τούς Οὐκρανούς. Ὅταν αὐτό ἔγινε ἐφικτό, οἱ Οὐκρανοί ἐξέφρασαν τίς ἐπιθυμίες τους. Ὅταν τούς ἐπιτράπηκε νά τό κάνουν τό 1991, ψήφισαν στήν συντριπτική πλειοψηφία τους ὑπέρ τῆς ἀνεξαρτησίας. Ὅπως διακηρύσσει ὁ ἐθνικός ὕμνος, ἡ Οὐκρανία δέν πέθανε.

Τελικά ὁ Στάλιν ἀπέτυχε. Τή δεκαετία τοῦ ’30 ἐξοντώθηκε μιά γενιά Οὐκρανῶν διανοουμένων καί πολιτικῶν, ἀλλά ἡ κληρονομιά τους ἐπιβίωσε. Τή δεκαετία τοῦ ’60 ἀναζωογονήθηκαν οἱ ἐθνικές βλέψεις, συνδεδεμένες, ὅπως στό παρελθόν, μέ τίς βλέψεις γιά ἐλευθερία. Αὐτές οἱ βλέψεις διατηρήθηκαν, ἄν καί χωρίς νά ἐκφράζονται λόγω τῆς καταπίεσης, τίς δεκαετίες τοῦ ’70 καί τοῦ ’80 καί ἐκφράστηκαν ἀνοιχτά τή δεκαετία τοῦ ’90. Μιά νέα γενιά Οὐκρανῶν διανοουμένων καί ἀκτιβιστῶν ἐπανεμφανίστηκε τήν δεκαετία τοῦ 2000.

Ἡ ἱστορία τοῦ λιμοῦ εἶναι τραγωδία χωρίς εὐτυχές τέλος. Ὅμως ἡ ἱστορία τῆς Οὐκρανίας δέν εἶναι τραγωδία. Ἑκατομμύρια ἄνθρωποι ἐξοντώθηκαν, ἀλλά τό οὐκρανικό ἔθνος διατηρεῖται. Ἡ μνήμη κατεστάλη, ὅμως τώρα οἱ Οὐκρανοί συζητοῦν καί ἀντιπαρατίθενται γιά τό παρελθόν τους. Τά ἀποτελέσματα ἀπογραφῶν τοῦ πληθυσμοῦ καταστράφηκαν, ἀλλά τώρα τά ἀρχεῖα εἶναι προσβάσιμα.

Ὁ λιμός καί τά ἐπακόλουθά του ἄφησαν τρομερά σημάδια. Ὅμως, μολονότι οἱ πληγές παραμένουν, ἑκατομμύρια Οὐκρανοί προσπαθοῦν γιά πρώτη φορά μετά τό 1933 νά τίς ἐπουλώσουν. Ὡς ἔθνος οἱ Οὐκρανοί γνωρίζουν τί συνέβη τόν 20ό αἰώνα, καί αὐτή ἡ γνώση μπορεῖ νά τούς βοηθήσει νά διαμορφώσουν τό μέλλον τους».

Διαβάζοντας κανείς αὐτό τό συγκλονιστικό βιβλίο καταλαβαίνει πολύ καλά καί τήν ἐκκλησιαστική πολιτική τοῦ θέματος. Καταλαβαίνει γιατί οἱ Οὐκρανοί μαζί μέ τήν ἀνακήρυξη τῆς ἀνεξαρτησίας τους ἀπό τήν Ρωσία τό 1917, ἀνεκήρυξαν συγχρόνως καί τήν αὐτοκεφαλία τῆς Ἐκκλησίας, τήν ἀποδέσμευσή της ἀπό τήν Ἐκκλησία τῆς Μόσχας, καί αὐτό ἐπαναλήφθηκε καί ἀργότερα τό 1923-1925 καί τό 1942, καί τό ζητοῦσαν ἀπό τό 1991.

Ἔτσι, ἀντιλαμβάνεται κανείς γιατί σέ κάθε ἀνακήρυξη τῆς ἐκκλησιαστικῆς αὐτοκεφαλίας στήν Οὐκρανία ἀκολουθοῦσαν ἀντιδράσεις ἀπό τήν Ἐκκλησία τῆς Μόσχας. Ἀκόμη ἐξηγεῖται γιατί μερικοί Οὐκρανοί διέκοψαν κάθε ἐξάρτηση ἀπό τήν Ἐκκλησία τῆς Μόσχας καί προχώρησαν σέ αὐτοχειροτονίες. Καθώς, ἐπίσης, ἔτσι καταλαβαίνει κανείς ὅτι ἡ πολιτική τῆς Μόσχας ὁδήγησε μιά ὁμάδα Χριστιανῶν νά ζητήσουν προστασία ἀπό τόν Πάπα καί σχηματίσθηκε ἡ Οὐνία στήν Οὐκρανία.Ὅπως, ἐπίσης, ἀντιλαμβάνεται πῶς μποροῦν νά ἑρμηνευθοῦν οἱ ποικιλότροπες διεισδύσεις τῶν Ρώσων σέ ἄλλα Πατριαρχεῖα καί Αὐτοκέφαλες Ἐκκλησίες, πολύ περισσότερο σέ τί ἀποβλέπει ἡ ὑπονόμευση τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.

Ἔτσι ἐξηγεῖται ὅτι στίς 27-1-2015 μέ Διάταγμα τοῦ Οὐκρανικοῦ Κοινοβουλίου ἡ Ρωσία θεωρήθηκε ὡς «Ἐπιθετικό Κράτος». Γι’ αὐτό πολλοί Οὐκρανοί θεωροῦν ὅτι ἐκεῖνοι πού μνημονεύουν τόν Πατριάρχη Μόσχας ἐκλαμβάνονται ὡς «Ἐκκλησία τοῦ Ἐπιθετικοῦ Κράτους» ἤ ἀκόμη ὡς «Ἐκκλησία τοῦ κατακτητῆ» ἤ ὡς «ξένος» ἐκκλησιαστικός ὀργανισμός (Καθηγητής Κυριάκος Κυριαζόπουλος).

Δυστυχῶς ἀλλά συνήθως τά ἐκκλησιαστικά προβλήματα συνδέονται στενά μέ τίς πολιτικές ἐξελίξεις, εἴτε προηγοῦνται εἴτε ἕπονται, καί δέν μποροῦν νά ἑρμηνευθοῦν ἀνεξάρτητα ἀπό αὐτές.

Πάντως, διαβάζοντας κανείς αὐτό τό βιβλίο βλέπει στήν Οὐκρανία ἕναν λαό πού ἀναζητοῦσε ἀπό τήν Τσαρική ἀκόμη Αὐτοκρατορία μέχρι τό 1990 νά διαφυλάξη τήν ἐθνική του ταυτότητα καί νά ἐπιτύχη τήν ἀνεξαρτησία του. Καί οἱ προσπάθειες αὐτές καταπνίγονταν στό αἷμα. Πρόκειται, λοιπόν, γιά ἕναν λαό πού ζητοῦσε καί ζητᾶ τήν ἐθνική, πολιτική καί ἐκκλησιαστική ἀνεξαρτησία του. Μακάρι νά τό καταλάβουν αὐτό μερικοί κοντόφθαλμοι ἐκκλησιαστικοί καί μή παράγοντες.


Σεισμός νότια του Αγίου Όρους

 Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Ευρωπαϊκού - Μεσογειακού Σειμολογικού Ινστιτούτου (EMSC), σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (1/3), στις 02:02, σε υποθαλάσσια περιοχή του Βόρειου Αιγαίου.

  


Το εστιακό βάθος του σεισμού, σύμφωνα με την εκτίμηση του EMSC, υπολογίζεται στα 10 χλμ.


Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΜΟΝΗ ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ

 


Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου επισκέφθηκε σήμερα ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από την Παρασκευή (25/2). Στις φωτογραφίες βλέπετε το καλωσόρισμα του Καθηγουμένου της Μονής, γέροντος Εφραίμ, και πλάνα από τον Εσπερινό στη Μονή.



Προσωρινή αντικατάσταση του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους

 


Προσωρινή αντικατάσταση του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, Γεωργίου Βατοπαιδινού θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο λόγος είναι ότι ο Πρωτεπιστάτης Γεώργιος, νόσησε με κορωνοϊό και θα πρέπει να παραμείνει για λίγες ημέρες σε καραντίνα.

Τέλος να σημειωθεί ότι τον π. Γεώργιο θα αντικαταστήσει για λίγες ημέρες ο Γέροντας Γερμανός Βατοπαιδινός.