Η κλιματική κρίση, οι ζηλωτές και ο θρησκευτικός υπερτουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου πολιτικού διοικητή Αλκιβιάδη Στεφανή
Με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Άμυνας, στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, τον περασμένο Αύγουστο, πολλοί εύλογα θα αναρωτήθηκαν: «Τι γυρεύει ένας στρατηγός στη Χερσόνησο του Αθω;». Επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλει στρατιωτική πειθαρχία στη Μοναστική Πολιτεία; Αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο, το σχέδιο γρήγορα θα οδηγούνταν σε αποτυχία, αφού το «Όρος» λειτουργεί με τους δικούς του ιερούς και ασκητικούς κανόνες.
Ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους περπάτησε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Άγιον Όρος διανύοντας μια απόσταση 19 χιλιομέτρων.
Τα πρώτα δείγματα γραφής, ο πρώτος μήνας του Αλκιβιάδη Στεφανή στη Διοίκηση, δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση ποντάρει στη μεθοδικότητα του στρατηγού. Όταν ο Στεφανής ήταν αρχηγός ΓΕΣ, δεν είχε αφήσει ούτε βραχονησίδα που να μην είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του.
Τώρα – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους επιχειρεί κάτι ανάλογο. Μια λεπτομερή «ακτινογραφία» αλλά με τον δικό του τρόπο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία ημέρα, περπατώντας μάλιστα και όχι σε όχημα, είδε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Άγιον Όρος διανύοντας μια απόσταση 19 χιλιομέτρων. Πήγε μέχρι και σε σκήτες που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ κανένας άλλος διοικητής, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους μοναχούς που αρχικά τον περνούσαν για… απλό επισκέπτη.
Αρκεί όμως το παραπάνω προκειμένου ο νέος διοικητής να βοηθήσει τη Μοναστική Πολιτεία να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη θρησκευτική αίγλη του παρελθόντος, την ώρα μάλιστα που θα πρέπει να διαχειριστεί «αγκάθια» αλλά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στεφανής θα επιδιώξει με το βλέμμα στο Άγιον Όρος των επόμενων 100 χρόνων να εργαστεί σε τέσσερα πεδία: το θεολογικό-πνευματικό, το γεωστρατηγικό-γεωπολιτικό, το πολιτιστικό και των υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Το τελευταίο, δε, είναι ένα θέμα στο οποίο ουδείς από τους έως τώρα διοικητές είχε εγκύψει σοβαρά. Ολοι μας έχουμε στο μυαλό μας ότι το «περιβόλι της Παναγίας» είναι ένας περιβαλλοντικός «παράδεισος». Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή τουλάχιστον δεν θα είναι εάν δεν ληφθούν μέτρα. Επιδίωξη της νέας Διοίκησης είναι – όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» – να υπάρξει για πρώτη φορά ένας σοβαρός σχεδιασμός για να αποτραπεί στο μέλλον μια περιβαλλοντική ζημιά στο Όρος.
Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκουπίδια. Όλα αυτά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. Η ηλεκτροδότηση ίσως είναι θέμα-«ταμπού» για τους μοναχούς. Εντούτοις, ο νέος πολιτικός διοικητής επιδιώκει – με σεβασμό στο Αυτοδιοίκητο του Όρους – να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηλεκτροδότησης, με υπόγειες βέβαια καλωδιώσεις, ενώ στα σκαριά είναι και μια συνάντησή του με την επιτροπή έργων των Γερόντων.
Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο νέος διοικητής, με τις προσλαμβάνουσες από τον χώρο της Άμυνας και της Διπλωματίας, θα προσπαθήσει να ανακόψει την επιρροή ξένων και αναθεωρητικών δυνάμεων στο Όρος γνωρίζοντας ότι μπορούν να είναι επιζήμιες εθνικά.
Η «καυτή πατάτα» της Εσφιγμένου
H νέα Διοίκηση καλείται επίσης να διαχειριστεί και το φλέγον ζήτημα με τη Μονή Εσφιγμένου και τους ζηλωτές μοναχούς που εδώ και χρόνια αρνούνται να αποχωρήσουν.
Το καλοκαίρι – ύστερα από τη διαρροή εγγράφων της Αστυνομίας που ζητούσε συνδρομή από την Ιερά Επιστασία για την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να γίνει έξωση στους ζηλωτές – υπήρξε έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει επέμβαση στην Εσφιγμένου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που προκρίνεται είναι η επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με απώτερο στόχο να μη μετατραπεί οποιαδήποτε μονή και εν γένει η Μοναστική Πολιτεία, δηλαδή το κατεξοχήν μέρος ηρεμίας και γαλήνης στην Ελλάδα, σε πεδίο ακραίων αντιπαραθέσεων, όπως συμβαίνει και στην «κοσμική» κοινωνία.
Οι πολιτιστικοί θησαυροί
Βάρος θα δοθεί, όπως προεξοφλείται, και στη διατήρηση και ανάδειξη των ιερών κειµηλίων και θρησκευτικών θησαυρών του Αγίου Όρους. Περισσότεροι από 200.000 προσκυνητές απ’ όλον τον κόσµο έρχονται κάθε χρόνο να τα θαυµάσουν από κοντά.
Ωστόσο αυτή η κοσµοσυρροή πιστών στη Χερσόνησο του Άθω προκαλεί και προβλήµατα. Μονές και µοναχοί έχουν εκφράσει τον προβληµατισµό τους για την ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών, η οποία θέτει σε κίνδυνο ένα µοναδικό χαρακτηριστικό του Όρους και του µοναχισµού: την ηρεµία. O υπερτουρισµός δηλαδή έχει κάνει την εµφάνισή του και στο Άγιον Όρος και ο νέος πολιτικός διοικητής επιθυµεί να εργαστεί και για αυτό το ζήτηµα.
Από την Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου