Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Θεσσαλονίκη: Την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο Άγιον Όρος» εγκαινίασε η ΠτΔ

 


Σημείο συνάντησης της παράδοσης και της βυζαντινής αγιογραφίας με τη νεωτερική δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική χαρακτήρισε την έκθεση «Εικαστικό ταξίδι στο ‘Αγιον Όρος»η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εγκαινιάζοντάς την στην Αγειορειτική Εστία. «Παράδοση και νεωτερικότητα αλληλεπιδρούν και συνυπάρχουν σε όλους τους καλλιτέχνες, σε όλους τους πίνακες» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Παρά τις διαφορές στο ύφος, τα υλικά, το βλέμμα, σε όλους ανεξαιρέτως διακρίνουμε την ίδια στενή, πνευματική σχέση με τον ιερό χώρο της Αθωνικής Πολιτείας, τον ίδιο σεβασμό».

Πιο συγκεκριμένα επισήμανε ότι «μπορεί ο τίτλος της έκθεσης να μας προϊδεάζει για ένα εικαστικό ταξίδι στο ‘Αγιο Όρος, μέσα από τη ματιά και το προσωπικό ύφος σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων του 20ού αιώνα που αποτύπωσαν στον καμβά τους ‘Το περιβόλι της Παναγίας’, ωστόσο πολύ γρήγορα ο επισκέπτης της έκθεσης αντιλαμβάνεται ότι η τέχνη τους δεν εξαντλείται στα διδάγματα της βυζαντινής ζωγραφικής, αλλά ενσωματώνει όλες τις κατακτήσεις του μοντερνισμού που έθρεψαν τα καλλιτεχνικά οράματα της περιώνυμης Γενιάς του ‘30».


Αναφέρθηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα στις πυκνές συνθέσεις και τα γαιώδη χρώματα του Σπύρου Παπαλουκά, στις μοναδικές ξυλογραφίες του μαθητή του Πολύκλειτου Ρέγκου, στα εξπρεσιονιστικά τοπία του Νίκου Φωτάκι, στις έντονες χρωματικά αποτυπώσεις του Πάνου Παπανάκου, στις απόκοσμες εκφράσεις του Νίκου Σαχίνη, στη μουντή και γαιώδη χρωματική κλίμακα της Κλειώς Νάτση, στις πρωτότυπες ελληνοκεντρικές καταθέσεις του Λυκούργου Κογεβίνα, του Πάνου Βαλσαμάκη και του Ευθύμιου απαδημητρίου.

«Οι ζωγράφοι, των οποίων τα έργα θαυμάζουμε εδώ, επικυρώνουν τα λόγια και τη σκέψη του πεζογράφου της Μητέρας Θεσσαλονίκης Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη: “δεν είναι δυνατόν να χαρούμε ή να βιώσουμε το μοντέρνο στην τέχνη αν δεν συνυπάρχει με παλαιότερες μορφές, όπως η βυζαντινή αγιογραφία”. Και πράγματι, παρατηρούμε το αίτημα της ελληνικότητας να παντρεύεται στην τεχνική τους με τη νεωτερική δυτικοευρωπαϊκή ζωγραφική ή την αναζήτηση ενός άφθαρτου όσο και πρωτότυπου χώρου δημιουργίας, μακριά από τις στρεβλώσεις του ασταθούς και βίαιου μεσοπολέμου. Η επίμονη απαθανάτιση των Αγιορείτικων Μονών και του παραδεισένιου τοπίου τους αυτή την ανάγκη πρωτίστως εξυπηρετεί» πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους συντελεστές της έκθεσης και υπογράμμισε πως μέσα από αυτήν παρατηρεί κανείς την «πολύμορφη εικαστική έκφραση του δέους που γέννησε στους καλλιτέχνες η αθωνική αρμονία ανάμεσα στο θείο και το ανθρώπινο, το συμβολικό και το πραγματικό». «Είναι σαν να ξετυλίγεται μπροστά μας ένας ύμνος στην ιερή απλότητα του κάλλους και στο απροσπέλαστο ‘μυστήριο του Όρους που δεν το ταράζει κανείς’, όπως τόσο χαρακτηριστικά έγραψε ο Φώτης Κόντογλου» συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε, άλλωστε, το κτίριο της Αγειορειτικής Εστίας ως «μια πνευματική, ιστορική και πολιτιστική κιβωτό της Ορθοδοξίας που διακονεί εδώ και είκοσι τέσσερα χρόνια, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το έργο και τις δράσεις της Αθωνικής Πολιτείας».

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε στην έκθεση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης ενώ η επιμελήτριά της, ιστορικός τέχνης Κάτια Κιλεσσοπούλου ξενάγησε την Πρόεδρο, παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών, Κώστα Γκιουλέκα και του γγ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Σταύρου Καλαφάτη. Στον χαιρετισμό του ο κ. Αγγελούδης σημείωσε ότι το ‘Αγιον Όρος αποτελεί την κιβωτό της Ορθοδοξίας, αναφέρθηκε στη σχέση του με τη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε πως μέσα από την έκθεση ο καθένας έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει τα έργα κάποιων απο τους πιο σημαντικούς εικαστικούς της γενιάς του ’30 και να μάθει περισσότερα για τη σχέση που ανέπτυξαν με την Αθωνική Πολιτεία.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Γάκης, επισήμανε ότι το Φεστιβάλ των Δημητρίων στο πλαίσιο του οποίου γίνεται η έκθεση, αποτελεί τη σύγχρονη αναβίωση του θεσμού των Δημητρίων των βυζαντινών χρόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τον Φεβρουάριο του 2025 και στόχος της είναι, πέραν του εικαστικού ενδιαφέροντος, ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας και η προσέγγιση με τους νέους ανθρώπους μέσα από ειδικά προγράμματα.

Ο διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας Αναστάσιος Ντούρος τόνισε ότι η έκθεση περιλαμβάνει έργα σπουδαίων εικαστικών της περιόδου 1922 – 1995 που ταξίδεψαν και κατέγραψαν με τη δική τους τεχνοτροπία και αισθητική την Αθωνική Πολιτεία.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων με έργα Ελλήνων εικαστικών από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, της Ι. Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους, της Αγιορειτικής Πινακοθήκης (Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας) και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ορμύλια).

ΑΜΠΕ

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΑ

 



Ήταν ένα διάστημα που επισκεφθόμουν το Άγιον Όρος κάθε μήνα. Κατέφευγα και αποθήκευα εκεί τις υποσχέσεις και τους φόβους μου, τις ανησυχίες, τα λάθη, κάθε αντίλογη και οξύμωρη σκέψη. Άλλωστε, πολλές από αυτές, χρόνια με ¨ταλαιπωρούσαν¨ και ευτυχώς, ακόμη και σήμερα, με λυπήθηκε ο Πανάγαθος Θεός, μού της παρέδωσε ως δωρεά, δωρεά στον αμαρτωλό, δωρεά στον άνθρωπο! «Ολίγον κατ΄ολίγον» με συμβούλευε ο γέροντάς μου, «ολίγον κατ΄ολίγον και θα διδαχθείς από τα λάθη σου. Φθάνει όμως να κρατήσεις το ¨αφήφιστον¨.

Να αποκηρύξεις δηλαδή κάθε σκέψη που σου υπενθυμίζει όσα ¨καλά¨ έκαμνες, να απο-οικιοποιηθείς όσα ο Θεός σου εμπιστεύθηκε ως ¨τάλαντο¨, ως ¨Σταυρό¨, ως ¨παιδαγωγίᨻ, συνήθιζε να μου υπενθυμίζει σε κάθε μου εξομολόγηση. Έκαμνα προσπάθεια τότε να προχωρήσω και να προσχωρήσω σε όσα φιλάρετα με συμβούλευαν οι Πατέρες. Άκουγα πολλά, έβλεπα περισσότερα, άλλα τα λησμόνησα και άλλα προχώρησαν και με ξέχασαν ωσαύτως. Πάντοτε όμως αντηχούσε στα ακουσίως-θέλω να πιστεύω ακόμη και σήμερα-κωφεύοντα ώτα μου εκείνη η μεταφυσική αγωνία μου, εκείνοι οι προβληματισμοί που αν και νέοι στην ηλικία, μέσα στο Περιβόλι της Κυρίας Θεοτόκου διανθίζονταν στο βαθύ μπλε και άλλοτε κόκκινο ηλιόγερμα και ξεχνούσαν και Θεό και Παράδεισο και άνθρωπο! «Μήπως η νοσταλγία τους, για την αιώνια πατρίδα, εξαντλείται σε ρωμαντικούς περίπατους στα ξανθά ακρογιάλια των θαλασσών, και δεν τολμούν να ξανανοιχτούν με τη νεανική σχεδία τους στο γαλάζιο αλλά επικίνδυνο κι απέραντο Πέλαγος; Μα όλα αυτά, κι ακόμη η αγωνία, ο φόβος, η έγνοια, η απελπισία, ο θάνατος, είναι σημεία που ωριμάζουν το νέο, γιατί τον κάνουν και πονεί. Ο πόνος είναι και σ΄αυτή την περίσταση, ένας μεγάλος δάσκαλος»[1].

Σούρουπο στη Σιμωνόπετρα. Το χαρακτηριστικό χαγιάτι που περιτριγυρίζει το μοναστήρι σε διασφαλίζει, σε δια-κραττεί σθεναρά και σου υπενθυμίζει σιωπηρά τη συμπόρευση και θεία αναγωγή σου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το θέαμα από εκεί! Βαθύ χρυσαφένιο σούρουπο, απόλυτη ησυχία, απόκοσμες νυχτερινές σκιές που χαράσσουν οι γύρω χείμαρροι, οι απόκρημνες λαγκαδιές. Η ιλαρή, έως τώρα, περιβάλλουσα φύση ανδρώνεται, εξεγείρεται, βράδυ ζυγώνει, ετοιμάζεται να αρθρώσει το ανάστημά της απέναντι στο γέρο –Άθωνα, έστω και λίγο, να τολμήσει αναμετρηθεί μαζί του! Απόλυτη ησυχία. Σούρουπο, τα αηδόνια ¨ερωτοτροπούν¨ και κάθε φορά καινούργιο συμπόσιο αειθαλές μού φαίνεται πως στήνουν! Και από κάτω από τα μάτια σου το βαθύ μπλε, η απέραντη γαλάζια συνοριογραμμή, πράγματι έως εδώ φθάνει ο απόηχος, ο ορυμαγδός των κυμάτων, έως εδώ συναπαντιέται με το γάργαρο μουρμουρητό των νερών γύρω σου, έως εδώ συναντάς παρελθόν και παρόν, ένα γύρω γίνεται η ζωή σου στο χαγιάτι της Σιμωνόπετρας, στο σούρουπο, εκεί, λίγο πριν ¨ξυπνήσει¨ για τη νυχτερινή του ¨ηγουμενία¨ ο Άθωνας…

Σ΄ένα πελώριο βράχο, 300 περίπου μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στέκεται το επταόροφο Μοναστήρι της Σιμωνόπετρας. Ιδρυτής του είναι ο Όσιος Σίμωνας, ο οποίος εγκαταβίωσε στο μοναστήρι το 13ο αιώνα και το ονόμασε αρχικά ¨Νέα Βηθλεέμ¨. Σπουδαίοι ηγεμόνες ανέλαβαν την επιστασία της Μονής και βοήθησαν ουσιαστικά έως τις φοβερές πυρκαγιές στα 1580 και 1622 μ. Χ., με αποτέλεσμα η Μονή σχεδόν να ερημώσει. «Στα 1762 στην έρημη Μονή θα μονάσει για λίγο ο Ρώσος μοναχός Παΐσιος Βελιτσκόφσκυ, που με άλλους μοναχούς θα προσπαθήσει ν΄αναβιώσει το μοναστήρι. Η παραμονή του Παϊσίου θα είναι μικρή αλλά το έργο του θα συνεχίσει ο μοναχός Ιωάσαφ από τη Μυτιλήνη…»[2]. Ο αυλόγυρος της Μονής σχετικά μικρός, στη μέση του οποίου δεσπόζει το καθολικό της που είναι αφιερωμένο στη Γέννηση του Χριστού.

Σούρουπο στη Σιμωνόπετρα. Θυμήθηκα τα λόγια του Άγγλου ποιητή και δραματουργού Γουίλιαμ Σαίξπυρ[1564-1616], που μερίμνησε όσο ζούσε να χαραχθούν στην ταφόπλακά του: «Φίλε καλέ, στο όνομα του Θεού απόφυγε να σκάψεις την σκόνη που βρίσκεται εδώ μέσα. Ευλογημένος να είναι ο άνθρωπος που θα σεβασθεί τις πέτρες αυτές. Καταραμένος νά ΄ ναι όποιος μετακινήσει τα κόκαλά μου»[3]. Παρελθόν και παρόν, ζωή και θάνατος, κόσμος και έρημος, αμαρτία και αγιότητα…

Σούρουπο στη Σιμωνόπετρα. Λαμπυρίζει η Σελήνη τη χρυσαφένια αποδομή του κόσμου, ζωγραφίζει τον κόσμο πιο όμορφο, πιό αγαθό, έτσι που να δυνηθεί στο μέλλον να συγχωρεί όσα λάθη και παραλείψεις, όσα λάθη και υποσχέσεις ¨λησμόνησα¨ κάποιο σούρουπο στη Σιμωνόπετρα με θέα το βαθύ κόκκινο της νιότης…

Παραπομπές:

1.Πάσχου Π., Αγωνία και Κατάνυξη, Επιλογή Δοκιμίων Ορθόδοξου Στοχασμού, Αστήρ, Αθῆναι 1976, σελ. 33.

2.Βασιλειάδη Νίκου-Καλλίτση Γιώργου, Άγιον Όρος, Οδοιπορικό δέκα αιώνων, Finatec, σελ. 62.

3.Πελεγρίνη Θεοδοσίου, Εγχειρίδιο παθών, Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2008, σελ. 170-171.

Γράφει ο Δημήτριος Λυκούδης.



 Φωτογραφίες : Ανδρέας Τεστέμπασης

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

20.10.2024 Πανήγυρις Παναγίας Ὁδηγητρίας - Ι.Μ.ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ





Τὴν Ἔφορό της καὶ Προστάτιδα ὅλου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, τίμησε μὲ πάνδημη ἑορτὴ ἡ Ἱερὰ Μονὴ τοῦ Ὁσίου Ξενοφῶντος, τελώντας τὴν Σύναξη τῆς σεπτῆς Εἰκόνος τῆς Παναγίας τῆς Ὁδηγητρίας, τὸ διήμερο τοῦ Σαββάτου καὶ τῆς Κυριακῆς 19 καὶ 20 Ὀκτωβρίου.

Ὡς προσκεκλημένος, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρῶν & Νιγρίτης κ. Θεολόγος, προσῆλθε τὴν παραμονή, μὲ πολυμελῆ συνοδεία ἱερέων καὶ λαϊκῶν, καὶ ἔγινε λαμπρὴ ὑποδοχή στὸ Καθολικό. Στὶς προσφωνήσεις ποὺ ἀντηλλάγησαν ἀπὸ τὸν Καθηγούμενο Ἀρχιμ. Ἀλέξιο καὶ τὸν Σεβασμιώτατο, ἔγινε ἀναφορὰ στὴν καταγωγὴ τοῦ ἁγίου Καθηγουμένου ἀπὸ τὴν πόλη τῶν Σερρῶν, καθὼς καὶ στὴν πρόσφατη ἀπονομὴ τῆς ἀνωτέρας διακρίσεως τῆς Ἱ.Μητροπόλεως, τοῦ Σταυροῦ τοῦ Ἁγίου Νεομάρτυρος Νικήτα, γιὰ τὴν προσφορά του στὴν Ἐκκλησία. Εὐγνωμόνως ὁ Καθηγούμενος Ἀρχιμ. Ἀλέξιος δώρησε στὸν Σεβασμιώτατο ἁγιογραφημένη εἰκόνα τοῦ Χριστοῦ μὲ τὸν εὐαγγελιστὴ Ἰωάννη τὸν Θεολόγο.

Στὴν Πανήγυρη παρέστησαν ὁ Πολιτικὸς Διοικητὴς Ἁγίου Ὄρους κ. Ἀλκ. Στεφανῆς, οἱ βουλευτὲς κ. Στ. Καλαφάτης καὶ κ. Εὐ. Λιάκος, ὁ Στρατηγὸς τοῦ Πυροσβεστικοῦ Σώματος Κ.Μακεδονίας κ. Θεόδ. Κοσμίδης, καὶ πλῆθος πιστῶν.

Στὴν ἱερὰ ἀγρυπνία, τοὺς ὕμνους ἀπέδωσαν μὲ ὑπέροχη μελωδία οἱ χοροὶ τῶν Βατοπεδινῶν πατέρων, στὸν δεξιὸ χορό, καὶ ἡ Ἑλληνική Βυζαντινή Χορωδία (ΕΛΒΥΧ) ὑπὸ τὴ διεύθυνση τοῦ κ. Γ. Κωνσταντίνου, στὸν ἀριστερὸ χορό.

Τὸ πρωί, τελέστηκε ἡ Ἀρχιερατικὴ θεία Λειτουργία, ὅπου συλλειτούργησαν μὲ τὸν Μητροπολίτη κ. Θεολόγο, ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱ.Μ. Βατοπεδίου Ἀρχιμ. Ἐφραίμ, ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ξενοφῶντος Ἀρχιμ. Ἀλέξιος, καὶ ὁ Καθηγούμενος τῆς Ἱ.Μ. Παντοκράτορος Ἀρχιμ. Γαβριήλ καὶ πλειάδα ἱερέων. Ἡ ἱερὰ Πανήγυρη ὁλοκληρώθηκε μὲ τὴν παράθεση γεύματος στοὺς πατέρες καὶ τοὺς πολυπληθεῖς προσκυνητές, καὶ τὸ Ἁγιορειτικὸ κέρασμα στὸ μεγάλο Συνοδικὸ μὲ ἐπίκαιρες ὁμιλίες γιὰ τὰ θαυμάσια καὶ τὴν μητρικὴ προστασία τῆς Κυρίας Θεοτόκου τῆς Ὁδηγητρίας, καὶ ἑόρτιες εὐχές.














Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Εικαστικό ταξίδι στο Άγιον Όρος




Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την επόμενη έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων και περιέχει έργα Ελλήνων εικαστικών από τις συλλογές

της Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης, του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών,

της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης,

της Ι. Μ. Διονυσίου Αγίου Όρους, της Αγιορειτικής Πινακοθήκης (Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας) και του Ιερού Κοινοβίου Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Ορμύλια).

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΝΤΟΥΡΟΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τι θέλει να αλλάξει ο στρατηγός στο Άγιον Όρος;


Η κλιματική κρίση, οι ζηλωτές και ο θρησκευτικός υπερτουρισμός είναι ψηλά στην ατζέντα του νέου πολιτικού διοικητή Αλκιβιάδη Στεφανή

Με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Άμυνας, στρατηγού ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή στη θέση του πολιτικού διοικητή του Αγίου Όρους, τον περασμένο Αύγουστο, πολλοί εύλογα θα αναρωτήθηκαν: «Τι γυρεύει ένας στρατηγός στη Χερσόνησο του Αθω;». Επιδιώκει η κυβέρνηση να επιβάλει στρατιωτική πειθαρχία στη Μοναστική Πολιτεία; Αν επιχειρούσε κάτι τέτοιο, το σχέδιο γρήγορα θα οδηγούνταν σε αποτυχία, αφού το «Όρος» λειτουργεί με τους δικούς του ιερούς και ασκητικούς κανόνες.

Ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους περπάτησε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Άγιον Όρος διανύοντας μια απόσταση 19 χιλιομέτρων.

Τα πρώτα δείγματα γραφής, ο πρώτος μήνας του Αλκιβιάδη Στεφανή στη Διοίκηση, δείχνουν πάντως ότι η κυβέρνηση ποντάρει στη μεθοδικότητα του στρατηγού. Όταν ο Στεφανής ήταν αρχηγός ΓΕΣ, δεν είχε αφήσει ούτε βραχονησίδα που να μην είχε επισκεφθεί στο πλαίσιο των καθηκόντων του.

Τώρα – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» – ο νέος πολιτικός διοικητής του Αγίου Ορους επιχειρεί κάτι ανάλογο. Μια λεπτομερή «ακτινογραφία» αλλά με τον δικό του τρόπο. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μία ημέρα, περπατώντας μάλιστα και όχι σε όχημα, είδε απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το Άγιον Όρος διανύοντας μια απόσταση 19 χιλιομέτρων. Πήγε μέχρι και σε σκήτες που δεν είχε επισκεφθεί ποτέ κανένας άλλος διοικητής, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους μοναχούς που αρχικά τον περνούσαν για… απλό επισκέπτη.

Αρκεί όμως το παραπάνω προκειμένου ο νέος διοικητής να βοηθήσει τη Μοναστική Πολιτεία να ενισχύσει έτι περαιτέρω τη θρησκευτική αίγλη του παρελθόντος, την ώρα μάλιστα που θα πρέπει να διαχειριστεί «αγκάθια» αλλά και μεγάλα ανοιχτά ζητήματα; Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Στεφανής θα επιδιώξει με το βλέμμα στο Άγιον Όρος των επόμενων 100 χρόνων να εργαστεί σε τέσσερα πεδία: το θεολογικό-πνευματικό, το γεωστρατηγικό-γεωπολιτικό, το πολιτιστικό και των υποδομών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Το τελευταίο, δε, είναι ένα θέμα στο οποίο ουδείς από τους έως τώρα διοικητές είχε εγκύψει σοβαρά. Ολοι μας έχουμε στο μυαλό μας ότι το «περιβόλι της Παναγίας» είναι ένας περιβαλλοντικός «παράδεισος». Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι. Ή τουλάχιστον δεν θα είναι εάν δεν ληφθούν μέτρα. Επιδίωξη της νέας Διοίκησης είναι – όπως πληροφορούνται «ΤΑ ΝΕΑ» – να υπάρξει για πρώτη φορά ένας σοβαρός σχεδιασμός για να αποτραπεί στο μέλλον μια περιβαλλοντική ζημιά στο Όρος.
Είναι κάτι που θα επιδοκίμαζε και ο «πράσινος» Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού το Άγιον Όρος υπάγεται στην πνευματική του δικαιοδοσία. Λίγοι γνωρίζουν ότι στο Όρος, μια και δεν υπάρχει ρεύμα, λειτουργούν περισσότερες από 500 γεννήτριες στις 20 ιερές μονές, τις 12 σκήτες και τα πολυάριθμα κελιά. Η χρήση όμως λαδιών και καυσίμων σε αυτές επιβαρύνει το φυσικό περιβάλλον.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα σκουπίδια. Όλα αυτά ρυπαίνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τη θάλασσα. Η ηλεκτροδότηση ίσως είναι θέμα-«ταμπού» για τους μοναχούς. Εντούτοις, ο νέος πολιτικός διοικητής επιδιώκει – με σεβασμό στο Αυτοδιοίκητο του Όρους – να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της ηλεκτροδότησης, με υπόγειες βέβαια καλωδιώσεις, ενώ στα σκαριά είναι και μια συνάντησή του με την επιτροπή έργων των Γερόντων.

Θεωρείται επίσης βέβαιο ότι ο νέος διοικητής, με τις προσλαμβάνουσες από τον χώρο της Άμυνας και της Διπλωματίας, θα προσπαθήσει να ανακόψει την επιρροή ξένων και αναθεωρητικών δυνάμεων στο Όρος γνωρίζοντας ότι μπορούν να είναι επιζήμιες εθνικά.

Η «καυτή πατάτα» της Εσφιγμένου
H νέα Διοίκηση καλείται επίσης να διαχειριστεί και το φλέγον ζήτημα με τη Μονή Εσφιγμένου και τους ζηλωτές μοναχούς που εδώ και χρόνια αρνούνται να αποχωρήσουν.

Το καλοκαίρι – ύστερα από τη διαρροή εγγράφων της Αστυνομίας που ζητούσε συνδρομή από την Ιερά Επιστασία για την άφιξη αστυνομικών δυνάμεων προκειμένου να γίνει έξωση στους ζηλωτές – υπήρξε έντονη φημολογία ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει επέμβαση στην Εσφιγμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν τουλάχιστον, αυτό που προκρίνεται είναι η επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές με απώτερο στόχο να μη μετατραπεί οποιαδήποτε μονή και εν γένει η Μοναστική Πολιτεία, δηλαδή το κατεξοχήν μέρος ηρεμίας και γαλήνης στην Ελλάδα, σε πεδίο ακραίων αντιπαραθέσεων, όπως συμβαίνει και στην «κοσμική» κοινωνία.

Οι πολιτιστικοί θησαυροί
Βάρος θα δοθεί, όπως προεξοφλείται, και στη διατήρηση και ανάδειξη των ιερών κειµηλίων και θρησκευτικών θησαυρών του Αγίου Όρους. Περισσότεροι από 200.000 προσκυνητές απ’ όλον τον κόσµο έρχονται κάθε χρόνο να τα θαυµάσουν από κοντά.

Ωστόσο αυτή η κοσµοσυρροή πιστών στη Χερσόνησο του Άθω προκαλεί και προβλήµατα. Μονές και µοναχοί έχουν εκφράσει τον προβληµατισµό τους για την ανεξέλεγκτη εισροή επισκεπτών, η οποία θέτει σε κίνδυνο ένα µοναδικό χαρακτηριστικό του Όρους και του µοναχισµού: την ηρεµία. O υπερτουρισµός δηλαδή έχει κάνει την εµφάνισή του και στο Άγιον Όρος και ο νέος πολιτικός διοικητής επιθυµεί να εργαστεί και για αυτό το ζήτηµα.

Από την Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Αλκιβιάδης Στεφανής: “Το Άγιον Όρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνικό”



Για τις προτεραιότητες και τους στόχους μίλησε σε συνέντευξή του στην Απογευματινή της Κυριακής ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, Αλκιβιάδης Στεφανής

Δίνοντας απαντήσεις σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Αθωνική Πολιτεία, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι βασικό μέλημα είναι η διατήρηση της ειρήνης και της αρμονίας.

Ερωτηθείς για την κατάσταση στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, μεταξύ άλλων, είπε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο προβληματίζει τόσο το Άγιον Όρος όσο και την ευρύτερη κοινωνία.

Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, ο οποίος ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του στις 21 Αυγούστου, έδωσε απάντηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι το Άγιον Όρος έχει παρεμβατικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρα. “Κατηγορηματικά όχι. Παρά την κατά καιρούς εκμετάλλευση του Αγίου Όρους για πολιτικούς σκοπούς από κάποιους, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τόσο η διοίκηση του Αγίου Όρους όσο και η Ιερά Επιστασία με τις Ιερές Μονές δεν εμπλέκονται σε πολιτικές διαδικασίες, αντιπαλότητα και τοξικότητα”, απάντησε.

Τόνισε ακόμη ότι το Άγιον Όρος κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση σε μία εποχή που η θρησκευτική διπλωματία αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. “Και τα είκοσι μοναστήρια του Αγίου Όρους, είναι ελληνικά και λειτουργούν σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος αποτελεί Νομοθετικό Διάταγμα της Ελλάδος της 10ης Σεπτεμβρίου 1926, ενώ το Σύνταγμα της Πατρίδας μας ρητώς αναφέρεται στο καθεστώς του Αγίου Όρους στο άρθρο 105. Για παράδειγμα στο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα – που συχνά λανθασμένα αποκαλείται ρωσικό – το 55% των μοναχών είναι Ρώσοι και το υπόλοιπο Ουκρανοί, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν και Έλληνες μοναχοί. Το σύνολο των μοναχών του Αγίου Όρους – ανεξαρτήτως της εθνικής τους προέλευσης – είναι Έλληνες υπήκοοι. Ως εκ τούτου, πρέπει να κατανοήσουμε ότι το Άγιον Όρος ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.


 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ



 ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΜΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ,ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΟΥ ΤΗΣ κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΝΤΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΩΣ,ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ.


ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΞΕΝΑΓΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ «ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ» ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΕΡΕΣΤΕΤΖΗ.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΚΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΑΙΘΡΙΟ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΑΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.

















Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024

 ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ ΑΠΟ 24 ΕΩΣ 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.

Ι.Μ.ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ


Από την επίσκεψη στην Αγιορειτική Εστία

ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΚΟΥΑΡΕΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ».ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΚΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ.


ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ
ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ
ΟΙ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΗΚΑΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ,ΦΙΛΟΘΕΟΥ,Μ.ΛΑΥΡΑΣ,ΚΩΝΣΤΑΜΟΝΙΤΟΥ,ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΟΣ,ΙΒΗΡΩΝ,ΑΓ.ΠΑΥΛΟΥ,Ι.Σ.ΑΓ.ΑΝΔΡΕΟΥ,ΒΑΤΟΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ.
ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ.
ΕΛΑΒΑΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ.
ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ.